Connect with us

BiH

Jasmila me uvjerila da postoji bosanski jezik, saznao sam da se na tom bosanskom ‘hvala’ kaže ‘marš’…

Objavljeno

on

Dugo sam bio krajnje skeptičan glede postojanja bosanskog jezika. Ovih me dana Jasmila Žbanić uvjerila da ipak postoji, kako ona, tako i bosanski jezik. Naime, saznao sam da se na tom bosanskom ‘hvala’ kaže ‘marš’, a to se podosta razlikuje od hrvatskog jezika i hrvatskih običaja. Pa i srpskog jezika i srpskih običaja. Kako sam došao do toga da se na bosanskom ‘hvala’ kaže ‘marš’? Vrlo jednostavno, slušao sam rečenu Jasmilu Žbanić kako premijeru hrvatske države zahvaljuje što joj je Hrvatska za film koji snima dodijelila 3, 5 milijuna kuna, a dotirani su navodno iz hrvatskog proračuna i neki njezini raniji projekti.

Sredinom sedamdesetih bio sam u posjetu kod sestre koja je studirala u Mostaru. Pošalje me ona po kruh u dućan preko puta. Kažem: jedan kruh, bijeli. Prodavačica me gleda kao da sam pao s Marsa. Šta ti je to? – kaže. Ono pečeno od tijesta, valjkastog oblika, koji se sužava i zaobljuje na krajevima – pomažem joj ja, kao i svaki klinac raspoložen za nadmetanje. Znam ja, mali, ali ovdje se kod nas u gradu to kaže hljeb. Tako je, čini mi se, nastajao bosanski jezik još tijekom socijalističke Jugoslavije.

U Zagrebu održalo prosvjede podrške ”bošnjačkom proljeću”. Na Cvjetnom trgu. Lijevoglavi iz nekog samo njima znanog razloga obično tu protestiraju. Govorili: filozof Hrvoje Jurić i sindikalac Mario Iveković. Kapović nije govorio. Uhapsilo dvije žene. Navodno, jedino su se one okuražile upustiti u verbalni sukob s policijom. U skladu s onim stihovima Ivana Kukuljevića Sakcinskog: Kad muževe plaši sile mrena/ Tad hrvatska mora hvatat žena/ Proti sili oružja krvava. 

A da je tome tako i dan danas, svjedoči slučaj Marka Franciškovića. Svi muški borci za ljudska prava, svi ti čičci i banci, ni riječi ne rekoše u korist utamničenog Franciškovića, čija se ljudska prava već mjesecima krše, ne toliko samim utamničenjem koliko psihijatrijskom torturom. Zato se javila Sanja Sarnavka! Koliko god da nisam poklonik lika i djela te gospođe, moram priznati da se u ovom slučaju pokazala dosljednom. Za razliku od mnogih velikih Hrvatina koji se rado busaju u svoja hrvatska ili ljudskopravaška prsa. Rat na desnici.

Savez za Hrvatski kontra HDZ-a. Još je Heraklit ustvrdio da je rat ”otac sviju stvari”, stoga idejno i ideološko sukobljavanje nije samo po sebi loše, dapače! Ali kad bi se tu radilo o idejama i ideologiji. Na žalost, toga u ovom ”ratu” nema. Prepucavaju se oko toga tko je veći domoljub i tko je pošteniji. Međutim o Euniji ni riječi. O  povratku nadzora nad energetskim i bankarskim sustavom ni riječi. O lustraciji ni riječi. O ‘trećem’ ni riječi. O vraćanju redovitog služenja vojnog roka ni riječi. Čak ni o demografskoj politici ništa konkretno …

U Hrvatskoj je izuzetno poznata bosanska grupa Dubioza kolektiv. Momci su napredni, socijalno angažirani, preziru nacionalizam itd. Međutim, ima jedan problemčić u vezi s tim. Kada im malo pozornije pogledaš logo, na kapi nadurenog klinca repera vidiš stilizirani grb Armije BiH. To je taj ”građanski nacionalizam”, kako ga ovih dana prozva jedan mladi hrvatski sociolog. Dubiozan neki kolektiv.

Na kraju još jednom o Jasmili i Zoranu. Zapravo o hrvatskom filmu. Reče Milanović jednu bolnu istinu, koja još više no za Žbanićkin film koji snima u Hrvatskoj vrijedi za hrvatski film u cjelini. To je opaska da je riječ o filmu koji će pogledati stotinjak gledatelja. Čitam tako da je film ”Šuti”, koji je bio na razne načine promoviran i reklamiran na HTV-u, pogledao 341 gledatelj. Meni je to fantastično! Mislim da je gotovo nemoguće snimiti film koji će normalno igrati u kinima, a da ga pogleda manje gledatelja! Pa filmsko praćenja rasta stabljike graha u realnom vremenu pogledalo bi više ljudi! Hrvatski filmski umjetnici iz godine u godinu nadmašuju same sebe. Kad konačno uspiju snimiti film koji neće pogledati nijedan gledatelj, postat će poznati u svijetu. Zahvaljujući Gunnessovoj knjizi rekorda.

Damir Pešorda

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari