Pratite nas

Javne nabave u BiH označene kao mjesta korupcije i bezakonja

Objavljeno

na

Loši zakoni o javnim nabavama, s kojim se može manipulirati na svima razinama vlasti u BiH, od domaćeg nevladinog sektora i predstavnika međunarodnih organizacija označeni su kao glavna karika u nezakonitom bogaćenju pojedinaca koji su izravno ili neizravno uključeni u institucije vlasti.

Nedavno je objavljen podatak da se godišnje na javnu nabavu, kroz institucije i javna poduzeća, na godišnjoj razini potroši blizu četiri milijarde maraka, od čega gotovo milijarda maraka završi u privatnim džepovima koje se kasnije dijele ovisno o “zaslugama”, piše Večernji list.

Međunarodna organizacija Transparency Internationala za BiH ponovila je više puta u svojim javnim istupima da postojeći zakoni o javnim nabavama nisu dobri i da se kroz njih pruža širok prostor za brojne nezakonitosti.

Ured za reviziju rada institucija BiH sastavio je pismeno izvješće iz kojeg se jasno vidi na koji način se vrše manipulacije kada je u pitanju provedba zakona o javnim nabavama.

Revizori su uzeli samo jednu stavku kako bi jasno javnosti prezentirali sve nepravilnosti koje se događaju u ovom vrlo osjetljivom području, a to je nabava računalne opreme.

Koja računala za institucije BiH treba kupiti, pitanje je koje se ne poštuje, nema jasnog nadzora kolike su cijene te opreme, nema dokumentacije o njezinoj isporuci, servisiranju, nema središnjeg registra iz kojeg bi se vidjelo koliko je financijskih sredstava dano za njenu kupovinu i, ono što je najbitnije, teško je utvrditi je li oprema uopće kupljena i isporučena naručitelju, niti je li za tu namjenu raspisan obvezan javni natječaj.

To su samo neke od brojnih primjedbi iz posljednjeg izvješća Ureda za revizije BiH. Agencije za javne nabave raspisuju javne natječaje, posao na javnim natječajima mogu dobiti samo odabrane tvrtke, od posebnog povjerenja moćnih političkih dužnosnika, piše Večernji list.

Javni natječaji se namještaju prema profilu tvrtke kojoj je posao već namješten, samo je stvar popunjavanja formalne procedure. U takvim slučajevima ulogu tz. natječajnog povjerenstva, ili povjerenstva za procjenu pristiglih javnih ponuda na javnom natječaju je također formalne naravi.

Političara u cijeloj priči nema nigdje, niti se njihova imena zbog Zakona o sukobu interesa uopće spominju, a zna se otprilike koje su njihove tvrtke, ili kojim su poduzeća zapravo oni dioničari.

Stranke na vlasti prihode javnih poduzeća koriste za financiranje svojih stranačkih aktivnosti.

večernji.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – povezivanje škola u Vukovaru, Širokom Brijegu i Chicagu

Objavljeno

na

Objavio

U subotu, 18. studenog 2017., u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, održana je videokonferencija u okviru pilot projekta Korijeni kojim se ostvarila suradnja osnovnih škola Dragutin Tadijanović iz Vukovara, Prve osnovne škole Široki Brijeg i Hrvatske škole Kardinal Stepinac Chicago pri župi Sv. Jeronima u Chicagu te Hrvatske škole pri Hrvatskom kulturnom centru Chicago.

Tijekom videokonferencije djeca iz Chicaga su pokazala što znaju o domovini i otpjevala pjesmu Bože čuvaj Hrvatsku, maleni Vukovarci održali su zanimljivo predavanje. Svojim vršnjacima pričali su o Gradu heroju, o mjestu kojem se svatko od nas nakloni i zahvali na žrtvi. Iz Širokog Brijega naglasili su da je najvažnije zajedništvo našeg naroda, ma gdje bili, jer nas veže jedna ljubav prema istoj domovini Hrvatskoj.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, tom je prigodom poručio kako je projekt Korijeni usmjeren na izgradnju i jačanje zajedništva hrvatskog naroda, svijesti da smo jedan – nedjeljiv narod ma gdje živjeli te je prvenstveno usmjeren na djecu i mlade koji su budućnost Hrvatske „ Draga djeco iz Vukovara, Širokog Brijega i Chicaga stvorite nova prijateljstva utemeljena na činjenici da ste Hrvati, da dijelite jedan jezik jednu povijest, jednu kulturu i jednu budućnost. A svaki vaš uspjeh je hrvatski uspjeh, dogodio se on u Vukovaru, u Chicagu ili u Širokom Brijegu.

Svi ga zajedno iščekujemo i svi ćemo ga zajedno slaviti, a Vaša hrvatska država se s Vama i danas već ponosi“.

Cilj projekta Korijeni, između ostalog je, međusobno upoznavanje i zbližavanje djece iz Republike Hrvatske, BiH i iseljeništva u osnovnoškolskoj dobi, radi jačanja svijesti o nedjeljivosti hrvatskog naroda i poticanja njegovog zajedništva, ali i  svladavanja komunikacijskih barijera između Hrvata u Republike Hrvatske i izvan nje, poglavito među najmlađim generacijama.

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Mladen Pavković: Sramota. U svijetu nitko  ne zna ništa o Vukovaru!

Objavljeno

na

Sipa Press

Prolazi još jedna obljetnica sjećanja na nevine žrtve Grada Vukovara, ali i Škabrnje u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu. Koliko djeca u školi uistinu znaju o ovim velikim tragedijama hrvatskog naroda, koliko znaju o agresorima? Malo ili ništa. Međutim, još je žalosnija činjenica da se recimo o onome što se događalo u Vukovaru tijekom 1991. gotovo ne zna ništa u Europi, a kamoli u svijetu.

Mnogi ne znaju ni pokazati na zemljopisnoj karti gdje je Vukovar, a kamoli Škabrnja, iako je riječ o jednoj od najvećih ratnih katastrofa nakon II. svjetskog rata. O ovom razorenom gradu vrlo malo ili bolje rečeno ništa ne znaju ni žitelji susjednih država, poput Madžarske, Italije…

U školama diljem Europe se ne uči o Domovinskome ratu. Tome se ne treba čuditi kad se ni u hrvatskim školama ovoj temi ne pridaje zaslužena pažnja. Međutim, što rade hrvatska veleposlanstva diljem svijeta, je li ona barem prigodom ovakvih događanja upozoravaju tamošnje medije, odnosno iznose istinitu sliku o onome što ste događalo na ovim prostorima? Prema šutnji europskih medija vrlo lako se da zaključiti da se u ime nečijih interesa ova tema zaobilazi, marginalizira i prešućuje! Zašto?

S druge pak strane svjedoci smo da se svijetom širi lažna istina o Domovinskome ratu, pa čak i da se agresora pretvara u žrtvu. Nitko to ni demantira. To traje iz godine u godinu, pa će na kraju laž  ipak  postati – istina.

Dakle, pitanje glasi: što ste gospodo hrvatski veleposlanici učinili ili što činite da se 26 godina nakon okupacije Vukovara i Škabrnje zna o tim događajima u državama u kojima predstavljate Hrvate, odnosno zašto šutite, umjesto da „urličite“ o onome što ste nadamo se gledali i ovih dana u ovome gradu i ovome selu?

U vrijeme Domovinskoga rata hrvatska je diplomacija odnijela pobjedu, baš kao što su to učinili i mediji, ali u miru opet gubimo.

Ne, ništa se u Europi ne zna o Vukovaru, o bijelim križevima na Memorijalnom groblju ili pak o Ovčari.

Sramotno, ali je tako!

Inače, svjetski mediji su relativno dobro informirani o „ustaškoj Hrvatskoj“, pa i o „genocidu Hrvata nad Srbima“, o čemu im ne svjedoče samo Srbi, već i pojedini hrvatski (?) političari, domaće izdajice i dezerteri.

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari