Pratite nas

Javni poziv predsjedniku FBiH Živku Budimiru za smjenu Jerke Ivankovića Lijanovića

Objavljeno

na

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Kebo uputio je javni poziv predsjedniku FBiH Živku Budimiru za smjenu federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerka Ivankovića Lijanovića.

U današnjem priopćenju Kebo podsjeća da u politici postoji ustavna i zakonska odgovornost, ali i ona moralna i principijelna.

Na principijelnost i moral konzistentno se poziva predsjednik FBiH. Zato pozivam predsjednika Federacije BiH Živka Budimira da pokaže svoj moralni kredibilitet kako bi ja ostali, ali i ostali koji se pridržavaju Ustava, zakona i procedura, političke etike i odgovornosti, mogli iznijeti svoj stav u vezi smjene ministra financija Ante Krajine i pokretanju postupka za rješenje duboke krize u Federaciji BiH izazvane ovom smjenom – kazao je Kebo.

On je istaknuo i da je kriza neviđeno pogodila ekonomiju u Federaciji, a koju građani već počinju osjećati i plašiti se hoće li dobiti svoje, kako kaže, ionako male mirovine.

[quote]Pozivam predsjednika FBiH Živka Budimira da spriječi dalje ekonomsko urušavanje FBiH time što će smijeniti federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerka Lijanovića – akcentirao je Kebo.[/quote]

Kako predsjednik Budimir tvrdi da je postupio ustavno kod smjene ministra Krajine i smijenio ga na zahtjev federalnog premijera Nermina Nikšića,smatram da, u skladu sa Ustavom, a na osnovu već postojećeg zahtjeva, smijeni i ministra Lijanovića – kazao je Kebo.

Kebo je naveo i neke od argumenata za tu odluku , a u prvom redu je istaknuo istragu koja se protiv ministra Lijanovića vodi u Tužiteljstvu BiH te slučaj Hypo banke koja je već, kako kaže, postala međunarodni skandal. Istaknuo je i zloupotrebe položaja i neregularnosti oko isplate poticaja zbog čega su, podsjeća Kebo, poljoprivrednici zatražili njegovu smjenu, gospodarenje fondacijom Odraz i pokušaj upravljanja milijunima maraka koje su namijenjene poljoprivrednicima, kao i revizorski izvještaj o financijskom poslovanju njegovog ministarstva.

Da ne spominjemo neplaćanje PDV-a i carina od  firmi koje direktno ili indirektno posjeduje ministar Lijanović, a prema podacima koje je objavila Uprava za indirektno oporezivanje BiH – dodao je Kebo.

Odlukom Budimira o smjeni ministra Kajine, smatra potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo, nanesene su enormne štete FBiH s tendencijom da eskaliraju i odraze se na državu, a mišljenja je da ukoliko je ne revidira i, istovremeno, dozvoli da ministar Lijanović bude dodatni faktor ekonomskog slabljenja Federacije, nije isključeno da se u Parlamentu FBiH može formirati Ustavom propisana većina za pokretanje smjene predsjednika FBiH.

Ukoliko se predsjednik FBiH ogluši na ovaj poziv to će otvoriti novu dimenziju upitnosti njegovih odluka i spektar pitanja da li je principijelan, radi li za interese građana i, na koncu, da li je odluku o smjeni ministra Krajine donio on ili ministar Jerko Lijanović i zašto – zaključio je Kebo.

Fena

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Najave

Admiral Domazet Lošo večeras u Münchenu, a u četvrtak na tribini u Offenbachu

Objavljeno

na

Objavio

Poznati hrvatski politolog, geostrateg i umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo  gost je Hrvata i njihovih zajednica u Njemačkoj, gdje će na tribinama predstavljati svoju knjigu  ‘Admiralovi zapisi 2 – Što je istina’.

Prva tribina održat će se danas u 19,30 sati u Hrvatskom domu (Schwanthalerstr. 96, 80336 München) a hrvatske iseljenike na admiralovo predavanje poziva Akademski krug Hrvatske katoličke župe München.

Marljivi organizatori bez obzira na radni dan očekuju veliko zanimanje hrvatskih iseljenika za admiralovu tribinu s obzirom na poznate njegove stavove vezane uz Hrvatsku, Domovinski rat i globalizacijske procese koje ovaj geostrateg već godinama detaljno analizira vođen svojim istraživanjima, vojnom izobrazbom i domoljubljem.

Dva dana kasnije u četvrtak 23.11.u 19:30 sati admiral Lošo gostuje  u Martinseestraße 2, 63150 Heusenstamm, nadomak Offenbacha, na tribini koju organiziraju Hrvatski katolički forum  i Hrvatska katolička zajednica Offenbach/M. Bit će to prava prigoda da se iz prve ruke čuje što je admiralova istina o hrvatskoj političkoj zbilji, a ujedno da iseljenici saznaju kako admiral Domazet Lošo geostrateški gleda na hrvatsko iseljeništvo, njegovu finacijsku potporu domovini i investicije koje hrvatska politika već dvadesetak godina nije u stanju pravilno usmjeriti, a neprestano se govori o značaju i snazi hrvatskog iseljeništva, te njegovom povratku u domovinu.

Tko je tu zakazao i kakva je budućnost iseljene Hrvatske, daljne masovno iseljavanje ili državna strategija koja potiče imućnije isljenike na povratak, investiranje i zapošljavanje mladih ljudi, kako bi se izbjegao daljni egzodus mladih i stručnih kadrova  iz domovine, čiji odlazak osiromašuje zemlju koja je uložila velika sredstva u njihovo obrazovanje? Iseljenici traže već duže vrijeme odgovore i na ta njima zanimljiva i životno značajna pitanja.

Također poznati su admiralovi stavovi vezani uz BiH odakle porijeklo vuče mnoštvo hrvatskih iseljenika, kada u svojim javnim nastupima kaže:

“Ono što je ključno u BiH jest što će se događati sa hrvatskim narodom u Bosni i Hercegovini. Problem Hrvata BiH ne može se riješiti ako se problem Hrvata i BiH ne stavi kao pitanje broj jedan hrvatske vanjske politike. Sadašnje stanje je posljedica neimanja politike Hrvatske prema BiH nakon smrti Tuđmana, pa čak i nema koncepta kakva bi trebala biti politika prema BiH. Hrvatska politika se mora jasno opredijeliti i odrediti svoje interese u BiH. Ona mora pratiti i politiku velikih sila gdje planovi već postoje, naglašava admiral Domazet Lošo.

Zanimljivo je da je hrvatski admiral bio  sudionik i planer glavnih vojnih operacija OS RH od početaka do svršetka Domovinskog rata, a 1992. je uz Gotovinu, jedan od glavnih zapovjednika Livanjske bojišnice i bojnoga područja koje je obuhvaćalo sjevernu i srednju Dalmaciju, južnu Bosnu i Hercegovinu.

Bez obzira na te njegove ratne zasluge zbog toga što je bio  supotpisnikom “Otvorenog pisma  dvanaestorice hrvatskih generala” javnosti,  tadašnji predsjednik RH Stjepan Mesić ga je prisilno umirovio stoji u generalovoj biografiji.

Zoran Paškov

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska Vlada sutra predstavlja proračun za 2018. Plenković očekuje sadržajnu raspravu u Saboru

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade: Parlamentarna većina izrazila potporu prijedlogu proračuna, očekujem sadržajnu raspravu u Saboru

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, uoči sutrašnjeg predstavljanja Prijedloga državnog proračuna u Hrvatskome saboru, sudjelovao je na sastanku Kluba zastupnika HDZ-a i sastanku stranaka parlamentarne većine.

Kazao je da je prijedlog proračuna za 2018. godinu na tragu projekcija koje je Vlada usvojila u srpnju. „Nakon što je usvojen vrlo kvalitetan rebalans proračuna, sutra ćemo predstaviti proračun za 2018. Očekujem kvalitetnu i sadržajnu raspravu“, rekao je predsjednik Vlade i dodao da je parlamentarna većina izrazila potporu za usvajanje proračuna.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari