Connect with us

Vijesti

Javno Dopisivanje: Radončić odgovorio Nikšiću

Objavljeno

-

Nermin Nikšić ima nerješive probleme s privatizacijama i sistemskom korupcijom opljačkanim narodom, a ne ministrom sigurnosti koji neće – čak i kada bi imao zakonske ovlasti za tako nešto – da ohrabruje policiju za tuču sa svojim narodom zbog lopovskih zadnjica i toplih ministarskih fotelja, priopćeno je iz Saveza za bolju budućnost.

[dropcap]S[/dropcap]vatko normalan u ovoj zemlji zna da Ministarstvo sigurnosti BiH, i to je striktno regulirano Zakonom koji Nikšić namjerno pogrešno tumači, ne odgovara za javni red i mir. Upravo obratno, to je isključiva odgovornost Federalnog ministarstva unutarnjih poslova i županijskih policija, koje trebaju i jesu međusobno koordinirane od Federalne uprave policije.

Neka Nikšić nikoga ne plaši terorizmom, jer to je podvala u istom stilu u kojem je Nikšić gladnom narodu javno podmetnuo da dila 12 kilograma narkotika! Umjesto traženog ispričenja, on se i dalje igra lažnih državnih udara, iako se radi samo o udaru na državnu mafiju! Ovakvim lažima on samo otkriva koliko mu je stalo da funkciju premijera obavlja do zadnje moguće minute. Ali, zbog građana treba reći da mu je to toliko važno iz jednostavnog razloga da što duže nastavi upravljati novcima “Elektroprivrede”, “Telecoma”, ili “Autocesta”, odakle se korupcijski crpe ogromne pare u osobne i stranačke svrhe.

Optužbe da je SBB navodno bio protiv procesuiranja kriminala u ratnoj privatizaciji su, također, nesuvisla priča uspaničenog čovjeka. Državni parlament je još 1997. godine donio Zakon o praktičnoj amnestiji svega toga.Tada nije bilo SBB-a, već su svoje ruke za taj zakon digli upravo članovi SDA ili SDP-a. Ovom pričom Nikšić želi sakriti  činjenicu da pune tri godine u njegovoj ladici stoji prijedlog zakona SBB-a o poništenju nelegalnog dijela poratne privatizacije. Time je Nikšić direktno zaštitio otimače nekada velikih uspješnih kompanija i sistema, Tuzlanske banke, “Dite”, “Željezare Zenica”, metaloprerađivačke industrije i mnogobrojnih kompanija čiji otpušteni radnici danas od njega traže odlazak s funkcije.

Zato je tužno kad on mene proziva da SBB ne želi zaštititi prava radnika, od kojih je tri godine uporno skrivao najveće porezne dužnike i najveće plaće u javnom sektoru koje su na kraju morale biti otkrivene zastupničkim pritiskom upravo SBB-a.

Posebna je laž o tome da u Federaciji postoje inozemne investicije, jer su one pod vlašću Nermina Nikšića na godišnjem nivou svedene na mizernih 100-tinjak milijuna KM. Varanje naroda da je u autoceste uloženo 1,2 milijarde KM je dobra prilika da se javnost podsjeti kako Nikšić i družina grade najskuplji kilometar autoputa u Europi, kako odjednom nestaju tuneli i vijadukti koji se plaćaju turskom izvođaču “Čengiz”, i kako tužiteljstva otkrivaju beskrupuloznu krađu na debljini asfalta. Činjenica da je vlasnik “Čengiza” u Turskoj pod korupcijskom istragom dovoljna je sama po sebi, kao i podatak da Turci na našim gradilištima angažiraju domaće kompanije, mizerno ih plaćaju, a “kajmak” mjeren ciframa od 70 – 80 milijuna KM dosadašnje razlike u cijeni odnose u Istanbul i dijele s ovdašnjim
političkim taldžijama.

Podvala da je SBB protiv antikorupcijskih zakona je poznata priča kako je lisica u Nikšićevom liku htjela dobiti pravo da čuva kokošinjac. Podatak da su Visoko sudsko i tužilačko vijeće, Federalno tužiteljstvo, Vrhovni sud FBiH, Europska komisija i nevladin sektor odbacili to pravno smeće, meni daje za pravo da smo uradili povijesnu stvar što reket-stranka nije uspjela nametnuti reket-zakon i zajedno s Dodikom srušiti Kazneni zakon BiH, prema kojem je već u 185 slučajeva Sud oduzeo nezakonito stečenu imovinu.

Na kraju, još jedno pojašnjenje: Nije “Avaz” privatizirao firmu “Alhos” već je to uradio fantomski pakistanski biznismen kojega je dovela SDA i koji je uništio nekada uspješnu kompaniju. Sud je proveo stečaj i na tenderu koji je u više medija raspisao Osnovni sud u Sarajevu, odnosno stečajni upravnik, “Avaz” je u potpuno transparentnom postupku ponudio najveću cijenu za preostalo zemljište u iznosu od 4,5 milijuna KM. (samo 50 metara udaljenu mnogo vrijedniju lokaciju, na samoj raskrsnici, SDP-ov općinski načelnik je vašem stranačkom tajkunu Širbegoviću poklonio za samo 200.000 KM, koliko košta veći stan u Sarajevu).

Inače, “Avaz” je u skupo kupljeni plac dodatno investirao više od 80 milijuna KM i Sarajevo je tako dobilo jednu od najljepših zgrada u svojoj historiji u kojoj danas radi na stotine novinara i drugih uposlenika.

Također, i u Tuzli je “Avaz” za lokaciju dao 9,5 miliona KM na bazi najbolje tenderske ponude za lokaciju koja je bila na javnoj prodaji i to istovremeno dok je SDP-ova urbanistička ergela na istom mjestu i lokaciju iste veličine poluilegalno ustupila “Merkatoru” za samo jedan milijun KM i donirano vozilo Hitne pomoći.

Što se tiče privatizacije GIK “Oko”, “Avaz” je u javnom tenderskom nadmetanju pobijedio više ponuđača, između ostalih i “”Oslobođenje”, a na mjestu srušene zgrade podigao veleljepni objekt.

Privatizacija GIK “Oko” je nakon tri godine i ispunjenih svih preuzetih obaveza u vidu investiranja 20-tak milijuna KM, od Agencije za privatizaciju Kantona Sarajevo službeno proglašena jednom od najuspješnije završenih privatizacija!

Fahrudin Radončić i “Avaz” su napravili najljepše objekte u Sarajevu, na kojima su radile tisuće domaćih građevinara, a menadžerski i ekonomski impotentni Nikšić, s ogromnim proračunskim novcima i dalje drži Vladu FBiH kao podstanara, i kao generalni tajnik SDP-a sam sa sobom, odnosno premijerom Nikšićem, potpisuje ugovor o mjesečnom zakupu vrijednom na tisuće  maraka koje njegovoj stranci praktično plaćaju građani danas okupljeni oko Vlade FBiH.

Što se tiče Nikšićevog zahtjeva da mu moji mediji naprave listu privatizacija koje treba procesuirati i da će je on naslijepo potpisati, zadnji sam čovjek koji će surađivati s ljudima koji naslijepo i zaslijepljeno otimaju od naroda, stoji u priopćenja SBB-a.

Fena

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas