Pratite nas

Promo

Javnozdravstvena akcija u ljekarnama povodom Svjetskog dana dijabetesa

Objavljeno

na

Povodom obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa u srijedu 14. studenog 2018. Hrvatska ljekarnička komora pokrenula je javnozdravstvenu akciju kojoj su se pridružile i Ljekarne srce, Ljekarne Osječko-baranjske županije. Partneri u provođenju ove akcije su Hrvatsko farmaceutsko društvo i Hrvatski savez dijabetičkih udruga.

Javnozdravstvena akcija usmjerena je na savjetovanje pacijenata o bolesti i orijentaciono mjerenje šećera u krvi, kao prevencija metaboličkih i kardiovaskularnih bolesti koje su još uvijek prvi uzrok smrtnosti i zdravstvenih komplikacija u Republici Hrvatskoj. Nakon održavanja akcije prikupit će se anonimni numerički podatci – rezultati mjerenja u ljekarnama. Prikupljanje ima za cilj formirati zajednički izvještaj pod naslovom „Što hrvatski ljekarnici mogu otkriti u samo jedan dan? – Skrbimo za bolje ishode liječenja pacijenata s dijabetesom.”

Akciju će tijekom radnog vremena provesti sljedeće Ljekarne srce: Centralna ljekarna Osijek, Ljekarna Park Osijek, Ljekarna Retfala, Ljekarna Antunovac, Centralna ljekarna Beli Manastir, Centralna ljekarna Đakovo i Ljekarna Park Đakovo.

Pozivaju se zainteresirani građani da se pridruže ovoj javnozdravstvenoj akciji kako bi se posavjetovali s ljekarnicima te podržali program ranog otkrivanja dijabetesa i predijabetesa, hipertenzije i dislipidemije.

NOVI PODACI O LIJEČENJU ŠEĆERNE BOLESTI U HRVATSKOJ

  • Ukupan broj osoba sa šećernom bolešću je 284.185 (povećanje za 140.000/10 g)
  • Šećerna bolest je među deset vodećih uzroka smrti (2009. bila je 8. uzrok smrti, a 2016. je 5.uzrok smrti)
  • Čak četiri milijarde kuna godišnje HZZO troši na liječenje komplikacija dijabetesa. Glavni razlog porasta troškova liječenja šećerne bolesti, u odnosu na zadnje analize iz 2009. godine, je porast troškova komplikacija bolesti koji su u ovom razdoblju porasli za 1,8 milijardi kuna (83%). Kardiovaskularne komplikacije 2016. – 57%
  • U odnosu na 2009. godinu troškovi liječenja kardiovaskularnih komplikacija porasli su za 617 milijuna kuna – 31%
  • Najveći dio tih troškova odnosi se na bolničko liječenje, a značajan dio se utroši na lijekove za liječenje ovih komplikacija

Martina Gavran Duvnjak, mag.cult.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Promo

Spider grupa na svjetskom tržištu nudi kvalitetu i prepoznatljivost kroz svoje izvorno hrvatske proizvode i brendove

Objavljeno

na

Objavio

Mladi poduzetnik iz Pitomače, predsjednik Uprave Spider Grupe Denis Nemčević primjer je izuzetno sposobnog poslovnog čovjeka koji voli svoj zavičaj, Domovinu i svojih ruku djelo:

SPIDER GRUPA NA SVJETSKOM TRŽIŠTU NUDI  KVALITETU I PREPOZNATLJIVOST KROZ SVOJE IZVORNO HRVATSKE PROIZVODE I BRENDOVE

– Svaka inicijativa ovakve vrste je jako dobro došla.  Svaki pokušaj za spajanjem, za povezivanjem je sjajna stvar za nas poduzetnike koji izvozimo. S obzirom da sam već duže vrijeme prisutan na svjetskom tržištu vidim  da je domoljubni segment  vrlo bitan i s obzirom da smo vezani s jednom talijanskom tvrtkom, mogu reći vidjevši i na njihovu primjeru, da zapadne zemlje njeguju princip “svoj-svoje”. Talijani pomažu Talijane, Nijemci, Nijemce… I mi trebamo njegovati princip “Hrvati Hrvatima” i zato s inicijativama koje dolaze iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske kao što je ovaj Registar poslovnih subjekata izvan RH, možemo se povezati te zajednički probati nastupiti i izvoziti svoje proizvode, koji itekako imaju mjesta na inozemnom suncu, kaže Denis Nemčević, predsjednik Spider grupe iz Pitomače.

Nekoliko je  hrvatskih tvrtki koje uspješno kroče svjetskim tržištima i svijetli su primjer, kako se iz jedne male zemlje kao što je Hrvatska uz prirodnu ljepotu i bogatstvo, rad i pošten odnos može ostvariti zapažene rezultate i na vrlo zahtjevnom inozemnom tržištu. Te tvrtke do svojega rezultata nisu došle preko noći. Njihovi poslovni uspjesi plod su dugogodišnjega promišljanja, osmišljavanja i  realizacije projekata.

Među  hrvatskim gospodarskim uspješnicama    pozornost plijeni Spider grupa iz Pitomače iza koje stoji 30-godišnji obiteljski rad. Grupu vodi njezin predsjednik Denis Nemčević a u pet tvrtki stvara preko 150 djelatnika organizacijski raspoređenih kao “švicarski sat”. No,  iza toga je, uistinu mnogo neprospavanih sati uz rad i promišljanje Denisove obitelji, najprije pokojnoga oca, a onda majke i sestre i cijeloga lanca cjelokupnoga biznisa. A osnovna djelatnost Spider grupe je prozvodnja i plasman vlastitih proizvoda(čajeva) na tržište:

– Mi smo sastavljeni od pet povezanih poduzeća. Na prvom mjestu nam je vlastita plantaža i proizvodnja na 200 ha zemljišta u Podravini, gdje dominantno uzgajamo kamilicu i ostalo ljekovito bilje. Radi se o jednom zaokruženom procesu organske proizvodnje. Tu je i  tvrtka koja se bavi kooperacijom, a preko nje kontroliramo 1 000 ha poljoprivredne proizvodnje opet dominantno kamilice u Podravini, Slavoniji, a jednim  dijelom i u Mađarskoj, ostvarujući tako i prekograničnu suradnju. Tvrtka Jan Spider je najstarija u grupi. Osnovana je 1991. godine, a od 1996. godine prerađujemo preko 200 vrsta bilja i to sve skupa završi u našoj proizvodnoj tvrtki Herbarium, koja se bavi finalizacijom u proizvodnji, što znači proizvodnjom gotovih čajeva, kaže nam predsjednik Uprave Nemčević i ističe kako njegova grupa godišnje upakira preko 15 milijuna kutija čajeva ili preko 300 milijuna filter vrećica čaja godišnje. A ta bi se proizvodnja, kaže on, mogla uskoro i povećati, jer je grupa pred početkom izgradnje nove tvornice u blizini Pitomače, a investirat će 4 milijuna  eura, što će tvrtku podići na još veću razinu. Naravno, time će tvrtka dobiti i veći iskorak na inozemnom tržištu, gdje uspješno kroči već godinama:

– Mi više izvozimo nego što prodamo proizvoda u našoj zemlji. No, zadovoljni smo rezultatima rada, jer smo obiteljska tvrtka u drugoj generaciji upravljanja, ponosno ističe Denis i napominje kako grupa ima riješen izvoz u veliki broj zemalja. Jako mu je draga inicijativa o povezivanju hrvatskih poslovnih ljudi, koju kroz Registar poslovnih subjekata izvan Republike Hrvatske pokreće Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske:

– Svaka inicijativa ovakve vrste je jako dobro došla.  Svaki pokušaj za spajanjem, za povezivanjem je sjajna stvar za nas poduzetnike koji izvozimo. S obzirom da sam već duže vrijeme prisutan na svjetskom tržištu vidim  da je domoljubni segment  vrlo bitan i s obzirom da smo vezani s jednom talijanskom tvrtkom, mogu reći vidjevši i na njihovu primjeru, da zapadne zemlje njeguju princip “svoj-svoje”. Talijani pomažu Talijane, Nijemci, Nijemce… I mi trebamo njegovati princip “Hrvati Hrvatima” i zato s inicijativama koje dolaze iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske kao što je ovaj Registar poslovnih subjekata izvan RH, možemo se povezati te zajednički probati nastupiti i izvoziti svoje proizvode, koji itekako imaju mjesta na inozemnom suncu, kaže Denis.

Denis Nemčević je primjer mladoga čovjeka, koji svoj kruh zarađuje u svojoj zemlji, a proizvode nudi i na zahtjevnom svjetskom tržištu. No, živi, radi i plaća porez  u Hrvatskoj. Kaže da se u Hrvatskoj može živjeti od svojega rada, a da mu njegovi djelatnici vjeruju i da polako osvaja jesu stalna zapošljavanja novih ljudi, čak i onih koji zbog njegovoga odnosa i uvjeta rada napuštaju Zagreb i dolaze u unutrašnjost, poput vrijednog menadžera Danijela Ivandije.

– Događa se da nas koči birokracija, zakonodavstvo, ali mislim da, kada bi se to malo posložilo, bilo bi puno lakše i nema razloga da se stvari ne poprave, jer u Hrvatskoj ima dobrih ljudi, kvalitetnih ideja i zdravih firmi te svi zajedno zaslužujemo još jednu priliku za jednim jačim “poslovnim vjetrom u leđa” kako bi svima bilo bolje. Trebamo pokušati okrenuti taj negativni trend iseljavanja iz Hrvatske, a koji u konačnici nikom ne donosi dobro, kaže Denis te napominje kako će Spider grupa nastaviti njegovati svoja dva brenda čajeva: “GARDENOLO” i  “NATURAVITA”,  koju su akvizirali od Atlantic grupe, a radi se o nekadašnjim Cedevita čajevima. Radi se o brendu koji posluje na pet tržišta, a glavna su Hrvatska i Bosna i Hercegovina. “Natura Vita” zaslužuje i razvitak novih prodajnih kanala i tržišta, a ljudi poput Nemčevića da svojim radom razvijaju svoj posao i otvaraju nova radna mjesta za nove osmjehe na licima hrvatskih ljudi.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Promo

Božićna čestitka Osječko-baranjskog župana Ivana Anušića

Objavljeno

na

Objavio

Miran i blagoslovljen Božić te sretnu i uspješnu novu 2019. godinu želi vam župan Ivan Anušić i djelatnici Osječko-baranjske županije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari