Pratite nas

Promo

Javnozdravstvena akcija u ljekarnama povodom Svjetskog dana dijabetesa

Objavljeno

na

Povodom obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa u srijedu 14. studenog 2018. Hrvatska ljekarnička komora pokrenula je javnozdravstvenu akciju kojoj su se pridružile i Ljekarne srce, Ljekarne Osječko-baranjske županije. Partneri u provođenju ove akcije su Hrvatsko farmaceutsko društvo i Hrvatski savez dijabetičkih udruga.

Javnozdravstvena akcija usmjerena je na savjetovanje pacijenata o bolesti i orijentaciono mjerenje šećera u krvi, kao prevencija metaboličkih i kardiovaskularnih bolesti koje su još uvijek prvi uzrok smrtnosti i zdravstvenih komplikacija u Republici Hrvatskoj. Nakon održavanja akcije prikupit će se anonimni numerički podatci – rezultati mjerenja u ljekarnama. Prikupljanje ima za cilj formirati zajednički izvještaj pod naslovom „Što hrvatski ljekarnici mogu otkriti u samo jedan dan? – Skrbimo za bolje ishode liječenja pacijenata s dijabetesom.”

Akciju će tijekom radnog vremena provesti sljedeće Ljekarne srce: Centralna ljekarna Osijek, Ljekarna Park Osijek, Ljekarna Retfala, Ljekarna Antunovac, Centralna ljekarna Beli Manastir, Centralna ljekarna Đakovo i Ljekarna Park Đakovo.

Pozivaju se zainteresirani građani da se pridruže ovoj javnozdravstvenoj akciji kako bi se posavjetovali s ljekarnicima te podržali program ranog otkrivanja dijabetesa i predijabetesa, hipertenzije i dislipidemije.

NOVI PODACI O LIJEČENJU ŠEĆERNE BOLESTI U HRVATSKOJ

  • Ukupan broj osoba sa šećernom bolešću je 284.185 (povećanje za 140.000/10 g)
  • Šećerna bolest je među deset vodećih uzroka smrti (2009. bila je 8. uzrok smrti, a 2016. je 5.uzrok smrti)
  • Čak četiri milijarde kuna godišnje HZZO troši na liječenje komplikacija dijabetesa. Glavni razlog porasta troškova liječenja šećerne bolesti, u odnosu na zadnje analize iz 2009. godine, je porast troškova komplikacija bolesti koji su u ovom razdoblju porasli za 1,8 milijardi kuna (83%). Kardiovaskularne komplikacije 2016. – 57%
  • U odnosu na 2009. godinu troškovi liječenja kardiovaskularnih komplikacija porasli su za 617 milijuna kuna – 31%
  • Najveći dio tih troškova odnosi se na bolničko liječenje, a značajan dio se utroši na lijekove za liječenje ovih komplikacija

Martina Gavran Duvnjak, mag.cult.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Promo

Doživite dašak čarolije na Božićnom balu lipicanaca

Objavljeno

na

Objavio

Kao godina osnutka Ergele u Đakovu navodi se 1506., kada se prvi put u pisanom dokumentu spominje ta riječ, ali postoje podaci da je egzistirala i prije pisanog spominjanja, odnosno da su je utemeljili bosansko-srijemski biskupi na posjedima dobivenim darovnicom ugarsko-hrvatskog kralja Kolomana jos 1239. godine.

Božićni bal lipicanaca je sam po sebi turistička atrakcija, ali ta manifestacija kao posebnu vrstu kulturnog turizma pozicionira i Ergelu, koja opet na takav način želi potaknuti gospodarski razvoj cijele Đakovštine.

Dresurno jahanje potječe iz doba baroka. Španjolski i napolitanski konji te njihovi izravni nasljednici, lipicanci, bili su najcjenjeniji kraljevski konji tog vremena. To je 500 godina stara rasa konja stvorena za ekskluzivne dvorske svečanosti i simbol je baroka. Izuzetne mogućnosti ovih prekrasnih konja, njihova elegancija, poseban način na koji se kreću i sposobnost učenja učinili su da oni ubrzo postanu ljubimci publike u cijelom svijetu.

Uzimajući u obzir prethodno rečeno, ovogodišnja Božićna priča „Tajna bijele kočije“, bit će ispričana na  Božićnom balu lipicanaca koji će se održati 15. prosinca godine u zatvorenoj jahaonici ergele u Đakovu. Za istu su organizirana dva termina. U 17:00 i u 20:00 sati. Dođite i oduševite se.

Baš kao oko 1.400 posjetitelja prethodne godine. Doživite dašak čarolije. Neka vam ova jedinstvena priča dočara božićno vrijeme u zatvorenoj jahaonici Državne ergele lipicanaca u Đakovu gdje će se koristili raskošni efekti, kako bi u središtu svega bili zanosni, bijeli lipicanci, koji su, skromno je reći, kulturno bogatstvo Hrvatske!

Za vrijeme održavanja ove znakovite manifestacije, ispred jahaonice organiziran je i adventski sajam domaćih obrta i OPG-a. Zahvaljujući tome, imat ćete jedinstvenu priliku razdragati i svoje nepce, a kućama se, jamčimo Vam, nećete vratiti praznih ruku.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Snažna podrška Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) Bosni i Hercegovini!

Objavljeno

na

Objavio

Delegacija vodećih BH biznisa i društvenih biznisa u studijskoj posjeti Svjetskom ekonomskom forumu (Davos; WEF) u Ženevi

Svjetski ekonomski forum (Davos; WEF), preko svog predstavnika Pablo Izquierdo (Head of Europe and Eurasia) uputio je poziv direktoru Fondacije Mozaik, Zoranu Puljiću, Schwab društvenom poduzetniku, za studijsku posjetu ovom izuzetnom i vodećem svjetskom ekonomskom događaju. Ovom prilikom je okupljena bosanskohercegovačka reprezentacija kada je riječ o ekonomiji i društvenim biznisima.

Njemački ekonomist i inženjer prof. Klaus Schwab, osnivač i prvi čovjek Svjetskog ekonomskog foruma, iako to nije bilo planirano, iskazao je veliku čast delegaciji iz BiH. Naime, prof. Schwab prekinuo je druge obaveze iz kalendara aktivnosti kako bi pozdravio naš tim, predvođen direktorom Fondacije Mozaik, Zoranom Puljićem, s kojim ga dijeli višegodišnje poznanstvo i partnerstvo kroz Schwab Fondaciju.

Studijsko putovanje predstavnika vodećih BH biznisa Svjetskom ekonomskom forumu organizirano je uz pažljivu pripremu zanimljivog programa, s idejom otvaranja novih poslovnih perspektiva i ambiciju da se dodatno potaknu razmišljanja na temu prilagođavanja poduzetničkih modela izazovima budućnosti. Uz direktora Fondacije Mozaik Zorana Puljića, Schwab društvenog poduzetnika, u delegaciji predstavnika, sudjeluju i kreatori i lideri vodećih BH biznisa: Almir Jazvin iz Prevent grupacije, Amer Bukvić iz Sarajevo biznis foruma, Edin Deljkić iz BIT alijanse, Ivan Barbalić predstavnik Vijeća za međunarodne odnose, Rusmir Hrvić iz AS grupacije.

Riječi dobrodošlice u ime organizatora uputili su Masao Takahashi (Head of Forum Members and Member of the Executive Committee) i Pablo Izquierdo (Head of Europe and Eurasia). Uvodni brifing na temu geopolitičke situacije na Zapadnom Balkanu održale su Martina Larkin (Head of Europe and Member of the Executive Committee) i Donata von Der Leyen (Lead for Balkans).

„Imali smo vrlo žive rasprave koje su urodile novim idejama o nastavku saradnje. Pozvani su BH biznisi da se uključe u rad Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), vrata su širom otvorena i ovom prilikom pozivam sve naše poslovne ljude da nam se pridruže! S velikim zadovoljstvo mogu najaviti i da će gospodin Pablo Izquierdo uskoro doći u glavni bh. grad, u uzvratnu posjetu. Naime, dogovoreno je da će na Sarajevo biznis forumu, WEF i Fondacija Mozaik upriličiti sesiju na temu 4. industrijske revolucije. Delegacija će se prethodno sastati u Sarajevu, i to u vrlo skoro vrijeme, na poziv Fondacije Mozaik, kako bi se dogovorili i projektirali budući koraci razvoja poduzetništva u Bosni i Hercegovinu, a sve to uz snažnu podršku WEF-a“, objavljuje odlične vijesti Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik i Schwab društveni poduzetnik.

WEF digitalna platforma za biznis, globalne poslovne mreže, poslovne prilike, poslovna inteligencija

Posebno dinamičan razgovor odigrao se na temu Napredna proizvodnja, uvodničar Francisco Betti (Head of Advanced Manufacturing). Nezaobilazno kada je u budućnost u pitanju jesu teme o četvrtoj industrijskoj revoluciji i inspiracija. Svoje viđenje predstavio je Nicholas Davis (Head of Society and Innovation, Member of the Executive Committee).

O obrazovanju, vještinama i radnim mjestima govorili su Pear Samandari i Rigas Hadzilacos (Leads for Employment and Skills). Brifingom na temu razmjene znanja kojeg su vodili Stephanie Burrell i Beren Evans (Knowledge team) završen je prvi dio ovog studijskog putovanja.

Nakon oficijelnog programa upriličena je studijska posjeta EPFL-u, Inovacijskom parku Ecole polytechnique fédérale de Lausanne (Federalna poli-tehnička škola Lozane). „Ovdje smo dobili odličan pregled rada jednog od vodećih univerziteta na svijetu i poziv da se naši biznisi uključe u različite istraživačke programe koji se odvijaju na temu novih tehnologija, materijala, umjetne inteligencije…“, pojašnjava Zoran Puljić.

Poduzetništvo u interesu društva i svjetske javnosti

Inače, godišnji skup u švicarskim Alpama u organizaciji Svjetskog gospodarskog foruma jedinstven je međunarodni događaj na kojem se spajaju sam vrh svjetskog biznisa, ekonomije i politike. Susreti u Davosu zapravo su višednevno druženje vrha svjetske politike, biznisa i nevladinog sektora. Posljednjih godina dominiraju teme o stvaranju zajedničke budućnosti u podijeljenom svijetu. No Davos možemo sagledavati i kroz dublju razinu, ali za nju je potrebno podsjetiti na povijest Svjetskog gospodarskog foruma (WEF, World Economic Forum).

Kao instituciju osnovao ga je njemački ekonomist i inženjer Klaus Schwab 1971. godine pod imenom Evropski menadžerski forum. Neprofitna organizacija sa sjedištem u Ženevi sadašnje je ime dobila 1987., a Schwab se i danas nalazi na funkciji izvršnog predsjednika WEF-a.

Proklamirana misija mu je ‘poboljšati stanje svijeta’, odnosno truditi se ‘prikazati poduzetništvo u interesu svjetske javnosti, uz zadržavanje najviših standarda u vlasti’. U Forumu dodaju i da im je moralni i intelektualni integritet ‘u srcu svega što rade’.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari