Connect with us

Što je HTV iza kulisa činio sa filmom o Gotovini ‘pod palicom’ Štrbca i Pusića?

Objavljeno

-

“Snimljena su dva filma u trajanju od 35 minuta, a oni su očekivali kako je tada Jutarnji list pisao presudu Tuđmanovoj Hrvatskoj. Na dan presude pripremana je i emisija u kojoj su trebali gostovati Zoran Pusić, Vesna Teršelić, Anto Nobilo, Puhovski i general Stipetić, a gost iznenađena trebao je biti Savo Štrbac”, kaže Lošo.

DomazetDokumentarni film ‘Generali‘ jedan od najisčekivanijih uradaka javne televizije priveden je kraju, prikazivanjem posljednjeg serijala. Zadatak da progovori o Gotovini i Markaču na sebe je preuzeo novinar Hrvoje Zovko. Da zadatak nije bio jednostavan govore najave i odgađanja, pa čak i odustajanja od filma. Premda se nakon mnogo natezanja film ipak prikazao sudeći po tvrdnjama geostratega i geopolitičara Davora Domazeta Loše nije izazvao pozitivne reakcije.

Naime, kako je Lošo ustvrdio u razgovoru za naš portal taj serijal o generalima bio je pripremljen ranije, a trebao se prikazati na dan drugostupanjske presude generalima Gotovini i Markaču. “Snimljena su dva filma u trajanju od 35 minuta, a oni su očekivali kako je tada Jutarnji list pisao presudu Tuđmanovoj Hrvatskoj. Na dan presude pripremana je i emisija u kojoj su trebali gostovati Zoran Pusić, Vesna Teršelić, Anto Nobilo, Puhovski i general Stipetić, a gost iznenađena trebao je biti Savo Štrbac”, kaže Lošo. Plan je prema riječima našega sugovornika bio da emisija traje nekoliko sati te da se u nju ukomponiraju dva filma, a Štrbac i spomenuta ekipa trebali su raspravljati o isplati ratne odštete Srbima. “To im je palo u vodu jer su naši generali oslobođeni pa je film spremljen u bunker pa se nadosnimava i uređuje novi dio te se kao takav prikazuje. Ne znam zašto je general Markač pristao na sudjelovanje u tome, ali on je na koncu dobro govorio”, smatra Domazet Lošo.

Serijal je to napominje Lošo koji potpuno pogrešno pristupa Domovinskom ratu. “Sudionici u filmu su oni koji su zastupali Haaški sud – Stjepan Mesić i Đikić. General Stipetić bio je u oružanim snagama, ali nije sudjelovao u bitnim operacijama. Govore o Oluji, ali ne i o tome kako i kada je planirana”, napominje geostrateg dodajući da je ta operacija planirana mjesecima ranije. Također, o Oluji nisu govorili oni koji su je izvodili dakako jasno je da Bobetko o njoj ne može progovarati, ali osim generala Gotovine u Stožeru je sudjelovalo još šest generala. U serijal nije uključen niti naš sugovornik Davor Domazet Lošo bez čije se prosudbe ovako ozbiljna operacija nije mogla planirati. Jednako tako, napominje Lošo nema niti generala Tolja. “Ne bih želio sada dalje nabrajati generale, ali ta emisija nije dobra. Dogodila se dupla manipulacija u kojoj je nositelj javna televizija. Prvo pripremaju jedan materijal, a nakon što su generali oslobođeni oni ga prerađuju. To je neprekidna obmana i laž. U filmu sudjeluju oni koji nisu bitni i čini mi se da HTV svjesno ide u dvostruku manipulaciju. Poruka je ta da se Oluja dogodila, ali ona je očito i dalje dvojbena”, analizira Lošo te sarkastično poručuje da bi serijal bio bolje napravljen u Beogradu. Hrvatskoj, stava je naš sugovornik više nisu problem Srbi jer njih smo pobjedili poteškoće nam stvaraju jugoslaveni koji su se ustoličili u sve pore društva.

“Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić zastupa Zapadni Balkan što je jednako Jugoslaviji, a to čini preko svojih medijskih bastiona. HTV nije hrvatska već jugoslavenska televizija. Pa vidite, oni nemaju niti jednu emisiju da nemaju gosta iz Beograda. Uvodi se i srpski jezik, a sa ovim serijalom pretvorili su se u televiziju SAO Krajine”, zaključak je Domazeta Loše.

IvaMeđugorac/dnevno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari