Pratite nas

Što je HTV iza kulisa činio sa filmom o Gotovini ‘pod palicom’ Štrbca i Pusića?

Objavljeno

na

“Snimljena su dva filma u trajanju od 35 minuta, a oni su očekivali kako je tada Jutarnji list pisao presudu Tuđmanovoj Hrvatskoj. Na dan presude pripremana je i emisija u kojoj su trebali gostovati Zoran Pusić, Vesna Teršelić, Anto Nobilo, Puhovski i general Stipetić, a gost iznenađena trebao je biti Savo Štrbac”, kaže Lošo.

DomazetDokumentarni film ‘Generali‘ jedan od najisčekivanijih uradaka javne televizije priveden je kraju, prikazivanjem posljednjeg serijala. Zadatak da progovori o Gotovini i Markaču na sebe je preuzeo novinar Hrvoje Zovko. Da zadatak nije bio jednostavan govore najave i odgađanja, pa čak i odustajanja od filma. Premda se nakon mnogo natezanja film ipak prikazao sudeći po tvrdnjama geostratega i geopolitičara Davora Domazeta Loše nije izazvao pozitivne reakcije.

Naime, kako je Lošo ustvrdio u razgovoru za naš portal taj serijal o generalima bio je pripremljen ranije, a trebao se prikazati na dan drugostupanjske presude generalima Gotovini i Markaču. “Snimljena su dva filma u trajanju od 35 minuta, a oni su očekivali kako je tada Jutarnji list pisao presudu Tuđmanovoj Hrvatskoj. Na dan presude pripremana je i emisija u kojoj su trebali gostovati Zoran Pusić, Vesna Teršelić, Anto Nobilo, Puhovski i general Stipetić, a gost iznenađena trebao je biti Savo Štrbac”, kaže Lošo. Plan je prema riječima našega sugovornika bio da emisija traje nekoliko sati te da se u nju ukomponiraju dva filma, a Štrbac i spomenuta ekipa trebali su raspravljati o isplati ratne odštete Srbima. “To im je palo u vodu jer su naši generali oslobođeni pa je film spremljen u bunker pa se nadosnimava i uređuje novi dio te se kao takav prikazuje. Ne znam zašto je general Markač pristao na sudjelovanje u tome, ali on je na koncu dobro govorio”, smatra Domazet Lošo.

Serijal je to napominje Lošo koji potpuno pogrešno pristupa Domovinskom ratu. “Sudionici u filmu su oni koji su zastupali Haaški sud – Stjepan Mesić i Đikić. General Stipetić bio je u oružanim snagama, ali nije sudjelovao u bitnim operacijama. Govore o Oluji, ali ne i o tome kako i kada je planirana”, napominje geostrateg dodajući da je ta operacija planirana mjesecima ranije. Također, o Oluji nisu govorili oni koji su je izvodili dakako jasno je da Bobetko o njoj ne može progovarati, ali osim generala Gotovine u Stožeru je sudjelovalo još šest generala. U serijal nije uključen niti naš sugovornik Davor Domazet Lošo bez čije se prosudbe ovako ozbiljna operacija nije mogla planirati. Jednako tako, napominje Lošo nema niti generala Tolja. “Ne bih želio sada dalje nabrajati generale, ali ta emisija nije dobra. Dogodila se dupla manipulacija u kojoj je nositelj javna televizija. Prvo pripremaju jedan materijal, a nakon što su generali oslobođeni oni ga prerađuju. To je neprekidna obmana i laž. U filmu sudjeluju oni koji nisu bitni i čini mi se da HTV svjesno ide u dvostruku manipulaciju. Poruka je ta da se Oluja dogodila, ali ona je očito i dalje dvojbena”, analizira Lošo te sarkastično poručuje da bi serijal bio bolje napravljen u Beogradu. Hrvatskoj, stava je naš sugovornik više nisu problem Srbi jer njih smo pobjedili poteškoće nam stvaraju jugoslaveni koji su se ustoličili u sve pore društva.

“Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić zastupa Zapadni Balkan što je jednako Jugoslaviji, a to čini preko svojih medijskih bastiona. HTV nije hrvatska već jugoslavenska televizija. Pa vidite, oni nemaju niti jednu emisiju da nemaju gosta iz Beograda. Uvodi se i srpski jezik, a sa ovim serijalom pretvorili su se u televiziju SAO Krajine”, zaključak je Domazeta Loše.

IvaMeđugorac/dnevno.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Marijan Knezović: U Hrvatskoj se svašta može! Samo ako si ljevičar!

Objavljeno

na

Objavio

U Hrvatskoj možeš biti demokrat i borac za ljudska prava. Ali samo ako si u prošlom režimu bio totalitarist i gazio ljudska prava. Ostalima nije dozvoljeno kititi se demokracijom i ljudskim pravima.

U Hrvatskoj možeš biti tolerantan, ali samo ako si u prošlom režimu slao ljude u zatvor zbog vica ili pjesme. Ostalima nije dozvoljeno da se povezuju s tolerancijom.

U Hrvatskoj možeš biti moderan i zazivati tisuće izbjeglica, tolerirati njihovu vjeru i sve devijacije te vjere, ali samo ako u isto vrijeme pokušavaš deratizirati javnost od katolika i katoličke vjere. To jednostavno nije moderno. Isus očito za Europu nije više trend, ali Muhammed jest.

U Hrvatskoj se možeš borit za prava homoseksualaca, ali samo ako u isto vrijeme hodaš s Titovim transparentom. Da. Onog Tita koji je homoseksualce proganjao, zatvarao i ubijao.
U Hrvatskoj možeš biti aktivist za prava činčila, bogomoljki i roda kao sto su Klepetan i ekipa. Ali samo ako u isto vrijeme zagovaraš sjeckanje djeteta u majčinoj utrobi.

U Hrvatskoj možeš bez problema studentima predavati o slobodnom tržištu i slobodi. Ali samo ako si do jučer propovijedao o socijalizmu i marksizmu.
U Hrvatskoj se uistinu može bit i priznat i medijski popraćen redatelj. Ali ipak, uvjet je da u vašim predstavama prikažete Isusa Krista kako siluje muslimanku.

U Hrvatskoj možeš biti osoba koja je relevantna za komentiranje žrtve Vukovara po dokumentarnim filmovima. Ali samo ako si taj Vukovar osobno granatirao.

U Hrvatskoj možeš svaki dan pljuvat po Hrvatima iz BiH. Ali samo dok zastupaš stav da su svi ljudi jednaki i da ne treba raditi razlike među ljudima.
Svašta se u Hrvatskoj može. Samo je potrebno u CV-u naglasiti da si ljevičar ili još bolje – da ti se nazadna i licemjerna desnica gadi.

P.S. Isto vrijedi i za Bosnu i Hercegovinu.

Marijan Knezović

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Čičak žestoko odgovorio Lekoviću

Objavljeno

na

Objavio

Izabran sam tako da sam dobio jednoglasnu podršku i Odbora za imenovanja i Sabora. 113 zastupnika glasalo je za mene. To je glas građana. Kad neki notorni Leković govori o tome da je to poruka za građane, onda on ne razumije parlamentarnu demokraciju, komentirao je u Studiju 4 Ivan Zvonimir Čičak izjave predsjednika HND-a nakon njegova imenovanja za vanjskog člana saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije.

On i dalje razmišlja na totalitaran način u kojem on određuje što je za građane Hrvatske dobro i loše. Ne. Građani su dali svoj glas parlamentu i on odlučuje što je dobro, a što loše, nastavio je Čičak.

Imenovanjem predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava Ivana Zvonimira Čička za vanjskog člana Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, Hrvatski sabor završio je imenovanja vanjskih članova tog radnog tijela.

No na imenovanje Čička žestoko je reagiralo Hrvatsko novinarsko društvo. Predsjednik HND-a Saša Leković rekao je da je naknadnim imenovanjem Čička šestim vanjskim članom Odbora – “nastavljeno ruganje građanima Hrvatske”.

Ivan Zvonimir Čičak na to je odgovorio: Građanima Hrvatske izruguju se oni koji u ime sekte svojih istomišljenika žele biti kriteriji toga tko u Hrvatskoj može biti negdje. Dodao je kako je na njegov račun napisano mnogo uvreda na nekim portalima, a Index je nazvao “glasnogovornicima javne mržnje”.

Predsjednik HND-a Saša Leković u priopćenju spominje njegov “doprinos” hrvatskom novinarstvu – i činjenicu da ga je sud proglasio krivim za klevetu. Ono što je zadatak svih novinara jest da se bore za dekriminalizaciju klevete. Ja nisam osuđen zbog klevete nego zato što nisam htio otkriti izvor iz MUP-a koji mi je otkrio neke stvari o kapetanu Laptalu. Ono što sam radio u civiliziranom svijetu je vrlina, da braniš svoj ceh i profesionalnu tajnu, rekao je Čičak i dodao kako ne vidi nikakav problem što je za to osuđen i platio kaznu.

Ono što HND-u smeta jest i činjenica što u Odboru ne sjedi nitko tko je iz medija, ističu kako je time prekršen Poslovnik Hrvatskog sabora. Na to Čičak odgovara kako je on bio član izvršnog odbora HND-a i obnašao i druge važne funkcije u HND-u i kako se tada zalagao da predstavnici HND-a budu u saborskom odboru te kako je tadašnje vodstvo bilo protiv toga. Ja sam novinar. Imam veću biografiju od svih njih zajedno. Ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu. Bio sam član brojnih novinarskih i nenovinarskih organizacija. Kad oni meni drže lekciju, to je smiješno, rekao je Čičak.

Najavio je da će se u Odboru aktivno zalagati protiv govora mržnje, svađa i neprimjerenog rječnika koji dominiraju javnim prostorom. Posebno se osvrnuo na saborske rasprave: Zastupnici moraju voditi računa o dostojanstvu, o dojmu koji svojim porukama ostavljaju u hrvatskoj javnosti. Oni nisu društvo u birtiji. Oni su zastupnici u Hrvatskom saboru, narod ih je izabrao i to trebaju osvijestiti. 

Otvoreno pismo Ante Guge Saši Lekoviću: Tvoje laži onemogućuju bilo kakvu mogućnost da se tvoje ponašanje opiše kao pristojno

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari