Pratite nas

Politika

Je li došao kraj Hvidri u Osijeku? – Đakić se riješio 2230 članova

Objavljeno

na

Hvidra je osnivana u Slavoniji, prvi joj je čelnik bio iz Nuštra, drugi iz Slavonskog Broda, treći iz Osijeka, a sadašnji je iz Pitomače. Kontinuitet nije jamstvo sklada

Ja sam doveo Josipa Đakića u vrh Hvidre, tu sam udrugu i osnivao, a sada me je Josip Đakić izbacio iz nje. I ne samo mene, riješio se svih 2230 članova osječke Hvidre – ustvrdio je Damir Varaždinac iz Osijeka, stopostotni ratni vojni invalid. On je, naime, i Đakićev prethodnik – na čelu Hvidre Hrvatska bio je od 2000. do 2004., a posljednjih sedam godina vodio je Hvidru Osječko-baranjske županije. Maknut je s te funkcije službeno proteklog utorka, a još je ranije izbačen iz udruge. Sukobi osječkih branitelja sa središnjicom, konkretnije Josipom Đakićem, tako su dobili novu dimenziju. Hvidra Osijek 91, naime, nije u sustavu Hvidre Hrvatska, a dok je Đakić na čelu krovne braniteljske udruge, odlučili su još u lipnju, to ne žele ni biti. Egzistiraju oni, tako, samostalno. A pokuša li se doznati pozadina tih tektonskih potresa u Hvidri, svaka strana ima, očekivano, svoju priču, piše vecernji.hr

Pita li se Osječane, ona je započela prije dvije godine, kada je Hvidra Osijek završila u stečaju zbog duga za grijanje većeg od 100.000 kuna.

– Plaćali smo 10.000 kuna mjesečno grijanje za naše prostorije. Bilo je govora da ćemo, uz pomoć Grada Osijeka i resornog ministarstva, “prelomiti” taj dug, ali je stečaj otvoren i zatvoren po ubrzanom postupku, nismo s njime praktički bili ni upoznati. Hvidra Osijek druga je po brojnosti u Hrvatskoj, iza Zagreba, a ispred Splita. Trebamo udrugu koja će štititi prava invalida pa smo ju ponovno oformili, ali smo po zakonu morali promijeniti ime, pa je tako osnovana Hvidra Osijek 91. Sve je to bilo po napucima Josipa Đakića i njegove pravne službe. Nova Hvidra Osijek 91 primljena je u Hvidru Osječko-baranjske županije, kojoj sam ja bio na čelu, a središnjica nam je izdavala članske iskaznice. I sve je bilo u redu do, kako ga mi zovemo, Penavina prosvjeda u Vukovaru, zbog neprocesuiranja ratnih zločina – započinje Damir Varaždinac.

Hvidra se praktički stvarala u Slavoniji – prvi joj je čelnik bio iz Nuštra, drugi iz Slavonskog Broda, treći Osječanin, dok je Đakić iz Pitomače. Istaknuto je lice u braniteljskoj populaciji i Miljenko Kolobarić, predsjednik Hvidre Osijek 91. On pak nije htio razgovarati o odnosima s Đakićem, uputio nas je na Varaždinca. No sukobe ni on ne niječe.

– Kolobarić je tada bio i predsjednik Zbora gardijskih brigada, podržao je vukovarski prosvjed, baš kao i Hvidra Osijek 91 te osječko-baranjska Hvidra. Glavni odbor Hvidre Hrvatska prvo je također iskazao podršku tom prosvjedu, da bi Đakić i Josip Periša, kao predsjednik Glavnog odbora, javno izjavili da Hvidra ne podržava prosvjed. Tada smo se Đakić i ja sukobili i završio sam na Sudu časti koji mi je izrekao upozorenje. Đakić me potom svojevoljno, sa svojim predsjednikom Suda časti, isključio iz udruge, bez prava žalbe i prigovora. Tražio sam zapisnik sa sjednice na kojoj je odlučeno da me se izbaci, i odgovor čekam već šest mjeseci. Kad je Kolobarić, pak, istupio da podržava Penavin prosvjed, kao predsjednik Zbora gardijskih brigada, Đakić je tada rekao da Hvidra Osijek 91 nije u sustavu Hvidre Hrvatska i prestao je izdavati nove iskaznice za naše članove. Dvije godine već tražimo da Glavni odbor i Sabor Hvidre, a ne Đakić odlučuju o statusu naše podružnice. Nikakvog odgovora nema niti će stići dok je Đakić predsjednik – kaže Varaždinac, koji je bio na vukovarskom prosvjedu lani, “zajedno s 1000 branitelja i njihovih obitelji iz ove županije”.

Tvrdi, nadalje, i da se Đakić razračunava s Kolobarićem.

– Iako to neće priznati, imamo svjedoke da je rekao kako nećemo u sustav sve dok je Kolobarić predsjednik u Osijeku. Problem je što su nam na prvome mjestu uvijek bili branitelji, a ne stranke – nastavlja on.

Činjenica je pak da je Miljenko Kolobarić bio dosta politički aktivan. Jedan je od osnivača HDZ-a. Stranku je napustio 2005., nakon raskola između Ive Sanadera i Branimira Glavaša, te potpisao člansku iskaznicu tada tek osnovanog HDSSB-a. Nakon potresa u HDSSB-u prije dvije godine, nije više, kako kaže Varaždinac, član nijedne stranke. No vidjeti ga se moglo u ponedjeljak na Trgu Ante Starčevića, tijekom posjeta Kolinde Grabar-Kitarović štandu na kojemu su se skupljali potpisi za njezinu kandidaturu za drugi mandat na Pantovčaku. U prvim je redovima sjedio iste večeri i na proslavi 30. godišnjice osječkog HDZ-a.

– On je jedan od slavnih barakaša i nitko mu, kao čovjeku, ne može zabraniti političko djelovanje. Ja sam član HDZ-a od prvoga dana. Hvidra je po našem statutu iznadpolitička organizacija, neću reći da nas politika ne zanima, svaki naš član ima pravo baviti se njome, ali naša su stranka prvenstveno branitelji. Nema ovo veze s politikom, nego s ponašanjem Josipa Đakića. On ne priznaje naših 2230 članova. Izbacio nas je jer se uplašio broja naših delegata. Imamo pravo na 22 delegata pa mi i Zagreb ili mi i Split praktički možemo birati predsjednika Hvidre – ističe Varaždinac. U redovima osječke Hvidre je, inače, i “šatoraš” Đuro Glogoški.

Damir Varaždinac prvi je predsjednik osječke Hvidre, a ostao je na tom mjestu od 1992. pa sve do 2000. Čelnikom Hvidre na nacionalnoj razini bio je od 2000. do 2004.

– Ja sam doveo Đakića u Predsjedništvo. Povukao sam se kad je počela igra oko Hrvatskog domovinskog fonda, koji je imao 33 milijuna tadašnjih njemačkih maraka na raspolaganju, a propao je. Hvidra je bila najjača braniteljska organizacija. Naglašavam “bila” jer nas je Josip Đakić totalno srozao i ponizio. Tko god mu se suprotstavi, svakoga se on rješava po kratkom postupku preko Suda časti, gdje su njegovi ljudi – proziva naš sugovornik, koji je ranjen 18. listopada 1991. u Laslovu nadomak Osijeka i od tada je prikovan za invalidska kolica.

Navodi kako mu telefon posljednjih dana neprestano zvoni, pozivi stižu iz Zagreba, iz Dubrovačko-neretvanske županije, s otoka, a uvjeren je da ga podržava i većina od 3600 članova osječko-baranjske Hvidre.

– Bliži se izvještajni sabor, a kolege iz Zagreba navodno žele da se pretvori u izborni… Kakav god bio, ja mu ne mogu pristupiti jer više nisam član – zaključuje on.

– Da želim rat, da im želim zlo, pokrenuo bih kaznene postupke protiv njih, zbog novca, odnosno nepravdanja sredstava koja su potrošili. Dobivali su novac iz Grada i Županije, morali su ga pravdati, a oni to nisu činili. O čemu govorimo? Bio sam dobar i rekao im: molim vas, odite na vrijeme jer ćete proći kao i Poplašen – počinje, pak, Josip Đakić i tvrdi kako sve piše u izvješću Nadzornog odbora.

– Kada žele optuživati, onda ću ja krenuti u napad, ali onako kako treba, s institucijama – poručuje.

Neistina je, tvrdi, da je on izbacio 2230 osječkih branitelja iz udruge.

– Član je svaki onaj koji je za godinu u tijeku platio članarinu. To govori novi Zakon o udrugama. Zato smo i odlučili izdavati nove iskaznice, da bismo znali realno stanje. Mi smo izdali 36.000 bivših iskaznica, oni ih imaju, ali nisu nastavili plaćati članarinu i ispunili obrazac o GDPR-u kako bismo se mogli koristiti njihovim generalijama. Ne drže se, dakle, ničega, ni odluka, ni zakona, niti poštuju tijela – odgovara Đakić.

Tvrdi i kako sve što se zbiva nema nikakve veze s prosvjedom u Vukovaru, nego s poslovanjem osječke Hvidre.

Tko je kriv za stečaj?

– Oni se brane na svaki način, i to lažima se brane. Morat ću to opovrgnuti i poslati državne institucije da uđu u udrugu i preispitaju Kolobarića i Varaždinca. Samo ću to ponavljati, neću ulaziti ni u kakve prepirke. Nemam što lagati, ja nisam bio u nadzoru. Sve je počelo prije Penavina prosvjeda, sad ga koriste kako bi sebe opravdali, ali postoje datumi i zapisnici kada se što događalo. Ne igramo se male djece – ističe on.

Na upit prijeti li kraj Hvidri u Osijeku on odgovara kako će “Hvidra u Osijeku biti ponovno osnovana”.

– Kolobarić ju je odveo u stečaj, što se nije dogodilo nijednoj Hvidri do sada. Jesam li i za to kriv? Nisam ja vodio njihovo poslovanje. Znate li koliko je Poplašen bio u zatvoru zbog toga? Ako baš hoće ići, nek samo kaže! Lako je prozivati mene, idemo krenuti redom, kada se dogodilo što – poručuje on i zaključuje da se nosi “i s dobrim i s lošim stvarima, ali još uvijek ima snage i volje se boriti”. Optužbe na njihov račun Hvidra Osijek opovrgava.

Vecernji.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Branko Bačić: Odbacujem insinuacije da želimo svojevoljno odgoditi parlamentarne izbore

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u srijedu je odbacio insinuacije iz oporbenih redova da vladajući pokušavaju odgoditi parlamentarne izbore, ocijenivši ih tendencioznim, zlonamjernim i politikantskim.

Bačić je rekao da mu je čudno da pojedini članovi oporbenih stranaka, koji su pravnici, a i prijašnji predsjednici Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, izlaze s takvim izjavama koje su “tendenciozne i zlonamjerne”.

“Ustav je propisao kako Hrvatski sabor može produžiti svoj mandat i takva se odluka ne može temeljiti na članku 16. Ustava na kojem temeljimo izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi jer ćemo njime prolongirati mandat povjerenicima u Orahovici i Otok kod Sinja dok ne završi epidemija koronavirusa“, komentirao je Bačić novinarima nagađanja pojedinih oporbenjaka u raspravi da bi se po istom modelu mogli odgoditi i parlmentarni izbori.

Istaknuo je da ‘takav slučaj ne može biti s trajanjem mandata zastupnika u Hrvatskom saboru jer je Ustavom propisano da, ako bi nastupile okolnosti koje bi onemogućile održavanje izbora za Hrvatski sabor, takvu odluku donosi Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom svih zastupnika’.

“Odbijam uopće takvu mogućnost da bi vladajuća većina mogla svojevoljno, na temelju ovakvih posebnih okolnosti produžiti mandat zastupnicima u Saboru jer je to jasno i precizno definirano Ustavom. Takve izjave koje smo čuli jutros u raspravi politikantske su i unose zabunu u Sabor i hrvatsku javnost“, poručio je Bačić.

Neslužbeno se doznaje da će Sabor u ponedjeljak o raspravljenim točkama dnevnog reda glasati u dvorani Globus na Zagrebačkom velesajmu. Za sada je planirano da se o amadmanima raspravlja prije podne u bivšoj zgradi Ine u Šubićevoj, a poslije podne bi se zastupnici prebacili na Velesajam i tamo proveli glasanje.

Kako je pojašnjeno, odlučili su se za tu dvoranu jer prima oko tisuću ljudi i time zadovoljava uvjet socijalnog distanciranja, odnosno, osigurava dovoljan razmak između zastupnika. Bude li podneseno puno amandmana na zakonske prijedloge i rasprava o njima bude trajala cijeli ponedjeljak, glasanje je predviđeno za utorak. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Čavara: ‘Možda se neko neće složiti sa mnom, ali ovo je jedna vrsta državnog udara’

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Federacije BiH (FBiH) Marinko Čavara ocijenio je kako će se teško steći uvjeti za lokalne izbore ukoliko epidemija virusa korona potraje sljedećih mjeseci.

Čavara je za “Večernji list”, izdanje za BiH, rekao kako Središnje izborno povjerenstvo BiH pet mjeseci prije izbora treba  odrediti rokove, a onda treba postići dogovor svih političkih stranaka o tome hoće li biti odgođeni izbori, i to “bez vođenja novih ratova zbog svih izazova koji nas očekuju”.

Govoreći o smjeni u Kriznom stožeru FBiH, Čavara je ocijenio kako tu odluku treba poništiti jer sada u tom tijelu nema resora zdravstva.

“Ovakav Krizni stožer FBiH može postati samo nečije sredstvo za manipulaciju i zlouporabe. Nažalost, to je nastavak dijela politike bošnjačkih stranaka iz Sarajeva koje smatraju da treba iskoristiti i ovaj trenutak kako bi potpuno centralizirali FBiH”, istaknuo je Čavara i dodao kako svaki normalan čovjek zna da je to glupo, da se radi o nasilju i nanosi štetu svima.

Prema njegovim riječima, mnogima i ovakva situacija služi da bi popravili vlastiti rejting koji je znatno poljuljan obavljanjem dužnosti i pokušavaju se dobiti političke prednosti nad predstavnicima Hrvata.

Komentirajući blokadu rada Parlamenta FBiH nakon slučaja preglasavanja u federalnoj Vladi, Čavara ističe kako se na ovaj način, u vrijeme krize, u FBiH želi upravljati politički jednostrano.

On naglašava da Vlada ne može preuzeti ovlasti Parlamenta, odnosno da jedan mali dio izvršne vlasti preuzme potpunu vlast u FBiH, što je neprihvatljivo.

“Možda se neko neće složiti sa mnom, ali ovo je jedna vrsta državnog udara. Ako na bilo koji način onemogućavate rad državnih institucija, pokušavate spriječiti rad zakonodavnih vlasti, onda raniji navodi nisu bez utemeljenja”, naglasio je on.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari