Connect with us

Gospodarstvo

Je li Dragan Perić autor gospodarskog čuda ili je ipak samo sposoban menadžer

Objavljeno

on

Zadnjih nekoiliko godina posloovanje s gubitcima bio je najčešći opis poslovanja tvrtke kojoj je ne čelu Dragan Perić. Budući da je VG Komunalac poduzeće koje se brine o zadovoljavanju komunalnih potreba petog po veličini hrvatskog grada, ovaj problem je bio još veći. U trenutku kad je logično rješenje bio stečaj s likvidacijom velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić se odlučio na zadnji pokušaj spašavanja i na promjenu Uprave poduzeća.

Na čelno mjesto je postavio mladog stručnjaka koji je desetak godina radio u sustavu i dobro ga je poznavao I dogodilo se čudo. Ili možda samo normalno poslovanje? Za hrvatske prilike ipak čudo jer je preokrenuto poslovanje bez otpuštanja i smanjenja plaća. Kad imamo na umu što nam svakodnevno poručuju gospodarski stratezi Vlade, zvuči skoro pa nemoguće.

VG Komunalac je u 2012. godini ostvario gubitak nešto manji od 5 milijuna kuna. Za firmu s manje od 200 zaposlenih nije baš ni malo. U prvih sedam mjeseci iduće, 2013. godine minus je bio veći od 3 milijuna kuna. Budući da je u kupovinu opreme i dugotrajnu imovinu poduzeće značajnija sredstva uložilo davne 2005. godine zvono na uzbunu je zazhvonilo. U zadnjih pet mjeseci prošle godine krenulo se s novom Upravom.

Svi šefovi odjela moraju pratiti rad svakog svog zaposlenika, a svi oni su odgovorni izravno predsjedniku Uprave poduzeća. Sustav plaća, odnosno stimulacija na plaće je sasvim transparentan, tako da svaki djelatnik zna može li i koliko više zaraditi ako se više i potrudi. Uvedena je stroža kontrola potrošnje goriva, rezervnih dijelova i maziva na strojevima i vozilima. Svako vozilo ima ugrađen GPS.

Već je do kraja godine zaustavljen negativni trend u poslovanju. U prvih osam mjeseci ove godine poduzeće je ostvarilo dobit od oko 1,2 milijuna kuna. U tom vremenu preokreta poslovanja nije bilo smanjenja plaća, nije otpušten niti jedan djelatnik, kupljeni su strojevi u vrijednosti nešto većoj od milijun kuna i počela su ulaganja u dugotrajnu imovinu. Zvuči kao priča koja nije iz Hrvatske. Na press konferenciji koja je prije par dana održana u Velikoj Gorici novinari su mogli čuti kako je novoj upravi VG Komunalca na čelu s Draganom Perićem to pošlo za rukom.

Razvio je sasvim transparentan sustav nagrađivanja prema radu. Svi šefovi odjela moraju pratiti rad svakog svog zaposlenika, a svi oni su odgovorni izravno predsjedniku Uprave poduzeća. Sustav plaća, odnosno stimulacija na plaće je sasvim transparentan, tako da svaki djelatnik zna može li i koliko više zaraditi ako se više i potrudi. Uvedena je stroža kontrola potrošnje goriva, rezervnih dijelova i maziva na strojevima i vozilima. Svako vozilo ima ugrađen GPS tako da je u svakom trenutku moguće pratiti njegovu lokaciju, odnosno kretanje.

Djelatnici naplate parkinga su također dobili GPS nadzor u svoje uređaje za kontrolu. Otkad je to uvedeno poduplao se prihod od naplate parkinga u Velikoj Gorici. Sama naplata parkinga je modernizirana. Sustav ParkWallet omogućava plaćanje parkinga debitnim i kreditnim karticama, što je za građane jeftinije nego kad plaćaju mobitelom, jer nema naknade, a VG Komunalac je zadržao isti prihod.

Redovno se u poduzeću radi analiza svakog projekta i posla i ostanak nekog na funkciji voditelja ovisi isključivo o uspjehu posla kojeg vodi. Dok se rade te analize, izrađuju se i prijedlozi za poboljšanja kod ponovnog izvođenja istih poslova.

Na kraju je možda najzanimljiviji podatak da prema potrebi sezonskih poslova poduzeće čak povremeno i povećava broj zaposlenih.

Direktor VG Komunalca Dragan Perić kaže da je od prvog dana vjerovao da poduzeće može dobro poslovati, ali da je samo trebalo dobro posložiti kadrovsku križaljku. Uveo je samo jedno pravilo. Sposobnost da posao bude uspješno obavljen. Kaže da razumije i socijalnu komponentu svakodnevnog života i da baš zato nitko nije dobio otkaz, ali da nesposobni baš i ne moraju biti na vodećim mjestima u poduzeću. Postoje i manje odgovorni poslovi za takve, upozorava Perić.

Evo tako, prilično jednostavno izgleda uspješna poslovna priča iz Hrvatske. Nažalost, ona je manje popularna od raznih verbalnih prepucavanja naših neuspješnih političara.

izvor:Politika plus

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari