Connect with us

Pregled

Je li Europska unija na prekretnici?

Objavljeno

-

Je li Europska unija na prekretnici? Naime, zemlje članice ne mogu pronaći zajedničko stajalište o gotovo nijednom ključnom vanjskopolitičkom pitanju, podijeljene su kad je riječ o migracijama, energetici i mnogim drugim temama. Odnosi među nekim članicama – poput Italije i Francuske – ozbiljno su zaoštrili.

Ovaj se tjedan obilježava sto dana do početka europskih izbora, koji se već nazivaju povijesnima, a zbog promjena koje bi mogli donijeti.

Može li Europska unija postići jedinstveni glas na globalnoj pozornici?

Što će nam po tom pitanju donijeti izbori, u emisiji “U mreži prvog” analizirali su prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld Goran Bandov te glavni urednik portala Euractiv, Željko Trkanjec.

Mike Pompeo, američki državni tajnik, dolazi u Europu. Posjetit će Mađarsku, Slovačku, Poljsku te potom Bruxelles.

– Jedan od ciljeva je kako privući Orbana, a potom tu je i pitanje ruskog utjecaja. Prostor istočne Europe se prema Republikancima previše otvorio prema Rusiji i Kini te je to ono što brine Washington. Slovačka i Mađarska su sklone jačanju veza s Rusijom. Mađarskoj bi novi blok nuklearne elektrane trebala graditi Rusija, a tu je i pitanje plina koji dolazi iz Rusije preko Ukrajine. Rumunjski i turski plin bi trebao ići preko Mađarske.

“Na meniju” će biti i Hrvatska.

– Mađari su donijeli odluku da neće zakupljivati prostor na hrvatskom LNG terminalu, a koji planiramo graditi. SAD je pak silno zainteresiran za LNG terminal koji bi smanjio utjecaj Rusije na jugoistoku Europe. Rusija preko Srbije i Republike Srpske energetski pritišće cijelo ovo područje, pojašnjava Trkanjec svrhu posjeta drugog čovjeka američke administracije.

Pitanje Rusije zapravo je ključno za Europsku uniju, a naravno, veliki je predmet interesa SAD-a.

– Rusija u jednom trenutku može zatvoriti plin prema Ukrajini, što posljedično može dovesti do konflikta u toj zemlji, a što s druge strane nije interes Europske unije. Na ovoj se temi Njemačka izolirala u Europskoj uniji. Politički interes Njemačke jest solidarnost, govori Goran Bandov.

SAD ima specifičnu poziciju. Oni su postali izvoznik ukapljenog plina. S druge strane, ruski je plin najjeftiniji te je lako dostupan. Čak 60 posto ruskog izvoza su energenti.

– LNG plin je skuplji i to je činjenica, pojašnjava Trkanjec.

Ipak, Hrvatska ga mora imati.

– Još 1998. godine, kada je Mateša bio premijer, bilo je govora o gradnji. U međuvremenu je Španjolska napravila tri, Velika Britanija je napravila dva, Litva, Poljska, Grčka po jedan terminal. To je nešto što morate imati ako želite planirati energetsku budućnost. Problem je što Hrvatska trenutno nema kupaca za plin s LNG-a. Mike Pompeo će sigurno nagovarati Mađare da promijene svoj stav prema LNG-u i da odustanu od konekcije prema Sloveniji i Italiji. Zavrtat će ruke u Budimpešti, dodaje glavni urednik portala Euractiv.

 

Nino Raspudić: LNG je dobra stvar jer trebamo imati alternativu ruskom plinu (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas