Pratite nas

Pregled

Je li Europska unija na prekretnici?

Objavljeno

na

Je li Europska unija na prekretnici? Naime, zemlje članice ne mogu pronaći zajedničko stajalište o gotovo nijednom ključnom vanjskopolitičkom pitanju, podijeljene su kad je riječ o migracijama, energetici i mnogim drugim temama. Odnosi među nekim članicama – poput Italije i Francuske – ozbiljno su zaoštrili.

Ovaj se tjedan obilježava sto dana do početka europskih izbora, koji se već nazivaju povijesnima, a zbog promjena koje bi mogli donijeti.

Može li Europska unija postići jedinstveni glas na globalnoj pozornici?

Što će nam po tom pitanju donijeti izbori, u emisiji “U mreži prvog” analizirali su prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld Goran Bandov te glavni urednik portala Euractiv, Željko Trkanjec.

Mike Pompeo, američki državni tajnik, dolazi u Europu. Posjetit će Mađarsku, Slovačku, Poljsku te potom Bruxelles.

– Jedan od ciljeva je kako privući Orbana, a potom tu je i pitanje ruskog utjecaja. Prostor istočne Europe se prema Republikancima previše otvorio prema Rusiji i Kini te je to ono što brine Washington. Slovačka i Mađarska su sklone jačanju veza s Rusijom. Mađarskoj bi novi blok nuklearne elektrane trebala graditi Rusija, a tu je i pitanje plina koji dolazi iz Rusije preko Ukrajine. Rumunjski i turski plin bi trebao ići preko Mađarske.

“Na meniju” će biti i Hrvatska.

– Mađari su donijeli odluku da neće zakupljivati prostor na hrvatskom LNG terminalu, a koji planiramo graditi. SAD je pak silno zainteresiran za LNG terminal koji bi smanjio utjecaj Rusije na jugoistoku Europe. Rusija preko Srbije i Republike Srpske energetski pritišće cijelo ovo područje, pojašnjava Trkanjec svrhu posjeta drugog čovjeka američke administracije.

Pitanje Rusije zapravo je ključno za Europsku uniju, a naravno, veliki je predmet interesa SAD-a.

– Rusija u jednom trenutku može zatvoriti plin prema Ukrajini, što posljedično može dovesti do konflikta u toj zemlji, a što s druge strane nije interes Europske unije. Na ovoj se temi Njemačka izolirala u Europskoj uniji. Politički interes Njemačke jest solidarnost, govori Goran Bandov.

SAD ima specifičnu poziciju. Oni su postali izvoznik ukapljenog plina. S druge strane, ruski je plin najjeftiniji te je lako dostupan. Čak 60 posto ruskog izvoza su energenti.

– LNG plin je skuplji i to je činjenica, pojašnjava Trkanjec.

Ipak, Hrvatska ga mora imati.

– Još 1998. godine, kada je Mateša bio premijer, bilo je govora o gradnji. U međuvremenu je Španjolska napravila tri, Velika Britanija je napravila dva, Litva, Poljska, Grčka po jedan terminal. To je nešto što morate imati ako želite planirati energetsku budućnost. Problem je što Hrvatska trenutno nema kupaca za plin s LNG-a. Mike Pompeo će sigurno nagovarati Mađare da promijene svoj stav prema LNG-u i da odustanu od konekcije prema Sloveniji i Italiji. Zavrtat će ruke u Budimpešti, dodaje glavni urednik portala Euractiv.

 

Nino Raspudić: LNG je dobra stvar jer trebamo imati alternativu ruskom plinu (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Županijski sud u Velikoj Gorici izrekao Zdravku Mustaču kaznu od 40 godina zbog ubojstva Đurekovića

Objavljeno

na

Objavio

Županijski sud u Velikoj Gorici izrekao je bivšemu čelniku jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravku Mustaču kaznu od 40 godina zbog ubojstva hrvatskoga emigranta Stjepana Đurekovića u Wolfratshausenu kod Münchena 1983. godine.

Riječ je odluci koju je Županijski sud u Velikoj Gorici donio na osnovi pravomoćne njemačke presude kojom su Mustač i Josip Perković osuđeni zbog Đurekovićevog ubojstva na doživotni zatvor.

Priopćenje Županijskoga suda u Velikoj Gorici donosimo u cijelosti:

“Rješenjem izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Velikoj Gorici broj: Kv-eu-1/2019. od 23. travnja 2019., u postupku preuzimanja i izvršenja presude Visokog pokrajinskog suda u Münchenu, a nakon što je utvrđeno da je osuđeni Zdravko Mustač pravomoćnom presudom proglašen krivim zbog kaznenog djela ubojstva iz paragrafa 211., 212. i 25. st. 1 i 2 Kaznenog zakona Savezne Republike Njemačke, utvrđeno je da navedeno kazneno djelo odgovara po bitnim obilježjima kaznenom djelu teškog ubojstva iz čl. 111. t. 1 i 4 Kaznenog zakona, te izrekao kaznu zatvora u trajanju od 40. godina.

Po ocijeni vijeća, kazna zatvora u trajanju od 40 godina u najvećoj mjeri odgovara kazni zatvora doživotnog zatvora, pri čemu se pazilo da osuđenik ne bude doveden u nepovoljniji položaj u odnosu na vrstu i mjeru kazne, ali ne i u odnosu na odredbe o uvjetnom otpustu. “, priopćio je glasnogovornik suda, sudac Ante Zeljko.

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Ispovijest heroja koji je iz ledene rijeke spasio djevojčicu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Toni Paštar / Slobodna Dalmacija

Jack iz Rude spasio 13-godišnjakinju od sigurne smrti: Bog mi je produžio ruku, u zadnji tren sam je uhvatio za kosu i izvukao iz hladne, nabujale rijeke…

Josip Crljen zvani Jack iz naselja Ruda, općina Otok, svojim je podvigom u ponedjeljak navečer zaslužio ponijeti naslov hrvatskog junaka dana, piše Slobodna Dalmacija.

Skokom u nabujalu rijeku Rudu u zadnji je trenutak od sigurne smrti spasio jednu trinaestogodišnju djevojčicu iz Graba. Sve to se dogodilo u ponedjeljak oko 18.30 sati na Rudi kod predjela zvanog Gaz. Vodostaj rijeke bio je visok, a voda mutna.

Djevojčica koja se “dušila” već je nestajala u vodi kada ju je Josip krajnjim naporom uspio dohvatiti za kosu i izvući na obalu. Od skoka u rijeku čija je temperatura bila tek 7 ili 8 Celzijevih stupnjeva junak Jack zaradio je trzajnu ozljedu vrata, pa je u utorak cijelo prijepodne proveo kod liječnika, najprije svoga obiteljskog, a potom na pregledima u KBC-u Split.

Dobio je šancov ovratnik koji će ga narednih dana podsjećati na dramatični događaj sa sretnim ishodom.

Priča je počela na Uskrsni ponedjeljak u župnoj crkvi sv. Martina u Rudi. Josipov vjenčani kum Zvonimir Matijašević krstio je svoje prvo dijete, kćer, pa je na slavlje pozvao i članove šire obitelji te prijatelje, među kojima i Josipa Crljena. Svečarski ručak održan je u restoranu kod Gaza, nedaleko rijeke Rude.

– Bio sam među pedesetak gostiju kuma Zvonimira. Do nas je bila još jedna tolika skupina. Veselili smo se, jeli i pili kada sam u jednom trenutku čuo dječaka Matea Tadića, koji je ranije izišao igrati se, gdje sav usplahiren viče: “Mala u vodi! Upala mala u vodu!…”

Bez razmišljanja sam ustao od stola i pretrčao kojih pedesetak metara do rijeke. Tu sam vidio dvoje-troje ljudi koji su tražili granu kojom bi dohvatili djevojčicu čije je tijelo u vodi već bilo mlitavo, nije mahala ni rukama ni nogama. Na tren je potonula i ponovno se pojavila na površini. Nisam razmišljao. Onako odjeven i u cipelama skočio sam u vodu duboku 2-3 metra.

Kad sam izronio, tijelo djevojčice ponovno je počelo tonuti. Bacio sam se prema njoj vidjevši da opet nestaje u mutnoj vodi. Prije nego je dublje potonula uspio sam je uhvatiti za kosu. Kao da mi je u tom trenutku Bog produžio ruku. Dovukao sam je do obale gdje su je ostali izvukli na obalu. Kako nije davala znakove života, odmah su je počeli oživljavati umjetnim disanjem. Hvala Bogu, dijete je prodisalo, izbacilo vodu i s njom je sve u redu – kaže Josip.

Ovaj 37-godišnji strojar-bagerist zaposlen u tvrtki “Iskopi Kovačević” iz Dugog Rata i sam je otac jednogodišnjeg sina i zna što je dijete. Zato je u utorak, unatoč boli u vratu, bio presretan i prezadovoljan što je spasio mladi život. Zna da je učinio dobro djelo, ali to, kaže, ne smatra ničim posebnim. Ako bi se bilo kada našao u sličnim okolnostima, ponovno bi napravio isto.

Jedino, veli, zamjera što oni koji su se prije njega zatekli na obali i vidjeli da se djevojčica utapa nisu reagirali kao on, skočili u vodu kako bi spasili dijete. U srijedu Josipov mobitel, koji je bio u džepu kad je iz vode spašavao djevojčicu, ali i dalje radi, nije prestajao zvoniti.

– Nema toga tko me nije zvao i čestitao mi. Među prvima mi je čestitao direktor Matko Kovačević. Jutros me toliko bolio vrat da nisam bio u stanju voziti pa me u bolnicu u Sinj, a potom i u Split vozio prijatelj Ante Čikara zvani Kuvar. Nadam se brzom ozdravljenju, vjerujem bez trajnih posljedica. U svakom slučaju, dan krštenja kćeri svoga kuma Zvonimira sigurno neću zaboraviti do kraja života – zaključuje junak Crljen na kojega su u srijedu bili ponosni njegovi Ruđani, ali i brojni drugi prijatelji i poznanici, piše Slobodna Dalmacija.

 

Heroj iz nabujale rijeke spasio djevojčicu: ‘Bila je već blijeda, tonula je…’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari