Connect with us

Politika

Je li Istra pred velikim obratom bez presedana?

Objavljeno

on

Ilustracija/arhiva

Državno izborno povjerenstvo (DIP) za danas je zakazalo sjednicu na kojoj će odlučiti o prigovoru SDP-ova kandidata za župana Istarske županije, Danijela Ferića, na nepravilnosti u izbornom postupku župana Istarske županije. Usvoji li DIP prigovor i dozvoli da se ponovo pregleda sav izborni materijal, onda bismo mogli biti na putu prema izbornom presedanu i velikom obratu.

S obzirom na malu razliku s kojom je predsjednik IDS-a Boris Miletić izabran za župana, kao i na to da je u pregledavanju manjeg dijela izbornog materijala nađen 41 listić koji nje bio ispravno tretiran, to bi mogao biti korak prema prvom slučaju u Hrvatskoj da župan izgubi dobivene izbore, i to nakon kontrole izbornog materijala.

Na izborima je pobijedio Miletić, ali s razlikom od svega 54 glasa. Miletić je osvojio 26.305 glasova, a Ferić 26.251 glas. Međutim, čak je 3,8 posto glasačkih listića, ili njih 2.076 bilo nevažeće što je kod Ferića probudilo sumnju, pa je odmah od Županijskog izbornog povjerenstva u Istri zatražio uvid u cjelokupni izborni materijal. Od ukupno 41 izbornog mjesta u 10 gradova i 31 općine u Istri Ferić je mogao izvršiti uvid u dokumentaciju u njih 11 jer se izborni materijal nije stavio na jedno mjesto, nego je fizički ostao raštrkan po izbormim mjestima.

No, i u ovako reduciranom pregledu utvrđeno je podosta nepravilnosti. U zahtjevu DIP-u pobrojano je netočno zbrajanje listića, odnosno na pet biračkih mjesta je nađeno da su se listići na kojima su birači zaokružili Ferića našli u kuverti Borisa Miletića. Problem je, međutim, što su se i u zapisniku ti listići pribrojali Miletiću, a to je utjecalo na rezultat.

Drugi prigovor je krivo tumačenje važećih i nevažećih listića čime se, kaže se u prigovoru, broj nevažećih listića povećao umjesto da su se pribrojili Feriću. U prigovoru se navodi čak 29 slučajeva da se listić iz kojeg je bilo jasno da birač glasa za Ferića (npr. slučajevi kada je zaokružen broj ispred Ferićeva imena, a prekriženo sve drugo na listiću, ili kada je zaokružen Ferić, a pored Miletićevog imena se nadopisivao tekst) evidentirao kao nevažeći.

Osim proglašenja nevažećim listića na kojima je bilo jasno kome se daje glas i pogrešnog razvrstavanja glasova, Ferić je kao nepravilnosti naveo i rješenje Županijskog izbornog povjerenstva Istarske županije koje mu nije dopustilo uvid u cjelokupni izborni materijal, potom činjenicu da se izborni materijal ne čuva na jednom mjestu i to u Županijskom izbornom povjerenstvu, nego u prostorijama gradova i općina, bez nadzora i zaštite zbog čega je dostupan svim djelatnicima općina i gradova. Uz sve to, kao nepravilnost Ferić ističe i ograničenje vremena za provjeru izbornog materijala budući da se on nalazi raštrkan na 41 mjestu diljem Istre, piše Jutarnji List.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari