Pratite nas

Religija i Vjera

Je li Isus imao braće i sestara?

Objavljeno

na

Pitanje je li Isus imao braće i sestara pobuđeno je i otkrićem jednoga aramejskog natpisa, na grobnici iz prvoga stoljeća. Na njoj piše: »Jakov, sin Josipov, brat Isusov.« Prema prijevodu Novoga zavjeta, u retku 25 piše: »I ne upozna je dok ne rodi sina. I nadjenu mu ime Isus.« U prijevodu dr. Ljudevita Rupčića redak 25 glasi: »I ona, a da se nije s njom sastao, rodi sina, komu on nadjenu ime Isus.«

Pitanje je li, dakle, Isus imao braće i sestara pobuđeno je i nedavnim otkrićem jednoga aramejskog natpisa, na jednoj grobnici iz prvoga stoljeća. Na njoj piše: »Jakov, sin Josipov, brat Isusov.« Tako je ponovno pokrenuta i svojevrsna rasprava o pitanju »Isusove braće i sestara«.

O tom je otkriću svoje komentare napisalo i svoje stručno mišljenje dalo više katoličkih teologa bibličara, i na njihova se razmišljanja o njemu i mi oslanjamo, ne izdvajajući nijednoga od njih. Valja izreći i činjenicu da je sam pronalazač toga otkrića bio vrlo oprezan u tumačenju, pa je napisao: »Imajući na umu broj stanovnika Jeruzalema (možda 80.000) i uobičajena tadašnja imena, moglo je biti najmanje 20 Jakova čiji je otac nosio ime Josip i čiji je brat bio Isus.« Dobro je, stoga, ponekad pokušati stvar istražiti i dublje, ne zadržavajući se samo na novinskim izvješćima, koja možda uvijek ne uspijevaju prenijeti cjelokupnu sliku o važnosti nekoga događaja, ili pak govore o nečemu drugom.

Nećemo, jednako tako, ući u teološku raspravu o djevičanstvu Majke Božje, već ćemo se osvrnuti na povijesno-književne podatke koji su nam dostupni. Isus dolazi u Nazaret. Subota je i ide u sinagogu, gdje je održao govor koji je sve zadivio. Odmah se javljaju pitanja i reakcije tipične za jedno malo mjesto: »Zar nije ovo tesar, sin Marijin, a brat Jakovljev, Josipov, Judin i Šimunov? Zar mu se sestre ne nalaze ovdje među nama?« (Mk 6, 2-3). Još od početaka kršćanstva javljalo se i ponavljalo pitanje o identitetu te »braće i sestara«, od kojih se – tako se čini – Isus (da tako kažemo) distancirao. Naime, jednoga dana mu kažu: »Slušaj! Eno ti vani majke i braće, traže te.« A Isus: »Tko je moja majka i moja braća?« Nakon što se osvrnuo na mnoštvo koje ga je okruživalo, pojašnjava: »Evo moje majke i moje braće. Jer tko god vrši volju Božju, on mi je brat, sestra i majka« (Mk, 3, 31-35).

I židovski povjesničar Josip Flavije iz prvoga stoljeća govori o Jakovu koji je odgovoran za Crkvu u Jeruzalemu i navodi da je »brat Isusa zvanoga Krist«. Prva i drevna »identifikacija« te »braće« javlja se u jednom apokrifnom spisu (što znači da nije prihvaćen u kanonske tekstove Svetoga pisma!), takozvanom Jakovljevu protoevanđelju, koje je napisano u drugome stoljeću. U tome apokrifnom tekstu Josip sam kaže, u trenutku vjenčanja s Marijom: »Imam djece i starac sam, dok je ona djevojka!« (9, 2). »Braća« Isusova ovdje bi, dakle, bila polubraća, rođena iz prvoga braka Josipova.

Jednako tako u drugome se stoljeću u djelu jednoga kršćanskog autora (»Sjećanja«) govori o »rođacima« ili »rodbini« Isusovoj, koje su procesuirali Rimljani pod Domicijanom, dakle krajem prvoga stoljeća.

Tu je tezu prihvatio prevoditelj Biblije na latinski, sv. Jeronim, koji je u »braći« i »sestrama« Isusovima vidio zapravo bratiće i sestrične, znači pripadnike šire Marijine rodbine. Tu je svoju tezu sv. Jeronim branio polemizirajući s jednim svojim suvremenikom u četvrtom stoljeću, nekim Elvdijem, koji je tvrdio da riječ o djeci koju bi, navodno, Marija i Josip bili imali poslije Isusa. Tu tezu zastupaju i neki suvremeni bibličari, upućujući na Evanđelje po Luki koji u jednom trenutku kaže: »…i rodi sina svoga, prvorođenca«, Isusa (2, 7). Ipak, ovdje valja primijetiti da »prvorođenac« po sebi ima pravnu vrijednost te ističe biblijska prava, to jest taj pojam zapravo ističe prava povezana s prvorođenstvom.

Zanimljivo je isto tako navesti, kao svojevrsni kuriozitet, da jedan aramejski dokument – kako spominje talijanski bibličar Gianfranco Ravasi ne navodeći izričito njegovo točno ime – iz prvoga stoljeća govori o jednoj majci (i njoj je bilo ime Marija) koja je umrla »rađajući svoga sina prvorođenca«. Da se pojam »prvorođenac« tumačio u suvremenom smislu, očito je da bi ga ovdje bilo suvišno spomenuti jer je više nego jasno da žena koja je umrla pri porodu nije mogla imati druge djece.

Moderna povijesno-kritička metoda upozorila je i na neke druge činjenice. Egzegetičari te metode navode da na aramejskom ili hebrejskom jeziku riječ »brat« (‘aha’ i ‘ah) može značiti bilo brat, bilo bratić, bilo nećak, pa čak i saveznik.

U Knjizi Postanka Abraham svojega nećaka Lota naziva »bratom« (usp. 11, 12: »Terah povede svoga sina Abrama, svog unuka Lota, sina Haranova, svoju snahu Saraju, ženu svoga sina Abrama pa se zaputi s njima iz Ura Kaldejskoga u zemlju kanaansku«, te 13, 8: »Neka ne bude svađe između mene i tebe, između pastira mojih i tvojih – ta mi smo braća!).

Osim toga, izraz »braća Gospodinova« u Novome zavjetu označava skupinu kršćana židovskoga podrijetla koji su bili vezani na nazaretsku skupinu Kristovih sljedbenika. Oni su predstavljali jednu vrstu samostojne zajednice, koja je posjedovala određeni autoritet, te je čak mogla predložiti vlastitoga kandidata kao prvoga »biskupa« Jeruzalema – Jakova. (Usp. Dj 15, 13 i 21, 18: »Sutradan Pavao ode s nama u Jakovljevu kuću, gdje se sastadoše sve starješine.«)

U odlomku Markova evanđelja Isus je čini se umanjio njihove povlastice, te ih sveo na općenitiji ali znakovitiji horizont vjernosti volji Gospodnjoj. Osim toga, nikada se ta »braća« i »sestre«, ni na jednome mjestu u Bibliji, ne nazivaju – kao Isus – »Marijinom djecom«.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Kardinal Vinko Puljić: Mladeži, kažem ti, ustani

Objavljeno

na

Objavio

Već 49. godinu za redom, zadnje subote u svibnju, na razini Vrhbosanske nadbiskupije obilježava se Dan mladih, ove godine pod geslom „Mladeži, kažem ti, ustani“ (usp. Lk 7,14).

Tim povodom, svoju poruku mladima uputio je vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić. Kako je naznačio na početku, za 35. svjetski dan mladih (5. travnja) papa Franjo uputio je poruku rečenicom iz Svetog pisma: „Mladeži, kažem ti, ustani“ (usp. Lk 7,14). „Pridružujem se Papi s tom porukom pozivajući naše mlade u Vrhbosanskoj nadbiskupiji da probude oduševljenje za život, spremnost graditi ovo vrijeme, svjedočiti vrijednosti za koje se opredjeljuju“, napisao je nadbiskup Puljić u poruci, prenosi Nedjelja.ba

Ne dajmo se zaslijepiti i zarobiti

Kazao je kako živimo u vremenu kada nam sadašnje javno mnijenje ne da misliti, nego nam se uporno nameću vrijednosti koje urušavaju kršćansku antropologiju, kradu nadu, peru pamet da izgubimo svijest svoga kršćanskog i nacionalnog identiteta.

„Ta zaglušujuća buka koji put kao da unosi strah i zasljepljuje pogled u budućnost. Ovaj svijet nudi razne ponude koje zarobljuju i čine osobu ovisnom. Valja nam ustati, osloboditi se i naučiti sve promatrati, ali svojom glavom prosuđivati kriterijima vjere i morala. Zato nam je potrebno izgrađivati osobnu vjeru, koja će nam biti svjetlo, ali i snaga da znamo ustati i snagom vjere u budućnost hoditi“, napisao je.

Čovjek je stvoren iz ljubavi za ljubav

Dalje je podsjetio kako je u svakom čovjeku istinska težnja otkriti tajnu ljubavi koja ispunja ljudsko srce: „Zato snagom vjere i molitvom otkrivamo da smo voljena bića, jer nas je Bog iz ljubavi i za ljubav stvorio. Ako svjetlom vjere otkrijemo da smo voljena bića, to nam Isusova muka, smrt i uskrsnuće otkriva, onda se u nama budi snaga koja nas može podići iz svakog grijeha iz svakog mrtvila, iz svakog beznađa.

Ovakvi susreti u nadbiskupiji koji se godišnje događaju posebno daju polet da se dignemo iz svakog mrtvila i radujemo životu. Ove godine naše okupljanje u svetištu je jako ograničeno, jer još vladaju propisi borbe protiv zaraze virusom COVID-19, zato se možemo po svojim župskim zajednicama i društvenim mrežama naći i ohrabriti jedni druge da poslušamo Papin poziv: ‘Mladeži, kažem ti, ustani’“.

Ustani iz svojeg malog svijeta i otvori srce za božanske širine

„Upoznati Krista i prihvatiti ga u svoj život, nužno nas upućuje na bližnje s kojima živimo i za koje živimo. Kaže Papa: ‘Moraš postati svjestan svoje pozitivne energije’. On kaže da se ‘mrtva’ osoba zatvara u sebe, pokida odnose s drugima, ostaje površna, sklona laži i dvolična. Kad nas Isus vraća život, vraća nas drugima. Valja se istinski ohrabriti mijenjati svijet“, stoji u kardinalovoj poruci.

Na kraju je napisao kako Dan mladih u Vrhbosanskoj nadbiskupiji doživljavamo kao jedno uskrsnuće i Isus nas vraća svojoj Majci da hrabro zakoračimo u sutrašnjicu ne bojeći se križa, nego puni pouzdanja idemo naprijed. „Uzmimo sudbinu u svoje ruke, te iz vjere s Isusom gradimo sutrašnjicu pod okriljem i zaštitom naše Nebeske Majke. Želeći Vam radostan i u izobilju milosti Dan mladih srdačno vas pozdravljam i zazivam na vas obilje Božjeg blagoslova“, poručio je nadbiskup Puljić.

Kardinal Vinko Puljić: Komšić ima averziju prema Hrvatima, neću ga više zvati na prijeme

 

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata i zaštitnice Zagreba, 31. svibnja

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina (Arhiva)

Proslava Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba, održat će se na svetkovinu Duhova, u nedjelju, 31. svibnja godine na Trgu ispred Katedrale u 19 sati, priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

U sklopu duhovne priprave za proslavu svetkovine Duhova i Majke Božje od Kamenitih vrata u župi sv. Marka na Gornjem Gradu, održat će se u petak, 29. svibnja, cijelonoćno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Budući da je župna crkva sv. Marka oštećena u potresu 22. ožujka u Zagrebu, klanjanje će se održati u kapeli sv. Fabijana i Sebastijana, koja se nalazi unutar crkve sv. Marka, a ulaz u nju je nasuprot glavnog ulaza u Vladu Republike Hrvatske.

Klanjanje počinje večernjom misom u 18 sati, a završava jutarnjom misom u subotu, 30. svibnja u 7 sati.
Posebno se moli da Gospodin čuva i blagoslovi Zagrebačku nadbiskupiju, grad Zagreb i našu Domovinu Hrvatsku po zagovoru Majke Božje od Kamenitih vrata, najavljuju iz Zagrebačke nadbiskupije.

Središnje euharistijsko slavlje predvodit će u nedjelju na Trg ispred Katedrale apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua, u zajedništvu sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama, te vjernicima grada Zagreba.

Nakon završetka euharistijskoga slavlja i molitve pred Gospinim likom, manja skupina vjernika procesijski će odnijeti sliku čudotvorne Majke Božje od Kamenitih vrata u svetište u Kamenitim vratima. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari