Connect with us

Kolumne

Je li je fijasko oko kovanice eura slučajan ili ne?

Objavljeno

-

Hrvatskoj ne nedostaje afera, poglavito HNB-i. Fijasko oko motiva kune na hrvatskim kovanicama eura zaokupio je hrvatsku javnost zadnjih dana, a autor plagiranog odnosno spornog motiva Stjepan Pranjković povukao je svoj prijedlog.

Prošlog petka je predstavljeno kako će izgledati hrvatske kovanice eura. Odabrani su motivi hrvatska šahovnica, geografska karta Republike Hrvatske, kuna, lik Nikole Tesle i pismo glagoljica.

Nesretni Stjepan Pranjković, magistar primijenjene umjetnosti ,proglašen je autorom najboljeg dizajna magistar primijenjene umjetnosti.

Istog dana Twitter odnosno društvene mreže su bile prepune usporedbi između fotografije škotskog fotografa Iaina H Leacha i rješenja koje je pobijedilo u natječaju. Uskoro se javio i sam škotski fotograf, rekavši da će mu možda poslati besplatnu kovanicu.

Naravno da nam ova blamaža nije trebala. Postavlja se pitanje je li fijasko oko kovanice kuna slučajan ili ne? Zašto to kažem?

Naravno da nam ova blamaža nije trebala. Postavlja se pitanje je li fijasko oko kovanice kuna slučajan ili ne? Zašto to kažem?

Podsjetimo se ovogodišnje izjava političkog komentatora Žarka Puhovskog, osobe koju se predstavlja „moralnom uspravnicom “ u javnom životu, a na suđenju u Den Haagu je raspravno vijeće -u predmetu Gotovina, Markač, Čermak- proglasilo nevjerodostojnim svjedokom.

„ Ja se jako veselim tome da se riješimo zadnjeg pravog ustaškog simbola, a to je bila kuna. To je bio puno više ustaški simbol nego pozdrav ‘Za dom spremni’ i mene jako veseli da ćemo se toga riješiti – kazao je.

Naravno da Žarko Puhovski i njegovi istomišljenici, danas likuju na fijasko oko kovanice kune.

Prateći navedene izjave te današnje likovanje Puhovskog i njegovih istomišljenika koji su presretni što se na naličju kovanice eura neće naći kuna zagovornici teorije urote i zavjera mogu opravdano postaviti pitanje je li fijasko stvarno slučajan ili ne?

Naravno da nisam zagovornik teorije urote i zavjere micanja kune sa kovanice eura. Nisam jednostavno zato, što oni nisu tako pametni i sposobni to režirati i provesti.

Jednako tako trebamo zatražiti , upravo zbog Puhovskog i njegovih istomišljenika, da kuna ostane na kovanici eura. Da ostane hrvatska, a ne škotska kuna. Žarko, kuna nije ustaša-kuna je kuna.

Pero Kovačević

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari