Pratite nas

Komentar

Je li konačno došlo vrijeme da se Mesiću sudi za nacionalnu veleizdaju!?

Objavljeno

na

Svjedočenje Stipe Mesića u Haagu kao zaštićenog svjedoka na suđenju Tihomiru Blaškiću do danas je ostalo službeno zaštićeno. Jedan od njegovih prvih poteza kao predsjednika bilo je otvaranje cijelog Tuđmanova arhiva haškim istražiteljima

“Stipe Mali je skrivećki, kao zaštićeni svjedok, išao svjedočiti u Haag (1998.) u postupku Blaškić, čime je postavio temelj optužbi za udruženi hrvatski zločinački pothvat u BiH. A Stipe Veliki se vratio iz Haaga s lažnom pričom kako je bio krunski svjedok u slučaju za Ovčaru protiv bivšeg vukovarskog predsjednika općine Slavka Dokmanovića”, pisala je novinarka i publicistkinja Višnja Starešina o ulozi Stjepana Mesića u davaju podrške tužiteljstvu Haškog suda.

“Stipe Mali je kao predsjednik Republike Hrvatske mirno gledao kako Haaški sud kažnjava hrvatske novinare (između ostalih i Josipa Jovića iz Slobodne Dalmacije) jer su se usudili u interesu javnosti objaviti njegovo tajno svjedočenje, a istodobno je u predsjedničkom uredu dilao tužiteljstvu Tuđmanove transkripte i sve što je moglo pomoći konstruiranju priče o hrvatskom zločinačkom pothvatu u BiH”, dodala je u istoj kolumni.

Tihomir Blaškić bio je general HVO-a kojega je Haški sud osudio za zločine nad Bošnjacima počinjene u razdoblju 1992.-1994. Presudom iz 2000. osuđen je na 45 godina zatvora.

Izjava Stjepana Mesića na njegovu suđenju nedostupna je javnosti.

Godine 2000., neki su hrvatski mediji objavili izjave i transkripte ovog svjedočenja, nakon čega dolazi do “Naredbe o trenutačnom prekidu kršenja mjera zaštite svjedoka” Sudskog vijeća Međunarodnog suda za ratne zločine.

“Tjednik “Globus” u broju od studenoga i dnevnik “Slobodna Dalmacija” u svojim izdanjima od 28., 29. i 30. studenoga objavili su izjave ili transkripte svjedočenja zaštićenog svjedoka pred ICTY-em”, pisalo je u Naredbi Haškog suda te upozorio da će u slučaju da se hrvatski list ogluši o sudsku naredbu, ICTY pokrenuti sudski postupak protiv odgovornih osoba.

Višnja Starešina: Šestorka na vješalima

“Vrhunac posebnosti bilo je ponašanje hrvatske države i političkog vodstva Hrvata u BiH prema procesu vlastite kolektivne kriminalizacije. Otkad je Stipe Mesić (još uvijek) zaštićeni haaški svjedok na temu podjele Bosne, stigao na Pantovčak, a proces detuđmanizacije odnosno razdržavljenja službeno započeo, kamioni dokumenata iz herceg-bosanskih i hrvatskih arhiva su otišli u haaško tužiteljstvo, u hrvatskoj su se politici i javnom prostoru promovirale teze tužiteljstva”, navela je Starešina drugom prilikom u svojoj kolumni i objasnila njegov doprinos nepravednoj presudi haškog suda.

narod.hr/net.hr/wikipedia.org/jutarnji.hr/kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari