Connect with us

Feljton

Je li Milanović ruski lobist?

Objavljeno

-

‘Predsjednik Hrvatske i veze s Rusijom: plinske bombe Zorana Milanovića!’

Feljton 2. dio

Prenio i komentirao: Kazimir Mikašek-Kazo

Te 2013. godine ovo je zvučalo samo kao obična vijest. Hrvatski premijer Zoran Milanović primio je u Banskim dvorima predstavnike ruske kompanije Rosneft Oil. Delegaciju je predvodio moćni Putinov oligarh Igor Sečin.

„Razgovarali su o mogućnosti suradnje u poslovima istraživanja, prerade, skladištenja i transporta nafte i plina, kao i mogućnost suradnje na području elektroenergetike“, saopćeno je tada iz kabineta  Zorana Milanovića.

Premijer Milanović, navedeno je u priopćenju, iskazao je interes i „naglasio otvorenost Hrvatske prema svim ulagačima koji imaju znanja i sredstava, te da su dobrodošli na hrvatsko tržište”.

„U razgovoru su sudjelovali predsjednik Rosneft Oil Company Igor Sečin, prvi potpredsjednik Eduard Khudaynatov i potpredsjednik te kompanije Željko Runje“, objavili su Banski dvori.

Sastanku je, u ime hrvatske delegacije, osim Zorana Milanovića prisustvovao tadašnji ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Vođa ruske delegacije Igor Ivanovič Sečin ruski je oligarh kojeg godinama smatraju jednim od najbližih saveznika Vladimira Putina. On je na čelu državne kompanije Rosnjeft koja je, uz Gazprom, jedna od najbitnijih naftnih kompanija iz Rusije, iza kojih stoji službena Moskva.

Igor Sečin na sastanku sa Putinom

Sečinov potpredsjednik, Željko Runje, hrvatski je državljanin, rođen u Splitu, koji godinama živi i radi u Rusiji. Mediji u Hrvatskoj su ga označili kao najviše pozicioniranog Hrvata u naftnom biznisu. Prošle godine je unaprijeđen za prvog potpredsjednika Rosnjefta, odnosno drugog čovjeka te moćne kompanije. U lipnju 2013. godine, prilikom sastanka sa premijerom Zoranom Milanovićem, bio je jedan od potpredsjednika Rosnjefta.

Prije nego se Milanović susreo sa čelnicima Rosnefta, u siječnju i veljači te 2013. godine Hrvatsku posjetile dvije delegacije iz Rusije. Prvo je na sastanak u Zagreb došla delegacija Zarubrežnjefta, a onda u veljači i delegacija Gazproma koju su predvodili Aleksei Miller, Aleksandr Medvedev i Aleksandr Dukov. Mediji u Hrvatskoj tada su objavili da se premijer Milanović odbio sastati sa čelnicima Gazproma, ali je, ipak, u lipnju iste godine Zoran Milanović u svoju kancelariju primio delegaciju sa još moćnijim Igorom Sečinom na čelu. Sastanak sa delegacijom Rosnjefta održan je 20 dana prije nego će Hrvatska i službeno postati članica Evropske unije.

Kako bi se što bolje pripremio za ulazak Hrvatske u EU, Milanović je nešto ranije započeo reformu energetskog sektora u Hrvatskoj. Resorni ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak krenuo je u izmjene Zakona o tržištu plina koji je u Hrvatskom saboru službeno usvojen 22.veljače 2013. godine. I to po hitnoj proceduri. U izradi tog Zakona, pohvalit će se kasnije Pavao Vujnovac, sudjevovala je u kompanija Prvo plinarsko društvo iz Osijeka.

„U ovih par godina aktivno smo sudjelovali u kreiranju zakonskih i podzakonskih dokumenata koji su dali preduvjet za otvaranje tržišta”, hvalio se tada Vujnovac, vlasnik i osnivač firme PPD.

Pavao Vujnovac je blizak prijatelj Milanovićevog ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, koji je bio član delegacije koja se kasnije sastala sa Putinovim izaslanikom Igorom Sečinom.

„Naravno da poznajem Vrdoljaka. Nije ništa neobično da se u gradu veličine Osijeka poznaju ljudi iz iste generacije’, kazao je Vujnovac 2014. u intervjuu zagrebačkom Jutarnjem listu.

Kasnije će PPD postati jedna od najbitnijih kompanija u Hrvatskoj, a kruna svih poslova je ugovor sa ruskim Gazpromom.

Priopćenje PPD-a o ugovoru sa Gazpromom

“PPD i Gazprom potpisali dugoročni ugovor o opskrbi prirodnim plinom”, objavljeno je 15. septembra 2017. godine na stranici PPD-a.

To je značilo desetljetno partnerstvo Gazproma i PPD-a, a koje se odnosilo na distribuciju plina za balkansko tržište. PPD-Prvo plinarsko društvo tih će godina postati partner i mostarskog Aluminija kojim je neformalno, kako se pisalo,  upravljao lider HDZ-a BiH Dragan Čović. No, vratimo se mi Milanoviću. Nakon gubitka izbora 2015. i pozicije čelnog čovjeka u SDP-u, Milanović se u igru vraća 2019. godine. Najavljuje kandidaturu za poziciju predsjednika Republike Hrvatske. Dio hrvatskih medija je tada objavio da će Zoran Milanović u kampanji imati podršku Željka Runje, prvog potpredsjednika Rosnjefta. Nakon što je izabran za predsjednika, hrvatski Nacional je objavio tekst pod naslovom: Rosnjeft želi podršku Milanovića u preuzimanju MOL-a.

Dekapitacija Kolinde Grabar Kitarović nije se mogla dogoditi bez sofisticirano isplanirane akcije, udara izvana i iznutra i u tom kontekstu pojavljuje se estradni kandidat, pjevač Miroslav Škoro koji je zadužen razbiti HDZ-ovo biračko tijelo, obeshrabriti simpatizere Kolinde Grabar Kitarović i na taj način olakšati Zoranu Milanoviću preuzimanje Pantovčaka. Pantovčak je izuzetno važan kao institucionalni simbol, a ovlasti predsjednika kao sukreatora vanjske politike u ovoj su priči možda najvažniji. Osim toga, bez supotpisa predsjednika nije moguće imenovati veleposlanike, a ono što je još važnije, nije moguće imenovati čelne ljude obavještajnih službi kao kontrolore izvora svih najvažniji informacija. U vrijeme predsjedničke kampanje s pravom se otvoreno špekuliralo da je obavještajni ili paraobavještajni sustav u Republici Hrvatsko dao dio svojih resursa na raspolaganje Miroslavu Škori. Isto tako više puta je otvoreno pisano da kampanju Miroslava Škore financira PPD i Pevex. Bilo je više naslova „Miroslav Škoro vozi na ruski plin“! Može li se iz ovoga objektivno zaključiti da je iza kampanje Zorana Milanovića dobrim dijelom stajao ruski kapital kojim je financiran Miroslav Škoro da razbije glasačko tijelo HDZ-a? Konačno, možemo li postaviti logično pitanje čije je onda agent, ili lobist Zoran Milanović?

Da Zoran Milanović gaji dobre veze sa Rusima, potvrdilo se i 15. rujna 2021. godine. Naime, na službenom twitter nalogu Ambasade Ruske Federacije u Zagrebu objavljeno je da je predsjednik Republike Hrvatske uručio ruskom ambasadoru u Hrvatskoj  A.S. Azimovu Orden princa Branimira sa grbom republike Hrvatske “za njegov veliki doprinos razvoju rusko-hrvatskih odnosa”.

„Predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, u svečanom je ozračju u ponedjeljak uručio Veleposlaniku Rusije u Hrvatskoj NJ. E. Anvaru Sarvaroviću Azimovu Red Kneza Branimira s ogrlicom Republike Hrvatske za veliki doprinos i suradnju dvije države!“

Dva dana kasnije, Zoran Milanović je u Zagrebu primio Milorada Dodika. Potom su uslijedile izjave protiv zvaničnika u Sarajevu. Ostalo je sve već danas povijest!

Kazimir Mikašek-Kazo

‘Je li Milanović ruski lobist u Republici Hrvatskoj’?

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari