Pratite nas

BiH

Je li moguće doći do dogovora političara u BiH?

Objavljeno

na

Bosna i Hercegovina ušla je u osjetljivo političko razdoblje koje se može dodatno zakomplicirati ako se ne izmijeni izborno zakonodavstvo kojim bi se osigurala regularnost izbora u listopadu. Četiri stranke postigle su suglasje. Plan su predstavili nakon razgovora s predstavnicima Europske komisije i veleposlanstva SAD-a. No Hrvatski narodni sabor to je ocijenio pokušajem stvaranja bošnjačkog entiteta u BiH na štetu Hrvata.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović oštro se usprotivio ideji četiriju bošnjačkih stranaka o izmjeni izbornog zakona: da se uloga Doma naroda Federacije izjednači s ulogom Vijeća naroda u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Čović smatra da to izravno zadire u ustavne odredbe i Daytonski sporazum. Kaže da će predstavnici Hrvatskog narodnog sabora idućeg tjedna – europskim i američkim diplomatima – iznijeti svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona.

“Ono što se dugo povlačilo oko hrvatskog člana Predsajedništva sad će biti imperativ s naše strane. Bošnjačke strane unutar te strukture imaju kandidate i za Hrvate. Radi se o konceptu da Bošnjaci apsolutno ovladaju Federacijom kako bi popunili Dom i mogli donositi odluke dominantnom većinom – i za izbor predsjednika Federacije, Vlade Federacije, Ministarskog vijeća, županije, entitete i državu”, kazao je Dragan Čović.

“Mi želimo da se poštuju popisi iz 1991. jer nije proveden aneks 7. Želimo pokušati postići dogovor da bi se izbjegla asimerija sa Republikom Srpskom. Nama nije problem da se broj delegata sa 17 podigne na veći. I mislim da je to jedna pregovaračka platforma o kojoj treba da se izjasne i legitimni predstavnici hrvatskog korpusa”, izjavio je Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a. “Ja sam uvijek za to da idemo ka toj vrsti kompromisa i svatko mora malo popustiti”, poručio je predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić.

Je li moguće doći do dogovora političara u BiH oko ovoga pitanja i kolika je odgovornost međunarodne zajednice – u Temi dana govorili su Sandro Knezović s Instituta za razvoj i međunarodne odnose i predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Kardinal Puljić: Hrvati katolici u BiH još su pod dojmom da su izigrani na izborima

Objavljeno

na

Objavio

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić izjavio je na zasjedanju Biskupske konferencije BiH, koja je u srijedu započela u Mostaru, kako se Hrvati u toj zemlji još uvijek osjećaju izigranima, što je posljedica posljednjih izbora na kojima su im drugi narodi birali političke predstavnike.

Kako je u srijedu izvijestila Katolička tiskovna agencija (KTA) Biskupske konferencije BiH, kardinal Puljić je rekao kako se “još nije slegla klima koju je prouzročio nepravedni izborni zakon te se Hrvati u BiH doživljavaju prevareni i izigrani u svojim pravima”.

„Posljedica toga je mučna uspostava redovite vlasti u BiH, što dodatno opterećuje javno mnijenje koje je doprinijelo da je mnogima ‘odgorila’ ljubav prema ovoj domovini Bosni i Hercegovini“, istaknuo je Vrhbosanski nadbiskup.

On je izrazio očekivanje da će se na dvodnevnom zasjedanju pokazati veće razumijevanje i solidarnost te glasnije stajalište o ‘opstanku i ostanku, kao i upornoj borbi za ljudska prava, čovjekovo dostojanstvo i jednakopravnost na ovim prostorima’.

Na posljednjim izborima za hrvatskog člana BiH Predsjedništva dominantno glasovima Bošnjaka izabran je Željko Komšić.

Veliki broj hrvatskih političkih stranaka, predstavnici Katoličke Crkve i drugih institucija reagirali su na rezultate izbore smatrajući ih nepravednim za Hrvate te su zatražili izmjene Izbornog zakona BiH koji bi omogućile izbor legitimnih političkih predstavnika u tijelima vlasti koje su rezervirane za nacionalno predstavljanje.

Biskupi su na dvodnevnom zasjedanju u Mostaru razmatrali zaključke o zaštiti maloljetnika koji je prošlog mjeseca održan u Vatikanu.

Kardinal Puljić nazvao je ovaj problem velikim iskušenjem za Katoličku Crkvu i pozvao na zajedničko djelovanje protiv njega.

(Hina)

 

Muhamed Filipović: Komšićeva uloga u političkom životu BiH bez smisla je i opravdanja

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Uhićen bivši pripadnik Vojske Republike Srpske osumnjičen za ratne zločine

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Pripadnici Državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Bosni i Hercegovini uhitili su u srijedu bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske kojega se sumnjiči za ratne zločine počinjene u zapadnom dijelu BiH nad bošnjačkim civilima na početku rata 1992. godine.

Kako su priopćili iz Državnog odvjetništva BiH, po njihovu nalogu na području Banje Luke uhićen je Duško Suvara.

Osumnjičeni je pod istragom i tereti ga se da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH na području općine Glamoč, kao pripadnik Vojske Republike Srpske, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je na početku 1992. naoružan i uz prijetnje nasilno odvodio žrtve te počinio višestruka silovanja i seksualna zlostavljanja žena bošnjačke nacionalnosti. Suvaru se tereti i za mučenja, zastrašivanja i nečovječna postupanja nad civilima bošnjačke nacionalnosti.

Nakon uhićenja osumnjičeni će biti predan u nadležnost državnom odvjetniku, koji će ga ispitati i nakon toga donijeti odluku o određivanju pritvora.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari