Pratite nas

Vijesti

Je li ‘nafta 21. stoljeća’ bila jedan od uzroka rata u BiH?

Objavljeno

na

U Bosni i Hercegovini postoje značajne količine litija, tvrdi profesor Kemal Gutić, dekan Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli. Istodobno navodi da su najveće nalazišta “nafte 21. stoljeća” nalaze u Podrinju, Središnjoj Bosni i Bosanskoj Posavini što ne isključuje mogućnost da je “upravo litij bio jedan od uzroka rata koji je devedesetih godina prošlog stoljeće vođen upravo na tim područjima”.

Radi se o mineralu od kojeg se, između ostalog, poizvode baterije za električna vozila, zbog čega je upravo on ključan za razvoj automobilske industrije, zbog čega je odavno prozvan „naftom 21. stoljeća“.

Informaciju o nalazištima ovog metala na prostoru BiH i Srbije nedavno je u javnost iznio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Realizacija projekta „Jadar“ biti će bum za razvoj Srbije i Podrinja, s obzirom da tu ima 10% svjetskih nalazišta litija – rekao je tom prigodom Vučić, dodajući kako bi ovo mogao biti veliki bum za Podrinje s obje strane Drine.

Kemal Gutić, dekan Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli, istaknuo je da predsjednik Srbije nije ovo rekao napamet te kako je to su u potpunosti točno.

– Radi se o nalazištima ne samo u Podrinju nego u cijeloj BiH. Fridrih Kacer, jedan od najznačajnijih geologa u BiH još u vrijeme Austro-Ugarske rekao je da je BiH izuzetno bogata rudama i mineralima, kazao je Gutić nedavno za sarajevski Dnevni avaz.

Prema njegovim riječima, litija ima i na području Domaljevca, Šamca, dijelu srednje Bosne.

Dodao je da su još od šezdesetih godina prošlog stoljeća rađena geološka kartiranja cijele BiH.

-Posjedujemo sve podatke. Znamo da su za litij u Podrinju zainteresirane neke njemačke tvrtke. U BiH je već formirana tvrtka uz preporuku tvrtke „Thyssen“ iz Njemačke, upravo za ova nalazišta, kazao je Gutić.

Stavimo li u isti kontekst sve ove informacije, uključujući i činjenicu da su podaci o nalazištima litija poznati jako dugo, ne treba biti iznenađen što je ratni sukob devedesetih bio iznimno snažan upravo u Podrinju, Središnjoj Bosni i Bosanskoj posavini.

Podsjetimo, Litij se koristi za pravljenje litij-jonskih baterija za mobilne telefone i laptope, a bit će sve traženiji zbog sve veće proizvodnje električnih automobila. Koliko je značajan, govore procjene stručnjaka da bi europsko tržište baterija 2025. godine moglo vrijediti 250 milijardi eura.

Znanstvenici vjeruju da BiH i Srbija posjeduju 10 posto svjetskih rezervi litija, piše HRsvijet.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Sinj: U procesiji sa slikom Čudotvorne Gospe Sinjske 50 tisuća vjernika, stigao i premijer Plenković

Objavljeno

na

Objavio

Velika blagdanska procesija na svetkovinu Velike Gospe krenula je u četvrtak ispred crkve Gospe sinjske, sliku Čudotvorne Gospe u procesiji nose naizmjenice sinjski alkari, bogoslovi, časne sestre, predstavnici braniteljskih udruga, Hrvatske vojske i medicinske sestre, a u procesiji je i premijer Andrej Plenković.

Procesiju predvodi nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić koji će predvoditi i središnje misno slavlje na Trgu Franje Tuđmana.

Prema procjenama svećenika u procesiji sudjeluje oko 50 tisuća vjernika a očekuje se da će tijekom cjelodnevnih blagdanskih svečanosti u Sinju danas boraviti i do 100 tisuća vjernika iz Hrvatske, BiH i svih dijelova svijeta. Mise se služe od rane zore, a bit će i u popodnevnim satima.

Uz premijera Plenkovića, kako je najavljeno iz Vlade, na svetkovini Velike Gospe u Sinju bit će i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Sudionici procesije krećući se sinjskim ulicama pjevaju pjesme u slavu Čudotvorne Gospe Sinjske.

Ovogodišnje blagdanske svečanosti u Sinju održavaju se pod geslom “Pruži nam i sada moćnu ruku”.

(Hina)

 

GOSPE NAŠA

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Dodik optužuje hrvatsku vojsku za ‘etničko čišćenje’ Srba u Drvaru

Objavljeno

na

Objavio

Srpski član kolektivnog predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik optužio je u srijedu hrvatsu vojsku da je 1995. u Drvaru provela “etničko čišćenje” Srba i ocijenio da bi obilježavanje oslobađanja toga grada od srpske paravojske bila “nepotrebna provokacija”.

“U proteklom je ratu operaciju etničkog čišćenja tog prostora uz lokalne jedinice izvodila regularna vojska Hrvatske i oni su udruženim snagama pokušali istjerati Srbe sa vjekovnih ognjišta”, izjavio je Dodik, prenose “Nezavisne novine” na svojoj internetskoj stranici.

HDZ-a Livanjske županije najavio je kako će 13. rujna u Drvaru biti obilježena obljetnica oslobađanja Drvara od srpskih snaga. Grad se nalazi u Federaciji BiH i jedna je od rijetkih većinski srpskih općina u tom entitetu.

No, lokalne se vlasti tome protive jer ulazak hrvatskih snaga u Drvar 1995. vide kao okupaciju. Ako županijski HDZ bude ustrajao na obljetnici, najavili su blokadu cesta prema gradu.

Nakon što su Hrvatska vojska i policija u operaciji “Oluji” porazili snage pobunjenih Srba u Hrvatskoj i oslobodili dotad okupirani teritorij, u suradnji s vlastima BiH isplanirana je zajednička operacija “Maestral” koja je provedena u rujnu 1995.

Akcija je trajala od 8. do 15 rujna i rezultirala je oslobađanjem oko dvije i pol tisuće četvornih kilometara teritorija BiH. Uz Drvar, tada su oslobođeni Jajce i Šipovo.

(Hina)

 

08.09.1995. – Započela operacija MAESTRAL

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari