Pratite nas

Kolumne

Je li Plenković izvukao pouku iz Karamarkove koalicije s MOST-om?

Objavljeno

na

Točno četiri mjeseca od kako je Andrej Plenković predao predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović 91 potpis i uvjeravao nas u stabilnost buduće Vlade RH mogli smo zamijetiti dijametralno suprotno ponašanje Kluba saborskih zastupnika MOST-a u Hrvatskom saboru. Nešto slično kao kada bi u vrijeme vladavine Tomislava Karamarka napustili sabornicu prilikom glasovanja, ali ovog puta bili su suzdržani.

Odokativno do izražaja opet dolaze dječje bolesti MOST-a, jer podržati ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića na sjednici Vlade RH, a u Hrvatskom saboru biti suzdržan dio je performansa kojim saborski zastupnici MOST-a prikupljaju populističke poene u očima hrvatskih birača uoči lokalnih izbora.

Što će se tek događati u skoroj budućnosti kada na red dođe potencijalni sukob interesa Martine Dalić u slučaju INA – MOL odnosno prodaja HEP-ovih dionica radi stjecanja vlasništva nad INA – om o čemu se danas sve manje priča, odgovornost Nine Obuljen Kržišnek nakon afere u HAVC-u, jer vidimo da desnica traži smjene Upravnog vijeća od strane resorne ministrice, slanje Zakona o hrvatskim braniteljima u saborsku proceduru ili pak otvaranje državnih arhiva vrijeme će pokazati. Tada bi se Andrej Plenković mogao naći u suštinskim problemima koje je vješto izbjegao promjenom retorike u vrijeme kampanje temeljeći se na gospodarskim pitanjima.

Da u MOST-u misle ozbiljno moglo se naslutiti nakon izjave MOST-ovih zastupnika koji su istaknuli kako će u slučaju autoplagijata tražiti ostavku resornog ministra Pave Barišića iako je premijer Andrej Plenković kazao da je za njega ta priča završena. Nastave li na ovaj način funkcionirati na vlasti Plenkovićeva vlada mogla bi trajati kraće od Karamarkove, jer 72  ruke u zraku daleko je od početnih 91, a što ujedno nije dovoljno za natpolovičnu većinu.

Iako su u Karamarkovo vrijeme bili protiv lustracije, zamjenom teza uoči lokalnih izbora MOST pokreće pitanje otvaranja državnih arhiva, a upute li u saborsku proceduru Zakon o lustraciji Andrej Plenković mogao bi biti doveden pred živi zid, te se naći u neobranom grožđu. Izjasni li se HDZ protiv Zakona o lustraciji, jer u svojim redovima ima preko 80.000 bivših komunista osim što bi Andrej Plenković mogao postati bivši HDZ bi kao stranka izvršila vlastiti harakiri, a MOST bi od populističkih poteza poentirao na problematici koju nitko još do sada nije sproveo s riječi u dijela. Pritom ne treba zaboraviti da su upravo MOST-ovci bili protiv lustracije kada ju je predagao Tomislav Karamarko. Tada im je to bio lov na vještice.

Indikativno je da se cijeli performans u Hrvatskom saboru odvijao u trenucima pokušaja nametanja teme otvaranja arhiva i napada na slovenskog publicistu i istražitelja Udbinih arhiva u Sloveniji Romana Leljaka koji je svoju istraživačku karijeru izgradio na otkriću Huda jame. Postavlja se pitanje zašto je o Romanu Leljaku sada tek izašla obavještajna prošlost i kriminalni dosje kako bi se umanjio njegov istraživački rad nad bivšim komunističkim režimom? Pribojava li se netko istine o Jasenovcu?

Također, u istom tjednu događao se rasplet u pogledu afere HAVC kao i skidanje imuniteta Milanovićeva bliska suradnika Tomislava Saucha koji je netom nakon izglasavanja skidanja imuniteta završio u istražnom zatvoru bez prava davanja jamčevine radi indicija da je priskrbio imovinsku korist veću od pola milijuna kuna čime je oštećen državni proračun na temelju lažnih putnih naloga. O cijelom slučaju oglasio se i bivši premijer Zoran Milanović koji je bijesan i šokiran, a koji prihvaća moralnu i političku odgovornost, ali ne i pravnu. Je li riječ o novoj FIMI mediji znati ćemo više nakon iskaza Tomislava Saucha? Naravno bivši premijer Zoran Milanović ne zna ništa kao što niti Jadranka Kosor nije znala ništa o načinu rada Ive Sanadera iako bi njezini potpisi bili na mnogim dokumentima.

Na kraju se postavlja retoričko pitanje je li Andrej Plenković izvukao pouku iz Karamarkove koalicije s MOST-om budući da se povijest počela ponavljati u partnerstvu između stranaka na vlasti?

Je li vrijeme za Milanovićevo “šaraj malo brate” ostaje nam tek za vidjeti, no nakon desnice koja je na oko marginalizirana odlaskom Tomislava Karamarka za Andreja Plenkovića se pojavljuju novi problemi u suradnji s MOST-om koji bi tek mogli eskalirati nakon što im se interesi s HDZ-om budu sve više razilazili, a kako stvari za sada stoje opet bi mogla biti  glavna prepreka INA i Zakon o lustraciji.

Sanjin Baković

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari