Pratite nas

Reagiranja

Je li postojala urota za ‘miniranje’ hrvatske tužbe za genocid?

Objavljeno

na

Na današnjoj konferenciji za medije u Osijeku predsjednik HSP-a Daniel Srb je još jednom ponovio da Hrvatska nikako ne može biti zadovoljna presudom po tužbi za genocid protiv Srbije.

“Propusti koji su napravljeni za vrijeme cijelog postupka mogu se taksativno nabrojati, a temeljni su da nije bilo dostatne političke potpore tužbi za genocid, promašena legitimacija tužbe i nedovoljna argumentacija” (nitko od čelništva bivše JNA i Srbijansko političkog vodstva nije osuđen u Hrvatskoj za djela za koja je podignuta optužnica za genocid) – naglasio je Srb

“Najava ministra Orsata Miljenića da ćemo mi osuditi vrh JNA ukoliko to ne učini Srbija je još jedna iz populističkih izjava na tragu prethodne politike u Hrvatskoj – rekao je Srb i javno postavio pitanje: “A kada?; 2020.? 2030.?  Ne žive generali JNA 150 godina. Šta se do sada čekalo? Zašto to nije do sada učinjeno?” – rekao je predsjednik HSP-a.

Predsjednik Srb je podsjetio na još jednu činjenicu koja se odnosi na prethodno razdoblje i još jednom pozvao sve da pogledaju knjigu bivšeg srbijanskog veleposlanika u Zagrebu Radivoja Cvjetičanina gdje se vidi da on uz kontakte s Ivom Josipovićem spominje kontakte i s prof. Ivanom Šimonovićem koji je u to vrijeme zastupao hrvatsku stranu u tužbi protiv Srbije.  Radi se o susretu na kojem Šimonović nudi Cvetičaninu povlačenje hrvatske tužbe za genocid. Doduše navodi se da to radi u svoje osobno ime.  Ali će, ako bude trebalo “savjetovati” Vladi RH povlačenje tužbe.

“Nakon ovih spoznaja javno postavljam pitanje je li u ovom cijelom postupku postojala UROTA za ‘miniranje’ hrvatske tužbe za genocid?” – rekao je Srb i dodao da očekuje da će u narednom periodu “isplivati” još puno činjenica koje će baciti dodatno svjetlo na cijeli ovaj postupak.

Nakon ove presude i posebno nakon pisanih srbijanskih argumenata Hrvatska ima nove mogućnosti postavljanja uvjeta Srbiji, posebno ako Srbija želi u EU.

“Ukoliko je Srbija tvrdila da nije odgovorna za zločine koje je počinila JNA prije 27.04.1992. godine temeljem čega si uzima pravo preuzeti predmete, suditi po predmetima vojnog suda JNA prije 27.04. 1992. godine?”

Slijedom toga oteti hrvatski branitelj Veljko Marić odmah mora biti pušten i predan hrvatskim vlastima.

Pitanje koje se nameće je što će poduzeti Hrvatska?
Hoće li to prešutjeti ili će inzistirati u međusobnim odnosima na uskraćivanju prava za suđenje za događaje koji su se dogodili na teritoriju Hrvatske – završio je Srb.

 [ad id=”40553″]

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Čičak žestoko odgovorio Lekoviću

Objavljeno

na

Objavio

Izabran sam tako da sam dobio jednoglasnu podršku i Odbora za imenovanja i Sabora. 113 zastupnika glasalo je za mene. To je glas građana. Kad neki notorni Leković govori o tome da je to poruka za građane, onda on ne razumije parlamentarnu demokraciju, komentirao je u Studiju 4 Ivan Zvonimir Čičak izjave predsjednika HND-a nakon njegova imenovanja za vanjskog člana saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije.

On i dalje razmišlja na totalitaran način u kojem on određuje što je za građane Hrvatske dobro i loše. Ne. Građani su dali svoj glas parlamentu i on odlučuje što je dobro, a što loše, nastavio je Čičak.

Imenovanjem predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava Ivana Zvonimira Čička za vanjskog člana Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, Hrvatski sabor završio je imenovanja vanjskih članova tog radnog tijela.

No na imenovanje Čička žestoko je reagiralo Hrvatsko novinarsko društvo. Predsjednik HND-a Saša Leković rekao je da je naknadnim imenovanjem Čička šestim vanjskim članom Odbora – “nastavljeno ruganje građanima Hrvatske”.

Ivan Zvonimir Čičak na to je odgovorio: Građanima Hrvatske izruguju se oni koji u ime sekte svojih istomišljenika žele biti kriteriji toga tko u Hrvatskoj može biti negdje. Dodao je kako je na njegov račun napisano mnogo uvreda na nekim portalima, a Index je nazvao “glasnogovornicima javne mržnje”.

Predsjednik HND-a Saša Leković u priopćenju spominje njegov “doprinos” hrvatskom novinarstvu – i činjenicu da ga je sud proglasio krivim za klevetu. Ono što je zadatak svih novinara jest da se bore za dekriminalizaciju klevete. Ja nisam osuđen zbog klevete nego zato što nisam htio otkriti izvor iz MUP-a koji mi je otkrio neke stvari o kapetanu Laptalu. Ono što sam radio u civiliziranom svijetu je vrlina, da braniš svoj ceh i profesionalnu tajnu, rekao je Čičak i dodao kako ne vidi nikakav problem što je za to osuđen i platio kaznu.

Ono što HND-u smeta jest i činjenica što u Odboru ne sjedi nitko tko je iz medija, ističu kako je time prekršen Poslovnik Hrvatskog sabora. Na to Čičak odgovara kako je on bio član izvršnog odbora HND-a i obnašao i druge važne funkcije u HND-u i kako se tada zalagao da predstavnici HND-a budu u saborskom odboru te kako je tadašnje vodstvo bilo protiv toga. Ja sam novinar. Imam veću biografiju od svih njih zajedno. Ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu. Bio sam član brojnih novinarskih i nenovinarskih organizacija. Kad oni meni drže lekciju, to je smiješno, rekao je Čičak.

Najavio je da će se u Odboru aktivno zalagati protiv govora mržnje, svađa i neprimjerenog rječnika koji dominiraju javnim prostorom. Posebno se osvrnuo na saborske rasprave: Zastupnici moraju voditi računa o dostojanstvu, o dojmu koji svojim porukama ostavljaju u hrvatskoj javnosti. Oni nisu društvo u birtiji. Oni su zastupnici u Hrvatskom saboru, narod ih je izabrao i to trebaju osvijestiti. 

Otvoreno pismo Ante Guge Saši Lekoviću: Tvoje laži onemogućuju bilo kakvu mogućnost da se tvoje ponašanje opiše kao pristojno

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Dr. Josip Stjepandić prijavio NK Crvenu Zvezdu i Nogometni savez Srbije UEFA-i zbog poticanja na mržnju

Objavljeno

na

Objavio

“Do novog oslobođenja! Slava svim žrtvama za srpski Vukovar!”, pisalo je na transparentu navijača Crvene zvezde – Delija u danima kad se Hrvatska s tugom ali i s ponosom sjeća žrtava Vukovara i Škabrnje.

Uz ovaj natpis uslijedilo je skandiranje srpskom heroju Ratku Mladiću kome se presuda za najteže ratne zločine očekuje 22. studenog.

Na ovo je reagirao dr. Josip Stjepandić prijavom UEFI, koju možete pročitati u nastavku:

Štovani dame i gospodo,
tijekom nogometne utakmice 1. Srpske lige između klubova „Crvena Zvezda“ i „Rad“ dne 18.11.2017 „Delije“, navijači „Crvene Zvezde“, razvili su transparent „18.11.1991. ДO HOBOГ OCЛOБOЂEЊA – СЛAВA СВИM ЖPTBAMA ЗA CPПCKИ BУKOBAP (18.11.1991 Do novog oslobođenja – Slava svim žrtvama za srpski Vukovar)“ na stadionu.

Time se obljetnica 18.11.1991 obilježavala kao oslobođenje, kad su srpske vojne snage okupirale hrvatski grad Vukovar te pritom pobile više tisuća ljudi, među njima civili i zarobljenici, mnoge od njih zvjerski mučeći.

O zločinima srpskih snaga u međuvremenu su sudili međunarodni sudovi u Den Haag-u. Tako su Mile Mrkšić i Veselin Šljivančanin u postupku „Mrkšić et al. (IT-95-13/1) Vukovar Hospital” (http://www.icty.org/case/mrksic/4) osuđeni na visoke zatvorske kazne zbog zločina protiv čovječnosti. Stalni međunarodni sud utvrdio je u postupku protiv Srbije (Application of the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide (Croatia v. Serbia), Judgment, I.C.J. Reports 2015, p. 3), da je Srbija počinila genocidne radnje (v. stavak 295: „…The Court thus finds that it has been proved by conclusive evidence that killings of members of the protected group, as defined above (see paragraph 205), were committed, and that the actus reus of genocide specified in Article II (a) of the Convention has therefore been established…”).

Mišljenja sam da su NK Crvena Zvezda i Nogometni savez Srbije prekršili pravila UEFA-e, jer su u najmanju ruku dopustili poticanje na mržnju, te Vas stoga pozivam da pokrenete stegovni postupak protiv NK Crvena Zvezda i Nogometnog saveza Srbije.

Sa štovanjem
Dr. Josip Stjepandić

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari