Connect with us

‘Je li točno da ste u ratu Slunj nazivali srpskim gradom?’ – Marijana Petir napala sisačkog dožupana Rkmana

Objavljeno

-

Dnevno.hr nedavno je na svojim je stranicama objavio video-snimke vidovdanske vojne parade korpusa specijalnih snaga vojske RS održane 28. lipnja 1995. u Slunju na kojoj je glavni komentator bio upravo – Bogdan Rkman. Govorio je kako se prijenos odvija, ‘na srpskom Slunju’.

Nakon što je dnevno.hr prvi objavio niz dokaza koji kompromitiraju aktualnog Sisačko-moslavačkog župana Bogdana Rkmana, vezano uz njegovu ulogu u Domovinskom ratu na strani okupatorske vojske i njegovi politički kolege zainteresirali su se ovaj slučaj!

[dropcap]Ž[/dropcap]upanijska vijećnica, HSS-ova Marijana Petir, u ponedjeljak ga je tražila da se očituje o medijskim natpisima koji ga stavljaju u vrlo neugodan položaj.
Sve se to odvijalo na aktualnom satu sjednice Županijske skupštine, u ponedjeljak 8. srpnja, u Sisku.

Molim vas da se očitujete, kao sisačko-moslavački dožupan, je li točno ono što pišu brojni mediji, da ste u ratu prenosili hvalospjeve o srpskoj vojsci, pisali ratnohuškačke tekstove, Slunj nazivali srpskim gradom i veličali neke osuđene srpske ratne zločince.

Bogdan Rkman koji je nedavno izabran na to mjesto izabran kao kandidat srpske manjine, nije odgovorio kolegici Petir.
‘Spasila’ ga je intervencija županice Marine Lovrić Merzel koja je rekla kako govornica županijske skupštine nikome ne može služiti za raspirivanje strasti.

Rkman ni u pauzi nije bio raspoložen reći ništa u svoju obranu, pa je na ovo pitanje vijećnice Petir, odbio dati odgovor i novinarima.

Podsjetimo, naš portal u subotu je objavio kako raspolaže dokumentima iz kojih je vidljivo da je Rkman, od 1991. do 1993. godine, bio oficir paravojske Republike Srpske Krajine.

Prije toga, Dnevno.hr na svojim je stranicama objavio video-snimke vidovdanske vojne parade korpusa specijalnih snaga vojske RS održane 28. lipnja 1995. u Slunju na kojoj je glavni komentator bio upravo – Bogdan Rkman. Govorio je kako se prijenos odvija, ‘na srpskom Slunju’.

Nije to ništa čudno ako se pročitaju Rkmanovi tekstovi iz 1991. i 1992. godine, koji su objavljeni u novinama Nova riječ i Srpski glas, u časopisu Vojska krajine (čiji je glavni izdavač bio glavni štab srpske vojske krajine iz Knina) iz 1993. i 1995. te Vukovarskim novinama 1995. i 1996.

Analizirajući te tekstove vidljivo je da ih je pisala osoba koja ispoljava ekstremističke i nacionalističke stavove s pozicije velikosrpskog nacionalizma. Između ostalog prijetio je da ustaška noga nikad neće stupiti na Kordun, hvalio srpske borce s Korduna koji su se borili i kod Rožavljeve Glave u Zadarskom zaleđu (podsjećanja radi, na Rožavljevoj glavi danas se radi memorijalni centar za žrtve Škabrnje)…

Vrijeme će pokazati hoće li slično pitanje Rkmanu, postaviti i neke institucije ove države. Ako ništa drugo, sramotno je i nemoralno da čovjek koji je poput Rkmana pisao što je pisao danas postaje dožupan u Hrvatskoj!

dnevno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas