Pratite nas

BiH

Je li Zoran Milanović još uvijek na vlasti?

Objavljeno

na

U Banskim se dvorima odvija pravi rašomon. Danas kažu bit će poreza na štednju, sutra kažu neće ih biti, danas vele jedno, već sutra drugo, jedan ministar ovako, drugi će onako. Sve nekako nalikuje na zatvorenog luđaka koji uzaludno lupa glavom o tvrdi zid ćelije tražeći izlaz.

U znaku čekanja Godota, sva je nada usmjerena prema povlačenju sredstava iz EU-a, dok gledamo samo izvlačenja novca iz državnog proračuna u pravcu tih fondova, te dolasku stranih investitora, koji nikako da dođu. Sve smo učinili, izvlašćujemo privatne vlasnike zemljišta, pretvaramo more u bušotine, dajemo državnu zemlju za jednu kunu, a ono opet ništa.

Dežurni je krivac uvijek administracija kao neka svemirska sila na koju se ne može utjecati. Velike priče o kapitalnim projektima (riječka luka i željeznica, Plomin C, kanal Dunav-Sava, ukapljeni plin, naftovodi i plinovodi, pelješki most…) jave se kao spasonosne ideje, zaintrigiraju javnost da bi se već za nekoliko dana o njima prestalo govoriti.

I onda čitav niz lažnih dilema: stabilnost ili razvoj, proizvodnja ili potrošnja, strana ili domaća, privatna ili državna ulaganja, ekologija ili industrija, kao da nije dobrodošlo i potrebno i jedno i drugo. Kad se poduzima nešto što se narodu neće svidjeti onda jednostavno kažu: pa tako hoće EU i mirna Bosna.

Premijer veli kako njega ne zanimaju proračunski prihodi već samo rashodi, dok potpredsjednica objašnjava kako Vladin cilj nisu porezi nego punjenje budžeta!

Tko pije, a tko plaća

milanovic linic

Nitko ništa ne govori o razlozima pada industrijske proizvodnje, o tome zašto je stočni fond za samo godinu dana smanjen za 10 posto, zašto smo jedina zemlja u EU koja uvozi mlijeko, nitko se ne usuđuje pitati o monetarnoj, bankarskoj ili trgovinskoj politici, nitko ne spominje te krucijalne strukturne teme, a kamo li da na njima nešto radi.

Uglavnom, moglo bi se reći kako se ne zna ni tko pije ni tko plaća niti pijanci znaju što piju. Samo se iznenada u ulozi krčmarice pojavila Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova i prva potpredsjednica Vlade. Ona je, bez znanja šefa, okupila nekolicinu ministara i to dvoje iz vlastite stranke i dvoje iz SDP-a.

Dogovorili su nekoliko vrlo radikalnih i vrlo konkretnih mjera: propagirat će se naši investicijski potencijali u The Econimistu i drugim svjetskim medijima, otklanjat će se sve prepreke koje se jave na putu realizacije pojedinih projekata, jačat će se poslovna klima, pri čemu se vjerojatno računa na proljetna i ljetna proljepšanja vremena.

Tako je preko noći na nevjerojatan način stvar u svoje ruke preuzela žena sa stilom stroge seoske učiteljice, političarka koja u odnosu na sve druge ministre ima ponajveću disproporciju ambicija i sposobnosti, koja lako i bez kompleksa (jer ona je rođena na fakultetu) uskače u razna područja, o kojima obično zna vrlo malo. Ako je stvarno došlo do toga da Vesna Pusić preuzme sudbinu zemlje u svoje ruke, onda toj zemlji nema spasa.

No ova inicijativa, ili točnije incident, Vladine potpredsjednice vrlo je znakovita za samog premijera i njegovu buduću političku poziciju. Ona je, čini se, dio plana zaokruživanja, postupnog marginaliziranja i istjerivanja Zoran Milanovića s političke pozornice, odnosno iz Vlade pa i iz stranke koju predvodi.

On sam djeluje sve odsutnije i kao da se sprema na odlazak. Inauguriranje Joze Radoša iz HNS-a i Ivana Jakovčića iz IDS na visoka mjesta koalicijske liste za EP, govori o njegovoj nesigurnosti.

Procjena je ljevičarskih krugova kako se SDP s Milanovićem ne može nikako održati na vlasti i kako prijeti velika opasnost novog uskrsnuća HDZ-a i njegove koalicije, uključujući tu i Savez za Hrvatsku.

Već odavno Milanović ne uživa iskrenu potporu dvaju najjačih uporišta SDP-a: riječkog i zagrebačkog. Našao se u otvorenom srazu s najutjecajnijim Riječaninom, ministrom financija Slavkom Linićem, a iskopao je teško premostivi rov u odnosu na vodećeg zagrebačkog SDP-ovca Davora Bernardića. Glavni koalicijski partner, kao što vidimo i iz slučaja Pusić, jedva čeka da mu zabije nož u leđa.

Široka fronta

Predsjednik Ivo Josipović, koji je u nizu pitanja u posljednje vrijeme demonstrirao neslaganje u odnosu na Milanovića, u tim političkim kombinacijama i nadmetanjima igra sve aktivniju i sve lukaviju igru. Oko sebe okuplja blok, kojega čine Bandić, Gabrić, Jakovčić i Čačić, koji bi mogao koalirati sa SDP-om, ali bez Zorana Milanovića. To isto vrijedi i za Mirelu Holy kao i za Dragutina Lesara.

Znakovito, i sindikati traže prijevremene izbore uz napomenu kako nisu ni za SDP, ali ni za HDZ, koji su po Vilimu Ribiću isto. Josipoviću, koji čak namiguje i HDZ-u, hvaleći njegov gospodarski program i prizivajući opći konsenzus, ova je fronta potrebna i radi predsjedničkih izbora.

I iz medijskog angažmana dosta se toga da iščitati. Pojedini analitičari bliski Pantovčaku kao najslabiju SDP-ovu točku izdvajaju upravo njegova predsjednika. Bogme ni HTV, čiji je ravnatelj i postavljen po želju predsjednika države, u posljednje vrijeme ne štedi predsjednika Vlade, ne ustručavajući se čak ni sarkastičnih komentara.

U sve skupa vrlo se dobro uklapaju i rezultati posljednje ankete agencije Ipsos puls, koja snižava rejting SDP-a, obeshrabrujući Milanovića, a nateže za laburiste i Orah, čija je jedina i tako dobro honorirana ideja o legalizaciji marihuane. Gdje bi mu bio kraj kad bi sjetio i kokaina.

 

Josip Jović / SD

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Hamdija Abdić Tigar uhićen zbog ubojstva generala Vlade Šantića

Objavljeno

na

Objavio

Hamdija Abdić Tigar uhićen je jutros u Bihaću zbog sumnje da je odgovoran za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića.

Pet osoba među kojima je i bivši visoki časnik bošnjačke Armije BiH Hamdija Abdić uhićeno je u ponedjeljak na području Bihaća i Cazina pod sumnjom da su odgovorni za ubojstvo generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Vlade Šantića, potvrdili su tijekom dana policija Federacije BiH i tužiteljstva Unsko-sanske županije u Bosni i Hercegovini.

U priopćenju se navode samo inicijali uhićenih no lokalni su mediji prenijeli kako su uz Hamdiju Abdića poznatog i po nadimku Tigar uhićeni i Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Bajramović i Enver Keranović, svi bivši pripadnici Armije BiH.

Oni su osumnjičeni da su između 8. i 9. užujka 1995. ubili generala Vladu Šantića.

General Šantić podsljednji put je viđen živ 8. ožujka 1995. u bihaćkom hotelu “Sedra” gdje je bio u društvu s tadašnjim zapovjednikom Petog korpusa Armije BiH generalom Atifom Dudakovićem.

Iz hotela su ga odvele naoružane osobe, navodno pripadnici vojne policije 502. brigade iz sastava Petog korpusa kojom je tada zapovjedao Hamdija Abdić i potom mu se gubi svaki trag.

Šantićev sin Duje Šantić,ranije je opetovano tvrdio kako je zapravo Dudaković taj koji je zapovjedio ubojstvo njegova oca.

“Slučaj Šantić” je nakon početne istrage 1995. završene bez rezultata godinama bio zaboravljen da bi ponovo bio otvoren 2013. na temelju iskaza zaštićenog svjedoka,

Svjedok je tvrdio kako je generalovo tijelo nakon ubojstva raskomadano, zapaljeno i potom ubačeno u bačvu zalivenu gipsom ili cementom. Plastična bačva s koštanim ostacima je 2014. pronađena na odlagalištu otpada kod Bihaća no iz sadržine nije mogao biti izdvojen materijal za DNK analizu pa navodi svjedoka nisu mogli biti potvrđeni.

Abdić je opetovano odbacivao bilo kakvu vezu s nestankom i ubojstvom generala Šantića. (Hina)

 

Obitelj Šantić: Tragamo za istinom i pravdom već 22 godine

 

Pavao Miljavac: Moramo doznati tko je ubio Šantića

 

Na današnji dan nestao je general Vlado Šantić, obitelj još nije pronašla smiraj

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Zbog islamskog radikalizma u BiH, zabrinuta obavještajna služba Njemačke

Objavljeno

na

Objavio

Njemačka sigurnosno-obavještajna agencija BND sve se više fokusira na Balkan, a posebice na muslimansku “većinu” BiH, jer je sve više zabrinuta islamističkim tendencijama u ovoj državi, piše njemački list “Berliner Zeitung” pozivajući se na visoke izvore u BND-u, a čiji tekst prenose svjetski mediji.

Tumačenje islama

Već generacijama muslimansko stanovništvo u multietničkoj BiH pridržava se vrlo liberalnoga tumačenja islama, što je, po njima, bila tendencija u vrijeme bivše Jugoslavije. No nakon rata i vjerskih podjela koje su nastale raspadom socijalističke države u 1990-ima, i utjecaj religije sve više raste. List navodi općepoznatu činjenicu kako su tijekom rata dobrovoljci iz raznih zemalja bliskoistočne zemlje otputovali na Balkan kako bi udružili snage s muslimanskim Bošnjacima, prenosi Večernji list

Mnogima od njih su nakon rata izdane bh. putovnice i nastavili su regrutirati mlade ljude za vjersku borbu. Spominju da su Saudijska Arabija i ostale Zaljevske zemlje uložile mnogo novca kako bi potaknule mnogo strože, vehabijsko učenje sunitskoga islama u bh. društvu. Saudijske dobrotvorne organizacije također su prenosile sredstva za izgradnju bogoslužja, uključujući džamiju kralja Fahda u Sarajevu, najveću na Balkanu, u kojoj dominiraju vehabije.

Konstatiraju kako su stotine ljudi iz BiH putovale na Bliski istok kako bi se pridružile džihadističkim snagama posljednjih godina, a bilo je i sličnih slučajeva koji su prijavljivani u drugim balkanskim državama, Kosovu i Albaniji, u kojima dominiraju muslimani. Prema balkanskim medijima, rat u Siriji privukao je brojne branitelje iz jugoslavenskih ratova koji su se borili kao plaćenici.

Obavještajne službe

BND surađuje s drugim obavještajnim službama u svojim aktivnostima vezanim uz Balkan. Prije nekoliko tjedana čelnik BND-a Bruno Kahl opisao je BiH i nekoliko bivših jugoslavenskih zemalja kao potencijalno “krhke države” – navodi list “Berliner Zeitung” pozivajući se na izvore u njemačkoj sigurnosno-obavještajnoj službi.

Spomenimo da se velika politička i medijska bura podigla kad je objavljena informacija kako hrvatske sigurnosne službe raspolažu detaljnim informacijama o sve većem broju radikaliziranih stanovnika u BiH. Procjenjuju se da je između 5000 i 10.000 ljudi bliskih selefijama za koje se može reći da su radikali zadojeni islamskim fundamentalizmom.

Analize hrvatskih službi pokazuju da postoji i sve veći broj radikaliziranih skupina na granici s RH. Dio njih nije agresivan, ali među njima ima i onih koji zagovaraju život po šerijatskom zakonu i vrbuju sve veći broj sljedbenika i ističući kako je Islamska država ideal kojem treba težiti.

Postoje podaci o tome da se u zabačenim mjestima osnivaju škole koje rade po šerijatskom zakonu, u koje djevojčice ne mogu ići, a učenici ne smiju gledati TV ili slušati glazbu te se moraju pridržavati strogih vjerskih pravila.

Hrvatske službe posebnu pozornost poklanjaju praćenju aktivnosti pojedinaca koji žive uz hrvatsku granicu, a procjena je da su najveći problem oni koji se samoradikaliziraju preko interneta.

 

Čović pisao premijerima i/ili predsjednicima svih zemalja članica NATO-a: Problem u BiH su islamski radikalisti

 

Globus: Islamski radikali su na granicama Hrvatske

 

State Department: “BiH i dalje nema kapacitet za temeljitu istragu i procesuiranje stranih terorističkih boraca”

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari