Connect with us

Jean-Claude Juncker: Neće biti novog proširenja u narednih pet godina

Objavljeno

-

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u utorak da se ni jedna nova zemlja neće pridružiti Europskoj uniji u tijeku narednih pet godina njegovog mandata iako bi se ona trebala otvoriti balkanskim državama.

bih-eu-carina”Neće biti novog proširenja u narednih pet godina”, potvrdio je Juncker pred europskim zastupnicima prije nego što su glasovali o njegovom naimenovanju za predsjednika.

”Uniji je potrebna pauza u procesu proširenja kako bi učvrstila ono što je učinjeno u 28 država članica”, dodao je on podsjetivši da joj se 13 država pridružilo u deset godina.

”Za moga predsjedavanja Komisijom nastavit će se pregovori koji su u tijeku, posebno sa zemljama zapadnog Balkana koji imaju potrebu za europskom perspektivom”, precizirao je on.

Juncker je pozvao da se “intenziviraju napori za suradnju, udruživanje i partnerstvo” sa zemljama u “istočnom susjedstvu”, kao Ukrajina i Moldavija.

”Ukrajinci su europski narod i Ukrajina ima svoje mjesto u Europi”, izjavio je on.

Izjasnio se također za “jaču Europu na međunarodnoj sceni”. Izrazio je želju da budući visoki poredstavnik za vanjske poslove bude “poštovana ličnost s iskustvom”.

Fena

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari