Jean-Claude Juncker: Raspad EU bi izazvao rat na Balkanu

6
REUTERS/Suzanne Plunkett

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je poslao upozorenje Donaldu Trumpu zbog ohrabrivanja država da kopiraju Brexit, kazavši da bi raskol EU mogao potaknuti rat na Zapadnom Balkanu.

U intervjuu za Financial Times, Juncker je kazao da entuzijazam američkog predsjednika zbog britanskog napuštanja EU je iritantan i iznenađujući. Kaže da je time pokazao koliko nije svjestan komplicirane povjesti Europe, prenosi N1.

Juncker je američkom potpredsjedniku Mikeu Penceu izdao upozorenje kada je bio u posjetu Bruxellessu prošlog mjesec.

“Rekao sam potpredsjedniku ‘Ne pozivajte druge države da napuste EU, jer ukoliko dođe do kolapsa EU, imat ćete novi rat na Zapadnom Balkanu”, kazao je Juncker.

Dodao kako je jako važno ponuditi zemljama regije uvid u potencijal članstva u EU.

“Ako ih napustimo; Bosna i Hercegovina, Republika Srpska, Makedonija i Albanija – imat ćemo rat ponovno”, ističe Juncker.

Kazao je da je ukupan račun za Veliku Britaniju blizu 60 milijardi eura, prema proračunima iz Bruxelessa.

“Svaki dan otkrijemo nove probleme za koje nismo znali niti smo ih mogli zamisliti. Ljudi misle da je Brexit kraj. Ne, ovo je tek početak”.

Juncker smatra da Donald Trump pokušava prepasti Europljane sa svojom “Amerika prva” retorikom.

“Po prvi put u poslijeratnoj povjesti imamo američkog predsjednika koji odaje dojam da nije zainteresiran za europske probleme”, kazao je.

Sljedeći mjesec planira posjetiti Washington, ali nije siguran hoće li se sastati s Trumpom.

“Pokušavaju to dogovoriti, ali on ima drugačije prioritete. Usput, on ne razumije ništa u vezi s Europom. Razgovarao je s Tuskom na telefon i mislio da priča sa mnom”, dodao je Juncker.

facebook komentari

 • Malleus_Haereticorum

  „Po prvi put u poslijeratnoj povjesti imamo američkog predsjednika koji odaje dojam da nije zainteresiran za europske probleme.”

  Amerikanci konačno imaju predsjednika koji će se brinuti ponajprije o njima. Zašto bi EU trebala uobće interesirati američkog predsjednika? Neka EU gleda svoje posle, isto kao što SAD neka gleda svoje.

  „Razgovarao je s Tuskom na telefon i mislio da priča sa mnom.“

  To samo pokazuje da je Trump normalno ljudsko čeljade. Nitko normalan ne razlikuje jednog europskog komesara od drugog. Svi ste isti.

 • Omnes Omnibus

  “ukoliko dođe do kolapsa EU, imat ćete novi rat na Zapadnom Balkanu”

  Da nije pila naopako? Podrzavajuci velikosrbsku agresiju i genocid u vlastitom dvoristu, euRopsk mumija, paron unija, je pokazala da nema razloga za postojanje,

 • Malleus_Haereticorum

  On hoće reći da EU sprječava novi rat na Balkanu. Očito laže i izmišlja. Nedavno je makedonski predsjednik dao vritnjak jednom od europskih komesara. Nije ga htio primiti na razgovor. Zapravo, situacija je bila takva da je makedonski narod, onaj koji sada, još uvijek, prosvjeduje na ulicama makedonskih gradova, tražio da i njegovi predstavnici (predstavnici prosvjednika) budu nazočni i da zajedno sa svojim predsjednikom vode razgovor s komesarom. Komesar je rekao da on ne želi i da nema vrjemena razgovarati s narodom. Na to mu je makedonski predsjednik odgovorio u stilu:„evo, kad nemaš vrjemena za narod, ja ti prepuštam ono vrijeme koje si mislio odvojiti za mene da ga posvetiš narodu.“ Komesar je otišao podvijena repa.

 • EMINƎM

  EU= YU

 • Sivooki

  Bravo.

 • damirphr

  i kako cujem jedan doruckuje sampanjac a drugi dolazi pijan na posao – mala je razlika …