Pratite nas

Iz Svijeta

Jean-Claude Juncker: Raspad EU bi izazvao rat na Balkanu

Objavljeno

na

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je poslao upozorenje Donaldu Trumpu zbog ohrabrivanja država da kopiraju Brexit, kazavši da bi raskol EU mogao potaknuti rat na Zapadnom Balkanu.

U intervjuu za Financial Times, Juncker je kazao da entuzijazam američkog predsjednika zbog britanskog napuštanja EU je iritantan i iznenađujući. Kaže da je time pokazao koliko nije svjestan komplicirane povjesti Europe, prenosi N1.

Juncker je američkom potpredsjedniku Mikeu Penceu izdao upozorenje kada je bio u posjetu Bruxellessu prošlog mjesec.

“Rekao sam potpredsjedniku ‘Ne pozivajte druge države da napuste EU, jer ukoliko dođe do kolapsa EU, imat ćete novi rat na Zapadnom Balkanu”, kazao je Juncker.

Dodao kako je jako važno ponuditi zemljama regije uvid u potencijal članstva u EU.

“Ako ih napustimo; Bosna i Hercegovina, Republika Srpska, Makedonija i Albanija – imat ćemo rat ponovno”, ističe Juncker.

Kazao je da je ukupan račun za Veliku Britaniju blizu 60 milijardi eura, prema proračunima iz Bruxelessa.

“Svaki dan otkrijemo nove probleme za koje nismo znali niti smo ih mogli zamisliti. Ljudi misle da je Brexit kraj. Ne, ovo je tek početak”.

Juncker smatra da Donald Trump pokušava prepasti Europljane sa svojom “Amerika prva” retorikom.

“Po prvi put u poslijeratnoj povjesti imamo američkog predsjednika koji odaje dojam da nije zainteresiran za europske probleme”, kazao je.

Sljedeći mjesec planira posjetiti Washington, ali nije siguran hoće li se sastati s Trumpom.

“Pokušavaju to dogovoriti, ali on ima drugačije prioritete. Usput, on ne razumije ništa u vezi s Europom. Razgovarao je s Tuskom na telefon i mislio da priča sa mnom”, dodao je Juncker.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Njemački ustavni sud odbacio tužbu AfD-a protiv migrantske politike Angele Merkel

Objavljeno

na

Objavio

Ustavni sud Njemačke odbacio je tužbu parlamentarnog zastupničkog kluba Alternative za Njemačku (AfD) uperenu protiv izbjegličke politike vlade Angele Merkel, priopćio je Ustavni sud u utorak.

„U sve tri točke tužbe nije razjašnjeno u kojoj mjeri odluke njemačke vlade iz 2015. o otvaranju austrijsko-njemačke granice krši ili neposredno ugrožava prava podnositelja“, stoji u obrazloženju Ustavnog suda, koji je jednoglasno odbacio sve tri točke tužbe koje je podnesena na temelju tzv. mogućnosti podizanja tužbe ustavnih tijela, u koje, između ostalih, spada i Bundestag.

„AfD je krivo shvatio ovaj pravni mehanizam. Ustavni sud nije tu kako bi kritizirao rad vlade“, stoji u obrazloženju sudskog vijeća.

Desno orijentirana,  Alternativa za Njemačku, koja svoju popularnost i ulazak u Bundestag temelji na protivljenju izbjegličkoj politici Angele Merkel, podigla je tužbu pred Ustavnim sudom tvrdeći da je Angela Merkel samostalnom odlukom vlade povrijedila prava Bundestaga, koji nije bio uključen u donošenje odluke o otvaranju granica.

„U rujnu 2015. savezna kancelarka Angela Merkel je donijela odluku o primanju izbjeglica koje su se našle u Mađarskoj, iako to SR Njemačka, prema važećem Dublinskom sporazumu, nije bila dužna učiniti“, stoji u tužbi AfD-a.

Prema AfD-u je jedino parlament, Bundestag, u koji je AfD ušao 2017., mogao donijeti takvu odluku.
Angela Merkel je odluku o otvaranju granica za izbjeglice obrazložila „humanitarnom kriznom situacijom“.

(Hina)

 

AfD druga najjača stranka u Njemačkoj

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

18. prosinca – Međunarodni dan migranata

Objavljeno

na

Objavio

Opća skupština Ujedinjenih naroda 2000. godine proglasila je 18. prosinca Međunarodnim danom migranata. Na taj je dan 1990. godine usvojena Konvencija o zaštiti prava migrantskih radnika i članova njihovih obitelji.

Prema službenim podacima Ujedinjenih naroda, u svijetu živi oko 200 milijuna migranata. Nikada nije bilo više onih koji žive ili borave u zemljama u kojima nisu rođeni. Stoga na Međunarodni dan migranata Ujedinjeni narodi i mnoge međunarodne organizacije kao institucije te nevladine organizacije diljem svijeta obilježavaju ovaj dan diseminirajući informacije i organizirajući ulične akcije, javne rasprave i sl.

Svakim danom povećava se broj migranata u Hrvatskoj, kao i broj onih koji napuštaju svoju zemlju.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari