Pratite nas

Zanimljivosti

Jean-Michel Nicolier dobio most u Vukovaru

Objavljeno

na

Vukovarsko Gradsko vijeće na današnjoj je sjednici donijelo odluku kojom je pješački most preko rijeke Vuke, između Ulice dr. Franje Tuđmana i Ulice Josipa Jurja Strossmayera, koji je dosad nosio ime “Most prijateljstva”, preimenovan te sada nosi ime francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera, ubijenog 1991. u obrani Vukovara.

Predsjednik vukovarskoga Gradskog vijeća Igor Gavrić (HSP AS) rekao je kako je imenovanjem mosta po Jean-Michelu Nicolieru ispravljena nepravda koja mu je učinjena nepoštovanjem volje većine kad se odlučivalo o imena mosta, koji je trebao nositi ime po tom hrabrom francuskom dragovoljcu. “Vjerujem kako ćemo u nadolazećem vremenu, a nakon ovakve odluke, urediti i primjeren sadržaj koji će jasno prikazati osobu po kojoj je most dobio naziv”, istaknuo je.

Obrazlažući prijedlog preimenovanja mosta, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) rekao je kako je odluka o nazivu pješačkog mosta na Vuki po Jean-Michelu Nicolieru donesena na temelju inicijative 14 udruga proisteklih iz Domovinskog rata te pripadnika HOS-a iz Kutine koji su branili Vukovar u jesen 1991. na Sajmištu.

Penava: Odajemo počast Francuzu koji je položio život za Vukovar

“Na takav način odajemo počast nekome tko je iz Francuske došao u Hrvatsku i Vukovar boriti se, na kraju položiti i svoj život za istinu i pravdu u Republici Hrvatskoj”, istaknuo je Penava.

Pješački most preko rijeke Vuke, dugačak 50 metara, svečano su u promet u svibnju prošle godine pustili tadašnji gradonačelnik Vukovara Željko Sabo i Vojko Obersnel, gradnačelnik Rijeke, grada koji je u sklopu projekta solidarnosti za Vukovar u cijelosti financirao njegovu izgradnju.

Uoči otvorenja mosta, građanima Vukovara omogućeno je da internetskim glasovanjem sami izaberu njegovo ime. Gradska uprava odlučila je međutim da se most nazove “Mostom prijateljstva”. Tada oporbeni HDZ i HSP AS te dio braniteljskih udruga iskazali su time nezadovoljsto tvrdeći da je najveći broj građana Vukovara glasovao da se most nazove po Jean-Michelu Nicolieru. Pritom su optužili gradsku upravu da nije poštovala želju Vukovaraca.

Jean-Michel Nicolier ubijen je na Ovčari

Jean-Michel Nicolier bio je francuski dragovoljac i hrvatski branitelj u Domovinskom ratu koji je kao pripadnik HOS-a 1991. godine sudjelovao u obrani vukovarske gradske četvrti Sajmišta. Početkom studenoga 1991. ranjen je i prevezen je u vukovarsku bolnicu, gdje je dočekao pad grada. Ubijen je na Ovčari 20. studenoga 1991., a njegovi posmrtni ostaci još nisu pronađeni.

Zbog zasluga u obrani Hrvatske, predsjednik Republike Ivo Josipović posmrtno je odlikovao Jean-Michela Nicoliera Redom Nikole Šubića Zrinskoga, a odličje je primila njegova majka Lyliane Forunier. (h/kamenjar)

Jean – Michel Nicolier – Je bio Francuski dragovoljac u Vukovaru u postrojbi HOS-a

[mom_video type=”youtube” id=”bXlxyQznCgQ”]

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Zanimljivosti

Grabar-Kitarović nastavila tradiciju: U Vukovar došla u ‘zengama’

Objavljeno

na

Objavio

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Prošle godine predsjednica je također u Vukovar došla u ‘zengama’ i objasnila da time želi poručiti kako su Vukovaru potrebna radna mjesta za bolju budućnost.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Vukovar je i ove godine došla u Borovim čizmama, takozvanim ‘zenge’ koje su 1991. nosili hrvatski branitelji grada na Dunavu.

Prošle godine predsjednica je objasnila da time želi poručiti kako su Vukovaru potrebna radna mjesta za bolju budućnost.

Žute cipele Zenge iz Borova postale su simbolom branitelja Vukovara. Proizvodila ih je obuća Borovo.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Luka Modrić pojavio se u legendarnim Simpsonima…

Objavljeno

na

Objavio

Stefano Monda

Dosta poznatih osoba pojavilo se u kultnoj crtanoj seriji Simpsoni, a jel vas ikada zanimalo kako bi to izgledalo da poznati nogometaši završe tamo?

E to se i dogodilo. No, ne u epizodi, nego u karikaturi. Naime, talijanski umjetnik Stefano Monda nacrtao je Luku Modrića i poznate nogometaše po uzoru na legendarne Simpsone.

Tako Homer otvara vrata, a kad ono ispred, ni manje ni više, nego Luka Modrić! Luka je naravno ponio sa sobom i nagrade koje je pobrao ove godine, a smiješi mu se i Ballon d’Or.

Osim Luke, Monda je nacrtao Lea Messija i njegovu obitelj, kao i Brazilca Marcela. Tu je još i ubitačni trojac PSG-a Cavani, Neymar i Mbappé, kao i ostali brojni poznati nogometaši.

Ove karikature oduševile su sve, a bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi to izgledalo da Luka i ekipa stvarno završe u Simpsonima, pišu 24sata.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari