Connect with us

Vijesti

Jedan Hrvat iz Gaze možda poginuo, ostali na sigurnom u Kairu

Objavljeno

-

Svi hrvatski državljani koji su htjeli napustiti Pojas Gaze na sigurnom su u Kairu, ali je u toj palestinskoj enklavi možda poginuo jedan Hrvat, rekao je u petak ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Nažalost navodno je jedna osoba poginula, ali to još moramo potvrditi, rekao je šef diplomacije, govoreći o hrvatskim državljanima u Gazi.

Grlić Radman je kazao da su svi Hrvati koji su tražili evakuaciju odnosno repatrijaciju zbrinuti te su od četvrtka na sigurnom u Kairu.

Zasad nema informacija da još netko želi napustiti pojas Gaze, no veleposlanstvo u egipatskoj prijestolnici rade na tome da se to potvrdi.

U pojasu Gaze je prema podacima hrvatskog ministarstva vanjskih poslova 47 hrvatskih državljana, a 23 ih je zatražilo evakuaciju.

Rezolucija Opće skupštine UN-a o Gazi izazvala je mnogo rasprava, a u pripremi je i nova, i to 10 nestalnih članica Vijeća sigurnosti. U toj rezoluciji, među ostalim, osudit će se Hamas – što su neke države još prije uvjetovale kako bi glasale “za”.

– Koja će adresirati i humanitarnu situaciju u pojasu Gaze i usvojiti pravno obvezujuću rezoluciju koja bi obuhvaćala i teroristički napad Hamasa, pravo države na samoobranu, zahtijevala bi bezuvjetno puštanje talaca, ali isto tako tražila humanitarne koridore i humanitarne stanke, pružanježurne humanitarne pomoći i odlučnu zaštitu civila u Gazi te poštivanje međunarodnog humanitarnog prava. Naravno da ćemo takvu rezoluciju politički podržati, rekao je hrvatski šef diplomacije.

Takvu rezoluciju Hrvatska će prihvatiti, ali oko “stare” još se lome koplja, barem u našoj zemlji.

Ministar Radman naglasio je danas u izjavi na Zrinjevcu sada ključno osigurati da se sukob između Izraela i Hamasa ne prelije na širu regiju te je naglasio da je svima u interesu raditi na postizanju mira.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas