Connect with us

Iz Svijeta

Jedan od tri demokrata smatra da se Biden treba povući iz utrke

Objavljeno

-

Foto: EPA

Jedan od tri demokrata smatra da bi američki predsjednik Joe Biden trebao okončati svoj pokušaj reizbora nakon prošlotjedne debate s republikancem Donaldom Trumpom, no nijedan istaknuti demokrat ne prolazi bolje u hipotetskom okršaju s Trumpom, prema anketi Reutersa i Ipsosa od utorka.

Dvodnevna anketa pokazala je da Biden (81) ima podršku 40 posto registriranih glasača. Izborni dan je 5. studenog.

Među imenima vodećih demokrata koja su se našla na popisu ispitivača, samo je Michelle Obama, supruga bivšeg predsjednika Baracka Obame, ostvarila bolji rezultat od Bidena i imala 50 posto naspram 39 posto u hipotetskom okršaju s Trumpom.

Michelle Obama, autorica hit knjige “Moja priča” više puta je rekla da se ne namjerava kandidirati za predsjednicu.

Oko 32 posto demokrata u anketi je reklo da bi Biden trebao odustati od svoga pokušaja reizbora nakon debate u kojoj je zastajkivao te nije imao energije da odgovori na Trumpove napade.

Demokratski glasači već dugo sumnjaju u Bidenovu kandidaturu. U anketi Reutersa i Ipsosa iz siječnja, dok je još trajala utrka za stranačku nominaciju, 49 posto njih reklo je da se Biden ne bi trebao kandidirati 2024. godine.

Biden se izjasnio da ostaje u utrci. No anketa je pokazala da bi hipotetske demokratske zamjene, kad bi se Biden povukao, ostvarile isti ili lošiji rezultat od Bidena protiv Trumpa.

Potpredsjednica Kamala Harris, primjerice, zaostaje za Trumpom za jedan postotni bod, zbog čega bi njezina kandidatura statistički bila jednako snažna kao i Bidenova.

Harris je iskoračila iz Bidenove sjene proteklih mjeseci, postavši ključan glas ove administracije po pitanju prava na pobačaj.

Samo 18 posto demokrata smatra da bi Bidenova kandidatura bila privlačnija ako bi Harris bila zamijenjena nekim drugim, dok se 71 posto s tim nije složilo, a drugi nisu bili sigurni.

Pedeset i devet posto demokrata stava je da je Biden prestar da bi radio u vladi, što je slično rezultatima ankete iz siječnja.

Anketa, koja je provedena online, ispitala je 1070 odraslih Amerikanaca.

Bijela kuća rekla je u utorak da kognitivni test “nije neophodan” za Joea Bidena, čije je zdravstveno stanje predmet žestokih rasprava nakon loše debate demokratskog čelnika protiv Donalda Trumpa.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da američka izvršna vlast “apsolutno nije” skrivala podatke o predsjednikovoj zdravstvenoj sposobnosti. (H/K)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas