Pratite nas

‘Jedini častan potez Ive Josipovića je odustajanje od predsjedničke kandidature’

Objavljeno

na

Sreća je da se javio čovjek koji je srušio njegove optužbe i dokazao da Ivo Josipović nema moralni kredibilitet za predsjednika države. Pozivam i političke stranke koje podržavaju Ivu Josipovića u predsjedničkoj kampanji da povuku odluku o podršci njegovoj kandidaturi jer hrvatskoj ljevici treba bolji kandidat od Ive Josipovića, tvrdi u svojoj sjajnoj političkoj analizi dr. Zdravko Tomac.

tomacU vrlo opširnom intervjuu Jutarnjem listu pod naslovom ‘Josipović o paraobavještajnim podzemlju u kampanji’ i velikim podnaslovom ‘Očekivao sam da će Kolinda Grabar Kitarović osuditi Barbiku i autore zamoliti da joj više ne pomažu ni u čemu’ iznesene su laži i lažne optužbe nedostojne Predsjednika Republike i kandidata za novi mandat. Navest’ ću samo neke optužbe i nemoralne postupke kojima je Kolindu Grabar Kitarović optužio lažno da podržava paraobavještajno podzemlje. Lažno je prikazao pamflet jednog čovjeka protiv Kolinde Grabar Kitarović kao difamirajući dokaz za njegovu diskreditaciju. U Jutarnjem listu rekao je citiram: ‘Žele me prikazati kao čovjeka koji se služi prljavim sredstvima’, a optužba ide dalje ‘obavještajno podzemlje stajalo je iza HDZ-a to je rukopis kao onaj u prošloj kampanji koji je najgore nasrtao na mene i moju obitelj podmećući mi afere’.

Prikazujući laži kao istine Josipović cinično konstatira: ‘Očekivao sam od Kolinde Grabar Kitarović da će odlučno i nedvojbeno osuditi Barbiku te autore zamoliti da joj ne pomažu’. Osim toga on dalje kazuje: ‘Možemo li zamisliti državu u kojoj je na vlasti predsjednica koja iza sebe ima političko podzemlje’?

josipovic2_FIvo Josipović izmislio je djelovanje političkog podzemlja da bi optužio Kolindu Grabar Kitarović za ulazak u prljavu kampanju, odnosno da je sama inicirala prljave napade na sebe. Ivo Josipović bez ograda je optužio HDZ i Kolindu Grabar Kitarović da koriste podzemlje kao udarnu pesnicu protiv njega. U istom broju lista nakon monstruoznih optužbi javlja se Tomislav Stockinger autor Barbike koji kaže da ni jedna stranka i organizacija ne stoje iza toga što je napisao već je to učinio da bi posvađao dvije velike političke stranke jer smatra da HDZ i SDP vode antihrvatsku politiku. Prije nego što je objavio svoj tekst pokušao ga je proturiti na jednom portalu, a kada je odbijen odaslao ga je po državi.

Dakle, vrlo je jasno kako u svemu tome nema nikakvog paraobavještajnog podzemlja nego se radi o pojedincu koji želi slavu i u borbi za slavu i nemoralno optužuje Kolindu Grabar Kitarović i njenu obitelj, a Josipović nemoralno i prljavo koristi anonimni pamflet razdjeljujući ga koristeći monopol na medije. To je još nemoralnije jer dopustio je objavu lažnih optužbi na račun Kolinde Grabar Kitarović i HDZ-a koje su svi pročitali. Pokušao je Kolindu Grabar Kitarović prikazati kao moralnog monstruma koji u borbi za vlast kompromitira sebe i svoju obitelj izmišljajući laži o sebi koje ju kompromitiraju, a Josipović to pripisuje kao nešto što će njemu naštetiti. To je monstruozna optužba kojom direktno osporava da Kolinda Grabar Kitarović bude predsjedničku kandidat jer ‘na vlasti će biti politička opcija s predsjednicom države koja za svoju udarnu pesnicu ima političko podzemlje’.

Ove lažne optužbe dovode u pitanje moralni kredibilitet predsjednika države koji se koristi prljavim metodama i spominje paraobavještajno pozmelje, a svime ovime što je napravio oduzeo si je moral i kredibilitet za predsjednika države. S pravom se može reći parafrazirajući predsjednika Josipovića možemo li zamisliti državu u kojoj je na vlasti opcija s Josipovićem na čelu koja izmišlja paraobavještajno podzemlje i lažno optužuje Kolindu Grabar Kitarović da se koristi prljavim metodama u političkoj kaljuži. Ne možemo zamisliti i zato je jedini častan potez predsjednika Josipovića da odustane od kandidature i duboko se ispriča Kolindi Grabar Kitarović za zlo koje joj je nanio. Ona je žrtva Josipovićeve kaljuže i lažnih optužbi za nemoral u kojoj se tvrdi da u borbi za vlast samu sebe kompromitira, a da joj je zapravo cilj blaćenje Ive Josipovića.

Da je Ivo Josipović moralan čovjek pamflet bi odmah nakon što ga je dobio bacio u koš, a ne razglasio. Da je Ivo Josipović moralan čovjek ne bi optuživao Kolindu Grabar Kitarović bez dokaza da se sama blati kako bi oblatila njega. Ivo Josipović ovu izmišljenu aferu iskoristio je da kaže da se radi o rukupisu iz prethodne predsjedničke kampanje. Pokušao je biti lukav i eventualno spriječiti istine o njegovom mogućem nemoralnom ponašanju i tamnim stranama karijere unaprijed pozivajući se na paraobavještajno podzemlje. Ovo je nezapamćena afera i prljava politička kaljuža u strahu da će izgubiti izbore ne birajući sredstva. Sreća je da se javio čovjek koji je srušio njegove optužbe i dokazao da Ivo Josipović nema moralni kredibilitet za predsjednika države. Pozivam i političke stranke koje podržavaju Ivu Josipovića u predsjedničkoj kampanji da povuku odluku o podršci njegovoj kandidaturi jer hrvatskoj ljevici treba bolji kandidat od Ive Josipovića. On je doživio moralni, ljudski i politički fijasko, a Kolinda Grabar Kitarović bila je i ostala dama, a on se pokazao kao korisnik političke kaljuže za dolazak na vlast.

prof.dr.sc. Zdravko Tomac/dnevno.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Višnja Starešina: Mnogi su sudjelovali u pravosudnom udruženom zločinačkom pothvatu

Objavljeno

na

Objavio

Nisam nikoga prozvala, ja sam se samo osvrnula na gospođu Pusić i njezinu izjavu o politici 90-ih koja je kažnjena.

Tu je ona ostala konzistentna dosadašnjim stavovima koji su pridonijeli ovakvoj presudi. Mnogo je pojedinaca sudjelovalo u pravosudnom udruženom zločinačkom pothvatu protiv temelja pravosuđa i protiv povijesnih činjenica, rekla je Višnja Starešina u Studiju 4.

Dodala je kako ne misli da su kaznene prijave put kojim treba ići, ali da je važno rasvijetliti što se događalo u cijelom sustavu i preispitati što su radile hrvatske službe, DORH i ostale institucije.

Večeras će biti predstavljena njezina knjiga “Hrvati pod KOS-ovim krilom: Završni račun Haškog suda“. Kako je Vukovar postao najveća travestija međunarodne pravde, zašto je Slobodan Milošević morao umrijeti, kako je Oluja postala jedina operacija kojoj se sudilo u Haagu – samo su neka od pitanja na koja Višnja Starešina odgovara u knjizi.

Na početku je otkrila kako je posljednje stranice knjige pisala nakon samoubojstva generala Praljka u sudnici Haškog suda.

Haški sud je imao sve predispozicije da postane politički sud i to se znalo od početka jer ga je osnovalo političko tijelo Vijeće sigurnosti. Znalo se iz prvih postupaka, a osobito kasnije, da različite obavještajne službe zainteresiranih država preuzimaju upravljanje sudom. U toj igri Hrvatska nije sudjelovala da zaštiti vlastiti interes, naprotiv ostavila je otvoren prostor, istaknula je Starešina.

Dodala je da u pozadini svega stoji djelovanje KOS-a. KOS je preživio raspad, bio je posljednja brana komunističke Jugoslavije. Njegova mreža je vrlo uspješno štitila tu koncepciju i kroz manipulaciju i falsifikate pred Haškim sudom, istaknula je Starešina i dodala kako je to najvidljivije na primjeru Vukovara jer je odgovornost za zločine u Vukovaru svedena na Ovčaru i prebačena na paravojne jedinice.

Starešina je istaknula da su i premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jasno formulirali stav prema presudi, ali je pitanje što će se činiti dalje. Hrvatsku državu nitko ne pita hoće li priznati presudu. Ona je tu. Treba zadržati kritičnost i preispitivanje te presude i načina na koji je donesena, primjene pravnih standarda koji su neprimjereni civiliziranom svijetu. To je zadatak Hrvatske. Na koji će ga način obaviti – to je sljedeće pitanje. Osobno, ne vjerujem da taj posao mogu raditi ljudi koji su dosad puštali da se sve ovo dogodi, rekla je Višnja Starešina.

Dodala je i kako Hrvatska mora preispitati svoj sustav sigurnosti te kako je bilo moguće da se dogodi da presuda izgleda kao da ju je pisao sud JNA-a ’91. Nakon toga se može vidjeti što se može učiniti kako bi presuda bila stručno demontirana i kako bi se izbjegle posljedice. Sve što je dosad rađeno nije bilo cilj sam sebi. Nije bio cilj donijeti presudu nego je cilj poništiti temelje stvaranja države. Ono što je budućnost to su procesi protiv zapovjednika HVO-a, ali i HV-a, rekla je Starešina.

 

Višnja Starešina: Udruženi zločinački pothvat i hrvatska ne-država

Višnja Starešina: Izjave Vesne Pusić doprinijele su ovoj presudi

 

Višnja Starešina: Hrvati pod KOS-ovim krilom

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

EUROPSKA OBRAMBENA UNIJA: 25 članica EU-a dogovorilo obrambenu suradnju

Objavljeno

na

Objavio

Dvadeset i pet članica Europske unije donijelo je u ponedjeljak formalnu odluku o uspostavi nove mreže za suradnju na području obrane i sigurnosti, postavivši temelje za Europsku obrambenu uniju.

Odluka europskih ministara vanjskih poslova, koju je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini nazvala “povijesnom”, omogućuje bolju sigurnosnu suradnju i izgradnju vojnih kapaciteta na EU razini, čime bi EU trebao smanjiti svoju ovisnost o SAD-u na tom području.

Sudjelovanje u tzv. Stalnoj strukturiranoj suradnji (PESCO) dobrovoljno je, no samo su Danska, Malta i Britanija odlučile da u tome neće sudjelovati.

Suradnja će početi sa 17 konkretnih projekata, koji uključuju uspostavu sanitetske postrojbe, logističkog centra, centra za misije obuke i razvoj zajedničkih standarda za vojnu radijsku komunikaciju.

Ministri vanjskih poslova EU-a donijeli su formalnu odluku o uspostavi PESCO-a nakon što su 23 zemlje članice prošli mjesec potpisale notifikaciju svoje namjere da uspostave obrambenu suradnju. U međuvremenu su im se pridružile Irska i Portugal. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari