Pratite nas

Politika

Jedino Arnaut (SBB), replicirajući Suljagiću (DF), branio pravo Hrvata da mogu izabrati člana Predsjedništva BiH

Objavljeno

na

Večerašnja emisija „Pošteno“ Federalne televizija pokazala je političke pozicije pojedinih stranaka o ključnim pitanjima na europskom putu BiH, kao što su pitanje provedbe presude u predmetu Sejdić- Fnci i usvajanju mehanizma koordinacija kako bi BiH prema Europskoj uniji govorila jednim glasom, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Podsjetimo, rješavanjem ova dva pitanja BiH bi ispunila uvijete za podnošenje aplikacije za članstvo u Europskoj uniji.

Novoizabrana zastupnica HDZ 1990. u Parlamentu BiH i članica Predsjedništva “Devedesetke” dr Diana Zelenika kazala je da nije važan model kako će se riješiti pitanje presude Sejdić- Finci već da je suština ravnopravnost naroda i građana. -Dakle, ne treba biti isključiv, već tražiti kompromis, kazala je Zelenika.

Upitana ima li HDZ 1990 neki konkretan prijedlog riješenja ovog pitanja dr Zelenika je kazala: Važno je da svi građani i svi ljudi u BiH budu ravnopravni. Dodala je kako na ovim izborima “nije bilo pobjednika već samo stranaka koje su osvojile manje ili više glasova birača”

Član Predsjedništva Demokratske fronte i kandidat ove stranke za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Emir Suljagić kazao je kako, ako će se govoriti o izbornim pobjednicima unutar nacionalnih kurpusa, „Demokratske fronte tu nema“. – Ako će se govoriti o mehanizmu koordinacije u kojem će sudjelovati i kantoni- Demokratske fronte tu nema, kazao je Suljagić te dodao da u presudi u prdmetu Sejdić- Finci, treba samo otkloniti diskriminaciju nacionalnih manjina. – U toj presudi nigdje se ne spominje rješavanje hrvatskog pitanja, kazao je Suljagić.

Replicirao mu je Damir Arnaut iz Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića, ističući kako se kroz presudu Sejdić- Finci mora omogućiti i Hrvatima da mogu izabrati svog predstavnika u Predsjedništvo BiH.- Ako ćemo biti isključivi kao vi, onda ćemo i naredne četiri godine biti na istom mjestu, kazao je Arnaut.

Suljagić je rekao kako je problem u popustljivosti, te da će tom popustljivošću SDA i SBB Drgananu Čoviću omogućiti da se „upiše u Ustav kao vlasnik vlasnik trećeg entiteta.“

Aleksandra Pandurević zastupnica SDS-a rekla je kako se i bez HDZ BiH može napraviti vlast, te kako joj je žao što se, kad se moglo, „nije riješilo ptanje Sejdć- Finci bez HDZ-a i Dragana Čovića“./ HMS

Pogledajte VIDEO

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

(VIDEO) Kaos u Saboru – lupanje, vrijeđanje i mahanje Poslovnikom

Objavljeno

na

Objavio

Saborska rasprava o državnom proračunu više je puta prekidana zbog prestanka rada saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor.

Predsjednik Sabora Gordan Jadndroković tomu je odlučio stati na kraj nakon što je HSS-ov Krešo Beljak zatražio stanku kako bi se osnovalo povjerenstvo radi utvrđivanja štete na saborskom inventaru.

Nakon prepucavanja o Poslovniku, oporbeni zastupnici odlučili su lupanjem  po klupama prisiliti vladajuće na stanku. “Nije ovo ničija prčija”, vikao je Miro Bulj, “Ne radite cirkus od Sabora”, vikao je Nikola Grmoja.

Gordan Jandroković odlučio je nastaviti s raspravom, ali pobuna se nastavila pred cijelom Vladom koja je u Sabor došla na predstavljanje proračuna. I Gordan Maras i Davor Bernardić inzistirali su na stankama tako da je Jandroković u jednom trenutku Bernardiću rekao “Vi ste dosadni, toliko su vam prazne optužbe”. “Bit će stanka kad završimo s replikama, ima ih još šest. Vi biste htjeli da vas izbacim iz sabornice, ali ja to neću”, nastavio je odgovarati Jandroković. Naposlijetku je stanka ipak odobrena.

Nakon povratka u sabornicu, govornicu je zauzeo HSS-ov Krešo Beljak koji je nastavio pet minuta govoriti bez obzira na tijek sjednice.  U međuvremenu je Ivan Pernar (ŽZ) mobitelom snimao govornike. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković zatim je sazvao sastanak predsjednika klubova kako bi se odlučilo o tome kako nastaviti rad.

Nakon jednosatnih konzultacija ipak je postignut kompromis – predsjednik HSS-a Krešo Beljak dobio je priliku da se obrati po stanci koju je još prijepodne zatražio, što je bio “okidač” za višesatni kaos u sabornici, a nakon Beljaka rasprava je nastavljena replikama na prijedlog državnog proračuna za 2018.

Beljak, koji je stanku zatražio zbog stanja u prometu, ustvrdio je kako se, dok Hrvatsku muče demografski problemi, gube životi po hrvatskim prometnicama. Potom je svoju stanku opetovano usmjerio na Agrokor i saborsko istražno povjerenstvo optužujući vladajuće kako žele “zataškati i krivotvoriti povijest”. Konačno, nešto prije 15 sati, nastavljena je još jutros započeta rasprava o državnom proračunu za iduću godinu. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Glasnović: Agrokor je priča Hrvatske privatizacije, što je s tom genezom, o tome nitko ne priča

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor danas zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu, u kojemu Vlada predviđa da će ukupni prihodi biti na razini od 129 milijardi kuna, što je 6,1 posto više u odnosu na aktualni proračun.

Ukupni rashodi bit će 133,3 milijardi kuna ili 5 milijardi viši. Deficit opće države bit će na razini 0,5 posto BDP-a ili 2 milijarde kuna, dok se stopa gospodarskog rasta projicira u visini od 2,9 posto.

Imamo 30-ak replika, namjera je da se sa čitavim nizom stanki onemogući da se raspravlja o proračunu, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković nakon što su zastupnici zatražili stanke i nakon što su kolektivno počeli lupati po stolu jer je Jandroković odlučio stanku dati tek nakon replika.

Željko Glasnović (Nezavisni za Hrvatsku): Agrokor je priča Hrvatske privatizacije, što je s tom genezom, o tome nitko ne priča. Teško je pratiti kud je otišao taj novac. Kumrovački đaci, pripadnici OZNE, zamislite svi imaju nekakvu amneziju. To je samo dimna zavjesa koja prikriva geneze privatizacije. Bit će nedostupan dosje UDBAša to nikoga ovdje ne dira. Nemamo retroaktivne sabore da se može ganjati nekoga. Gdje su dosjei SDP-a, što je s njima? Jesu li oni završili tamo gdje su se palili dosjei UDBE ’90-ih? Oni koji sjede ovdje imaju kodna imena. Što smo dobili? Ne znamo ništa o našoj povijesti. Dobili smo Titu nakon Tita.

(Hina)

Željko Glasnović “zapalio” Sabor čistom istinom u 5 minuta! (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari