Connect with us

Hrvatska

Jedino Hrvati plaćaju tri predsjednika

Objavljeno

on

Mjesečni trošak od 150.000 za predsjednike jednak je godišnjoj stipendiji za 55 studenata.
U BiH su ukinuli pravo na 12 mjeseci plaće bivšim dužnosnicima. Odluka Ive Josipovića da iskoristi zakonsko pravo i još šest mjeseci prima punu plaću, dovela je hrvatske porezne obveznike u apsurdnu situaciju. Iako imaju samo jednog čovjeka na čelu države, trebaju platiti njih troje.
Uz plaću predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, trebaju još pola godine izdvajati oko 39.000 kuna za Josipovića. Jer na njegovu plaću od oko 23.000 kuna, treba platiti doprinose i poreze. Hrvatska je također među rijetkim državama koja plaća Ured bivšeg predsjednika Stjepana Mesića – 863.000 kuna na godinu. Nakon njega, bivši predsjednici imat će Ured samo jedan mandat.
Mesić ima pravo na vozača, tajnicu, automobil. Prosječni mjesečni trošak od 150.000 kuna za plaće predsjednice, te plaću i ured bivših predsjednika jednak je iznosu koji je, na primjer, općina Čačinci izdvojila za godišnje stipendiranje 55 studenata i đaka. Odgovara i godišnjem iznosu koji troše pacijenti na dijalizi. Trošak bivšeg predsjednikova tima nije samo Josipović jer je još 10 dužnosnika iskoristilo mogućnost da dobivaju pola godine punu plaću, a sljedećih šest mjeseci ‘samo’ pola plaće.
– Htjela sam osnovati tvrtku i privređivati, ali zakon mi to brani godinu dana. Praktički nas tjera da uzimamo novac iz proračuna – kaže bivša Josipovićeva dužnosnica. Zakon o sprečavanju sukoba interesa ne dopušta da bivši dužnosnici upravljaju tvrtkom. Smiju je osnovati, ali ne i biti direktor.
Nakon pritiska javnosti, u BiH su problem riješili tako da ukidaju pravo na 12 mjeseci plaće bivšim dužnosnicima. – 39.000 kuna treba izdvojiti mjesečno s doprinosima i porezima za plaću bivšeg predsjednika od 23.000 kuna – 39.000 – predsjednica nije objavila plaću, ali trošak bi trebao biti kao i za Josipovića. Zbog dvoje djece, ona će dobiti više neto – 72.000 – prosječni mjesečni trošak Mesićeva ureda bivšeg predsjednika. On ne prima plaću nego samo mirovinu
[ad id=”40551″]
24sata.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari