Pratite nas

Hrvatska

Jedino Hrvati plaćaju tri predsjednika

Objavljeno

na

Mjesečni trošak od 150.000 za predsjednike jednak je godišnjoj stipendiji za 55 studenata.
U BiH su ukinuli pravo na 12 mjeseci plaće bivšim dužnosnicima. Odluka Ive Josipovića da iskoristi zakonsko pravo i još šest mjeseci prima punu plaću, dovela je hrvatske porezne obveznike u apsurdnu situaciju. Iako imaju samo jednog čovjeka na čelu države, trebaju platiti njih troje.
Uz plaću predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, trebaju još pola godine izdvajati oko 39.000 kuna za Josipovića. Jer na njegovu plaću od oko 23.000 kuna, treba platiti doprinose i poreze. Hrvatska je također među rijetkim državama koja plaća Ured bivšeg predsjednika Stjepana Mesića – 863.000 kuna na godinu. Nakon njega, bivši predsjednici imat će Ured samo jedan mandat.
Mesić ima pravo na vozača, tajnicu, automobil. Prosječni mjesečni trošak od 150.000 kuna za plaće predsjednice, te plaću i ured bivših predsjednika jednak je iznosu koji je, na primjer, općina Čačinci izdvojila za godišnje stipendiranje 55 studenata i đaka. Odgovara i godišnjem iznosu koji troše pacijenti na dijalizi. Trošak bivšeg predsjednikova tima nije samo Josipović jer je još 10 dužnosnika iskoristilo mogućnost da dobivaju pola godine punu plaću, a sljedećih šest mjeseci ‘samo’ pola plaće.
– Htjela sam osnovati tvrtku i privređivati, ali zakon mi to brani godinu dana. Praktički nas tjera da uzimamo novac iz proračuna – kaže bivša Josipovićeva dužnosnica. Zakon o sprečavanju sukoba interesa ne dopušta da bivši dužnosnici upravljaju tvrtkom. Smiju je osnovati, ali ne i biti direktor.
Nakon pritiska javnosti, u BiH su problem riješili tako da ukidaju pravo na 12 mjeseci plaće bivšim dužnosnicima. – 39.000 kuna treba izdvojiti mjesečno s doprinosima i porezima za plaću bivšeg predsjednika od 23.000 kuna – 39.000 – predsjednica nije objavila plaću, ali trošak bi trebao biti kao i za Josipovića. Zbog dvoje djece, ona će dobiti više neto – 72.000 – prosječni mjesečni trošak Mesićeva ureda bivšeg predsjednika. On ne prima plaću nego samo mirovinu
[ad id=”40551″]
24sata.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

MUP-u isporučene hrvatske jurišne puške VHS-K2

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) u četvrtak je isporučeno tisuću hrvatskih jurišnih pušaka VHS – K2 nakon što je u rujnu potpisan sporazum ministarstva i tvrtke HS produkt, doznaje se u MUP-u.

“Napominjemo kako su naši najbolji instruktori specijalne i interventne policije, Uprave za posebne poslove sigurnosti, Policijske akademije i puškari pušku prethodno testirali u različitim uvjetima i taktičkim situacijama.

Rezultati testiranja pokazali su kako ova jurišna puška, u odnosu na pušku koju policija trenutno koristi, pruža nemjerljivo veću sigurnost pri rukovanju i za policijske službenike koji rukuju oružjem, tako i za okolinu”, ističu u MUP-u. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Krstičević: “Predsjednici i premijeru nosim pozitivno mišljenje”

Objavljeno

na

Objavio

Saborski Odbor za obranu, nakon dvosatne je rasprave jednoglasno dao pozitivno mišljenje o prijedlogu stručnog povjerenstva MORH-a za kupnju višenamjenskih borbenih aviona. No, još je tajna koji će avion Hrvatska kupiti jer se o prijedlogu još moraju očitovati Vijeće za obranu i Vlada. 

“Sigurno da bi mi svi željeli ono što je najbolje, a najbolje je i najskuplje. Prema tome možete kupiti ono što si možete priuštiti, a da ne utječe na ostali razvoj Oružanih snaga i proračun RH. Vjerujem da će Vlada donijeti odluku u tom kontekstu”, izjavio je predsjednik saborskog Odbora za obranu Igor Dragovan.

“Zadnja stvar koja je također vrlo bitna su investicije – dakle partner koji će nam dati priliku, koji će investirati u Hrvatsku. Tako da ovaj projekt ne bude samo trošak nego i prilika za veću zaposlenost, tehnologiju i tehnička znanja koja su potrebna. Zato molim malo strpljenja, odgovornost je velika”, poručio je ministar obrane Damir Krstičević.

Novinari su Krstičevića izravno upitali ide li pred Predsjednicu i premijera s izraelskom ponudom, no on je izbjegao izravno odgovoriti. “Idem kod Predsjednice i premijera s pozitivnim mišljenjem, jednoglasnim, saborskog Odbora za obranu”, rekao je Krstičević nakon sjednice Odobra koja je iza zatvorenih vrata trajala više od dva sata.

Krstičević je najavio da će javnosti prezentirati sve četiri ponude nakon što Vlada donese odluku o nabavci. Nabrojao je ključne točke kod donošenja odluke – tip aviona, njegova cijena(za koju je rekao da mora biti “priuštiva”) te je naglasio da mora doći i do strateškog partnerstva. o čemu smo pisali u jučerašnjoj Kolumni

Kako kupiti najskuplje zrakoplove i još zaraditi dosta novaca!?

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari