Pratite nas

Gospodarstvo

Jedino što se nije izmijenilo to je bruto domaći proizvod

Objavljeno

na

Relativno nedavno predstavljena je knjiga prof. dr. sc. Tihomira Domazeta: Ekonomika rasta i pune zaposlenosti u Hrvatskoj (Hrvatska gospodarska komora, 17. studenoga 2014.). I onda se pojave dvije asocijacije. Za autora je karakteristična brojka u godinama, ona koja završava sa 6. A posebno je važna 1986. kada je počeo pisati za širu javnost.

god Prvi tekst bio je I proizvodnja treba vrhunske kadrove (Danas, 23. prosinca 1986.). Kako su povezana ta dva događaja? Koja su dovela do potrebe da se definiraju plava industrija i bijela industrija. Uz zaključak, u minulih 200 godina gospodarske povijesti Hrvatske nije se dogodilo da u četvrt stoljeća nije bilo rasta.
Odjednom postanete svjesni da postoje karakteristične godine koje vas na neki način obilježavaju. Za autora to je brojka 6. A postao sam svjestan te karakteristične brojke na predstavljaju navedene knjige T. Domazeta. Kada je upotrijebio jedan podatak o bruto domaćem proizvodu za razdoblje 1986. – 2013. Bit će zanimljivo pogledati te brojeve i usporediti iz s jednom prognozom iz te, daleke 1986. da i proizvođači materijalnih tvorevina trebaju vrhunske kadrove.

Rođen sam godine kojoj je zadnja brojka 6. Godine 1966. potaknuo sam osnivanje onoga što je danas Društvo za plastiku i gumu i časopis Polimeri. Godine 2006. otišao sam u mirovinu, ali sam još uvijek neumirovljivi kamatni znanstvenik i pisac. No najvažnija je za ovu priču ipak godina 1986.

Karakteristična brojka je 6

Prateći tijekom 2014. medije shvaćate da ste u potpunoj zabludi. Premda ste počeli raditi u industriji još 1951. (Tvornica računskih strojeva i tada Kontakt), te predavali na istinskom proizvodnom fakultetu, kakav je oduvijek bio Fakultet strojarstva i brodogradnje, spoznate da više ne znate što je to industrija, jer sve je postalo industrijom. Posebno su se nametnule kreativne industrije, pa bankarska, turistička, itd. Nekada se razlikovalo usluge od proizvodnje materijalnih dobara. Čini se da će se morati promisliti o novoj definicije industrije. Naime, očito su zastarjeli nazivi teška i laka industrija. Barem na ovom prostoru. Gdje nam je danas teška industrija, kako je to definirao B. Klaić u svom Rječniku stranih riječi (1987.). Tada je kao opis teške industrije vrijedilo: strojogradnja, metalurgija.

Znamo li što je to industrija?

Nekada se moglo definirati industriju kao »ukupnost (o. a. stavio u zagradu mehaniziranoga i automatiziranog) radnog procesa kojemu je cilj prerađivanje sirovina (o. a. prirodnih neprerađivanih tvari poput nafte, prirodnog plina, željezne rudače, itd.) ili poluproizvoda (o. a. čelične šipke, osušeno i ispiljeno drvo, plastični profili) u gotovi proizvod«. Slično je opisivana riječ industrija i u drugim izvorima. Čini se da bi se tako opisana industrija u Anićevom Rječniku stranih riječi iz 1999. mogla nazvati materijalna industrija. Ili možda plava industrija (prema plavim okovratnicima). Što to znači? Plava industrija je ljudska djelatnost kojoj je osnovni cilj pretvaranja sirovina u gotove proizvode (hvatljiva tijela propisanog oblika i uporabnih svojstava) uz pomoć energije i informacija.

Materijalna ili plava industrija

Pozornost je privukla u Anićevoj definiciji industrije, sintagma industrija zabave (1999.): »aktivnost zabavljanja široke publike (kazalište, film, koncerti, cirkusi, i sl.); show business.«. I onda se pojavio novi izraz kreativna industrija. Pronađen je tekst E. Dukovac iz 2006. naziva: Prilika za karijeru i biznis. Valja prenijeti neke misli iz tog članka. » Kreativna industrija u Velikoj Britaniji zapošljava dva milijuna ljudi, a kreativna poduzeća u Austriji 2000. godine zabilježila su dobit (o. a. vjerojatno prihod) od 20,6 milijardi eura. Kreativna industrija u Hrvatskoj još je nepoznanica, pa tako i činjenica da može otvoriti podosta radnih mjesta i donijeti dobit. Vlada Velike Britanije podupire s 2,75 milijardi proračunskih kuna godišnje taj sektor koji ima dvostruko veći godišnji prirast od ostalih gospodarskih grana zajedno. Riječ je o konstantno rastućem sektoru globalnog gospodarstva koji stvara i koristi proizvode intelektualnog vlasništva i kreativnih usluga. Obuhvaća široki spektar djelatnosti: izdavačka, filmska, audiovizualna, zanatska, dizajnerska, arhitektura, likovna umjetnost, proizvodnja glazbala i drugo. Stručnjaci govore kako su upravo kreativnost i inovativnost veliki gospodarski adut za budućnost. Razvojem kreativne industrije bazirane na kreativnom potencijalu, individualnoj poduzetnosti u kombinaciji s postojećim hrvatskim imidžem Hrvatskoj bi moglo omogućiti ravnopravno sudjelovanje na gospodarskom tržištu jedinstvene Europe.« Komentar, i materijalne tvorevine su rezultat intelektualnog napora, jer sve započinje s idejom.

Kreativne i kulturne industrije

Sedam godina kasnije, u travnju 2013. u Puli je osnovan Klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrijâ. »Osnivanje klastera izuzetno je važno ne samo za segment kreativne i kulturne industrije koji njegovim formiranjem napokon dobiva priznanje u segmentu gospodarstva već za ekonomiju uopće. Nastojat ćemo u radu klastera ostvariti kvalitetno međusektorsko povezivanje te educirati sve segmente javne uprave o važnosti razvoja identiteta od proizvoda do pametnih i kreativnih gradova te identiteta Hrvatske uopće« komentirala je novoizabrana predsjednica Ivana Nikolić Popović. Treba pridodati iz teksta objavljenog u Večernjem listu (24. travnja 2013.). »UNESCO definira kreativne industrije kao one koje imaju korijen u individualnoj kreativnosti, vještini i talentu, a potencijal su za stvaranje profita, stvaranje radnih mjesta i za eksploataciju intelektualnog vlasništva. U kreativne industrije sukladno UNESCO-voj podjeli ubrajaju se: oglašavanje, arhitektura, umjetnost, umjetnički obrti, dizajn, modni dizajn, film i video, softver i kompjutorske igre, glazba, izvedbene i vizualne umjetnosti, izdavaštvo, televizija i radio. … Kreativnom sektoru u Hrvatskoj bit će dostupan program Europske unije Kreativna Europa 2014.–2020., vrijedan 1,8 milijardi eura, ali i sredstva iz fondova Kohezijske politike. Osnivanje klastera jedan je od najbitnijih preduvjeta za povlačenje tih sredstava.«

Početkom prosinca 2014. predstavljena je hrvatskoj javnosti europska studija o utjecaju kulturne i kreativne industrije na gospodarski rast. »Europska kulturna i kreativna industrija (KKI) impresivna je gospodarska grana čijih je sedam milijuna zaposlenika lani ostvarilo 535,9 milijardi eura prometa, odnosno 4,2 posto BDP-a Europske unije. … KKI je po broju zaposlenih treća najvažnija grana EU, tek neznatno slabija od ugostiteljstva, a jača od industrija prehrane, automobila te šest puta veća od telekoma.

Ne dvojeći o važnosti KKI-a treba ipak načiniti neke razlike među industrijama. Za razliku od materijalne industrije, ovdje se radi o informacijskoj industriji (bijela industrija) U središtu su konkretna rješenja koja pripadaju području duhovne kulture. Međutim neka se ne zaboravi, nema KKI-a bez energetike i materijalne proizvodnje (plavih industrijâ).

Informacijska ili bijela industrija

Prije odgovora na pitanje što je to ključno vezano uz 1986., još jedna prividna digresija. Ne samo u Hrvatskoj, teško se shvaća, da postoje samo dva temeljna pojma: priroda (natura) i kultura. Sve što je stvorila prirodna tehnika je Priroda. Ono što je, kako bi neki rekli stvorio Božji sustvaratelj, čovjek, je kultura. Koja može biti materijalna (plava) i duhovna (bijela). Nema jedne bez druge, nema plakata bez sadržaja, ali sadržaj treba prenijeti na papir i otisnuti ga. U školovanju je materijalna kultura zastupljena prema nekoliko godina starim podatcima s 1,5 %. Čudimo li se da svi žele u duhovnu kulturu.

Jedinstvo materijalne i duhovne kulture

Godine 1986. zalagao sam se za kadrove koji će raditi u materijalnoj proizvodnji, jer samo ona osigurava računala, kiborgizaciju, ali i hranu, odjeću i obuću. Pa i mješovita skladišta za ljude i stvari, stanove, ceste ili mostove.

bdp

Podosta se toga izmijenilo. Te godine 1986. nije bilo ni WEB-a ni aditivne proizvodnje, poznatije kao 3D tiskanje (samo jedan od brojnih postupaka). Jedino što se nije izmijenilo to je bruto domaći proizvod. Štoviše. Kretanje bruto domaćeg proizvoda 1986.- 2013. (Izbor T. Domazet)

Zastrašujući je zaključak T. Domazeta. »Bruto domaći proizvod, BDP, 2014. godine je 7,7 % realno niži, u odnosu na BDP iz 1986. godine. Nikada se u minulih 200 godina gospodarske povijesti Hrvatske nije dogodilo da u četvrt stoljeća nije bilo rasta.«

Tko je tome kriv, pisao sam dovoljno, ali praksa krivih proricatelja se nastavlja. Puni su ih mediji, najmoćnije industrije današnjice, pa nas zato više ništa ne treba čuditi. Ne samo usput, najavljuje se snažan razvoj Velike Britanije. Temeljen na snažnom rastu proizvodnje materijalnih dobara. O Kini nema smisla govoriti. Ona nije zaradila puste milijarde i bilijune bijelom, već plavom proizvodnjom. No koga to u bijelo usmjerenoj Hrvatskoj zanima. Zato, prema navodima prof. Jasmine Havranek, 55 % studenata studira na društveno-humanističkim područjima.

Prof. Igor Čatić

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Godišnji prijem Hrvatskog gospodarskog saveza

Objavljeno

na

Objavio

Ovogodišnji prijem Hrvatskog gospodarskog saveza u Njemačkoj bio je pod osobitom „zvijezdom“. Više od 150 gostiju iz diplomacije, politike i gospodarstva su se ovu srijedu, 22. studenoga 2017. god., okupili u razvojnoj agenciji za rajnsku majnsku regiju FrankfurtRheinMain GmbH (FRM United).

Uvodne riječi ovogodišnjeg prijema pripala je predsjedniku Hrvatskog gospodarskog saveza – KWVD-a, Mariu Šušku i Anne Fleischhauer iz razvojne agencije FrankfurtRheinMain GmbH, dogradonačelniku grada Frankfurta Uwe Beckeru te ministru financija pokrajine Hessen, dr. Thomasu Schäferu.

U samom uvodu bila je riječ o ekonomskoj suradnji između Hrvatske i Njemačke koja je uz određene angažmane Hrvatskog gospodarskog saveza i njegovih suradnika sada već na poželjnoj, ali i zavidnoj razini.
Godišnji prijem označava važan dan za hrvatsko gospodarstvo u SR Njemačkoj, stoga su se odazvale i mnogobrojne njemačke institucije i komore, ali i gospodarstvenici i investitori.
Nakon uvodnih riječi, prezentaciju „Predstavljanje investicijskog potencijala Republike Hrvatske“ održao je Mario Prlić iz Agencije za investicije i konkurentnost.

“U okviru našeg godišnjeg prijema okupili smo zanimljive osobe i predstavnike iz gospodarstva, politike i diplomacije. Naš cilj je da svake godine proširimo mrežu kontakata kako bismo unaprijedili poslovne odnose između njemačkog i hrvatskog gospodarstva. Nakon što smo potpisali ugovor o suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, nedavno smo potpisali i sporazum s udrugom Hrvatski izvoznici. Time želimo ukazati na to da ne obrađujemo samo individualne upite poduzeća, već u širem smislu vodimo brigu o ekonomsko-društvenim pitanjima povezanog europskog gospodarskog prostora. Našim izgrađenim i etabliranim strukturama, našom širokom i funkcionalnom mrežom za mnoga smo poduzeća postali pouzdani izvor informacija, pokretač i ponekad „otvarač vrata“ za nove poslovne odnose na njemačko-hrvatskom gospodarskom prostoru. No za sve vrijedi sljedeće: to sve je bilo moguće samo uz Vašu podršku, uz pomoć članova Hrvatskog gospodarskog saveza koji predstavljaju temelj svih poslova našeg Gospodarskog saveza“, rekao je Mario Šušak.

Uwe Becker, dogradolnačelnik Frankfurta na Majni rekao je kako Hrvati spadaju u skupinu migranata koja se vrlo dobro integrirala u Frankfurtu, ali i u Njemačkoj općenito. Također je naglasio da na području IHK-a Frankfurt radi oko 900 poduzeća hrvatskog podrijetla.

Hrvatski gospodarski savez najrazličitijim akcijama, poput hrvatskih gospodarskih dana i informativnih događanja budi, između ostalog, zanimanje hrvatskih tvrtki za gospodarsko područje Njemačke, a osobito Frankfurt-Rajna-Majna.

“Frankfurt je jedan od njemačkih međunarodnih gradova. Ljudi iz 180 zemalja žive i rade zajedno u Frankfurtu. Hrvatska zajednica ima posebno mjesto u Frankfurtu. Gotovo 16.000 ljudi s hrvatskim korijenima živi ovdje, a broj i dalje raste. Naročito Hrvati su primjereni integriranju i kombiniraju kultiviranja vlastite tradicije s aktivnim sudjelovanjem u društvenom životu našeg grada.

Njemačka je također najjači trgovački partner u Hrvatskoj, a nijedna druga država nema više turista koji dolaze u Hrvatsku. Hrvatska trgovinska udruga ima značajan udio u međusobnoj razmjeni. Ona tvori most između naših zemalja i gradova putem osobnih kontakata i mreža. S njihovim ponudama za tvrtke koje djeluju u njemačko-hrvatskom gospodarskom području, one međusobno povezuju ljude. Osobna je razmjena od posebne vrijednosti, a ta vrijednost stvara Hrvatsko poslovno udruženje”, naglašava dogradonačelnik Uwe Becker.

Dogradonačelnik je govorio i o učeničkoj praksi koju provodi Hrvatski gospodarski savez. 2017. godine je ukupno 200 učenika iz Hrvatske, 80 nastavnika i 35 studenata dobilo ponudu za mogućnost obavljanja prakse u Njemačkoj. To je moguće samo dobrim umrežavanjem, kaže Uwe Becker.

Nakon govora dogradonačelnika, slijedio je govor ministra financija pokrajine Hessen, dr. Thomasa Schäfera.
„Danas se gledamo na desetogodišnji jubile Hrvatskog gospodarskog saveza. Čestitam vam na tome! No isto tako treba gledati naprijed – jer postoji mnogo razloga da optimistično gledamo u budućnost hrvatsko-njemačkih gospodarskih odnosa!“

Nakon ekonomski i politički burne prve polovice 2017. na hrvatskoj strani, sada se nadamo da će se proces gospodarskog oporavka nastaviti. Kao najvažniji hrvatski politički i gospodarski partner, želimo dodatno ojačati veze dviju zemalja. U pozadini žalosnih glasova Brexita želimo snažan hrvatski glas na europskom koncertu! I uvjeravam vas: Mi iz Hessena ćemo i dalje intenzivno održavati razmjene s hrvatskim partnerima u politici i gospodarstvu. Radujem se i želim vam svima interesantnu razmjenu u kontekstu današnjeg godišnjeg prijema, rekao je dr. Schäfer.

Nakon govora ministra dr. Schäfera dodijeljena je nagrada „Most“ kojom Hrvatski gospodarski savez u Njemačkoj želi odati priznanje za angažman u njemačko-hrvatskim odnosima.
Laudaciju i predaju nagrade preuzeo je Mario Šušak. Priznanje je zlatnik iskovan u Hrvatskoj koji predstavlja most kao simbol suradnje i angažmana u njemačko-hrvatskim gospodarskim odnosima.

Priznanje se dodjeljuje već šesti put. Biralo se kao i uvijek između mnogih poduzeća iz Njemačke i Hrvatske.
Dosadašnji nositelj priznanja je tvrtka AD Plastik (Split/hrvatska), tvrtka König Metall (Baden Württemberg) te tvrtka Bemes Industrie Services GmbH. Hrvatski gospodarski savez je i ove godine imao težak izbor.
Važni su bili faktori poput angažmana u društvenim njemačko-hrvatskim projektima, broj zaposlenika, promet na njemačko-hrvatskom gospodarskom prostoru itd.

Ovogodišnje priznanje je dodijeljeno tvrtki UHP Software GmbH.
Kratica UHP označava tri osnivačka imena Unzicker, Hartmann i Prodanović. UHP Software GmbH osnovana je 2014. godine.
Iz Hessea su gradili “most” u Hrvatsku i osnovali dvije podružnice od koje jedna u Osijeku (2015) a druga u Zagrebu (2017).
Sjedište tvrtke je u Darmstadtu. U Hrvatskoj trenutno imaju 22 zaposlenika.
Među klijentima UHP Software GmbH su farmaceutska tvrtka CSL Behring, japanska proizvođač Tanita i stolnoteniski Bundesliga.

UHP Software GmbH posebno se ističe kroz agilne procese, vrlo visoku kvalitetu i dobro razumijevanje zahtjeva kupaca.
Sam po sebi, osnivački tim se uspio u prve tri godine udeseterostručiti – kvaliteta koju potvrđuje rast.
Težište poslovanja tvrtke UHP Software GmbH su industrijske montaže i izgradnja cjevovoda te koordinacijski radovi, kalkulacija i savjetovanje na velikim projektima.

„Poduzeća poput tvrtke UHP Software GmbH Hrvatski gospodarski savez vidi kao „graditelja mostova njemačko-hrvatskih gospodarskih odnosa. „Know how“ hrvatskih zaposlenika je na svjetskom nivou. To se može postići samo stalnim stručnim usavršavanjem i doškolovavanjem te certificiranjima“, naveo je Mario Šušak pri dodjeljivanju nagrade.

S obzirom na jubilarnu 10. godišnjicu Hrvatskog gospodarskog saveza u Njemačkoj, sudionici su imali prilike sudjelovati u nagradnoj igri u kojoj su mogli osvojiti: vikend za dvoje u Hotelu Sheraton Zagreb u Zagrebu, tri noćenja za dvije osobe u Hotelu Croatia 5* u Cavtatu, te četiri noćenja za dvije osobe u Grand Hotel Neum u Neumu. Čast izvlačenja dobitnika nagrada pripala je gospođi Bernadette Weyland, kandidatkinji za buduću gradonačelnicu grada Frankfurta.

U nastavku su gosti imali mogućnost razgovora do kasno u noć uz hrvatsko vino i hrvatske specijalitete.

Ovim putem se također želimo zahvaliti Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske za financijesku potporu.

facebook komentari

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Hrvatska povukla kandidaturu za sjedište Europske agencije za lijekove

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska je povukla zagrebačku kandidaturu, navodi se u priopćenju, jer “u postupku koji prethodi donošenju odluke” o budućem sjedištu EMA-e svi kriteriji nisu vrednovani na jednaki način “te je postupak bio podložan sugestivnim ocjenama same Europske agencije za lijekove”.

Iz priopćenja MVEP-a, koje ne objašnjava pojedinosti, može se naslutiti kako hrvatske vlasti smatraju da Zagreb nije imao jednaki tretman kao ostali kandidati.

Agencija Reuters je u svojoj najavi izbora novog sjedišta EMA-e objavila kako bi mnogi od 900 zaposlenika agencije mogli zaprijetiti da se neće preseliti u dobar dio od 19 gradova kandidata.

Republika Hrvatska je međutim u ovom postupku prikupila vrijedno iskustvo natjecanja za sjedište budućih agencija i tijela Europske unije, kažu u MVEP-u.

“Držimo da bi temelj svih budućih odluka trebao biti načelo jednakosti među državama članicama, što ponajprije uključuje i ravnomjernu distribuciju sjedišta agencija i tijela Europske unije”, zaključuje se.

Europska komisija 30. rujna objavila svoju analizu kandidatura svih gradova koji su se natjecali za sjedište EMA-e u kojoj Zagreb nije prošao baš dobro, iako Komisija nije formalno vrednovala kandidate. Iz analize se moglo iščitati da je glavni problem zagrebačke ponude bila preopćenitost i nedostatak mnogo detaljnih informacija.

Zagreb, u kojem nijedna europska agencija nema svoje sjedište, bio jedan od 19 kandidata za domaćinstvo EMA-a, koja se seli iz Londona nakon brexita. Odluka o novom sjedištu bit će donijeta danas u Bruxellesu.

Europski šefovi diplomacija okupljeni na Vijeću za opće poslove (GAC) tajno će glasati o novom sjedištu Europske agencije za lijekove (EMA), za koji se nakon otpadanja Zagreba natječe 18 gradova, a istoga dana će odlučiti i o novoj lokaciji Europskog nadzornog tijelo za bankarstvo (EBA), manju agenciju koja je trenutno također u Londonu.

EMA je najveća europska agencija s gotovo 900 zaposlenih koja mora napustiti London do 2019. kada Britanija napusti Europsku uniju.

Prestiž i ekonomska dobit koju nosi EMA, koju nazivaju i “krunskim draguljem” EU-a, pokrenuli su ono što je jedan diplomat nazvao “masovnim” lobiranjem, nagovaranjem i vraćanjem usluga među europskim prijateljima i rivalima.

Način na koji će ministri glasati svojevrsna je kombinacija glasanja kakav se provodi na kičastom Eurosongu i tajnog izbora Pape.

Sastanak GAC-a, na kojem će biti i hrvatska ministrica Marija Pejčinović Burić, počinje u 14.45 sati, ali prvo će se razgovarati o tome kako napreduju pregovori o brexitu.

Vjerojatno negdje između 16 i 17 sati na dnevni će red doći izbor novog sjedišta EMA-e. U prvom krugu svaka zemlja članica izabrat će tri kandidata i rangirati ih s tri, dva, odnosno jednim bodom.

Malo je vjerojatno da će se pobjednik znati nakon prvog kruga. Glasanje će biti tajno pa se očekuje da će mnogi kandidati u prvom krugu glasati za sebe. Neki diplomati tvrde kako bi neke zemlje u prvom krugu mogle glasati za slabije kandidate kako bi iz daljnjeg natjecanja izbacile one jače i tako sebi otvorile put za pobjedu.

Tri kandidata, ili više ako je broj glasova izjednačen, idu u drugi krug. Između dvaju krugova glasanja mogu se očekivati nova lobiranja i sklapanja novih saveza. Baš kao u konklavi, listići se nakon svakog kruga uništavaju.

“Nitko zapravo ne zna što će se dogoditi”, rekao je jedan diplomat. “Oni će tamo biti zatvoreni satima… Možete pokušati osigurati neku potporu, ali glasovanje je tajno i nema načina da se provjeri je li ispoštovano ono što ste dogovorili”.

Ako niti nakon tri kruga glasanja ne bude pobjednika, moglo bi se pristupiti ždrijebu. Ta ću dužnost onda pripasti estonskom ministru Mattija Maasikasu, čija zemlja do kraja godine predsjeda EU-om.

Za domaćinstvo Europske agencije za lijekove ponude su dali Amsterdam, Atena, Barcelona, Bonn, Bratislava, Bruxelles, Bukurešt, Kopenhagen, Dublin, Helsinki, Lille, Milano, Porto, Sofija, Stockholm, Malta, Beč i Varšava.

Po kladionacama, prvi favorit je Milano, ispred Bratislave i Amsterdama.

O sudbini EBA-e, koja ima 160 zaposlenika, također će se odlučivati na sastanku ministara EU-a. Kandidature su ponudili Bruxelles, Dublin, Frankfurt, Pariz, Prag, Luksemburg, Beč i Varšava.

Nijedan grad i nijedna zemlja ne mogu dobiti oba sjedišta.  (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari