Jedna od mojih novogodišnjih želja: neovisna Škotska

0

18. rujna ove godine svi građani Škotske stariji od 16 godina imat će priliku izići na referendumu i odlučivati o tome žele li i dalje biti dio Ujedinjenog kraljevstva, države Velike Britanije ili žele samostalnu državu koja bi se vjerojatno zvala Republika Škotska.

Referendumsko je pitanje kratko i svima razumljivo: „Slažete li se da Škotska treba biti neovisna zemlja (Do you agree that Scotland should be an independent country)?

Odgovori su, dakako, DA ili NE.

Kad sam sredinom ožujka prošle godine doznao da je škotski predsjednik vlade i predsjednik Škotske nacionalne stranke Alexander Elliot Anderson “Alex” Salmond donio odluku o raspisivanju referenduma o neovisnosti, uputio sam mu kratko e-pismo čiji sadržaje navodim:

Poštovani Prvi ministre,

Poštovani gospodine Salmond,

Pišem Vam kao prvi savjetnik prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana: iz vremena kad je naša zemlja ostvarila stoljećima sanjani san o vlastitoj državi.

Čestitam Vam na mudroj i hrabroj odluci određivanja datuma održavanja referenduma na dan koji ima izuzetni simbolički značaj za Vaš narod.

Iskreno se nadam, iz dubine srca, da će referendum uspjeti i da će Škotska ostvariti vlastitu neovisnost bez tragičnih žrtvi i patnji koje smo mi Hrvati iskusili na putu do neovisnosti.

Ako u bilo kojem času zaželite poslušati moja osobna iskustva u demokratskoj borbi Hrvata za nacionalnu neovisnost, bit će mi čast da ih s Vama podijelim.

Uz štovanje

Dr. Slaven Letica, profesor, Sveučilište u Zagrebu

skotska1a

Prvi ministar Škotske s knjigom „Škotska budućnost” u kojoj iznesena vizija i razrađeno ustrojstvo neovisne škotske države

Nakon dva dana dobio sam vrlo ljubazno pismo škotskog premijera u kojem mi se ljubazno zahvalio na interesu za škotsku neovisnost i na podršci, naglašavajući kako ne sumnja u uspjeh referenduma.

Osobno sam mu sklon vjerovati, jer je majstorski odredio datum referenduma: točno na 700 obljetnicu jedne od najslavnijih škotskih bitki za neovisnost: pobjedničke Bitke kod Bannockburna (1314.) u kojoj su malobrojniji Škoti, predvođeni plemićem i kasnijim škotskim kraljem Robertom Bruceom sjajnom ratnom strategijom pobjedili brojčano nadmoćne Engleze.

U rujnu 2014. „bitka” će se za neovisnost voditi na referendumu i iskreno se nadam da će ponosni Škoti i ovog puta pobijediti i tako se pridružiti sve većem broju starih naroda koji stoljećima nisu imali vlastite države, ali su ih konačno dobili.

Da referendumska Bitka za Škotsku ima dobre šanse za uspjeh pokazuje i veliki diplomatski napor britanske kraljice koja održava vrlo prisne odnose s „odmetnikom” Alexom Salmondom, nadajući se da će većina Škota to „sudnjeg dana” ipak ocijeniti da im je bolje zajedno, u otočkom kraljevstvu, nego u otočkoj samostalnosti.

skotska2

Britanska kraljica Elizabeta II. i škotski predsjednik Vlade Alex Salmond u lipnju 2007. promatraju jahačku paradu povodom svećanog otvaranja Škotskog sabora (parlamenta) u Edimburgu

Konačno, red je i da iznesem osnovne konture projekta neovisne Škotske koji je iznesen u već spomenutoj knjizi-dokumentu napisanom na 670 stranica „Škotska budućnost”:

Prvo: Škotska će ostati u monetarnoj uniji s ostatkom Velike Britanije i kao vlastiti novac i dalje će koristiti funtu za koju se u knjizi tvrdi da je „taman toliko škotski novac koliko je i novac Ujedinjenog kraljevstva”.

Drugo: Škotska će voditi pro-porodnu (natalitetnu) politiku, ali će posebnim programom sto postotnih državnih subvencija jaslica i dječjih vrtića omogućiti povratak žena na tržište rada i na posao.

Treće: Škotska će ostati članicom Europske unije, što znači da će poštovati sve obveze i koristiti sva prava koje joj pripadaju kao zemlji slijednici Ujedinjenog Kraljevstva.

Četvrto: Škotska će postati ne-nuklearnom zemljom i u tom će se smislu do 2020. godine riješiti svog nuklearnog oružja.

Peto: Porezi se nakon neovisnosti neće povećavati, jer će škotske javne financije nakon neovisnosti biti zdravije nego su u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Šesto: Granični se prijelazi nakon neovisnosti neće uvoditi i Škotska će ostati dijelom Zajedničke putničke zone s Irskom i UK.

Sedmo: Prva vlada neovisne Škotske bit će osnovana u svibnju 2016., a broj mjesta u parlamentu ostat će isti (129).

Osmo: Škotska putovnica bit će izdana svim građanima koji imaju pravo na škotsko državljanstvo i svim građanima sa stalnim boravištem u Škotskoj, kao i škotskim državljanima koji žive izvan zemlje.

Deveto: Oko 90% svih zaliha nafte i plina Ujedinjenog Kraljevstva u Sjevernom moru pripadaju Škotskoj i prošle su godine zemlji donijele oko 22 milijarde funti sterlinga.

Konačno, kako proces borbe naroda za vlastitu neovisnost i državnost još uvijek u Europi (o svijetu da i ne govorimo) nije završen, pokazuju brojne prognostičke političke karte o Europi 2020., od kojih ovdje objavljujem dvije.

skotska3a

Ugledni dnevnik the New York Times predviđa da će u Europi do 2020. biti stvoreno 11 novih država

skotska4a

Potencijalno neovisne europske države oko 2020. godine

skotska5a

Zanos mladog zagovornika školske samostalnosti na Maršu neovisnosti u Edimburgu

skotska6a

Marš neovisnosti u Edimburgu

Slaven Letica

facebook komentari