Pratite nas

Vijesti

Jedna tužna priča Vukovara…

Objavljeno

na

Nikola G.  je iz Vukovara, ondje ga je kao dječaka od 14 godina zatekla i srpska opsada grada. Kad mu je granata ubila 17-godišnjeg brata, branitelja Vukovara, i sam je uzeo pušku u ruke. Nakon što su četnici 18.11.1991. zauzeli grad izdvojen je iz kolone u kojoj je bio s majkom kao „ustaša „ i odveden u četnički logor, Begejci, za koji Srbija i danas tvrdi da nioje postojao. U logoru se našao sa svojim ocem. Satima i danima su ga tukli, ponižavali, mučili, gurali mu pištolj u usta i prijetili da će ga ubiti…

Baš kao i sve druge, odrasle muškarce…

Nakon što je razmijenjen stigao je u Zagreb, upisali ga u osmi razred..
prvo mu je dodijeljen a zatim i oduzet status branitelja. Tužio je hrvatsku državu i danas je njegov zahtjev da mu se prizna da je branio Vukovar na Ustavnom sudu.Često mu se vraćaju sjećanja na one užase koje je proživio, blago se smiješi i kaže-najteže je noću. U noći se sve strahote vraćaju i ne daju mu spavati. Sjeća se stalne tutnjave granata u Vukovaru, ljudi koji su ubijeni, lica svog oca kad ga je ugledao u logoru, mrtvih tijela svoje braće…Braće , poginula su trojica. Od petorice sinova preživio je najstariji i najmlađi

Muž i ja šutimo na povratku kući, dijelimo isti sram. Sramimo se onih koji su odlučili da Nikola G. nema pravo na status branitelja.

Sramimo se što je danas podstanar s ženom i dvoje djece,  u državi u kojoj 80 posto građana ima vlastiti stan ili kuću.

Pa ako nije zaslužio status branitelja zato što je sa 14 godina ostao u gradu pod srpskom opsadom, ako ga nije zaslužio zato što je preuzeo pušku ubijenog brata i branio grad, ako ga nije zaslužio zato što su ga u Begejcima tukli ka da je velik, pa onda ga je trebao dobiti zato što je preuzeo statistiku svih nas.

Što je on za državu u kojoj naš četrnaestogodišnji sin bezbrižno gleda Guliverova putovanja, piše latinicom i nosi dres sa crveno-bijelim kockicama, dao ne jednog, već tri brata

Željka Marić, HS

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Vanna otkazala koncert u Crnoj Gori – Trebala je nastupiti na jedrenjaku koji je JNA 1991. otela iz Splita

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska pop pjevačica Ivana Vrdoljak – Vanna iznenada je u utorak otkazala koncert koji je trebala održati u srijedu u crnogorskom gradiću Tivtu, na palubi školskog jedrenjaka “Jadrana” oko kojega se vodi spor između Hrvatske i Crne Gore.

Koncert Vanne u Tivtu – a bio bi to njezin treći nastup u Crnoj Gori – organizirala je Turistička organizacija Tivta kao svoj poklon i doprinos povodom proslave 85. godišnjice školskog broda, jedrenjaka “Jadran”, a koja se ovih dana u Boki kotorskoj obilježava nizom manifestacija.

Hrvatski mediji objavili su informaciju da se Vanna “ni kriva ni dužna našla u središtu diplomatskog incidenta između Hrvatske i Crne Gore” jer službeni Zagreb vrši pojačan međunarodni pritisak na Podgoricu da se Hrvatskoj “vrati brod koji je 1991. JNA otela iz Splita”. Pošto su je novinari prozvali da u takvim okolnostima ne bi smjela nastupiti u Tivtu na palubi “Jadrana”, Vanna je otkazala koncert što je i protvrdila u telefonskoj izjavi za N1 televiziju.

“Ne očekuje se od hrvatske pjevačice iznimnog glasa, naše ‘kraljice popa’, da prati politiku, ali morala bi znati da u trenucima kada hrvatske institucije poduzimaju korake da se vrati oteti brod, njezin nastup može imati negativan odjek u hrvatskoj javnosti. Doista bi bilo bizarno da hrvatska pjevačica, ispred ukradenog hrvatskog broda, pjeva u čast crnogorskoj vojnoj posadi. Jasno je da pjevači, kao i svi mi, žive od svojih primanja, ali postoje trenutci kada valja pokazati osjećaj za vrijeme i prostor”, napisao je Vanni maxportal.hr , a ona je očito prihvatila sugestiju i pritisak dijela hrvatske javnosti.

Iz TO Tivat koja je bila organizator nesuđenog nastupa Vanne u Tivtu, do sada nisu komentirali ovakav postupak hrvatske pjevačice. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

U Kninu obilježen Dan logoraša

Objavljeno

na

Objavio

U Kninu je u ponedjeljak prijepodne počelo obilježavanje Dana sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskog rata polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu.

Potom će se održati svečana akademija u Domu Hrvatske vojske “Kralj Zvonimir”.

Dan logoraša i logora Knin obilježava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike  Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Zajednički vijenac položili su izaslanica predsjednice Republike, državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, izaslanik ministra unutarnjih poslova načelnik Policijske uprave šibensko- kninske Ivica Kostanić i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministara obrane brigadir Željko Nakić.

U ime Hrvatskog sabora RH vijenac je položio dr.  Miro Kovač. Vijenac su zajednički položili gradonačelnik Knina Marko Jelić i predstavnici braniteljskih udruga, a potom i predstavnici Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora te predstavnici udruge Zavjet.

Nakon toga, izaslanstva su zapalila svijeće ispred spomen ploče logora Stara bolnica Knin.

U Kninu su u vrijeme Domovinskog rata bila aktivna četiri logora: Stara Bolnica, Kula, Vojarna i logor Golubić, uz više manjih logora.

Kroz te logore prošlo je više tisuća logoraša, koji su u ondje bili zatvoreni bez higijenskih i drugih uvjeta za život, gladni, žedni, na hladnoći i vrućini, uz stalna fizička i psihička mučenja, ispitivanja a često i silovanja.

U kninskim je logorima zbog zadobivenih ozljeda ubijeno više desetaka logoraša.

Dan logoraša se obilježava i kao znak sjećanja na prvu razmjenu zarobljenika u Tepljuhu, koja se dogodila u noći s 13. na 14. kolovoz 1991. kada je oslobođeno 54 hrvatskih vojnika i policajaca.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari