Connect with us

Jedni na separatistički 
put, drugi na unitarističku stranu i eto – stranputice!

Published

on

Nakon klimatološke i kalendarske klime zime stiže i prava zima. Vrijeme je da se i politička klima u BiH konačno normalizira. Jer na proljeće valja raspisati nove izbore. A da bi se raspisali, treba puno toga prije toga potpisati. Nadamo se da će jesenski izbori biti demokratski, da će konstitutivni narodi i manjine imati svoje legitimne predstavnike u legalnoj vlasti. Još od Churchilla znamo da od demokracije nema boljeg rješenja, ali neki na BiH probaju nešto drugo, pokušavaju tri smjestiti u dva, a zapravo smjeste trećemu. Europa ima provjerene primjere ustroja država s tri konstitutivna naroda, ali da bi se tako nešto postiglo u BiH, konstitutivni narodi trebali bi imati konstruktivne narodne predstavnike.

[dropcap]N[/dropcap]o jedni vuku na separatistički put, drugi na unitarističku stranu što vodi na stranputicu, a treći se našao u čardaku ni na nebu i na zemlji. Europa i demokracija nemaju alternative, ali neki koji puno odlučuju o sudbini BiH uvjeravaju sebe, svoje birače i strane tutore da je upravo ono što oni nedemokratski i neeuropski rade i ne rade u duhu demokracije i Europe. Nadamo se da su konačno pročitani te da će onaj grafit „Neka prođe ova demokracija, pa da živimo kao ljudi“ biti jedan od sjajnih spomenika tamne prošlosti u BiH. Srbija je započela pregovore oko članstva u Europskoj uniji, a BiH s EU pregovara oko vlastitog ustroja koji bi je u doglednoj budućnosti mogao tek približiti pregovorima o članstvu. No, oni kojima je ovakva neeuropska BiH zapravo Amerika ne brinu puno tko to sve pored nje prolazi putem za Europu. Pa se ponašaju kao Mujo koji je malo previše zaružio uz piće, mezu i baklave kod liječnika.

[pullquote_right] Približavanje Srbije Europskoj uniji i udaljavanje BiH od EU ne tangira mnoge koji vide svijetlu budućnost u crnoj rupi Europe[/pullquote_right]

– Sve mi se magli pred očima, eto, ne vidim tko prolazi s druge strane ulice – žali se Mujo.

Nakon pregleda liječnik mu reče da mora napraviti podužu pauzu kad su u pitanju masne i slatke đakonije, posebno zlatne kapi. Mujo malo promisli i uzvrati:

– Doktore, kad malo bolje razmislim, što mene uopće treba brinuti tko prolazi s druge strane ulice!

Kasnije se Mujo sreo s Hasom i svratili u jednu birtiju te ponovo zaružili.

Mujo se obrati Hasi:

– Vidi ona dva kretena s druge strane šanka – reče Haso.

– Šuti, budalo, s druge strane šanka je ogledalo – pojasni mu Haso. Približavanje Srbije Europskoj uniji i udaljavanje BiH od EU ne tangira mnoge koji vide svijetlu budućnost u crnoj rupi Europe. Što podsjeća na nezgodnu zgodu kad je jedna fizički zgodna, a duhovno nezgodna udavača upitala majku:

– Hoćeš li plakati, majko, kad budem odlazila?

– Neću, kćerko, neka plaču tamo gdje dolaziš – uzvrati majka.

Svi se u svijetu pitaju kako to BiH može u Brazil, a ne može u Europu. Sad mnogi u BiH razmišljaju o tome kako da se i oni domognu Brazila, o Europi i ne misle. Smatraju da su je nadrasli, da će stanovnici mnogih moćnih europskih država moći samo na televiziji vidjeti premoćnu BiH.

Nicholas Hill, otpravnik poslova Veleposlanstva SAD u BiH, za Večernjak kaže da je pravi prioritet SAD-a da BiH prođe kroz reforme i uđe u Europsku uniju. No, Miroslav Lajčak, ministar vanjskih poslova Slovačke, bivši visoki predstavnik u BiH, iz iskustva zna da je u BiH postoje dvije paralelne realnosti, daytonska i europska. Nadamo se da paralelnost u politici nije isto što u matematici, odnosno geometriji – to da se dva paralelna pravca sretnu negdje u beskonačnosti. Lajčak dodaje da svaka zemlja prije ulaska u EU mora djelomično mijenjati svoj ustav. No, nekima se u BiH u EU nimalo ne žuri. Dok Dodik ponavlja kako će se BiH raspasti isto kao bivša Juga. Većina u Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta izglasala je amandman izvjestiteljice Doris Pack, kojim se prvi put prokazuju centralističke i unitarističke snage u BiH, naglašavajući da se moraju poštovati načela federalizma te izbor legitimnih predstavnika i uravnoteženija zastupljenost konstitutivnih naroda i građana, kako bi se otklonila nacionalna diskriminacija te tako osigurao put BiH prema EU. No, iznutra odnos velikih svjetskih igrača prema BiH sliči hercegovačkom prijevodu razgovara između nogometaša Eto’a i Tottija:

– TOTTI, jesi li TO TI? – reče Eto’o.

– Jok, ETO ti si! – uzvrati Totti.

FranoVukoja/VL

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari