Pratite nas

Nebuloze

Jednom u prvom krugu, a drugi put u drugom

Objavljeno

na

Nebulozni komentar Jelene Lovrić: “Predsjednica Hrvatske ili predsjednica svih Hrvata”

z1_752856S1

Od sudjelovanja u biranju predsjednika Hrvatske, pa čak i parlamenta, Hrvati u BiH nemaju baš nikakve koristi. Ali mogu imati štete. Postaju objektom zlovolje

Kolinda Grabar Kitarović nije pobijedila glasovima iz inozemstva, kako se to u jednom dijelu izborne noći činilo, a što je za legitimnost njenog izbora izuzetno važno. Ali to ne znači da problem ne postoji. O novoj predsjednici Hrvatske nisu odlučili glasovi iz takozvane dijaspore, ali bi Hrvatska – pokazuju i recentni izbori – na ozbiljan i odgovoran način morala odlučiti o načinu izbornog participiranja prekograničnih Hrvata. Refleks postojećeg, krajnje problematičnog modela predstavlja i dilema je li Kolinda Grabar Kitarović predsjednica Hrvatske ili je predsjednica svih Hrvata, kako je ovih dana iz HDZ-ovih krugova tituliraju.

jelena lovricUvlačenje bosanskohercegovačkih Hrvata u izbore u Hrvatskoj, uvedeno sredinom devedesetih, otpočetka je bilo ne samo dio HDZ-ova vrlo razgranatog izbornog inžinjeringa, nego i izraz tadašnjeg Tuđmanovog teritorijalnog zapasavanja dijelova susjedne države. S vremenom se Hrvatska odrekla imperijalnih namjera, gužva po hercegovačkim biralištima postupno se smanjivala, ali je svejedno dubiozan model preživio do današnjih dana. Dubiozan, jer Hrvati u Bosni i Hercegovini nikako nisu dijaspora, nisu iseljena Hrvatska, nego su autohton bosanskohercegovački narod. Forsiranje njihova uključivanja u hrvatske izbore, kakvo smo u režiji HDZ-ova glavnog operativca Milijana Brkića gledali proteklih dana, neodoljivo podsjeća na scenarij koji je prije osam godina na parlamentarnim izborima primijenio Ivo Sanader. Vasine kolone buseva samo su preslik opće mobilizacije iz 2007., kada je Sanader u BiH učetverostručio broj glasačkih mjesta i produžio vrijeme izbora na dva dana te svojim posterima oblijepio cijelu zemlju, kao da se natječe za vlast u Sarajevu, a ne u Zagrebu.

Izborno dizanje Hercegovine na noge, prije osam godina, baš kao i danas, nema podršku ovdašnje javnosti i izaziva netrpeljivost i zlu krv prema bosanskohercegovačkim Hrvatima. U Sanaderovo vrijeme istraživanja su govorila da se dvije trećine hrvatskih građana protive takvom obliku glasanja takozvane dijaspore. Protiv je bila čak i trećina HDZ-ovih glasača. Reagiranja na prošlonedjeljni stampedo na BiH birališta govore o sličnim raspoloženjima. HDZ-ov Vaso buni se protiv malog broja glasačkih mjesta, tvrdeći da smo gledali festival diskriminacije. Zaista, izbori u Mostaru odvijali su se u neljudskim uvjetima. Ali tko bi se zapravo trebao osjećati diskriminiranim?

Dobar dio hrvatske javnosti postojeće rješenje s dijasporom smatra nepravednim: nije korektno da oni koji u Hrvatskoj ne žive i ne dijele sudbinu zemlje odlučuju o tome tko će u Zagrebu vladati. Ofenzivno izborno angažiranje bosanskohercegovačkih Hrvata u Sanaderovo je vrijeme iznjedrilo gotovo jednoglasan zahtjev političkih stranaka da se izbornim pobjednikom ima smatrati onaj tko postigne bolje rezultate na domaćem terenu, odnosno da predsjednik države mandat za sastavljanje Vlade mora povjeriti onome tko dokaže da je dobio većinu na izborima u Hrvatskoj. Ovoga puta, na predsjedničkim izborima, nitko nije ni stigao reagirati na usiljeni marš lažne dijaspore na birališta, još manje da bi se pokušao ograničiti njen eventualni presudan utjecaj na izborne odluke.

Hrvatska je godinama frustrirana osjećajem da joj se kapa kroji negdje drugdje, u Beču ili Beogradu svejedno.

Zato je svojedobno Tuđmanova deviza: “Odlučimo sami o sudbini svoje Hrvatske!” imala tako snažan, možda i krucijalan mobilizacijski potencijal. Odbojnost prema modelu koji BiH Hrvate uvlači u ovdašnje izborne odluke samo je ekstenzija te volje za emancipacijom i suverenošću: da Hrvatska vlada sama sobom. Za najveći dio javnosti Bosna i Hercegovina druga je država, a Tuđmanove velikodržavne aspiracije nikad nisu dobile snažniju potporu.

Predsjednički su izbori Hrvate u susjednoj državi još jednom pretvorili u žrtve, iz Zagreba vođene, politike. Jer, od sudjelovanja u biranju predsjednika Hrvatske, pa čak i parlamenta, oni nemaju baš nikakve koristi. Ali mogu imati štete. Postaju objektom zlovolje koju u dijelu hrvatske javnosti njihovo instrumentaliziranje proizvodi.

Takve zloupotrebe svaka bi se odgovorna hrvatska politika morala odreći. Nažalost, masovke na biralištima s one strane hrvatske granice na liniji su nedavne, potpuno skandalozne izjave Tomislava Karamarka da će se Hrvatska miješati u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine. Neće i ne može! Međunarodna zajednica to neće dozvoliti. Kao iskusna diplomatkinja Kolinda Grabar Kitarović morala bi to znati, kad već njen stranački šef ne razumije. Što prije odbije poltrone i političke lunatike koji je nazivaju predsjednicom svih Hrvata, ili čak kraljicom, to bolje po Hrvatsku.

Autor: Jelena Lovrić/Jutarnji List

NAPOMENA: Kamenjar.com se ograđuje od stavova iznešenih u tekstu!

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

“Vjeran Grković” misu zahvalnicu za Gotovinu i Markača u katedrali nazvao ‘naci-orgijama’

Objavljeno

na

Objavio

Objava novinara Drage Pilsela alias “Vjeran Grković” na twitteru doslovno glasi da je sveta misa zahvalnica u zagrebačkoj katedrali povodom pet godina od oslobađajuće presude hrvatskim ratnim herojima i generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču – ‘nacistička orgija’.

Ispod te objave stoji slika gdje, osim Gotovine i Markača sjedi i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Tamo su i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Damir Krstičević i drugi.

Ovako glasi twitter objava Drage Pilsela:

“Ante Gotovina, nemoj huliti! Ne svjedoči lažno! Tvoj bog se zove Theodor Meron i njemu se samo klanjaj (U povodu naci-orgije u katedrali).”

Drago Pilsel u novinarstvu je od rujna 1979., kada je počeo surađivati s lokalnim radijom i televizijskim Canal 9, u patagonijskom gradu Comodoro Rivadavia. U Hrvatskoj, kao novinar uređivao je i vodio emisije na OTV-u (od ožujka 1992. do studenog 1994.), pisao je za Novi list (od travnja 1995. do kolovoza 2009.), Slobodnu Dalmaciju, Nedjeljnu Dalmaciju, Feral Tribune, Globus, Zarez, Glas Koncila, Kana, Svjetlo riječi, Erasmus, Novi Plamen, Vjesnik, Identitet, Politička misao, Forum, itd. Bio je komentator i vanjski suradnik sarajevskog Oslobođenja te sarajevske NTV Studio 99. Bio je dopisnik španjolske radijske mreže COPE, katoličkog tjednika Vida Nueva iz Madrida te španjolskog vodećeg dnevnika El Pais, a povremeno se javljao i za BBC i Radio Slobodna Evropa.

Objavljivao je i u crnogorskom tjedniku Monitor, u beogradskom dnevniku Danas, u banjalučkim Nezavisnom novinama, a bio je dopisnik ljubljanskog tjednika Mladina i dnevnog lista Dnevnik.

Izbačen je iz članstva Hrvatskog društva katoličkih novinara, 25. siječnja 2002. Na sjednici je 41 od 49 novinara glasovalo protiv njega. Nekoliko dana prije izbacivanja, više je puta vrlo kritički napao biskupe, a za Katoličku Crkvu u Hrvatskoj izjavio je, da je “kao mala neljudska, nacionalistička i žalosna katolička sekta, od koje želi ostati daleko”.

Na haaškom suđenju, hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, u veljači 2009., odvjetnik Luka Mišetić, izjavio je, da je Drago Pilsel, poslije Operacije Oluja, tada član HHO-a, pod pseudonimom Vjeran Grković intervjuirao predsjednika HHO-a Petra Mrkalja. Svjedok tužiteljstva Žarko Puhovski, rekao je, da ne zna za to. Pilsel je to demantirao u emisiji Nedjeljom u 2 u kojoj je gostovao Žarko Puhovski.

Sudjelovao je u predsjedničkoj kampanji Ive Josipovića na izborima 2009.-2010. godine. Nakon njegove pobjede na izborima, bio je predstavljen kao jedan od ljudi Ureda predsjednika, kao voditelj Odjela za analitiku. Nakon kolumne, koja je objavljena na istarskom portalu Regional express, početkom ožujka 2010., u kojoj je koristio psovke i neprimjerene izraze, nakon čega je nastala afera, otišao je iz Ureda predsjednika. Pilsel tvrdi da je odluka o napuštanju Ureda donešena ranije.

Član je hrvatskog P.E.N. centra, Hrvatskog novinarskog društva, Sindikata novinara Hrvatske, Saveza antifašista Republike Hrvatske (član predsjedništva) i Savjeta saveza antifašista Republike Hrvatske (podpredsjednik), Koalicije za REKOM, PfP Consortium (Akademija za nacionalnu obranu – Institut za mir i rješenje sukoba Ministarstva obrane Republike Austrije) kao član studijsko-istraživačke grupe za menadžment krize na Balkanu (Jugoistok Europe), Instituta Vlado Gotovac, HKD Napredak te Sabora stranke Naprijed Hrvatska – Progresivni savez, piše Narod.hr

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Ratnohuškački govor Bakira Izetbegovića u Mostaru: Bit će rata, ne izazivajte nas!

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA u Mostaru je, povodom 25. godina utemeljenja 4. korpusa tzv. ARBIH, održao žestoki ratnohuškački govor te pri tom iznio nove prijetnje susjedima.

Bakir Izetbegović je  ponovno iznio laž da su Bošnjaci sistematski spriječavali ratne zločine istovremeno ustvrdivši kako su ih “druge dvije strane” sistematski činile. Također, Hrvate je jasno označio kao agresore i poručio ima kako će Bošnjaci završiti ono što su započeli. Također, zaprijetio je ratom svima koji budu prijetnja njegovoj viziji BiH.

Izetbegović je u Mostaru sudjelovao na svečanoj akademiji povodom formiranja 4. korpusa Armije RBiH,  vojske Bošnjaka, gdje je govorio o proteklome ratu i ulozi tzv. ARBiH u sukobu iz devdesetih.

Moralna nadmoć

Predsjednik SDA i bošnjački član Predsjedništva izjednačio je ulogu Hrvata i Srba u posljednjem ratu predstavivši Bošnjake kao jedine žrtve rata.

“Mi smo se sistematski suprostavljali činjenju zločina,  a druge strane su ih sistemaksti  ohrabrivale. Tu leži taj balans u našu korist i naša ogromna moralna pobjeda koju također pokušavaju kroz vrijeme uzeti”, rekao je Izetbegović te naglasio kako je “na BiH izvršena agresija s ciljem podjele ove naše lijepe domovine”.

“Posebno je to izraženo ovdje u Hercegovini i ovaj su prostor željeli podijeliti. To i danas neki imaju u glavama, ali nisu uspjeli tada a poručujemo im da neće u tomu uspjeti nikada. 4. korpus se tada našao u procjepu dva agresora, jednog s istoka i drugog sa zapada. Nigdje taj uski procjep nije bio bliže spajanju linija agresora kao ovdje. Svodio se na nekoliko stotina metara. Cilj je bio ovaj prostor uzeti i podijeliti, osigurati uvjete za istrebljenje Bošnjaka i svih onih koji vole BiH”, rekao je bošnjački plan Predsjedništva.

Naveo je i kako 4. korpus “obranio do temelja porušeni Mostar”, a “neprijateljima BiH” je poručio kako mogu potpuno srušiti grad ali da neće završiti posao.

“Tek sad ovo što vidimo u Siriji liči na porušeni Mostar. Možete srušiti ali mi ćemo to ponovno napraviti: i džamije, i pravoslavnu crkvu, i hotel Ruža i Stari most. Rušite, ali mi ćemo ponovno graditi”, rekao je Izetbegović.

Jasno je kazao i kako za Bošnjake rat nije završen te kako će oni nastaviti sa svojom borbom, bez obzira što u BiH službeno vlada mir.

“Borba za jedinstveni Mostar nije završena. Borit ćemo za ono za što su se Hujka (poginuli borac ARBiH iz Mostara) i njegovi suborci borili. Mi nećemo odustati od njihovog zacrtanog cilja. Dobro je jače od zla, civilizacija je jača od barbarstva, kultura od nekulture i Mostar će biti jedinstven hosanski, hercegovački, europski i svjetski grad”, izjavio je.

Ne prijetite ili će biti rata

Za Hrvate je također rekao kako su “slomili zube na 4. korpusu, a slomit će ih i na nama u miru”.

“Prije ili kasnije će odustati”, rekao je Izetbegović.

“Bit će proslava paradržava, nagrađivanja zločinaca, pompoznih dočeka ratnih zločinaca, pokušaja da se nas natjera na šutnju. Iduća će godina biti teška. Međunarodna je zajednica otišla, OHR je pasivan i neki misle da sada mogu završiti svoje ratne ciljeve. Dayton je kao betonski okvir – ne mogu ga meki političari razbiti. Jedino ako pokrenu narod i to im ne smijemo dopustiti. Bit će svega i na sve moramo imati odgovor”, kazao je Izetbegović pa dodao kako nema na tvrde i bezobrazne prijetnje mekih odgovora.

“Ako prijete ustavnom poretku, teritorijalnom integritetu zemlje, ako misle da mogu dijeliti Mostar i druga mjesta, onda ću ponoviti da će dobiti rat! Neka ne prijete i mi nećemo prijetiti. Nećemo dozvoliti da se revidira povijest”, zaprijetio je Izetbegović.

Zaključio je kako će SDA politički pratiti Mostarce do kraja, “do dana kad ćemo reću Hujka sad smo završili ono što si ti počeo”.

Hrvatsko nebo

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari