Pratite nas

Šport

Jednosmjernu regiju šestarom zaokružih u kružnu, kružnicu…

Objavljeno

na

Zašto mi u Hrvatskoj bježimo od zemljopisnih regija po europskom ili uobičajenom viđenju? Zašto se, uz Večernjakov sportski izbor na istok, ne povezujemo s regijama država na sjeveru, zapadu, jugu,?

O REGIJI U SPORTSKOM  VEČERNJAKU – JEDNOCRTNO I JEDNOSMJERNO

Jednosmjernu regiju šestarom zaokružih u kružnu, kružnicu…

U stilu dr. Doolitllea, kada je birao cilj i kretao na svoja pustolovna putovanja, spuštajući, zatvorenih očiju, vršak olovke na rastvorenu zemljopisnu kartu regije u koju je želio putovati uzeh, ne olovku, nego šestar. O šestaru malo kasnije.

Poticaj za moju svojevrsnu pustolovinu bio je članak u sportskoj rubrici Večernjaka gdje se autor uhvatio u koštac s temom, naslovljenom: „Zašto je Dinamo naš Man. United? Izbor vrlo renomirane momčadi s Otoka za usporedbu s Dinamom je autorov i ispalo je odlično, jer je s očitom oduševljenjem  uočio respektabilne sličnosti oba kluba i argumentirao glede: tradicije dobrog skautinga;  bogate tradicije i baze navijača; upravljačke stabilnosti kluba; najvećih transfera u ovom dijelu Europe; čak 14 srebrnih reprezentativaca, koji su igrali u Dinamu; dvadeset Dinamovih naslova prvaka Hrvatske i sedam Liga prvaka, te financijsku stabilnost kluba.

Zašto ne i regije članica EU na sjeveru, zapadu, jugu?

Zašto se „maših“ šestara? Autor je kao Dinamovu iznimnost i važnost uspjeha zagrebačke i hrvatske momčadi „instalirao“, stavio u regiju, kako je istaknuto u uvodnom nadnaslovu članka:“ DINAMO JE LIDER REGIJE KAO KLUB KOJI JE SEDMI PUT IZBORIO PLASMAN U LIGU PRVAKA“.

O kojoj se regiji radi, u daljnjem tekstu se ne može naći određenje, ali se spominje nekoliko uobičajenih raznih, istoznačnih izraza i konstrukcija u uporabi, kao: u okviru Hrvatske i bliže nam okoline; zatim da je Dinamo danas u ovoj široj regiji daleko bolji, nego li je United u svojoj ili europskoj konkurenciji; zatim naše okruženje; zatim da je danas Dinamo postao Manchester United ovog zemljopisnog područja; zatim, jer u nogometu našeg okruženja, boljeg nema od Dinama… i sl.

Nije potrebno previše mašte spoznati da se autor orijentirao jednocrtno i jednosmjerno, ne želeći to istaknuti u tekstu, na poznati region, regiju, što se u stvari, odčitavamo,  odnosi na područje bivše Jugoslavije, a vjerojatno i Zapadni Balkan… U, za neke, nedefiniranoj situaciji, čini se ne samo u sportskom pogledu, kada se ne vidi ili ne želi vidjeti da se radi o novim državama, nekima u EU, a nekima i kandidatima za članstvo u  toj europskoj asocijaciji država, ili se moguće misli na područja s više novih država, svatko ima mogućnost vidjeti i izraziti ono što želi i vidi. Jedino nije jasno što znači sintagma da je Dinamo lider regije. Viđenje oduševljenog novinara? Samozvano? Kao rezultat natjecanja? Ugled? Bogatstvo? Gdje? Nametanje komu? Područjima bivše države?  Pa mi smo članica Europske unije.

Viđenje oduševljenog novinara – Dinamo lider regije ili regiona

Zato se „maših“ šestara, ubodoh iglu na zemljopisnoj karti Europe na oznaku – Zagreb, raširih olovku šestara do Skopja, jer je izgleda viđenje autora samo opisana regija  ili region za sve ono –  države ili ovi prostori, na istoku RH. Promijenih jednocrtnu i jednosmjernu regiju u kružni prostor.  Nacrtah krug regije oko Zagreba, po mojem viđenju. Na pretpostavljenom prostoru istočno i jugoistočno krug šestarom obuhvaća države: Srbija, BiH,Makedonija, Albanija, Crna Gora Kosovo, Bugarska, Rumunjska, Ukrajina, dalje skretanjem prema sjeveru Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Njemačka, Austrija, Slovenija, a kružnica prema zapadu i jugu pada na Italiju. To je šestarsko okruženje ili okružje Republike Hrvatske, kako ga šestar pokazuje, a ja vidim. Granice tog okruženja novinar vidi na svoj način, a svatko drugi ih po svojim željama, ne zaboravimo i apetite, vidi na svoj način, dok ne budu određene po željama. Ali, to bi bio koncert po željama uz glazbu, ali ne onu poznatu, u durovima i molovima, notama općenito.

Zašto mi u Hrvatskoj bježimo od zemljopisnih regija po europskom ili uobičajenom viđenju? Zašto se, uz Večernjakov sportski izbor na istok, ne povezujemo s regijama država na sjeveru, zapadu, jugu,? Opća definicija ili određivanje – što je to regija,  pa i šire, to su funkcionalne regije obilježene karakteristikama koje proizlaze iz socio-ekonomskih čimbenika i njegovog okruženja. Pa mi smo povijesno živjeli i napredovali s Austrijom, Mađarskom, Češkom, Slovačkom, Venecijom… To je naše povijesno okružje. Primljeni smo u Europsku uniju, tako kako smo primljeni. Znamo kako je to teklo i kako funkcioniramo u EU.

Povijesno smo živjeli s Austrijom, Mađarskom, Češkom, Slovačkom, Venecijom

Kao i sve druge članice sudjelujemo u radu europskih institucija. Po položaju smo među najmanjima i na začelju po razvijenosti. Mjesto nam je u zajednici regija ostalih članica EU, jer moramo još prilično toga naučiti, sada pogotovo kada se jedna važna članica sprema i svim silama trudi izići iz te europske asocijacije. Samo tako možemo napredovati uz sve utege koje nosimo u svojem postojanju, mentalitetu i djelovanju. Čini se kao da smo u položaju starih ronilaca s preteškim utezima na nogama zbog kojih se ne možemo odlijepiti od dna, a stari dotrajali kompresor na izdisaju.

Može li nam tu pomoći nekakva uporna orijentacija na regiju i region u smislu „onih prostora“ novih država s područja bivše države oko čega se trude političari iz svojih interesa, vidljivo je iz medija. Po rezultatima.

Nakladni prodor u regiju ili region

Ako se radi o pokušaju nakladnog približavanja zemljama regije ili regiona, koji, čini se, preferiraju, zašto se onda novinari sportskog Večernjaka ne potrude i obiđu region s pitanjem – kako gledate na našu tvrdnju o Dinamu kao lideru regije, onako kako ga mi vidimo uz bok Manchester Uniteda. Uz čiji ga bok vi vidite u Beogradu, Cetinju, Prištini, Sarajevu, Skopju, Tirani… Ili da Večernjak organizira turnir prvaka država koje vidi u regiji ili regionu, koji bi iznjedrio rezultatskog lidera?

Hoće li regija ili region potvrditi Večernjakovo oduševljenje Dinamom? Možda hoće… Sve je moguće, kako se to objašnjava nogometnom poštapalicom  – lopta je okrugla. Ali, i ta lopta skače u svim smjerovima, ne samo u jednom…

Antun Drndelić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Šport

Nijemci navijačima Crvene zvezde za utjehu pustili golove – Dinama! (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Navijači Crvene zvezde nisu se ni izbliza u srijedu dobro proveli poput štovatelja Dinama, njihova je momčad s 3:0 poražena na Allianz Areni od Bayerna, ali barem nisu ostali uskraćeni za pogotke – hrvatskog prvaka!

Naime, dok su čekali da napuste stadion, netko brižan im je pustio snimku s maksimirske utakmice, pa su zvezdaši dobili prigodu vidjeti rapsodiju u modrom, kako je Dinamo razbio Atalantu s 4:0.

(Večernji list)

 

Oršić: Presretan sam, ovo je bila naša najbolja utakmica

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Šport

Oršić: Presretan sam, ovo je bila naša najbolja utakmica

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Nogometaši Dinama fantastičnom su predstavom otvorili nastup u Ligi prvaka, a nakon utakmice nisu skrivali zadovoljstvo igrom koju su prikazali.

“Presretan sam, ovo je naša najbolja utakmica koju smo odigrali u dvije godine. Ostvarili smo veliku pobjedu, međutim treba ići korak po korak,” kazao je junak susreta, trostruki strijelac Mislav Oršić.

Tri gola na utakmici Lige prvaka nije mala stvar, međutim Oršić je skromno kazao.

“Ne znam što bih pametno rekao nakon ovakve utakmice, svi smo sretni zbog rezultata.”

Istaknuo je kako je momčad dobro ušla u susret, a pomjena formacije iznenadila je Talijane.

“Dobro smo ušli u utakmicu i odmah smo ih napali. Promijenili smo formaciju, to ih je malo zbunilo. Svi smo znali što trebamo raditi i sve je na kraju dobro prošlo. Pokazali smo da možemo dobro igrati i u Ligi prvaka i sada moramo tako dalje.”

Oršić je prije šest godina iz Intera preselio u Speziju, no nije se dugo zadržao u Italiji i već nakon jedne sezone je napusio ‘čizmu’. Potom je igrao za Rijeku, Celje, te u Koreji i Kini, a u Dinamo je došao prije godinu dana.

“Nisam razmišljao o talijanskim danima. Bio sam mlad i neiskusan, nisam se znao nositi sa situacijom. Bio je to moj prvi klub u kojem sam igrao nakon Hrvatske. Međutim, sada je sve stiglo na naplatu,” kazao je smireno.

“Nisam euforičan. Pokušava ostati na zemlji, brzo su nove utakmice,” kazao je na kraju.

Pogodak je postigao i Marin Leovac.

“Nije moglo bolje večeras. Želim čestitati svima, od stručnog stožera, igrača do publike. Trener je promijenio formaciju pa smo Stojanović i ja bili malo ofenzivniji i to se pokazalo dobro,” kazao je.

Nikola Mora je naglasio kako je rezultat čudo.

“Bila je ovo fantastična noć. Rezultat je čudo, a atmosfera na stadionu je bila sjajna. Pripremili smo se dobro i vjerovali smo da možemo,” kazao je Moro.

Premda je Atalanta prošle sezone bila najefikasnija u talijanskom prvenstvu protiv Dinama nije uspjela zatresti mrežu.

“Odigrali smo obranu vrhunski. Protiv najefikasnije momčadi u Italiji nismo primili pogodak. Trener je odlično posložio taktiku što se vidjelo na terenu,” kazao je vratar Dominik Livaković.

“Atmosfera je bila fantastična. Navijači su nas nosili cijeli susret,” kazao je Livaković, ali i dodao: “Moramo smiriti euforiju, Ima još dosta utakmica. Naš cilj je ponovo europsko proljeće, ali idemo korak po korak.”

Dinamov kapetan Arijan Ademi je poručio kako je ovo bila ‘predstava za povijest’.

“Bila je ovo veličanstvena predstava, za povijest. Svaka čast momcima, svaka čast svima, srušili smo najbolji klub iza Juventusa u Italiji,” poručio je kapetan “Modrih”. (Hina)

 

Šta je ovo, majko moja mila, kako gazi ova plava sila?!

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari