Pratite nas

Šport

Jednosmjernu regiju šestarom zaokružih u kružnu, kružnicu…

Objavljeno

na

Zašto mi u Hrvatskoj bježimo od zemljopisnih regija po europskom ili uobičajenom viđenju? Zašto se, uz Večernjakov sportski izbor na istok, ne povezujemo s regijama država na sjeveru, zapadu, jugu,?

O REGIJI U SPORTSKOM  VEČERNJAKU – JEDNOCRTNO I JEDNOSMJERNO

Jednosmjernu regiju šestarom zaokružih u kružnu, kružnicu…

U stilu dr. Doolitllea, kada je birao cilj i kretao na svoja pustolovna putovanja, spuštajući, zatvorenih očiju, vršak olovke na rastvorenu zemljopisnu kartu regije u koju je želio putovati uzeh, ne olovku, nego šestar. O šestaru malo kasnije.

Poticaj za moju svojevrsnu pustolovinu bio je članak u sportskoj rubrici Večernjaka gdje se autor uhvatio u koštac s temom, naslovljenom: „Zašto je Dinamo naš Man. United? Izbor vrlo renomirane momčadi s Otoka za usporedbu s Dinamom je autorov i ispalo je odlično, jer je s očitom oduševljenjem  uočio respektabilne sličnosti oba kluba i argumentirao glede: tradicije dobrog skautinga;  bogate tradicije i baze navijača; upravljačke stabilnosti kluba; najvećih transfera u ovom dijelu Europe; čak 14 srebrnih reprezentativaca, koji su igrali u Dinamu; dvadeset Dinamovih naslova prvaka Hrvatske i sedam Liga prvaka, te financijsku stabilnost kluba.

Zašto ne i regije članica EU na sjeveru, zapadu, jugu?

Zašto se „maših“ šestara? Autor je kao Dinamovu iznimnost i važnost uspjeha zagrebačke i hrvatske momčadi „instalirao“, stavio u regiju, kako je istaknuto u uvodnom nadnaslovu članka:“ DINAMO JE LIDER REGIJE KAO KLUB KOJI JE SEDMI PUT IZBORIO PLASMAN U LIGU PRVAKA“.

O kojoj se regiji radi, u daljnjem tekstu se ne može naći određenje, ali se spominje nekoliko uobičajenih raznih, istoznačnih izraza i konstrukcija u uporabi, kao: u okviru Hrvatske i bliže nam okoline; zatim da je Dinamo danas u ovoj široj regiji daleko bolji, nego li je United u svojoj ili europskoj konkurenciji; zatim naše okruženje; zatim da je danas Dinamo postao Manchester United ovog zemljopisnog područja; zatim, jer u nogometu našeg okruženja, boljeg nema od Dinama… i sl.

Nije potrebno previše mašte spoznati da se autor orijentirao jednocrtno i jednosmjerno, ne želeći to istaknuti u tekstu, na poznati region, regiju, što se u stvari, odčitavamo,  odnosi na područje bivše Jugoslavije, a vjerojatno i Zapadni Balkan… U, za neke, nedefiniranoj situaciji, čini se ne samo u sportskom pogledu, kada se ne vidi ili ne želi vidjeti da se radi o novim državama, nekima u EU, a nekima i kandidatima za članstvo u  toj europskoj asocijaciji država, ili se moguće misli na područja s više novih država, svatko ima mogućnost vidjeti i izraziti ono što želi i vidi. Jedino nije jasno što znači sintagma da je Dinamo lider regije. Viđenje oduševljenog novinara? Samozvano? Kao rezultat natjecanja? Ugled? Bogatstvo? Gdje? Nametanje komu? Područjima bivše države?  Pa mi smo članica Europske unije.

Viđenje oduševljenog novinara – Dinamo lider regije ili regiona

Zato se „maših“ šestara, ubodoh iglu na zemljopisnoj karti Europe na oznaku – Zagreb, raširih olovku šestara do Skopja, jer je izgleda viđenje autora samo opisana regija  ili region za sve ono –  države ili ovi prostori, na istoku RH. Promijenih jednocrtnu i jednosmjernu regiju u kružni prostor.  Nacrtah krug regije oko Zagreba, po mojem viđenju. Na pretpostavljenom prostoru istočno i jugoistočno krug šestarom obuhvaća države: Srbija, BiH,Makedonija, Albanija, Crna Gora Kosovo, Bugarska, Rumunjska, Ukrajina, dalje skretanjem prema sjeveru Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Njemačka, Austrija, Slovenija, a kružnica prema zapadu i jugu pada na Italiju. To je šestarsko okruženje ili okružje Republike Hrvatske, kako ga šestar pokazuje, a ja vidim. Granice tog okruženja novinar vidi na svoj način, a svatko drugi ih po svojim željama, ne zaboravimo i apetite, vidi na svoj način, dok ne budu određene po željama. Ali, to bi bio koncert po željama uz glazbu, ali ne onu poznatu, u durovima i molovima, notama općenito.

Zašto mi u Hrvatskoj bježimo od zemljopisnih regija po europskom ili uobičajenom viđenju? Zašto se, uz Večernjakov sportski izbor na istok, ne povezujemo s regijama država na sjeveru, zapadu, jugu,? Opća definicija ili određivanje – što je to regija,  pa i šire, to su funkcionalne regije obilježene karakteristikama koje proizlaze iz socio-ekonomskih čimbenika i njegovog okruženja. Pa mi smo povijesno živjeli i napredovali s Austrijom, Mađarskom, Češkom, Slovačkom, Venecijom… To je naše povijesno okružje. Primljeni smo u Europsku uniju, tako kako smo primljeni. Znamo kako je to teklo i kako funkcioniramo u EU.

Povijesno smo živjeli s Austrijom, Mađarskom, Češkom, Slovačkom, Venecijom

Kao i sve druge članice sudjelujemo u radu europskih institucija. Po položaju smo među najmanjima i na začelju po razvijenosti. Mjesto nam je u zajednici regija ostalih članica EU, jer moramo još prilično toga naučiti, sada pogotovo kada se jedna važna članica sprema i svim silama trudi izići iz te europske asocijacije. Samo tako možemo napredovati uz sve utege koje nosimo u svojem postojanju, mentalitetu i djelovanju. Čini se kao da smo u položaju starih ronilaca s preteškim utezima na nogama zbog kojih se ne možemo odlijepiti od dna, a stari dotrajali kompresor na izdisaju.

Može li nam tu pomoći nekakva uporna orijentacija na regiju i region u smislu „onih prostora“ novih država s područja bivše države oko čega se trude političari iz svojih interesa, vidljivo je iz medija. Po rezultatima.

Nakladni prodor u regiju ili region

Ako se radi o pokušaju nakladnog približavanja zemljama regije ili regiona, koji, čini se, preferiraju, zašto se onda novinari sportskog Večernjaka ne potrude i obiđu region s pitanjem – kako gledate na našu tvrdnju o Dinamu kao lideru regije, onako kako ga mi vidimo uz bok Manchester Uniteda. Uz čiji ga bok vi vidite u Beogradu, Cetinju, Prištini, Sarajevu, Skopju, Tirani… Ili da Večernjak organizira turnir prvaka država koje vidi u regiji ili regionu, koji bi iznjedrio rezultatskog lidera?

Hoće li regija ili region potvrditi Večernjakovo oduševljenje Dinamom? Možda hoće… Sve je moguće, kako se to objašnjava nogometnom poštapalicom  – lopta je okrugla. Ali, i ta lopta skače u svim smjerovima, ne samo u jednom…

Antun Drndelić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Šport

Ivan Kvesić se mora ponovno kvalificirati za OI

Objavljeno

na

Objavio

Iako je hrvatski karatist Ivan Kvesić u drugoj polovici ožujka postao prvi karatist iz Hrvatske koji je osigurao olimpijsku normu, jučer je od Svjetske karate federacije (WKF) dobio obavijest da sljedeće godine mora ponovno proći kvalifikacije za OI.

Kvesić je u ožujku dobio potvrdu izravnog plasmana od Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) te čestitku Svjetske karate federacije (WKF) čime mu je priznat status evidentnog olimpijca, no u srijedu je primio obavijest da su ukinute olimpijske licencije i sljedeće se godine nastavljaju olimpijske kvalifikacije, što znači da se ponovno mora kvalificirati za OI.

S odgodom Olimpijskih igara u Tokiju za sljedeće ljeto došlo je do promjena u kalendaru olimpijskih kvalifikacija brojnih sportova, ali je prevladavalo načelo MOO-a da se izborene olimpijske norme neće dovoditi u pitanje. Ipak, Svjetska karate federacija to je učinila.

“U srijedu smo dobili službenu potvrdu da su nam ukinuli olimpijske licencije i da se dogodine nastavljaju kvalifikacije za Tokio, što potencijalno znači da – u najgorem slučaju – mogu ostati bez direktnog plasmana na OI. Naravno da mi je jako teško palo, jer su Međunarodni olimpijski odbor i Svjetska karate federacija prije dva mjeseca objavili službenu potvrdu da sam izborio OI te da, bez obzira na koronavirus, naše licencije ostaju kod nas. Jučer su nam samo poslali mail s porukom da se kvalifikacije nastavljaju. Nitko nas prethodno nije kontaktirao, niti pitao šta mi mislimo o tome. Komunicirao sam s ostalim sportašima, koji su u istoj poziciji, i svi će dignuti glas protiv takve odluke. Neki su spremni pisati i arbitraže i angažirati odvjetnike, jer smatraju da ovo nije u duhu olimpizma i fair playa”, kazao je Kvesić..

I Hrvatski olimpijski odbor (HOO) iznenađen je tom odlukom. Upravo je Ivan Kvesić trebao biti i službeno potvrđen za evidentnog olimpijca na sjednici Vijeća HOO-a u utorak 26. svibnja.  (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Šport

UEFA svakom savezu isplaćuje po 4.3 milijuna eura

Objavljeno

na

Objavio

uefa twitter

Europski nogometni savez (UEFA) objavio je kako će uplatiti 236.5 milijuna eura iz svog fonda “HatTrick” svojim savezima članovima među kojima je i Hrvatski nogometni savez (HNS) kako bi se što bolje nosili s krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa, a kako UEFA broji 55 saveza svaki će dobiti 4.3 milijuna eura.

Fond “HatTrick” obično se koristi za pokrivanje tekućih troškova saveza i kao pomoć za razvoj posebnih područja svakog pojedinog saveza. No, ovoga puta je UEFA odlučila dopustiti svakom savezu da sam odredi svoje prioritete.

“Naš sport je suočen s dosad nezapamćenim izazovom i zato UEFA želi pomoći svojim savezima. Stoga smo dogovorili kako će svaki savez dobiti 4.3 milijuna eura koje može potrošiti na onaj način za koji misli da će najbolje koristiti u obnavljanju nogometa u njihovim zajednicama.

Vjerujem kako je ovo odgovorna odluka i ponosan sam zbog jedinstva koje nogomet pokazuje tijekom ove krize. Bez sumnje nogomet će biti u srcu povratka normalnom životu. Kad za to dođe vrijeme, nogomet mora biti spreman odgovoriti na poziv”, izjavio je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin, prenosi Hina.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari