Connect with us

Politika

Konačno riješeno pitanje vlasničke strukture Aluminija

Objavljeno

-

[quote]Federalni premijer Nermin Nikšić i generalni direktor Aluminija d.d. Mostar Ivo Bradvica potpisali su danas u Mostaru Aneks 8 na Sporazum o rješavanju otvorenih pitanja između Aluminija i Vlade FBiH kojim će se konačno riješiti pitanje vlasničke strukture tog kombinata.[/quote]
[dropcap]T[/dropcap]ime će državni kapital u Aluminiju iznositi 44 posto, malih dioničara također 44 posto te Republike Hrvatske 12 posto, kazao je premijer Nikišić, napomenuvši kako će se pomoću potpisanog Sporazuma omogućiti da se Aluminij konačno upiše u Registar vrijednosnih papira FBiH čime će se otvoriti put da svi dioničari, u skladu sa svojim vlasničkih udjelom, kao i Zakonom o privrednim društvim, imenuju svoj predstavnike u upravljačke i nadzorne organe tog društva.

Bit će riješeno i pitanje uvezivanja radnog staža

Premijer je napomenuo kako će definiranjem pitanja vlasničke strukture Aluminij dobiti priliku da dođe do povoljnijih financijskih sredstava neophodnih za daljnje poslovanje što do sada nije bilo moguće.

“Posebno mi je drago što će biti riješeno i pitanje uvezivanja radnog staža i obeščašćenje bivših i sadašnjih radnika, a novac za te namjene osigurati će Aluminij, kazao je federalni premijer. Pritom je naglasio kako se potpisivanjem ovog aneksa stavlja van snage prodaja 88 posto kapitala Aluminija, pogotovo na način koji je to predviđao sporazum iz 2006. godine što je naprosto bilo nezakonito jer bi se dogodilo da firma prodaje sama sebe.

Sporazum predviđa i obvezu Vlade FBiH da izradi i provede program subvencioniranja proizvodnje aluminija u mostarskom kombinaru, kao strateške industrijske grane.

Premijer je izjavio kako će od resornoj ministarstva zatražiti da odmah pristupi pripremi tog programa u suradnji s predstavnicima Aluminija.

Jeftinija struja nije moguća

On je dobacio i špekulacije da će ovim sporazumom Aluminij dobiti jeftiniju struju, što po njegovim riječima, naprosto nije moguće. Cijenu struje nastavit će određivati FERK u skladu sa svojim ovlastima i tu niti može, niti će biti ikakve intervencije države, dodao je Nikšić.

Za par dana vlasnički udjeli će se upisati u Registar vrijednosnih papira čime će svaki dioničar proći kroz elektronsku formu uknjižbe što nam otvara mnoge mogućnost, izavio je Bradvica. Tim će se primjerice Aluminij moći pojavljivati kod svih banaka, financijskih fondova itd.

Što se tiče uvoza struje iz Republike Hrvatske, Bradvica je kazao: “Nama ostaje problem koji moramo riješiti do 1. srpnja, a to je snabdijevanje električnom energijom iz Hrvatske za 100 megavata koje smo uzimali i do sada. Međutim, nakon ulaska Hrvatske u EU mijenja se kompletno taj režim što znači da ćemo s njima morati sklopiti novi ugovor do 31. prosinca ove godine za snabdijevanje tih 100 megavata, naravno ako uspijemo doći do povoljne cijene struje.”

Dodao je kako uskoro očekuje sastanka i s predstavnicima Elektroprivrede HZ HB gdje će se također razgovarati  o snabdijevanju i cijeni električne energije.

Fena

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari