Pratite nas

Jelaviću se opet sudi za ‘hrvatsku samoupravu’

Objavljeno

na

Optužnica protiv Ante Jelavića, nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH.

Ante_Jelavi__247042S1

Sudsko vijeće Državnoga suda BiH, kojim će predsjedati sutkinja Tatjana Kosović, za četvrtak je sazvalo početak nove glavne rasprave koja je još početkom ovog stoljeća pokrenuta protiv Ante Jelavića, u to vrijeme predsjednika HDZ-a BiH, člana Predsjedništva BiH, a jedno razdoblje i ministra obrane FBiH. Kako nam je potvrdio njegov odvjetnik Josip Muselimović, ovaj maratonski postupak se vodi zbog osnova sumnje da je obavljajući navedene dužnosti počinio kaznena djela podrivanja vojne i obrambene moći i zloupotrebe položaja ili ovlasti.

Jelavićeva obrana

U svoju obranu, davne 2004., optuženi Ante Jelavić je izjavio:

“Časni sude, nisam kriv! Borio sam se za preoblikovanje daytonske BiH u kojoj bi moj narod, zajedno s druga dva konstitutivna naroda imao potpunu ravnopravnost. Borio sam se za ono za što se danas zalaže svaki normalan čovjek. To i ništa više i ništa manje!”

Tako je nakon punih osam godina ponovno ‘odmrznut’ slučaj “hrvatske samouprave” u kojem se, osim Jelaviću, sudilo i Miroslavu Prci, bivšem ministru obrane FBiH i Draganu Ćurčiću, generalu HVO-a, koji se terete da su raspuštanjem hrvatske sastavnice Vojske Federacije BiH, to jest HVO-a, ugrozili vojnu moć BiH. Za razliku od odmah oslobođenog Ćurčića, Žalbeno vijeće ovog suda je Prci još 2006. prvostupanjsku presudu od jedne i pol godine zatvora preinačilo u oslobađajuću presudu, čime je prihvaćena žalba njegovih branitelja u tom slučaju, potvrđeno je u Sudu BiH. Prvostupanjskom presudom Prce je bio proglašen krivim da je kao ministar obrane u vrijeme pokušaja uspostave hrvatske samouprave u BiH navodno zloupotrijebio položaj i naredio da se pripadnici HVO-a pošalju iz vojarni kućama na čekanje.

Miroslavu Prci je bila ostala na snazi četverogodišnja zatvorska kazna koju izdržava zbog slučaja “Hercegovačka banka”.

Osuđen pa oslobođen

Nagodbom s tužiteljstvom Prce je u tom slučaju osuđen na pet godina zatvora, ali ga je nekadašnji predsjednik FBiH Niko Lozančić iskoristivši svoje zakonsko pravo pomilovao za godinu dana. Inače, suđenja su često odgođena na zahtjev Jelavićeva branitelja koji je navodio da njegov klijent ne može pratiti slijed rasprava na suđenju u vezi s hrvatskom samoupravom istodobno sa suđenjem u vezi Hercegovačke banke u kojem ga se teretilo za pronevjeru novca što ga je Republika Hrvatska slala kao pomoć Hrvatima u BiH.

Tužitelj John McNair prethodno je povukao dio optužnice koji se odnosi na četvoricu od sedam optuženih hrvatskih dužnosnika u BiH, a radilo se o Petru Miliću, Marku Tokiću, Zdravku Batiniću i Ivi Andriću Lužanskom. Naime, oni nisu bili na rukovodećim pozicijama s kojih bi mogli ugrožavati teritorijalni integritet BiH, pa takva odluka tužitelja McNaira i nije iznenađenje.

vl

Što vi mislite o ovoj temi?

BiH

PLAN BOŠNJAČKE POLITIKE: Migrante registriraju u Mostaru da bi ih ostavili u HNŽ-u

Objavljeno

na

Objavio

Ilegalni migranti bili su tjednima i mjesecima bez ikakvog statusa po parkovima u Sarajevu, a što je za svaku osudu, ali su po dolasku u IC Salakovac odmah pokrenuli postupak azila i pri tome su navodno dobili i službeno mjesto boravišta u Mostaru, piše Večernji list BiH.

Imamo saznanja da je velik broj ilegalnih imigranata pokrenuo postupak azila i iskazao namjeru za azil pred službama za strance u Sarajevu, ali da Ministarstvo sigurnosti nije izvršilo pravodobno registraciju istih stranaca, što mu je bila i zakonska dužnost – stoji, između ostalog, u otvorenom pismu predsjednika Vlade HNŽ-a Nevenka Hercega državnim institucijama.

Dominacija preko migranata

Upravo ova informacija otkriva kako je bošnjačka politika odlučila migrante iskoristiti za pokušaj dominacije nad ostalim narodima.

Naime, migranti su mogli biti registrirani u Sarajevu još prije nekoliko tjedana, ali vlasti nisu dopustile takav scenariji. Kada su prebačeni u Mostar, odmah se pristupilo procesu registracije.

Srbija namjerno propušta migrante kroz svoj teritoriji jer ako ih ne registrira, neće ih iz europske zemlje moći deportirati u Srbiju. U BiH je registracija počela dolaskom ljudi u Mostar. Ako oni nastave put dalje prema Europi i europske zemlje iz budu deportirale, oni će biti vraćeni u Mostar.

S obzirom na to da se njihov broj stalno povećava, vrlo je moguće da se na ovaj način izmjeni etnička slika Mostara i da u njemu Hrvati više ne budu većina – objašnjavaju nam naši sugovornici.

Ovome u prilog ide činjenica kako su migranti koji su prebačeni u Mostar mogli biti smješteni i na prostor općine Hadžići, točnije u vojarni koja se nalazi u toj općini, ali se općinski načelnik usprotivio takvoj ideji.

Navodno je on bio protiv jer u vojarni nisu osigurani uvjeti za smještaj migranata. U biti, to je samo izlika da se migranti prebace u Mostar.

Neslužbene informacije govore kako će uskoro u Salakovcu biti osigurani uvjeti kako bi se proširio smještaj ovoga kampa i kako bi on u konačnici mogao primiti još više migranata. Sve je to dio jednoga šireg plana bošnjačke politike koja migrante koristi u političke svrhe – zaključili su naši sugovornici.

Reakcija Bošnjaka

Ipak, ono što autori ovakvog plana nisu očekivali jest činjenica da se veći broj Bošnjaka protivi ideji naseljavanja migranata na području Mostara.

Tome svjedoči i peticija koju su potpisali stanovnici Bijelog Polja, mostarskog prigradskog naselja u kojem žive i Hrvati i Bošnjaci, a kojom se traži zaštita od migranata i upozorava na pogoršanje sigurnosne situacije.

Ističe se kako je riječ o ljudima za koje država nije utvrdila radi li se o bivšim pripadnicima terorističkih organizacija ili ne, čak se ne zna ni njihov stvarni identitet, što dovodi do grubog kršenja sigurnosne situacije u HN županiji.

 

Migrante se neće moći prebacivati bez suglasnosti lokalnih vlasti

 

Migranti ulaze u privatne posjede, građani traže zaštitu

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Pater Ike Mandurić: Hrvatska ima milijun intelektualaca… ali, svi oni nisu toliko pamenti ni odgovorni koliko je to jedan predsjednik stranke

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska ima:
– tisuće doktora znanosti,
– tisuće vrlo uspješnih gospodarstvenika
– stotine tisuća inženjera, ekonomista, pravnika…
– milijun intelektualaca…

Ali, svi oni nisu toliko pamenti ni odgovorni koliko je to jedan predsjednik stranke da bi znali sa liste probrati onoga koga žele da ih predstavlja u Saboru.

Jako je opasno takvim tipovima dati pero u ruke da zaokruže onoga koga žele. Sve to treba prepustiti predsjedniku stranke  On je, time što je postao predsjednik, valjda poprimio božanske sposobnosti…

Stoga nam tako i ide.

Ne nipošto mijenjati ovaj tako prokušan i dokazan model. To bi, nakon svega, stvarno bilo šteta velika… 

 

Pater Ike Mandurić: Pa sad ti nemoj dat potpis za referendum!

 

Pater Ike Mandurić: Hrvatska ima samo jedan problem: KRIVI POLITIČARI

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari

No Recent Comments Found