Pratite nas

Jelaviću se opet sudi za ‘hrvatsku samoupravu’

Objavljeno

na

Optužnica protiv Ante Jelavića, nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH.

Ante_Jelavi__247042S1

Sudsko vijeće Državnoga suda BiH, kojim će predsjedati sutkinja Tatjana Kosović, za četvrtak je sazvalo početak nove glavne rasprave koja je još početkom ovog stoljeća pokrenuta protiv Ante Jelavića, u to vrijeme predsjednika HDZ-a BiH, člana Predsjedništva BiH, a jedno razdoblje i ministra obrane FBiH. Kako nam je potvrdio njegov odvjetnik Josip Muselimović, ovaj maratonski postupak se vodi zbog osnova sumnje da je obavljajući navedene dužnosti počinio kaznena djela podrivanja vojne i obrambene moći i zloupotrebe položaja ili ovlasti.

Jelavićeva obrana

U svoju obranu, davne 2004., optuženi Ante Jelavić je izjavio:

“Časni sude, nisam kriv! Borio sam se za preoblikovanje daytonske BiH u kojoj bi moj narod, zajedno s druga dva konstitutivna naroda imao potpunu ravnopravnost. Borio sam se za ono za što se danas zalaže svaki normalan čovjek. To i ništa više i ništa manje!”

Tako je nakon punih osam godina ponovno ‘odmrznut’ slučaj “hrvatske samouprave” u kojem se, osim Jelaviću, sudilo i Miroslavu Prci, bivšem ministru obrane FBiH i Draganu Ćurčiću, generalu HVO-a, koji se terete da su raspuštanjem hrvatske sastavnice Vojske Federacije BiH, to jest HVO-a, ugrozili vojnu moć BiH. Za razliku od odmah oslobođenog Ćurčića, Žalbeno vijeće ovog suda je Prci još 2006. prvostupanjsku presudu od jedne i pol godine zatvora preinačilo u oslobađajuću presudu, čime je prihvaćena žalba njegovih branitelja u tom slučaju, potvrđeno je u Sudu BiH. Prvostupanjskom presudom Prce je bio proglašen krivim da je kao ministar obrane u vrijeme pokušaja uspostave hrvatske samouprave u BiH navodno zloupotrijebio položaj i naredio da se pripadnici HVO-a pošalju iz vojarni kućama na čekanje.

Miroslavu Prci je bila ostala na snazi četverogodišnja zatvorska kazna koju izdržava zbog slučaja “Hercegovačka banka”.

Osuđen pa oslobođen

Nagodbom s tužiteljstvom Prce je u tom slučaju osuđen na pet godina zatvora, ali ga je nekadašnji predsjednik FBiH Niko Lozančić iskoristivši svoje zakonsko pravo pomilovao za godinu dana. Inače, suđenja su često odgođena na zahtjev Jelavićeva branitelja koji je navodio da njegov klijent ne može pratiti slijed rasprava na suđenju u vezi s hrvatskom samoupravom istodobno sa suđenjem u vezi Hercegovačke banke u kojem ga se teretilo za pronevjeru novca što ga je Republika Hrvatska slala kao pomoć Hrvatima u BiH.

Tužitelj John McNair prethodno je povukao dio optužnice koji se odnosi na četvoricu od sedam optuženih hrvatskih dužnosnika u BiH, a radilo se o Petru Miliću, Marku Tokiću, Zdravku Batiniću i Ivi Andriću Lužanskom. Naime, oni nisu bili na rukovodećim pozicijama s kojih bi mogli ugrožavati teritorijalni integritet BiH, pa takva odluka tužitelja McNaira i nije iznenađenje.

vl

facebook komentari

Kultura

Prof. dr. Zdravko Tomac: Sramim se što sam bio član SDP-a

Objavljeno

na

Objavio

Knjiga potpredsjednika Vlade demokratskoga jedinstva Zdravka Tomca “Tuđmanovo i Stepinčevo hrvatstvo” predstavljena je u četvrtak u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu.

O knjizi su govorili saborski zastupnik HDZ-a Miroslav Tuđman, akademik Davorin Rudolf, književnica Nevenka Nekić i autor knjige Zdravko Tomac. Na predstavljanju je bila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Knjiga o hrvatskom patriotizmu, uspinjanju i padovima, te prinos autentičnoj povijesti

Po riječima akademik Rudolfa, “knjiga je štivo o hrvatskom patriotizmu, slozi i zajedništvu, uspinjanju i hrvatskim padovima te o zločestim momcima u hrvatskoj politici”. Knjiga je i prinos autentičnoj povijesti, istaknuo je i ocijenio “kako je izlaz iz krize povratak Tuđmanu”.

“U Tomčevoj knjizi predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Andrej Plenković su prototip suvremenih političara”, rekao je akademik Rudolf.

Miroslav Tuđman rekao je da je knjiga “podroban prikaz hrvatske političke pozornice” te kako Zdravko Tomac “smatra da je najveća Tuđmanova pogreška to što je prihvatio Daytonski sporazum”.

“No, unatoč tomu, zato što je stvorio hrvatsku državu, Tomac smatra Franju Tuđmana najvećim Hrvatom i jedinim državnikom među hrvatskim političarima”, istaknuo je Miroslav Tuđman.

Ocijenio je da knjiga nije povijest hrvatstva, ali jest pregled događaja na hrvatskoj pozornici i može biti predložak za temeljita istraživanja.

Književnica Nevenka Nekić ocijenila je kako se “iza slojeva Tomčeva pisanja krije transcedentno i prošlo, a oko likova Franje Tuđmana i kardinala Stepinca okupljao se hrvatski narod u teškim vremenima”, te da Tomac “prodire duboko u duše ljudi o kojima piše”.

Nekić smatra “kako se autor u svojoj knjizi okomio i na ‘vučji čopor’, čijih predstavnika danas ima i u Hrvatskome saboru, a neki pripadnici ‘čopora’ i danas kleveću kardinala Alojzija Stepinca”.

“Stepinac je bio svjestan da hrvatski narod ima pravo na svoju državu i bio je spreman položiti život za svoj narod, što potvrđuje njegovo držanje pred komunističkim sudom”, istaknula je.

Ustvrdila je kako “mističnu snagu kardinala Stepinca ne može ukinuti ni ‘vučji čopor'” te je pozvala hrvatsku mladež da “nikada više ne dopusti da nas razoružaju”.
Andrej Plenković JOŠ JEDNOM ČESTITAO Premijer Plenković primio Srbića

Autor je pak istaknuo kako je “predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ’emocionalni Hrvat’ i patriot te dostojna nasljednica predsjednika Franje Tuđmana”.

“Danas se borimo s ateistima, komunistima i lažnim antifašistima”, ustvrdio je Tomac te dodao kako se “srami što je nekad bio član SDP-a” jer današnji SDP ne ruši samo Vladu, nego i Hrvatsku.

Knjiga “Tuđmanovo i Stepinčevo hrvatstvo – hrvatstvo političara, kardinala, biskupa i hrvatskih mučenika” (422 str.) podijeljena je na deset poglavlja – Tuđman, Mučeničko hrvatstvo Alojzija Stepinca, Hrvatstvo Vlade demokratskoga jedinstva, Hrvatstvo kardinala Kuharića, Antihrvatstvo Mesića i Josipovića, Moja istina o Račanu, Hrvatstvo Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatstvo Dražena Budiše, Hrvatstvo ostalih mučenika te A.G Matoš, svjetionik hrvatskoga patriotizma.

Knjigu je objavila zagrebačka nakladna kuća Tkanica.

Zdravko Tomac (1937.) bio je redoviti profesor Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. U doba Domovinskoga rata obnašao je dužnost potpredsjednika Vlade demokratskog jedinstva (1991.-1992.). Autor je više knjiga, među kojima je i knjiga “Hrvatski patriotizam: što to znači biti Hrvat? (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Udruge veterana zagrebačkih branitelja Vukovara: Šteta koju je Stanković nanio je nemjerljiva

Objavljeno

na

Objavio

Postavlja se pitanje do kojih granica novinar ima pravo pozivati se na slobodu govora. Smije li pri tome vrijeđati i omalovažavati druge?, poručuje predsjednik Udruge veterana zagrebačkih branitelja Vukovara Zvonko Čurković

Udruga veterana zagrebačkih branitelja Vukovara pohvalila je danas stav HRT-a, koji se ogradio od izjava Aleksandra Stankovića o Domovinskom ratu u emisiji Nedjeljom u 2.

Podsjetimo, HRT se ogradio od izjava koje je Stanković dao u svojoj emisiji ispitujući gosta Predraga Mišića, a to ograđivanje osudio je HND nazvavši ga “licemjernim napadom vodstva HRT-ova na vlastitog novinara”.

“Pohvaljujemo stav Hrvatske radio televizije da su zaposlenici javnoga medijskog servisa obavezni objektivno i nepristrano raditi te poštivati pozitivne zakonske propise Republike Hrvatske što je navedeni novinar prekršio svojim nastupom te se nadamo da će HRT nastaviti dosljedno štiti dignitet Domovinskog rata.

Štetu koju je novinar Aleksandar Stanković nanio dignitetu Domovinskoga rata i hrvatskim braniteljima koji su zbog njegovih neprimjerenih izjava ponovno proživljavali svoje ratne traume je nemjerljiva i na žalost dugo ćemo osjećati posljedice tih izjava”, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Udruge veterana zagrebačkih branitelja Vukovara Zvonko Čurković.

Dodaje da Stankovićevi istomišljenici “nastavljaju s vrijeđanjem hrvatskih branitelja i propitkivanjem karaktera Domovinskoga rata sve pod krinkom prava na slobodu govora”.

“Postavlja se pitanje do kojih granica novinar ima pravo pozivati se na slobodu govora. Smije li pri tome vrijeđati i omalovažavati druge? Smije li narušavati suverenitet države i kršiti Ustav Republike Hrvatske, zakone, deklaracije te druge propise? Smije li iskrivljavati povijesne činjenice? Smije li novinar svojom javnom riječi širiti mržnju među građanima?

Trebaju li svi građani postati taoci takvih novinara koji će pravo na slobodu govora širiti do te granice da se ugrožavaju slobode i prava drugih ili državne institucije koje financiraju te novinare trebaju podvući crtu između prava na slobodno izražavanje i ugrožavanja prava drugih.

Ti isti novinari kada netko iznese stav koji je suprotan njihovim vrijednostima zaboravljaju na pravo slobode govora i koriste svoj javni utjecaj kako bi omalovažili tuđe (drugačije) mišljenje.

Stoga smatramo da je doista važno s više strana promotriti je li dozvoljena ekstenzija prava na slobodu govora da tih granica da je se percipira na način da svatko može govoriti što želi bez baratanja činjenicama i bez obzira kakve posljedice izrečena riječ ostavlja”, kaže Čurković.

Kamenjar.com

Marko Jurič: Kakva je ovo glupost HRT se ograđuje od svojeg novinara Ace Stankovića?

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi traži suspendiranje Aleksandra Stankovića

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari