Pratite nas

Jelaviću se opet sudi za ‘hrvatsku samoupravu’

Objavljeno

na

Optužnica protiv Ante Jelavića, nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH.

Ante_Jelavi__247042S1

Sudsko vijeće Državnoga suda BiH, kojim će predsjedati sutkinja Tatjana Kosović, za četvrtak je sazvalo početak nove glavne rasprave koja je još početkom ovog stoljeća pokrenuta protiv Ante Jelavića, u to vrijeme predsjednika HDZ-a BiH, člana Predsjedništva BiH, a jedno razdoblje i ministra obrane FBiH. Kako nam je potvrdio njegov odvjetnik Josip Muselimović, ovaj maratonski postupak se vodi zbog osnova sumnje da je obavljajući navedene dužnosti počinio kaznena djela podrivanja vojne i obrambene moći i zloupotrebe položaja ili ovlasti.

Jelavićeva obrana

U svoju obranu, davne 2004., optuženi Ante Jelavić je izjavio:

“Časni sude, nisam kriv! Borio sam se za preoblikovanje daytonske BiH u kojoj bi moj narod, zajedno s druga dva konstitutivna naroda imao potpunu ravnopravnost. Borio sam se za ono za što se danas zalaže svaki normalan čovjek. To i ništa više i ništa manje!”

Tako je nakon punih osam godina ponovno ‘odmrznut’ slučaj “hrvatske samouprave” u kojem se, osim Jelaviću, sudilo i Miroslavu Prci, bivšem ministru obrane FBiH i Draganu Ćurčiću, generalu HVO-a, koji se terete da su raspuštanjem hrvatske sastavnice Vojske Federacije BiH, to jest HVO-a, ugrozili vojnu moć BiH. Za razliku od odmah oslobođenog Ćurčića, Žalbeno vijeće ovog suda je Prci još 2006. prvostupanjsku presudu od jedne i pol godine zatvora preinačilo u oslobađajuću presudu, čime je prihvaćena žalba njegovih branitelja u tom slučaju, potvrđeno je u Sudu BiH. Prvostupanjskom presudom Prce je bio proglašen krivim da je kao ministar obrane u vrijeme pokušaja uspostave hrvatske samouprave u BiH navodno zloupotrijebio položaj i naredio da se pripadnici HVO-a pošalju iz vojarni kućama na čekanje.

Miroslavu Prci je bila ostala na snazi četverogodišnja zatvorska kazna koju izdržava zbog slučaja “Hercegovačka banka”.

Osuđen pa oslobođen

Nagodbom s tužiteljstvom Prce je u tom slučaju osuđen na pet godina zatvora, ali ga je nekadašnji predsjednik FBiH Niko Lozančić iskoristivši svoje zakonsko pravo pomilovao za godinu dana. Inače, suđenja su često odgođena na zahtjev Jelavićeva branitelja koji je navodio da njegov klijent ne može pratiti slijed rasprava na suđenju u vezi s hrvatskom samoupravom istodobno sa suđenjem u vezi Hercegovačke banke u kojem ga se teretilo za pronevjeru novca što ga je Republika Hrvatska slala kao pomoć Hrvatima u BiH.

Tužitelj John McNair prethodno je povukao dio optužnice koji se odnosi na četvoricu od sedam optuženih hrvatskih dužnosnika u BiH, a radilo se o Petru Miliću, Marku Tokiću, Zdravku Batiniću i Ivi Andriću Lužanskom. Naime, oni nisu bili na rukovodećim pozicijama s kojih bi mogli ugrožavati teritorijalni integritet BiH, pa takva odluka tužitelja McNaira i nije iznenađenje.

vl

Što vi mislite o ovoj temi?

BiH

Biskupi u Mostaru izrazili žaljenje da je BiH ratificirala Istanbulsku konvenciju

Objavljeno

na

Objavio

Davor Visnjic/PIXSELL

Biskupi pozivaju i potiču sve političke i društvene strukture da u središte svojih nastojanja stave čovjeka kojem treba služiti svaki sustav i svaka institucija promičući njegovo dostojanstvo i sva osnovna ljudska prava i slobode”, poručili su biskupi na press konferenciji za medije nakon zasjedanja Biskupske konferencije BiH.

Biskupi su izrazili žaljenje što je Istanbulska konvencija usvojena u BiH bez šire rasprave u kojoj bi bile uključene Crkve i vjerske zajednice.

Medijima su rekli kako daju potporu braći u biskupstvu u Republici Hrvatskoj i svim ljudima koji se zalažu za istinsko vrednovanje života, obitelji i bračnog zajedništva muškarca i žene na temelju naravnog zakona i Božje objave. Govoreći o problemu odlaska, istaknuli su kako je lani šest vjeroučitelja, koji su imali zasnovan stalni radni odnos, odselilo na Zapad a da ih je sedam ove godine najavilo da će učiniti isto.

Naime, Biskupska konferencija BiH je 20. i 21. ožujka u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru održala svoje 72. redovito zasjedanje pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića.

Priopćili su kako ohrabruju sve da se okrenu izgradnji društva u kojem će svakom čovjeku i svakom narodu u cijeloj Bosni i Hercegovini biti priznato i poštivano pravo na vlastiti identitet jer je to temeljni preduvjet za izgradnju suživota u različitosti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

U IK se osim rodne ideologije kriju i ‘zakoni o izbjeglicama’

Objavljeno

na

Objavio

Dragi prijatelji …znate li vi što je to Kinder jaje ???

E , to vam je ono čokoladno jaje, fino zamotano u šareni papir .
Prvo se namučiš da pažljivo skineš taj papir da se onaj tanki sloj čokolade ne polomi.
Onda zagrizeš i dok se slatka čokolada topi u ustima, u sredini jajeta je plastična kutijica .
U njoj igračkica … mali sitni dijelovi i upute za sastavljanje ..
Takoc… malo čokoladice i igračkica i naravno upute ..

Prethodnica tog Kinder jajeta bile su u našem djetinjstvu Babuške !!
Joj, nikad kraja radosti.

Prvo ona velika debela , pa ju otvoriš a u njoj još druga , pa ju otvoriš , ono opet jedna …
I tako od jedne Babuške odjednom još četiri druge …
A imaju i one bajke ..
Iza sedam brežuljaka …
Eto tako i naša Istanbulska nevjesta …

Eee, ma nije uzalud to ime ..
Tako su je dobro zamotali da je sve ovo gore navedeni teški amaterizam.
Bajke , i Kinder jaje i Babuške !!
Neš ti !
Zaštita žena !
Deluxe !

Kad ono osim rodne ideologije i zakoni o izbjeglicama !
Negdje u sitnotisku!
Čim dođu na granicu odma ih se mora zbrinuti !
Da, dobro vidite ! Već na granici !
I ne smije ih se deportirati čak i ako im se odbije azil .
Valjda je svakome jasno zašto su zemlje koje se svakako deklariraju , recimo jedna ateistička Češka , hladno odbile ratificirati ovaj dokument !!!

Čeka nas kažu novi val migranata .
A ovo je zakon iznad svih drugih prođe li i ratificira se !
Ide nam eto Uskrs..

Nosi nam Premijer veliko Kinder jaje , onako , ravno u gnijezdo … , piše dr. Gordana Zelenika.

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati