Pratite nas

Jelaviću se opet sudi za ‘hrvatsku samoupravu’

Objavljeno

na

Optužnica protiv Ante Jelavića, nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH.

Ante_Jelavi__247042S1

Sudsko vijeće Državnoga suda BiH, kojim će predsjedati sutkinja Tatjana Kosović, za četvrtak je sazvalo početak nove glavne rasprave koja je još početkom ovog stoljeća pokrenuta protiv Ante Jelavića, u to vrijeme predsjednika HDZ-a BiH, člana Predsjedništva BiH, a jedno razdoblje i ministra obrane FBiH. Kako nam je potvrdio njegov odvjetnik Josip Muselimović, ovaj maratonski postupak se vodi zbog osnova sumnje da je obavljajući navedene dužnosti počinio kaznena djela podrivanja vojne i obrambene moći i zloupotrebe položaja ili ovlasti.

Jelavićeva obrana

U svoju obranu, davne 2004., optuženi Ante Jelavić je izjavio:

“Časni sude, nisam kriv! Borio sam se za preoblikovanje daytonske BiH u kojoj bi moj narod, zajedno s druga dva konstitutivna naroda imao potpunu ravnopravnost. Borio sam se za ono za što se danas zalaže svaki normalan čovjek. To i ništa više i ništa manje!”

Tako je nakon punih osam godina ponovno ‘odmrznut’ slučaj “hrvatske samouprave” u kojem se, osim Jelaviću, sudilo i Miroslavu Prci, bivšem ministru obrane FBiH i Draganu Ćurčiću, generalu HVO-a, koji se terete da su raspuštanjem hrvatske sastavnice Vojske Federacije BiH, to jest HVO-a, ugrozili vojnu moć BiH. Za razliku od odmah oslobođenog Ćurčića, Žalbeno vijeće ovog suda je Prci još 2006. prvostupanjsku presudu od jedne i pol godine zatvora preinačilo u oslobađajuću presudu, čime je prihvaćena žalba njegovih branitelja u tom slučaju, potvrđeno je u Sudu BiH. Prvostupanjskom presudom Prce je bio proglašen krivim da je kao ministar obrane u vrijeme pokušaja uspostave hrvatske samouprave u BiH navodno zloupotrijebio položaj i naredio da se pripadnici HVO-a pošalju iz vojarni kućama na čekanje.

Miroslavu Prci je bila ostala na snazi četverogodišnja zatvorska kazna koju izdržava zbog slučaja “Hercegovačka banka”.

Osuđen pa oslobođen

Nagodbom s tužiteljstvom Prce je u tom slučaju osuđen na pet godina zatvora, ali ga je nekadašnji predsjednik FBiH Niko Lozančić iskoristivši svoje zakonsko pravo pomilovao za godinu dana. Inače, suđenja su često odgođena na zahtjev Jelavićeva branitelja koji je navodio da njegov klijent ne može pratiti slijed rasprava na suđenju u vezi s hrvatskom samoupravom istodobno sa suđenjem u vezi Hercegovačke banke u kojem ga se teretilo za pronevjeru novca što ga je Republika Hrvatska slala kao pomoć Hrvatima u BiH.

Tužitelj John McNair prethodno je povukao dio optužnice koji se odnosi na četvoricu od sedam optuženih hrvatskih dužnosnika u BiH, a radilo se o Petru Miliću, Marku Tokiću, Zdravku Batiniću i Ivi Andriću Lužanskom. Naime, oni nisu bili na rukovodećim pozicijama s kojih bi mogli ugrožavati teritorijalni integritet BiH, pa takva odluka tužitelja McNaira i nije iznenađenje.

vl

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Hrvatska šalje specijalnu postrojbu na veliku vježbu NATO-a

Objavljeno

na

Objavio

Detalj s vojne vježbe Velebit 18

Na vježbi nazvanoj “Trident Juncture 18” NATO će okupiti vojne snage tridesetak zemalja članica saveza, a u njoj će sudjelovati i Šveđani koji formalno nisu u NATO-u, kao i Finska koja za vježbu daje dio svoga morskog i zračnog prostora. Saveznici već upućuju postrojbe u Norvešku gdje će se okupiti prava armija od 50.000 vojnika, s 10.000 vojnih vozila, 150 zrakoplova i 60-ak brodova.

NATO će tako na hladnom sjeveru, očekuje se u zimskim uvjetima, testirati svoje planove razvijene nakon aneksije Krima, nakon čega je i počelo jačanje obrane članica NATO-a. Najviše vojnika šalju SAD i Njemačka koja ozbiljno pridonosi “Združenom trozupcu” s čak 8000 vojnika.

Tako velika NATO-ova vježba neće proći bez sudjelovanja Hrvatske i HV-a. Istina, ovaj put u Norvešku HV neće uputiti neku postrojbu veličine satnije ili veću, niti svoj tenkovski oklop ili kopnene snage na Patriama, ali šalje svoju tajnovitu postrojbu koja djeluje na zagrebačkom Plesu, a riječ je o komunikatorima, posebno obučenim stručnjacima za vezu koji su NATO certificirani, a čiji je zadatak osigurati neprekinuto, šifrirano i neometano komuniciranje zapovjednih stožera i postrojba na terenu.

Kako doznaje Večernji List, Glavni stožer OSRH i MORH u Norvešku šalju 25 naših vojnih komunikatora koji su već dokazali svoje znanje i mogućnosti u nekim drugim operacijama NATO-a, primjerice u Afganistanu i Turskoj. Prošli su specijalnu obuku, NATO je za razvijanje tih sposobnosti Hrvatske vojske investirao u nabavu najmodernije opreme i uređaja, a zauzvrat HV, kada to NATO zatraži, šalje naše veziste u misije ili operacije u svijetu.

Pripadnici te postrojbe s Plesa, čiji jedan dio odlazi sada u Norvešku, obučeni su, kako kažu u našem vojnom vrhu, da uspostave sigurnu i neprekinutu satelitsku ili UHF vezu u pustinjama, prašumama, u svim uvjetima.

No, to nisu jedini Hrvati koji će sudjelovati u velikoj vježbi na sjeveru.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Jerko Ivanković – Lijanović osuđen na 12 godina zatvora

Objavljeno

na

Objavio

Jerko Ivanković – Lijanović je osuđen prvostupanjski na 12 godina zatvora i novčanu kaznu od 50 tisuća KM, dok je ukupna kazna od 52 godine i osam mjeseci danas na Sudu BiH izrečena za optužene u slučaju Jerko Ivanković – Lijanović i drugi.

Slavo Lijanović je osuđen na 10 godina, dok je Milorad Bahilj osuđen na pet godina i 10 mjeseci. Jozo Lijanović oslobođen je optužnice, javlja N1.

Spomenuti Jerko Ivanković – Lijanović se nije pojavio na izricanju presude.

Sud BiH potvrdio je 18. sječnja 2016. godine optužnicu protiv Lijanovića, Milorada Bahilja, Joze Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjane Šakote, Mirka Galića i Miroslava Čolaka, te firmi “Lijanovići”, “Mi-mo”, “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”.

Oni se terete da su od 2007. do 2012. djelovali kao povezana grupa, osnivali nove firme na koje su prenosili sirovine, proizvode i opremu, te nastavljali poslovanje, a stečene višemilijunske porezne dugove ostavljali na ranijim poduzećima, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist od oko 13,5 milijuna KM.

Osim zatvorskih kazni, prema odluci Suda, osuđeni će morati vratiti novac koji su nezakonito stekli.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari