Connect with us

Pregled

Jelena Veljača se ispričala zbog izjave o socijalnim radnicima

Objavljeno

-

Osnivačica inicijative #Spasime Jelena Veljača ispričala se ako je svojom “ostrašćenom izjavom pridonijela atmosferi linča socijalnih radnika” te izvijestila da je s ministrom socijalne skrbi dogovoreno da se hitno donese akcijski plan za restrukturiranje i unapređenje sustava.

Veljača je nakon sastanka inicijative s ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipom Aladrovićem ustvrdila da se stvorila atmosfera uvjerenja da je #Spasi me podržavala ili čak potaknula linč protiv socijalnih radnica, “što nije točno”.

Ispričala se “ako je svojom ostrašćenom izjavom koja je bila potaknuta ishodom monstruoznog događaja iz Nove Gradiške” izazvala dio te atmosfere jer to, kaže, nije u duhu inicijative niti dio njenih osobnih vrijednosti i uvjerenja.

Veljača se u nedavnom statusu na facebooku zauzela za otkaz i oduzimanje licenci i/ili dozvole za rad cijelom “stručnom” timu iz Nove Gradiške i moguću kaznenu odgovornost. Nisam pravnica, ali sam majka i čovjek i mislim da je njihov propust za zatvor”, napisala je.

“Ono što je dio mojih uvjerenja i inicijative je da ne zatvaramo oči pred problemima”, poručila je danas Veljača.

Svjesne su, kaže, da je ovaj slučaj u Novoj Gradiški incidentan, “ali on nije incident”. Postoje, dodala je, slučajevi koji nisu završili fatalno, ali su problematični i na to su željele upozoriti.

Veljača je izrazila zadovoljstvo što je inicijativa od studenog u konstantnom dijalogu s resornim ministrom koji je, ocijenila je, pokazao političku volju i osobnu želju da se taj sustav poboljša.

“Puno smo razgovarali i o pravima djeteta koji moraju biti na prvom mjestu ispred apsolutno svih roditelja. U tom smislu dogovorili smo se da ministarstvo ide u akcijski plan za poboljšanje sustava”, rekla je.

Odluke se, dodala je, unutar sustava moraju donijeti i nada se da će se “hermetičnost sustava socijalne skrbi ovom prilikom riješiti i promijeniti i da će se za smrt koja je bila apsolutno nepotrebna snositi osobna odgovornost i nitko se neće skrivati iza sustava”.

Iz inicijative su izvijestile da je na sastanku s Ministarstvom pravosuđa dogovoreno osnivanje posebnog očevidnika za slučajeve zlostavljanja u obitelji, koji će biti dostupan čitavom sustavu koji se bavi tom problematikom – centrima za socijalnu skrb, sudovima i državnom odvjetništvu.

Prošli tjedan je od strane resornog ministarstva ravnateljima centara za socijalnu skrb poslana uputa u kojoj se poručuje da se stručni djelatnici kada je uključeno nasilje u obitelji moraju pridržavati Istanbulske konvencije i protokola o postupanju u slučaju nasilja.

To znači da kada se procjenjuju kompetencije roditelja, nasilje jednog roditelja uzima kao otegotna okolnost te da u svim postupanjima interes djeteta mora biti iznad interesa roditelja.

Milanović Litre poručio Jeleni Veljači: Ako ste Vi spasitelji našega društva loše nam se piše

Na sastanku je dogovoreno da nadzor nad postupanjima centara za socijalnu skrb bude redovit kao i to da Ministarstvo naloži centrima reviziju stručnog tima i postupaka u kojima je dijete izuzeto ili vraćeno u obitelji, kako bi se spriječilo ponavljanje tragedija poput one iz Nove Gradiške.

Vedrana Šimundža-Nikolić iz Ministarstva pravosuđa i uprave istaknula je kako je dogovoreno da će se kao posebno kazneno djelo izdvojiti već postojeće protupropisno ponašanje kad službena osoba svojim nečinjenjem ili pogrešnim činjenjem dovede do određenih posljedica i ne zaštiti prava djeteta.

“Već sad u zakonu postoji kazneno djelo koje propisuje sankcioniranje onoga tko ne izvršava odluku kojom se zaštićuje dobrobit i prava djeteta, ali ovdje imamo situaciju koja nije neizvršenje odluke, već nedonošenje odluke. To bi se procesuiralo i uobličilo u posebnom kaznenom djelu”, istaknula je.

Ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić rekla je da su počeli raditi analize smještene djece, bilo kroz udomiteljstvo ili oblik smještaja u ustanovi socijalne skrbi. “Taj dio će ministarstvo analizirati i zatražilo je podatke od centara za socijalnu skrb i prije tragičnog slučaja, kako bismo vidjeli kakvo je stanje smještene djece, trebaju li ona ostati u sustavu”, kazala je Barilić.

Ministar Aladrović kazao je da su vrlo odlučni u promjenama sustava te izrazio uvjerenje da se uz suglasje i djelovanje svih aktera u društvu ovaj sustav može unaprijediti.

Najavio je da će akcijski plan vrlo brzo prezentirati. “Siguran sam da ćemo i u idućim danima imati aktivne razgovore i donijeti najbolje odluke”, rekao je. (Hina)

Marijan Knezović: Pita se gospođa Veljača kako je moguće da se pet mjeseci nije vidjelo da je dijete zlostavljano?

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari