Pratite nas

Pregled

Jelenić: DORH se bavi svim predmetima u kojima postoji sumnja da je počinjeno kazneno djelo

Objavljeno

na

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić u srijedu je na kraju saborske rasprave o izvješćima o radu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) u 2017. i 2018., poručio kako će se na temelju svega što je čuo više angažirati oko nekih stvari na koje su ukazali zastupnici.

“Na temelju svega što sam danas čuo u raspravi notirao sam nekoliko stvari o kojima definitivno ja kao glavni državni odvjetnik i moje kolege trebamo u svojem budućem budućem radu povest više računa odnosno više se angažirati”, kazao je Jelenić.

Jelenić je završno istaknuo kako je rad DORH-a u 2017. i 2018. godini bio kvalitetan i ažuran, ocjenivši da se ne smije mjeriti prema nekim pojedinačnim predmetima kojima neki nisu zadovoljni.

Na kritike saborske oporbe da DORH ili on osobno ne rade ništa, glavni državni odvjetnik odgovorio je kako za takav zaključak prvo treba znati što radi glavni državni odvjetnik i DORH.

Nekorektnim je ocijenio i pozivanje na izvješće Europske komisije jer u njemu, kaže, nema kritike uz kazneni progon korupcije već uz radnje na razini prevencije korupcije.

“Pretpostavljam da je razlog konstatacije kako ‘ne radimo ništa’, taj jer ne radimo onako kako netko misli da bi trebali raditi”, kazao je.

Na kritike o odbacivanju kaznenih prijava odgovorio je kako ne želi braniti njihov broj niti to je li ih trebalo odbaciti, dodavši da odluke o tome donose državni odvjetnici, sukladno zakonu.

Naglasio je da za veliki broj odbačaja podnositelji imaju pravo po zakonu preuzeti kazneni progon pred nadležnim sudom i tako ti odbačaji mogu proći i sudsku kontrolu.

Jelenić ističe kako se DORH bavi svim predmetima u kojima postoji relevantan stupanj sumnje da je počinjeno kazneno djelo, te da svaku prijavu provjerava.

“Niti jedna kaznena prijava za koju se prikupe podaci i činjenice da postoji osnovana sumnja da je počinjeno kazneno djelo, neće biti odbačena. Tako stvari stoje u Državnom odvjetništvu”, rekao je Jelenić.

Dodaje kako nijedan odbačaj nije rezultat korupcije u DORH-u .

Što se tiče predmeta ratnih zločina kazao je da poduzima mjere za koje smatra da će pridonijeti tome da rad na tim predmetima bude učinkovitiji i kvalitetniji.

Sabor sjednicu nastavlja u četvrtak. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Znanstvenik Lauc: Hrvatska je uspjela!

Objavljeno

na

Objavio

Znanstvenik ističe da dolazi vrijeme za ozbiljne izračune kojom brzinom puštati epidemiju da se širi i kako je kontrolirati

Gordan Lauc, redoviti profesor biokemije i molekularne biologije sa PMF-a, smatra kako je Hrvatska rano zaustavila eksponencijalno širenje koronavirusa, a posebnu zaslugu pripisuje ravnateljici Klinike za infektivne bolesti Alemki Markotić.

“Hrvatska je uspjela! Pred nekoliko tjedana su me optuživali da širim paniku pa je u redu da sada malo širim optimizam.

Zahvaljujući vrlo ranom uvođenju testiranja za što možemo zahvaliti prof. Alemki Markotić, a nakon toga i sustavnog epidemiološkog suzbijanja širenja virusa i pravovremenog zatvaranja škola i drugih javnih prostora koje je provodio Stožer civilne zaštite, Hrvatska je rano zaustavila eksponencijalno širenje virusa i sada smo u fazi linearnog rasta koji ne bi trebao ugroziti naš zdravstveni sustav. Ne smijemo se još previše opustiti jer stiže još jedan val zahlađenja i epidemija bi mogla ponovno ubrzati, no dolazi vijeme za jako ozbiljne izračune kojom brzinom puštati ovu epidemiju da se širi i kako je kontrolirati.

U svakom slučaju prolazno vrijeme nam je jako dobro i negdje smo između zapada Europe i dalekog istoka”, napisao je Lauc na svom Facebooku te objavio dva grafa koji ilustrirao kako se virus širio u Hrvatskoj, a kako u drugim zemljama.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Mate Rimac: Prijatelji se vide u nevolji. Xiangyang pomaže svom gradu prijatelju – Zagrebu

Objavljeno

na

Objavio

Mate Rimac objavio je fotografiju iz Xiangyanga na kojoj se vidi paket od 20.000 zaštitnih maski koje su Kinezi donirali hrvatskom Crvenom križu. Prije dva mjeseca Rimac Automobili pomoć su slali Kinezima.

“Prijatelji se vide u nevolji. Xiangyang pomaže svom gradu prijatelju – Zagrebu”, napisao je Mate Rimac na Facebooku uz presliku statusa svog partnera u kompaniji Rimac Automobili Marka Pejkovića.

Pejković je objavio fotografiju iz kineskog Xiangyanga na kojoj se vide zapakirane kutije s 20.000 zaštitnih maski koje su poslali hrvatskom Crvenom križu. Odgovor je to na gestu Mate Rimca, koji je u vrijeme vrhunca epidemije koronavirusa u Kini svojim poslovnim partnerima poslao donaciju zaštitnih maski.

“Prije dvije godine, kad su Zagreb i Xiangyang postajali gradovi prijatelji, pitao sam se što gradovi prijatelji rade. Idu li na pivo? No ovo je što rade. Pomažu su si u teškim vremenima. Prije dva mjeseca poslali smo nekoliko tisuća maski u Xiangyang, u kojem je 100 naših kolega bilo u karanteni. Nije to bilo mnogo i nismo to objavili jer je to jednostavno bila ispravna stvar, ne neki PR.

Onda je koronavirus prešao pola svijeta i stigao i u Hrvatsku. Prošlu nedjelju Zagreb je pogodio i najjači potres u posljednjih 100 godina. A onda su naši prijatelji iz Xiangyanga odlučili pomoći. Hrvatskom Crvenom križu poslali su 20.000 maski. Hvala, prijatelji”, napisao je Pejković, prenosi dnevnik.hr.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari