Pratite nas

‘Jergoviću, marš u pi*ku materinu nacistički, a potom i komunistički gade! Prije 27 godina sudjelovao je na nacističkoj zabavi’

Objavljeno

na

Nakon dolaska tadašnje milicije uslijedila je hajka na tadašnje mlade sarajevske intelektualce koji su se zatekli na toj zabavi, a među njima je bio danas ugledni književnik i antifašist Miljenko Jergović kažu u svojem priopćenju iz Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Javnost je tada očekivala kako će sudionici Naci-partyja biti osuđeni na višegodišnje robije te da će im biti zabranjem društveno-politički rad. Dogodilo se upravo suprotno, pojašnjava se dalje u priopćenju. Akteri spomenute zabave iskazali su pokajanje i postali najveći zagovornici i promotori antifašističke ideje na prostorima bivše Jugoslavije.

Dana 13. prosinca navršit će se 27. obljetnica otkako je Isidora Bjelica kći poznatog šahista Dimitrija Bjelice u Sarajevu organizirala nacističku zabavu na koju se se odazvali u društvu i regiji danas važni antifašisti koji su nosili kukaste križeve oko ruku kao što su to nekoć činili pripadnici nacističke Njemačke. Nakon dolaska tadašnje milicije uslijedila je hajka na tadašnje mlade sarajevske intelektualce koji su se zatekli na toj zabavi, a među njima je bio danas ugledni književnik i antifašist Miljenko Jergović kažu u svojem priopćenju iz Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Javnost je tada očekivala kako će sudionici Naci-partyja biti osuđeni na višegodišnje robije te da će im biti zabranjem društveno-politički rad. Dogodilo se upravo suprotno, pojašnjava se dalje u priopćenju. Akteri spomenute zabave iskazali su pokajanje i postali najveći zagovornici i promotori antifašističke ideje na prostorima bivše Jugoslavije.

“Izjava Miljenka Jergovića za „Bhsupersport” u kojoj vrijeđa Josipa Šimunića nazivajući ga „nacističkim gadom” i šalje ga u p..materinu, pokazuje nam samo kako bivša komunistička hobotnica, koju osuđuje međunarodna zajednica zbog zločina koje su napravili u vrijeme svoje vladavine, još uvijek postoji i kako je kao takva ugrađena u institucije postjugoslavenskog društva na prostorima bivše Jugoslavije.”, stoji dalje u priopćenju.

Dodaju da bivša jugoslavenska kontraobavještajna služba još nije objavila popis imena vrbovanih intelektualaca koji su pripadnici svih naroda i narodnosti s prostora bivše Jugoslavije. Štoviše izravno su stavljeni u funkciju kroz međunarodne organizacije, Soroševe medije, lijevo orijentirane političke stranke, elektronske medije, društva književnika i pisaca, razne odbore za ljudska prava da bi se stvorila atmosfera povampirenog fašizma iz Drugog svjetskog rata s nemjerom da se zataškaju zločini koji se se događali od 1945. do 1990., a koje je provodila komunistička partija Jugoslavije na čelu s Titom. “Sve one političke i narodne pokrete, koji su se pojavili 1990. godine i koji su narodnom voljom srušili diktaturu komunističke partije i poveli narode bivše Jugoslavije ka demokraciji i euroatlantskim integracijama, proglašavaju novim fašistima. Isidora Bjelica je kao organizatorica Naci-party-ija bila u funkciji velikosrpske politike, javno podržavala Arkana i velikosrpsku agresiju na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, a Miljenko Jergović je bio zadužen da blati sve one snage koje su se suprotstavile velikosrpskoj agresiji, te da ih proglašava fašistima i ratnim zločincima, tj. da olakša agresorima iz Beograda provođenje vojnih i političkih ciljeva.”, kažu iz Koordinacije udruge branitelja.

I 27 godina nakon te zabave kada ne postoji fašizam kakav je postojao u Drugom svjetskom ratu već je zamijenjen neriješen nacionalnim i povijesnim procesima na prostorima bivše Jugoslavije i gdje svi narodi imaju zajedničku prošlost, ali na različite načine vide povijest i povijesno pravo svakog naroda sa ovih prostora. Neriješeni su zločini nakon Drugog svjetskog rata, a osobito Domovinskog rata Jergović se stavlja na stranu nalogodavaca iz Beograda i pokušavaju medijskom harangom prizvati duhove prošlosti preko Šimunića, fašistozirati hrvatsko društvo i pripremiti medijski prostor za stvaranje osjećaja povijesne krivnje hrvatskog naroda nametnutog od strane komunista iz Beograda te na taj način izjednačiti krivnju Hrvatske i Srbije da bi se odbacila optužnica za genocid, objašnjavaju iz Koordinacije. “Hrvatski narod je pokazao svoju zrelost u Domovinskom ratu kroz euroatlantske integracije i kao takav se u potpunosti izjednačio sa svim zemljama članicama Europske unije i danas otvara još jedno neriješeno pitanje, a to je „Tko je odgovoran za zločine nad hrvatskim narodom od 1945.-1990., na koji način je ubijan hrvatski narod, koliki je broj žrtava te tko su bili oni koji su bili zaduženi za prikrivanje zločina?”.S obzirom da Miljenko Jergović sebe smatra intelektualcem i književnikom, mi, hrvatski branitelji iz Bosne i Hercegovine, mu šaljemo pozdrav njegovim književnim jezikoslovljem: ‘Marš u p..materinu, nacistički, a potom i komunistički, gade!'”, zaključuju na koncu.

Dnevno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Deklaraciji o položaju hrvatskog naroda u BiH donosi veliki zaokret Zagreba

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor danas započinje raspravu o Deklaraciji o položaju hrvatskog naroda u BiH koja dolazi nakon listopadskih izbora na kojima su brojniji Bošnjaci ponovno Hrvatima nametnuli člana bh. Predsjedništva i u uvjetima kada dio tih stranaka pokušava isključiti ključne hrvatske stranke iz vlasti.

Ova deklaracija prigoda je da se podvuče crta i vrlo principijelno zauzmu stajališta o procesima koji se zbivaju u BiH, čime se narušava slovo i duh mirovnih sporazuma za ovu zemlju, kojih je i RH potpisnica. Deklaracija će u svome suštinskome dijelu navesti opće stvari te u popratnom obrazloženju sadržaja nešto stidljivije pozvati na izmjene Ustava i Izbornog zakona i upozoriti na puzajuće promjene Daytonskog i Washingtonskog sporazuma koje su provođene isključivo na štetu najmalobrojnijih Hrvata, piše Zoran Krešić/VečernjiList BiH.

Mrkva i batina

Za razliku od prvoga prijedloga Deklaracije, druga iščišćenija izostavila je i grijehe, ali i zasluge struktura za stanje sunarodnjaka u BiH. Početna točka ovih odnosa je organiziranje otpora pred nastupajućom agresijom koja se događala s raspadom Jugoslavije. Hrvatski predsjednik Franjo Tuđman je zajedno s ministrom Gojkom Šuškom poticao i pomogao političko organiziranje Hrvata u BiH koji su potkraj 1991. godine organizirali tri regionalne zajednice – Posavsku, Srednjobosansku i Hercegovačku, a zatim i Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu. Hrvatski je predsjednik imao golem utjecaj na rad ovdašnjeg HDZ-a i svih struktura prije, za vrijeme rata, sve do 1998. godine. Unatoč tome što su pregovori o referendumskome pitanju između Hrvata i Bošnjaka u BiH zapeli oko toga hoće li se odmah država definirati kao zajednica triju republika, što na kraju nije prihvaćeno, Hrvati su izašli i presudno utjecali da BiH bude neovisna država.

Ključnu ulogu u tome imale su tri osobe: Franjo Tuđman te dvojica kardinala, sarajevski Vinko Puljić i zagrebački Franjo Kuharić. Službeni Zagreb je za vrijeme rata financijski, materijalno i logistički potpomagao Hrvate u BiH i njihove institucije te modelirao i mnoge odluke. Tuđman je sugerirao vodstvu HB da prihvati sve odreda mirovne sporazume o zaustavljanju rata, ali i, kako to sugerira Haaški sud presudom šestorici dužnosnika HB, i podjelu zemlje te progon Bošnjaka. Tuđman je u dogovoru s Ankarom u Washingtonu naložio gašenje Herceg Bosne, zaustavljanje hrvatsko-bošnjačkog rata i uspostavu FBiH. To je bila jedna od najbolnijih i najtežih odluka za Hrvate u BiH, a cijena toga je bio ulazak hrvatskih postrojba u zapadnu Bosnu, oslobađanje Krajine i RH. Daytonski sporazum i podjela zemlje na dva dijela je pak s hrvatske strane bio zalog za mirnu reintegraciju istočne Slavonije. Odlazak Tuđmana s političke pozornice označio je dolazak vlasti Stipe Mesića i trećesiječanjske koalicije koje su očito hrvatsko pitanje pristale prekrižiti zajedno s krajnje nesklonom međunarodnom administracijom. U tom su vremenu u BiH izmijenjeni izborni propisi, očito uz prešutni blagoslov Zagreba, a nakon toga se izbacilo legitimne predstavnike Hrvata u vlasti. Ustavne promjene koje su uslijedile 2002., a nametnula ih je međunarodna uprava, ne bi imale nikakve šanse biti provedene da u Zagrebu nije bila ista garnitura ljudi. Uz odobrenje Zagreba uništen je i sustav hrvatskog javnog informiranja, doslovno odobren upad u Hercegovačku banku…

Haaška šestorka

Povratak HDZ-a na vlast 2003. samo je na simboličkoj ravni popravio poziciju Hrvata u BiH, a u određenim dijelovima i otežao. Zagreb je imao ambiciju preuzeti nadzor nad najvećom hrvatskom strankom u BiH, a najveći grijeh bilo je potpuno ignoriranje procesa hercegbosanskoj šestorki u Haagu. Dolazak Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a i Vlade te Kolinde Grabar-Kitarović na Pantovčak iz temelja je promijenio odnos. Rezultat toga je i donošenje Deklaracije, čiji je cilj pokazati da i Hrvati u BiH, kao Srbi iz Moskve ili Bošnjaci iz Ankare, imaju zaštitnika.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Poruka biskupa u BiH: Nije pravedno ni čovječno da jedan narod bira političke predstavnike drugome

Objavljeno

na

Objavio

Komisija Justitia et pax Biskupske konferencije BiH najsnažnije je do sada uputila kritike međunarodnoj upravi i domaćim političarima upozoravajući kako se u ovoj zemlji teško krše ljudska i narodna prava, od prava na život i rad, do povratka, ali i političkih prava, te je pri tome pozvao vjernike i sve ljude da ne gube nadu u pokušaju da se promijeni nepravda satkana u Daytonskom sporazumu koji, po njoj, nije donio trajni mir, piše VečernjiList BiH

U posebnom tekstu koji se napisan u povodu Dana ljudskih prava i koji potpisuje banjolučki biskup Franjo Komarica posebno poglavlje odnosi se na posljednje izbore u BiH te nepodijeljenu ocjenu Hrvata kako je Željko Komšić izabran za hrvatskog člana bh. Predsjedništva voljom bošnjačkih birača.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari