Pratite nas

‘Jergoviću, marš u pi*ku materinu nacistički, a potom i komunistički gade! Prije 27 godina sudjelovao je na nacističkoj zabavi’

Objavljeno

na

Nakon dolaska tadašnje milicije uslijedila je hajka na tadašnje mlade sarajevske intelektualce koji su se zatekli na toj zabavi, a među njima je bio danas ugledni književnik i antifašist Miljenko Jergović kažu u svojem priopćenju iz Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Javnost je tada očekivala kako će sudionici Naci-partyja biti osuđeni na višegodišnje robije te da će im biti zabranjem društveno-politički rad. Dogodilo se upravo suprotno, pojašnjava se dalje u priopćenju. Akteri spomenute zabave iskazali su pokajanje i postali najveći zagovornici i promotori antifašističke ideje na prostorima bivše Jugoslavije.

Dana 13. prosinca navršit će se 27. obljetnica otkako je Isidora Bjelica kći poznatog šahista Dimitrija Bjelice u Sarajevu organizirala nacističku zabavu na koju se se odazvali u društvu i regiji danas važni antifašisti koji su nosili kukaste križeve oko ruku kao što su to nekoć činili pripadnici nacističke Njemačke. Nakon dolaska tadašnje milicije uslijedila je hajka na tadašnje mlade sarajevske intelektualce koji su se zatekli na toj zabavi, a među njima je bio danas ugledni književnik i antifašist Miljenko Jergović kažu u svojem priopćenju iz Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Javnost je tada očekivala kako će sudionici Naci-partyja biti osuđeni na višegodišnje robije te da će im biti zabranjem društveno-politički rad. Dogodilo se upravo suprotno, pojašnjava se dalje u priopćenju. Akteri spomenute zabave iskazali su pokajanje i postali najveći zagovornici i promotori antifašističke ideje na prostorima bivše Jugoslavije.

“Izjava Miljenka Jergovića za „Bhsupersport” u kojoj vrijeđa Josipa Šimunića nazivajući ga „nacističkim gadom” i šalje ga u p..materinu, pokazuje nam samo kako bivša komunistička hobotnica, koju osuđuje međunarodna zajednica zbog zločina koje su napravili u vrijeme svoje vladavine, još uvijek postoji i kako je kao takva ugrađena u institucije postjugoslavenskog društva na prostorima bivše Jugoslavije.”, stoji dalje u priopćenju.

Dodaju da bivša jugoslavenska kontraobavještajna služba još nije objavila popis imena vrbovanih intelektualaca koji su pripadnici svih naroda i narodnosti s prostora bivše Jugoslavije. Štoviše izravno su stavljeni u funkciju kroz međunarodne organizacije, Soroševe medije, lijevo orijentirane političke stranke, elektronske medije, društva književnika i pisaca, razne odbore za ljudska prava da bi se stvorila atmosfera povampirenog fašizma iz Drugog svjetskog rata s nemjerom da se zataškaju zločini koji se se događali od 1945. do 1990., a koje je provodila komunistička partija Jugoslavije na čelu s Titom. “Sve one političke i narodne pokrete, koji su se pojavili 1990. godine i koji su narodnom voljom srušili diktaturu komunističke partije i poveli narode bivše Jugoslavije ka demokraciji i euroatlantskim integracijama, proglašavaju novim fašistima. Isidora Bjelica je kao organizatorica Naci-party-ija bila u funkciji velikosrpske politike, javno podržavala Arkana i velikosrpsku agresiju na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, a Miljenko Jergović je bio zadužen da blati sve one snage koje su se suprotstavile velikosrpskoj agresiji, te da ih proglašava fašistima i ratnim zločincima, tj. da olakša agresorima iz Beograda provođenje vojnih i političkih ciljeva.”, kažu iz Koordinacije udruge branitelja.

I 27 godina nakon te zabave kada ne postoji fašizam kakav je postojao u Drugom svjetskom ratu već je zamijenjen neriješen nacionalnim i povijesnim procesima na prostorima bivše Jugoslavije i gdje svi narodi imaju zajedničku prošlost, ali na različite načine vide povijest i povijesno pravo svakog naroda sa ovih prostora. Neriješeni su zločini nakon Drugog svjetskog rata, a osobito Domovinskog rata Jergović se stavlja na stranu nalogodavaca iz Beograda i pokušavaju medijskom harangom prizvati duhove prošlosti preko Šimunića, fašistozirati hrvatsko društvo i pripremiti medijski prostor za stvaranje osjećaja povijesne krivnje hrvatskog naroda nametnutog od strane komunista iz Beograda te na taj način izjednačiti krivnju Hrvatske i Srbije da bi se odbacila optužnica za genocid, objašnjavaju iz Koordinacije. “Hrvatski narod je pokazao svoju zrelost u Domovinskom ratu kroz euroatlantske integracije i kao takav se u potpunosti izjednačio sa svim zemljama članicama Europske unije i danas otvara još jedno neriješeno pitanje, a to je „Tko je odgovoran za zločine nad hrvatskim narodom od 1945.-1990., na koji način je ubijan hrvatski narod, koliki je broj žrtava te tko su bili oni koji su bili zaduženi za prikrivanje zločina?”.S obzirom da Miljenko Jergović sebe smatra intelektualcem i književnikom, mi, hrvatski branitelji iz Bosne i Hercegovine, mu šaljemo pozdrav njegovim književnim jezikoslovljem: ‘Marš u p..materinu, nacistički, a potom i komunistički, gade!'”, zaključuju na koncu.

Dnevno.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Hrvatska predsjednica poziva na Pantovčak Hrvate iz BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u subotu 2. prosinca će, prvi put, otvoriti vrata Pantovčaka Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, objavljeno je na njezinom Facebook profilu.

Povod i razlog za prijam Hrvata iz BiH hrvatska predsjednica nije obznanila, a njezinom službenom Facebook profilu tek je osvanula najava samog događaja:

“U subotu, 2. prosinca 2017. godine Ured predsjednice Republike Hrvatske otvara svoja vrata Hrvatima iz Bosne i Hercegovine.

Zainteresirani svoj dolazak moraju prijaviti putem obrasca koji se nalazi u na internetskoj stranici u prilogu. Popunjeni obrazac potrebno je poslati na e-mail [email protected] ili putem faksa broj 385 1 4565 159 najkasnije do nedjelje, 26. studenoga 2017. godine”.

Kolinda Grabar – Kitarović svoj ured bh Hrvatima otvar svega tri dana nakon izricanja presude herceg-bosanskoj šestorki u Haagu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari