Pratite nas

Pregled

Jerkiću 8 godina zatvora: ‘Tražio je da se skinem, molila sam da to ne radi. Naredio je da ležim jer će doći i drugi. I došli su’

Objavljeno

na

Foto: Ilustracija

Ženu je odveo na kat i naredio joj da se skine i legne te ju je silovao. Vrhovni sud potvrdio mu je presudu od osam godina

Pero Jekić (58) pravomoćno je osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima, odlučio je Vrhovni sud, potvrdivši tako prvostupanjsku presudu zagrebačkog Županijskog suda.

Optuženik je osuđen zbog nečovječnog postupanja 1991. prema civilnom stanovništvu. Vrhovni sud navodi u obrazloženju presude da je naoružan automatskom puškom, zajedno sa još dvojicom muškaraca, ušao u kuću civila gdje je zatekao dvije starije osobe; muškaraca i ženu. Ženu je odveo na kat i naredio joj da se skine i legne te ju je silovao. Naredio joj je da dalje leži jer će doći drugi muškarac koji je s njim u društvu.

Potom je i drugi muškarac sa ženom izvršio nasilni spolni odnos, a nakon njega i treći muškarac. Za to su vrijeme u kuhinji tukli starijeg muškarca, ubadali su ga noževima po glavi i tijelu, rezali po vratu ispod brade, vezali mu uže oko vrata i prijetili da će ga objesiti.

Jekić se teretio i da je pokušao silovati još jednu ženu – naredio joj je da uđe u kuću i legne, no u tome nije uspio pa joj je kraj glave ispalio metak. On je tijekom istrage ispitan zamolbenim putem jer živi u Srbiji. Nijekao je djelo, te je tvrdio da on tog dana uopće nije bio u Hrvatskom Buntiću.

Inače, taj dan je u to selo, u kojem je uglavnom živjelo starije stanovništvo, ušlo 100 pripadnika srpskih parapostrojbi. Pretraživali su kuće u potrazi za oružjem te su pucali po kućama. Neke od kuća su zapalili, a zapalili su i katoličku crkvu sv. Ante Padovanskog.

Jekićeva žrtva opisala je događaj, kazavši da su tog dana u selo ušli pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. Jedna je grupa pretražila njezinu kuću i otišla, nakon čega je došao Jekić sa Stevom Karaicom i još jednom nepoznatom osobom.

“Jekić je tražio da ja s njim idem pregledati kuću. Moj se muž usprotivio, kazao je da će on ići s njim. No Jekić mu nije dao. Odveo me na kat i naredio mi da legnem i skinem se. Molila sam ga da to ne radi jer mu ja mogu biti majka. No, on me nije poslušao. Nakon što je završio, rekao mi je ostanem ležati jer će doći i drugi. I došli su”, svjedočila je žrtva, a prenosi Večernji list.

Dok su nju silovali, u prizemlju kuće njezin je muž premlaćen. Osim što su ga tukli, ubadali su ga nožem po glavi i tijelu, a stavili su mu uže oko vrata. Njegova supruga našla ga je kasnije uplakanog iza štednjaka, te ga je iznijela iz kuće i omotala dekom. Sakrili su se u živicu te su se u kuću vratili tek sljedeći dan.

Bili su prevezeni u bolnicu u Sisku, pa o njihovom ozljedama postoji i medicinska dokumentacija. Nakon što se iživio nad supružnicima, Jekić je izašao iz kuće te je vidio još jednu ženu, kojoj je naredio da ode do obližnju štalu i legne. Nju je pokušao silovati.

Inače, obje žene su ga prepoznale, a u svojim iskazima su kazale da su ga znale od ranije jer je bio iz susjednog sela. Jekić je tijekom suđenja pokušao osporiti svoj identitet, tvrdeći da poznaje još barem 11 Jekića te da to nije bio on.

Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da će kazna zatvora 8 godina ispuniti svrhu kažnjavanja. Kod izricanja ove kazne Vrhovni je sud, navodi se, vodio računa o svim olakotnim i otegotnim okolnostima. Posebno je kao otegotna okolnost uzeta u obzir brojnost radnji u počinjenju djela i visok stupanj kriminalne volje.

Kazna će i utjecati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje njihovih počinitelja opravdano. Time će se istovremeno pojačati povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava. Osim toga, kazna sadrži i dostatnu količinu društvene i moralne osude za zlo koje je optuženik prouzrokovao žrtvama, piše u presudi Vrhovnog suda, prenosi Večernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Ministar Beroš: U mojoj glavi mjesta za popuštanje mjera nema i neće biti

Objavljeno

na

Objavio

Ministar je rekao kako smo u kritičnom razdoblju, ali da to nije onaj crni scenarij o kojem se govori

O eventualnom popuštanju mjera, ali i najnovijim informacijama oko domova za starije u Splitu, Koprivnici, Dubrovniku i Pločama u RTL-u Danas je govorio ministar zdravstva Vili Beroš.

“Kolega Capak me zvao i obavijesito o zbivanjima u Dubrovniku, odnosno u Pločama, sumnjama na potencijalne pozitivne bolesnike. Najvažnije je da epidemiolozi brzo naprave posao, naprave izvid, kontaktiraju kontakte i brzo odrede epidemiloške mjere. To se dosad pokazalo pozitivnim. Da, virus je ranije već ušao u naš zdravstveni sustav, sada i u domove, no to je bilo očekivano. Nismo bez razloga prije nekoliko dana govorili da ulazimo u najkritičnije razdoblje. Bilo je za očekivati da će ući u sustav, no radima i dalje sve da na neki način spriječimo širenje virusa. Stvari ne smijemo prepustiti slučaju. Promptno postupanje i razmišljanje o mogućoj prisutnosti pozitivnih bolesnika sad je važno”, rekao je Beroš.

Epidemiološki nalaz doktora Bernarda Kaića o događanjima u Splitu je završen, potvrdio je Beroš.

“Gotov je, no on je samo jedan od elemenata na temelju kojih ćemo prosuđivati. Ima tu otvorenih pitanja na koja moramo dobiti odgovor. Ovaj nalaz se nije referirao na nečiju krivnju, njegov smisao su epidemiološki elementi, stvari vezane uz širenje infekcije u domu i prema djelatnicima, što je važno zadjelovanje i sprečavanje širenja virusa. Kada dobijemo sve odgovore bit ćemo u stanju donositi odluke”, rekao je ministar.

Dogodilo se ono čega smo se svi bojali, virus je stigao u domove. Je li ovo taj crni scenarij?

“Daleko smo od toga da je ovo crni scenarij, ali nalazimo se u kritičnom razdoblju. Imamo postojeće, ali i neke nove mjere. Kao što stalno govorimo ovih dana, naša osnovna intencija je da usporimo broj novooboljelih na dnevnoj bazi jer ćemo omogućiti sustavu da se adekvatno brine o bolesti. No upitno je koliko ćemo svim mjerama uspjeti utjecati na konačan doseg virusa u popualciji”, kazao je Beroš.

Na pitanje možemo li uskoro, nakon što su se otvorile tržnice, očekivati još neko popuštanje mjera, Beroš je odgovorio da on o tome ne razmišlja.

“Moram razmišljati o onom što je aktualni trenutak, o ulazu virusa u zdravstveni sustav, u staračke domove. U mojoj glavi mjesta za popuštanje nema i neće biti. Stožer o tome razmišlja i sigurno će se popuštati prvenstveno kada epidemiološka situacija to bude dopuštala”, rekao je.

U nedjelju je Uskrs, a Beroš ima apela sa zve građane: “Ja sam inače na svom Hvaru, tamo imamo poznatu procesiju ‘Za Križen’, ali ove godine ne idem zbog situacije. Poručujem svima da poštuju mjere, neka proslave Uskrs, ali na dostojanstven način, u uskom obiteljskom krugu poštujući sve mjere jer je to najbolji način prevencije”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Vili Beroš: Bolesnici iz splitskog doma nisu na respiratoru

Objavljeno

na

Objavio

Većini zaraženih u splitskom Domu za starije osobe klinička je slika izrazito blaga, a nije istina da ih je desetero na respiratoru, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš u večerašnjem HRT-ovom Dnevniku.

Beroš je rekao da je izvjesno da su u domovima za starije osobe smješteni vulnerabilni bolesnici starije dobi te da je Ministarstvo demografije na vrijeme uz pomoć HZJZ-a dalo upute za njihovo postupanje.

– Dobro je da je velikoj većini klinička slika izrazito blaga, samo dva bolesnika imaju nešto težu kliničku sliku, odnosno srednje tešku kliničku sliku i zahtijevaju aplikaciju kisika, oni nisu na respiratoru, rekao je Beroš.

Demantirao je tvrdnje da je desetero bolesnika na respiratoru.

– Takve lažne vijesti su doista nešto što bi trebalo izbjegavati i ne znam čime mora biti motiviran onaj koji ih šalje. Riječ je o ljudskim sudbinama i takvo ponašanje nije adekvatno, rekao je Beroš.

Dodao je da su svi dodatno dijagnostički obrađeni i za sada nema težih znakova bolesti, no da je izvjesno, s obzirom na njihovu životnu dob, da treba biti maksimalno oprezan.

– Zasad je sve manje-više pod kontrolom, taj prostor će se dezinficirati, izoliran je od ostalih katova, međutim, uvijek je pitanje, jednom kad virus uđe, hoće li sve te mjere uroditi plodom. To upravo i je razlog što iz dana u dan razmišljamo o novim mjerama, rekao je Beroš.

Naveo je da je već napravljen registar svih korisnika domova za starije osobe koji ujedno zahtijevaju hemodijalizu da ih smjeste u bolnice tako da svaki dan ne putuju iz doma i natrag, čime bi se povećala sigurnost ostalih korisnika domova.

Kolika je odgovornost ravnatelja splitskog doma, hoće li biti smijenjen?

– Najveći dio naših uputa u domu je ispoštovan, međutim i sam je izjavio da ima nekih elemenata koji ukazuju na povećanje temperature i ranije. Ako je to bilo tako, a to nije javljeno Ministarstvu demografije i Ministarstvu zdravstva, to je jedan propust jer nismo reagirali na vrijeme. Vrlo je bitno prepoznati takvu situaciju na vrijeme jer onda epidemiolozi mogu ranije reagirati i spriječiti širenje infekcije, poručio je Beroš.

Beroš je rekao da sami imamo ključ uspjeha i budućnost u svojim rukama te da možemo usporiti širenje bolesti ako se pridržavamo mjere.

Naglasio je da nam zasad nijedan značajniji veći dio zdravstvenog sustava nije ispao iz funkcioniranja te da su za to zaslužni građani koji poštuju mjere Stožera civilne zaštite.

– Svaki život nam je važan i poštujući ove mjere možemo ga čuvati, rekao je Beroš.

Ivan Đikić: Sad smo u najopasnijoj fazi

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari