Pratite nas

Pregled

Jerkiću 8 godina zatvora: ‘Tražio je da se skinem, molila sam da to ne radi. Naredio je da ležim jer će doći i drugi. I došli su’

Objavljeno

na

Foto: Ilustracija

Ženu je odveo na kat i naredio joj da se skine i legne te ju je silovao. Vrhovni sud potvrdio mu je presudu od osam godina

Pero Jekić (58) pravomoćno je osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima, odlučio je Vrhovni sud, potvrdivši tako prvostupanjsku presudu zagrebačkog Županijskog suda.

Optuženik je osuđen zbog nečovječnog postupanja 1991. prema civilnom stanovništvu. Vrhovni sud navodi u obrazloženju presude da je naoružan automatskom puškom, zajedno sa još dvojicom muškaraca, ušao u kuću civila gdje je zatekao dvije starije osobe; muškaraca i ženu. Ženu je odveo na kat i naredio joj da se skine i legne te ju je silovao. Naredio joj je da dalje leži jer će doći drugi muškarac koji je s njim u društvu.

Potom je i drugi muškarac sa ženom izvršio nasilni spolni odnos, a nakon njega i treći muškarac. Za to su vrijeme u kuhinji tukli starijeg muškarca, ubadali su ga noževima po glavi i tijelu, rezali po vratu ispod brade, vezali mu uže oko vrata i prijetili da će ga objesiti.

Jekić se teretio i da je pokušao silovati još jednu ženu – naredio joj je da uđe u kuću i legne, no u tome nije uspio pa joj je kraj glave ispalio metak. On je tijekom istrage ispitan zamolbenim putem jer živi u Srbiji. Nijekao je djelo, te je tvrdio da on tog dana uopće nije bio u Hrvatskom Buntiću.

Inače, taj dan je u to selo, u kojem je uglavnom živjelo starije stanovništvo, ušlo 100 pripadnika srpskih parapostrojbi. Pretraživali su kuće u potrazi za oružjem te su pucali po kućama. Neke od kuća su zapalili, a zapalili su i katoličku crkvu sv. Ante Padovanskog.

Jekićeva žrtva opisala je događaj, kazavši da su tog dana u selo ušli pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. Jedna je grupa pretražila njezinu kuću i otišla, nakon čega je došao Jekić sa Stevom Karaicom i još jednom nepoznatom osobom.

“Jekić je tražio da ja s njim idem pregledati kuću. Moj se muž usprotivio, kazao je da će on ići s njim. No Jekić mu nije dao. Odveo me na kat i naredio mi da legnem i skinem se. Molila sam ga da to ne radi jer mu ja mogu biti majka. No, on me nije poslušao. Nakon što je završio, rekao mi je ostanem ležati jer će doći i drugi. I došli su”, svjedočila je žrtva, a prenosi Večernji list.

Dok su nju silovali, u prizemlju kuće njezin je muž premlaćen. Osim što su ga tukli, ubadali su ga nožem po glavi i tijelu, a stavili su mu uže oko vrata. Njegova supruga našla ga je kasnije uplakanog iza štednjaka, te ga je iznijela iz kuće i omotala dekom. Sakrili su se u živicu te su se u kuću vratili tek sljedeći dan.

Bili su prevezeni u bolnicu u Sisku, pa o njihovom ozljedama postoji i medicinska dokumentacija. Nakon što se iživio nad supružnicima, Jekić je izašao iz kuće te je vidio još jednu ženu, kojoj je naredio da ode do obližnju štalu i legne. Nju je pokušao silovati.

Inače, obje žene su ga prepoznale, a u svojim iskazima su kazale da su ga znale od ranije jer je bio iz susjednog sela. Jekić je tijekom suđenja pokušao osporiti svoj identitet, tvrdeći da poznaje još barem 11 Jekića te da to nije bio on.

Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da će kazna zatvora 8 godina ispuniti svrhu kažnjavanja. Kod izricanja ove kazne Vrhovni je sud, navodi se, vodio računa o svim olakotnim i otegotnim okolnostima. Posebno je kao otegotna okolnost uzeta u obzir brojnost radnji u počinjenju djela i visok stupanj kriminalne volje.

Kazna će i utjecati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje njihovih počinitelja opravdano. Time će se istovremeno pojačati povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava. Osim toga, kazna sadrži i dostatnu količinu društvene i moralne osude za zlo koje je optuženik prouzrokovao žrtvama, piše u presudi Vrhovnog suda, prenosi Večernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Stazić stan od 80 kvadrata u Zagrebu procijenio na 184 tisuće kuna

Objavljeno

na

Objavio

Imovinske kartice, nelogičnosti u njima, novi kvadrati, krivi iznosi vrijednosti nekretnina… posljednjih dana pune stupce medija. Neki zastupnici u prva dva mjeseca ove godine nadopunjuju i ispravljaju svoje imovnske kartice.

SDP-ov Nenad Stazić u svoju imovinsku karticu prije tri mjeseca upisao je da je suvlasnik stana od 80 kvadrata u Zagrebu, vrijednog 184 tisuće kuna, odnosno niti 25 tisuća eura, piše Večernji list

Taj je stan u kartici iz 2012. bio procijenjen na 1,2 milijuna kuna, a Stazić je objavio i novu imovinsku karticu prije otprilike tjedan dana u koju je napisao da je 80 četvornih metara ipak vrijedno 1,776.000 kuna. “Ova cifra između je glupost, greška je to.

Ne znam kako je do nje došlo, ali čim sam je primijetio, ispravio sam je”, rekao je za Večernji list Stazić, kojemu je, bome, trebalo neko vrijeme da omašku zapazi jer iznos od 184 tisuće kuna za stan uredno stoji u svih šest imovinskih kartica koje je SDP-ovac predavao od 2016. pa zaključno s 2019. godinom.

“Nisam prije to detaljno gledao”, kazao je Stazić koji je i objasnio da predmetnih 80 kvadrata ima u suvlasništvu s bivšom suprugom, a stan je, s obzirom na lokaciju, sad procijenio na otprilike tri tisuće eura po četvornom metru.

CULEJ: Nećeš Staziću! Nećete tako razgovarati o Vukovaru dok sam ja u Saboru

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Đukanović: ‘Zaustavite Vučića i Dodika, svako pristajanje na cijepanje Bosne i Hercegovine vraća nas u rat’

Objavljeno

na

Objavio

Pretraži Jutarnji.hr
Submit
PREDSJEDNIK CRNE GORE

MILO ĐUKANOVIĆ APELIRA NA MEĐUNARODNU ZAJEDNICU ‘Zaustavite Vučića i Dodika, svako pristajanje na cijepanje Bosne i Hercegovine vraća nas u rat’
AUTOR:
Hina
OBJAVLJENO: 22.02.2020. u 11:20
Zagreb, 020614.
Ured Predsjednika.
Predsjednik Republike Ivo Josipovic primio je predsjednika Vlade Crne Gore Milu Djukanovica.
Na fotografiji: Milo Djukanovic.
Foto: Davor Pongracic / CROPIXDavor Pongračić / CROPIX
Milo Đukanović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je gostujući na Face TV iz Sarajeva kako bi pokušaj odcjepljenja Republike Srpske od BiH vodio ratu, te je pozvao međunarodnu zajednicu da reagira i spriječi inicijative srpskih čelnika Milorada Dodika i Aleksandra Vučića.

U intervjuu u središnjem dnevniku Đukanović je, komentirajući razvoj stanja nakon protivljenja odluci Ustavnog suda BiH, rekao kako srpska strana u BiH nastoji krizama pokazati da je BiH nefunkcionalna država.

– Pokušavaju držati tu nefunkcionalnost u državi kako bi onda mogli reći: evo, vidite, ovo ovako ne ide, doveli smo državu u nefunkcionalnost, sada je došlo vrijeme za referendum! RS je entitet u državi BiH. Svako pristajanje na cijepanje BiH vraća nas u rat, rekao je Đukanović.

On je pri tome dodao kako je međunarodna zajednica odgovorna za BiH te da mora spriječiti dalju eskalaciju za što je optužio srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i člana BiH Predsjedništva Milorada Dodika.

– Ovo je pitanje u koje su uključeni Europa i Amerika, nisu samo Dodik i Vučić. Međunarodna zajednica ima elemente u svojim rukama i odgovorna je za BiH. Ako ne reagira, situacija će eskalirati. Ne smiju zakasniti. Dodik radi ono što on misli da treba biti. Mislim da on sam ovo ‘gura’ više nego Vučić, ustvrdio je Đukanović.

Zamjerio je Dodiku da je ‘protiv Crne Gore’ očito aludirajući na izjave kojim je podržavao prosvjede srpske nacionalne zajednice i Srpske pravoslavne Crkve koji se protive tamošnjem Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

Đukanović je potvrdio i kako će doći na obilježavanje 25 godišnjice genocida u Srebrenici ovoga ljeta, te je pozvao srpske lidere da priznaju činjenicu da se u ovoj enklavi na istoku Bosne dogodio genocid nad Bošnjacima u ljeto 1995. godine.

– Mi smo to napravili. Nemaju hrabrost i nisu spremni reći da je bio genocid. Trebaju reći da je to bila greška koja se nikada više neće ponoviti i da zaustave velikosrpski projekt, rekao je Milo Đukanović. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari