Pratite nas

Komentar

Jesam li vam rekao? ORAH aut, Živi Zid in!

Objavljeno

na

Iako je redovito mjesečno istraživanje stranačkih preferencija trebalo uslijediti kako i jest, mislio sam da će nam ‘anketari’ radije podastrijeti detaljnu i utemeljenu anketu o predsjedničkim izborima. Ali, opekavši se u prvom krugu, sada ne da ne pušu na hladno, nego uopće ne pušu.

orah A šta bi i puhali kada je jasno da će Kolinda pobijediti. Moj stav nije utemeljen na simpatijama za Kolindu, ili netrpeljivosti prema Josipoviću, već na Lenjinu. Čika Lenjin je rekao:”Organizacija tuče ideologiju.” A lijepo sam predlagao uvođenje obaveznog glasovanja, pa bi se jednim zakonom obeskrijepile stranačke mašinerije. Naravno i ona slabija SDP-ova, ali i ona jača HDZ-ova. Ali, o tom po tom.

Prije neki dan napravio sam analizu stvarnih gubitnika prvoga kruga predsjedničkih izbora obrazlažući da su to ORAH i HDSSB. Za HDSSB stvarni gubitak rejtinga će se točno moći vidjeti na sam dan parlamentarnih izbora, a bit će na razini 50% manji nego prije 4 godine, a ORAH-ovi gubitci se već sada ozbiljno zbrajaju. Val na kojem je Mirela jahala splahnuo je. Nastupila je politička oseka. Defanziva. A mediji su je jako voljeli. Da se razumijemo, voljet će oni nju još i dalje, ali gospođa bivša ministarka nije uspjela učvrstiti stranačku infrastrukturu dok je bila u konjukturi, stoga će bilanca biti puno poraznija nego li su se njezini neprijatelji mogli nadati. Jakim ulaskom na političku scenu u klizećem startu, mlada Viliborova ekipa dobila je: novac (450 000kn onima koji nemaju ništa više je od sve love koju sišu lokalni HDZovskoSDPovski uhljebi) i medije (kada bi se medijska pažnja pretvorila u kune, Živi Zid je profitirao na razini Jospovićeve potrošnje u zakupu medija. Ono što je još važnije, Živi Zid postaje meta za praćenje, dakle ostaju medijima relevantni i nadalje, osobito u nadolazećem razdoblju. Svaka čast Sinčiću, i molim da se ne zanemari intelektualni i PR-ovski doseg njegove odluke da se NE POJAVI kod Stankovića koji mu je htio udijeliti 10 minuta svoga vremena zajedno sa Glogoškim i ostalima. Uvjeren sam da će u roku od 4 tjedna Vilibor biti gost kod Stankovića jedan na jedan.).

U tekstu sam tada napisao da smatram da će Živi Zid dobiti oko 7% u prvoj anketi. To se pokazalo točno u lipu. Mađutim, također sam napisao da će ORAH pretpjeti štetu i da će se njihov rejting kretati oko 14%. Iako je četiri posto velika pogreška, manja je ako se uzme u obzir da su ljestvice preferencije koalicija pokazale da ORAH dobija mizernih 11, 4%, što je pad od 7 do 8%. Živi Zid na toj ljestvici ‘uzima’ 7,8%. Zapravo, znam gdje sam pogriješio i na što sam pogrešno računao – mislio sam (glupan) da će ankete pokazati i pad potpore stranačkih vojski HDZ-a i SDP-a, odnosno da će i njima Vilibor uzeti birače. Možda i jest pokojega, ali to nije izraženo u postotcima. Što je s jedne strane dobro jer je Živi Zid ‘pokupio’ najviše od ORAHA koji je bio jedina avangarda na političkoj sceni, i očito je da će morati mijenjati pristup, a loše je jer se pokazalo da su hrvatski birači vjerni HDZ-u i SDP-u bez obzira na njihove kapacitete, dosege i rezultate. Dakle, promjena se u državi ne može očekivati iz tih političkih bazena, već u angažiranju ostatka (većina je to!) birača koji su skloniji staviti razum ispred osjećaja.

Iako su ovi rezultati jako važni, puno su važniji trendovi koji nas čekaju. Presudna važnost Živoga Zida je u ovome: pretakanjem glasova iz ORAH-a u ŽZ SDP rapidno gubi najvažnijeg koalicijskog partnera. Osim toga, jasno je da je HDZ okupio oko sebe sve što je desno i ima makar jedan zub, i opet neće imati dovoljno za sastavljanje Sabora bez etno biznismena (manjine). Ali puno je zatucanih u toj koaliciji. Možda popuste na miris para. S druge strane, ŽZ ima potencijal kao nekoć ORAH. Ali za razliku od Mirele Holy koja je napravila čitav niz pogrešaka koje se ŽZ ne mogu dogoditi jer jednostavno a priori odbacuju SDP i HDZ. A tek će pregovarati sa MOST-om i ostalim nezavisnim načelnicima i gradonačelnicima.

Ovaj rezultatski uspjeh, ovo bravurozno pojavljivanje na političkoj sceni je važnije od Viliborovog uspjeha na predsjedničkim izborima. Više je ovih 7% u ovoj anketi, nego 16% od prije neki dan iako su te dvije radnje u najužoj vezi.

Predviđam sljedeći scenarij za mjesece koji dolaze: u sljedećoj anketi ŽZ će dobiti još više postotaka, preko 8%. I to već u veljači. Josipovićev gubitak izbora 11. siječnja utjecat će i na rejting ORAH-a. HDZ će sljedeći mjesec pokazati čak i bolji rezultat od današnjega. Moguće je da ORAH padne ispod psihološke granice od 10%.
izvor:Pollitika.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Višnja Starešina: Srebrenica je jedan od najbolje odrađenih slučajeva pred Haškim sudom

Objavljeno

na

Objavio

Doživotna kazna zatvora prvostupanjska je presuda Ratku Mladiću na suđenju u Haagu za zločine u Bosni i Hercegovini.

Težina nijedne kazne ne može se izjednačiti sa strahotama počinjenim pod njegovim zapovjedništvom, no okrivljujuća presuda barem nosi zadovoljštinu.

O presudi, njezinom značenju i odjecima u Temi dana na HRT-u govorili su novinarka Višnja Starešina i
predsjednik Upravnog vijeća Memorijalnog centra Srebrenica Sadik Ahmetović.

“To je potpuno očekivana presuda i to ne samo nakon presude Radovanu Karadžiću, već i nakon presude u predmetu Srebrenica, osobito generalima Tolimiru i Popoviću koje su potpuno rekonstruirale mehanizam genocida i mehanizam likvidacija u Srebrenici.

Dakle, Srebrenica je jedan od najbolje odrađenih slučajeva pred Haškim sudom i jedno od najvećih postignuća tih suđenja je to što je utvrdila kako izgleda mehanizam likvidacije”, rekla je Višnja Starešina.

“Ako i doživi drugostupanjsku pravomoćnu presudu, ona je svakako ‘zabetonirana’. Zašto Mladić nije suđen za Škabrnju? To je također zabetonirano već samom optužnicom. Zdravko Tolimir je bio s njim u Škabrnji, cijelo vrijeme je bio s njim od Knina do Srebrenice. I Zdravko Tolimir je mozak zločina”, kazala je Starešina.

Na pitanje zašto nije djelovalo hrvatsko pravosuđe istaknula je da ono može još uvijek djelovati. “Pitanje je zašto se ne organiziraju suđenja u odsutnosti, barem zbog istine, da nam se ne nameće teza da su neki lokalni zli ljudi upravljali svime”, naglasila je Starešina.

Haški sud proglasio Ratka Mladića krivim i osudio ga na DOŽIVOTNI zatvor!

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Slijedi masovna beatifikacija ‘novog sveca’ u njihovom kalendaru. Nebeskom!

Objavljeno

na

Objavio

Ratko Mladić ide na doživotnu.

Razmišljam nešto da nitko ni u snu nije mislio da itko ima šanse protiv udruženih terorista i JNA.

Nikada ni pomislili nisu da mogu izgubiti rat.
Od tu iživljavanje i bestijalnosti bez mjere .
Mučenja, klanja, silovanja.
A iza njih armija!

Sve si mislim kako je to biti pripadnik naroda koji se nikada nije suočio sa svojom kolektivnom psihologijom.

Psihologijom naroda koji je potpuno kopirao svog dugogodišnjeg gazdu, Turke , u baš svakoj bestijalnosti koju su oni njima činili.
Sindrom zlostavljanog zlostavljača.

Pokušali su pronaći spas u mitologiji.
Proslavi izgubljenih bitaka.

Nametnuti se kao direktori, oficiri, žandari i milicionari, šefovi i nadređeni. Njihov zločin u poraću 45 ostao je nekažnjen. Priklonili se pobjednicima. Da bi pokazali sav sjaj svoje impotencije 91.
Primitivno, krvožderno.

Srdžba onih koji su šetali opanke stoljećima.
A svoj sram nikada racionalizirali.
Nadmeno agresivni.

I kada prijateljuju i kada ratuju .

Tek nad civilima i zarobljenicima postajali su moćni.

Govoreći o nasilju i kakve konkretne posljedice kontinuirano nasilje može ostaviti na čovjeka, sa zgražanjem gledam kako se odražava na jedan narod.

Koji je odlučio živjeti u mitologiji .

U negaciju kao najprimitivnijem obliku obrambenog mehanizma .

Zato je gotivo nemoguće uspostaviti racionalni dijalog s njima. Unatoč tome što je jezik sličan, a i zemljopisna širina.

Dijelovi mozga koji komuniciraju su potpuno različiti.

Duboko usađen u bazalne ganglije, mitologiju i odmak od stvarnosti ovaj narod na Balkanu treba godine da bi se otrijeznio.
Unatoč tome što je za lidere birao psihijatre. Koji su manipulirali ovom spoznajom.

Slijedi masovna beatifikacija novog sveca u njihovom kalendaru. Nebeskom, na lunatički način .

dr. Gordana Zelenika / Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari