Pratite nas

Život

Jeste li pod stresom? Provjerite imate li koji od ovih simptoma!

Objavljeno

na

Stresni periodi puno brže troše hranjive tvari jer cijeli organizam, od mozga, hormona i imuniteta, radi na višoj i bržoj razini.

Napetost ili stres označava prouzrokovan psihološki i fiziološki odgovor na specifične zahtjeve da bi se omogućilo izdržati posebna fizička i mentalna opterećenja.

Nutricionistica Charlotte Watts tvrdi da stres izbacuje hranjive tvari iz našeg organizma. Stresni periodi puno brže troše hranjive tvari jer cijeli organizam, od mozga, hormona i imuniteta, radi na višoj i bržoj razini, objašnjava Watts, piše Daily Mail.

[ad id=”40551″]

Watts u svojoj knjizi govori o stresu i zdravlju. Ona  ističe 7 iznenađujućih znakova stresa kao i hranu kojom se mogu nadoknaditi hranjive tvari.

1. Ispucani kutevi usnica

Do ispucalih kuteva usnica dolazi zbog nedostatka vitamina B a posebno B6. Mozemo ga nadokanaditi jedenjem mrkve, piletine, jaja, ribe, mesa, graška, špinata, suncokretovih sjemenki, banana, graha, brokule, krumpira…

2. Škljocanje čeljusti

Uzrok je nesdostatak vitamina B5  Kako biste nadoknadili ovaj vitamin preporučuje se jesti govedinu, jaja, svježe povrće, jetrica, gljive, morsku ribu…

3. Bijele točkice na noktima

Do bijelih točkica na noktima dolazi zbog nedostatka cinka. Cink je vrlo važan za imunitet i proizvodnju hormona, među kojima su inzulin i spolni hormoni.  Cink u organizmu  možete nadoknaditi ribom, mesom, suncokretovim i bučinim sjemenkama..

stres4. Izmjene zatvora i proljeva

Do ovoga dolazi zbog manjka magnezija koji je bitan mineral i kojeg je oko 70 posto u kostima. Magnezij se najviše troši kada jedemo šećer i kad smo pod stresom na a najbolje ga je  nadokanditi  heljdom orasima, sojom, tamnozelenim povrćem, mrkvom, graškom, slatkim krumpirom…

5. Krvarenje zubnog mesa

Osjetljivost desni nedostatak je vitamina C. Za konzumaciju vitamina C trebate jesti bobičasto voće, agrume, zeleno povrće, šparoge…

6. Tvrdi prištići na rukama i nogama

Prištići nastaju zbog nedosattka vitamina E. Vitamin E štiti masne tjelesne površine i potreban je kod plodnosti,  dok  niske razine u organizmu manifestiraju se kroz tvrđe pritišće po rukama i nogama. Ovaj vitamin dobar je i za cirkuaciju. Nadoknaditi ga se može ovom hranom riblje ulje, zeleno, crveno, narančasto i žuto voće i povrće – marelice, šparoge, brokula, dinja..

7. Česte upale grla i pluća

Najčešći uzrok upala je manjak vitamina A. Nutricionisti najčešće preporučuju kao nadoknadu životinjsku jetru, riblje ulje, zeleno, crveno, narančasto i žuto voće i povrće – marelice, šparoge, brokulu..

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Život

Lovren: Nikad ne zaboravi odakle si stigao!

Objavljeno

na

Objavio

Foto: instagram.com/dejanlovren06

I možda se baš zato Lovren upravo sklonio u Bosnu i Hercegovinu, u Kraljevu Sutjesku, kako bi pronašao mir i inspiraciju uoči ogleda koji će pratiti čitav svijet…

Dejan Lovren bio je nadomak osvajanja naslova prvaka Premier lige. Ostao je kratak za samo bod, ušao u povijest s Liverpoolom kao najuspješniji drugoplasirani svih vremena, pa s profila na Instagramu poručio da on i njegovi suigrači nikad neće posustati ma koliko predaja tog trofeja Manchester Cityju sve boljela.

Utješila je ta objava brojne navijače Redsa koje možda do kraja sezone ipak obraduje jedan drugi naslov, onaj vladara Europe, budući da Liverpool čeka finale Lige prvaka protiv Tottenhama u Madridu 1. lipnja.

I možda se baš zato Lovren upravo sklonio u Bosnu i Hercegovinu, u Kraljevu Sutjesku, kako bi pronašao mir i inspiraciju uoči ogleda koji će pratiti čitav svijet.

Da se nalazi u nekadašnjem sjedištu dvaju bosanskih kraljeva dinastije Kotromanića, Tomaša i Tvrtka, branič je otkrio u četvrtak ujutro na svom profilu, a predivne je fotografije potpisao riječima: Nikad ne zaboravi odakle si stigao.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Život

15. svibnja Međunarodni dan obitelji

Objavljeno

na

Objavio

U kršćanskoj se obitelji ljubi na kršćanski način, a to je u dimenziji križa. U kršćanskoj se obitelji obvezuje na doživotnu vezu i ljubav, ali to ne znači da govorimo o nekakvoj nerealnoj obitelji bez problema.

Upravo suprotno.

Međunarodni dan obitelji obilježava se 15. svibnja svake godine. Bez obitelji ne možemo govoriti o zdravom pojedincu i zdravom društvu. Premda su rasprave o definiciji obitelji  aktualne i izazovne, nemoguć je ignorirati činjenicu da, usprkos jednom općedruštvenom nerazumijevanju posebnosti kršćanske obitelji, obrazovne ustanove, civilne udruge i mediji pružaju potporu obitelji i problemima s kojima se današnja obitelj suočava, piše laudato.hr

Moramo priznati  da se pitanja koja muče današnje obitelji obrađuju iz različitih perspektiva i da se nude svakojaka, ali i prilično dobra i uspješna rješenja. Državne institucije obrazuju psihologe, savjetnike i ostale znanstvenike koje pružaju potporu obiteljima ulaganjem u znanje o socijalnim, psihološkim, ekonomskim i demografskim procesima. Nema odgojnog problema koji barem jednom rečenicom nije obrađen na Internetu. I laici u Crkvi svojim aktivnim i stručnim pristupom pridonose obiteljskoj politici koja štiti prava obitelji kao «neophodnog društvenog subjekta» i prihvaća obitelj «kao dio dobra naroda i cjelokupnog čovječanstva». S ponosom mogu stati iza mnogih katoličkih udruga koje zastupaju kršćanske stavove kada je u pitanju zaštita ljudske osobe od začeća i pravo djeteta na rast uz oba roditelja…

Ali baš na ovaj dan razmišljam kako se često naše aktivnosti svode na “dobro argumentiranje” o holističkom pristupu problematici obitelji i na uvjeravanje o kompetentnosti katolika da govore o obitelji.

(…)

Kršćanska obitelj živi kršćanski. Kršćanska je obitelj ucijepljena u Krista. Je li za današnje društvo elitizam ili tradicionalizam (od kojeg se nastoji pobjeći pod svaku cijenu), i riskiram li optužbu da sam netolerantna ako kažem da je kršćanski brak nešto posebno, drugačije i čovjeku darovano?

Odnos koji se razumije ispravno tek u dimenziji križa  

Sjećam se rasprave u jednoj župnoj zajednici s mladima. Pitali smo ih u čemu je posebnost kršćanske katoličke obitelji? Odgovori su bili u skladu s naukom Katoličke Crkve (veoma pohvalno) – vjernost, nerazrješivost, otvorenost plodnosti, , otvorenost životu, razumijevanje,  međusobno poštovanje, odgoj za istinu, slobodu, mir, pravednost, rad, pouzdanje u Božju providnost itd….ali i druge religije govore o obitelji i stalo im je do obitelji.

Svugdje ima prekrasnih primjera međusobnog razumijevanja i vjernosti do kraja života (pripremila sam se konkretnim primjerima osobitih ljudi iz bliske povijesti – od Paula Newmana i njegove supruge do Mahatme Gandhia i njegove supruge…) . U čemu je, dakle, razlika?

U čemu je posebnost kršćanskog života, a onda i braka i obitelji?

Odgovor na pitanje o posebnosti kršćanske obitelji je i odgovor na nastojanja današnjeg društva da se brak i obitelj svedu na razumijevanje “čistog odnosa, slobodnog od svakog vezanja i obveze» i promatranog u “okvirima ljudske osobnosti i osjećajnosti”, kako je to napisao urednik liturgijsko-pastoralnog lista “Živo vrelo”….Mladi su, svjedočim, bili zbunjeni i zainteresirani temom koju smo obrađivali jer nitko se nije sjetio da odgovor mora sadržavati i razumijevanje Kristove sakramentalne prisutnosti.

U kršćanskoj se obitelji ljubi na kršćanski način, a to je u dimenziji križa. U kršćanskoj se obitelji obvezuje na doživotnu vezu i ljubav, ali to ne znači da govorimo o nekakvoj nerealnoj obitelji bez problema. Upravo suprotno. Govorimo o obitelji koja je zahvaljujući Božjem blagoslovu kroz sakrament braka postala mjesto gdje se pomiruju različitosti i stvara zajedništvo. To je moguće samo ako ljubimo onako kako nas je Gospodin učio – ljubavlju koja ne preskače križ (muku i žrtvovanje.)

(…)

Provjeren recept za kvalitetan obiteljski život

Kažu da ne postoji recept u odgajanju. Naravno da ne postoji ako znamo činjenicu da se ničije ponašanje ne može programirati i da je svakome od nas darovana osobnost i individualnost sa svojim vrlinama, manama i jedinstvenim potencijalima koji se ne razvijaju pritiskom na tipku, nego tek ako postoje uvjeti u kojima se čovjek osjeća vrijedno, prihvaćeno i voljeno takvo kakvo jest.

Ali, moram priznati da postoji jedan provjeren “recept” koji od srca preporučam svim roditeljima i ima veze s gore navedenom posebnosti kršćanske obitelji. U prošloj sam kolumni predložila obiteljske forume kao jedan od načina razgovora s adolescentom. Oni su dobar okvir u kojem će se osoba osjetiti prihvaćenom i shvaćenom jer pretpostavljaju da se za razgovor odvoji vrijeme i da svatko od članova kaže što misli o nekom problemu, iznese ideje i moguća rješenja, koja se onda zajedno preispitaju i pronađe odgovarajući odgovor.

Ali kada sam govorila o receptu, nisam mislila na obiteljske forume.

Naime, u njima se krije jedna opasnost. Razgovarati o nekom problemu je nemoguće ako postoje u obitelji skrivene misli čiji su izvori obiteljski mitovi poput “roditelja treba poštivati uvijek i bez pogovora jer zašto bi dijete činilo greške koje je njegov roditelj činio”, ili “djeca su nesposobna razmišljati svojom glavom i mi smo tu da ih o svemu naučimo”,  osjećaji srama, krivnje, nerazumijevanja, ljutnje itd…

Da bi razgovor bio kvalitetan i obiteljski forum uspješan nije dovoljno poznavati sve njegove elemente, biti svjestan svih neverbalnih znakova i jasno držati cilj koji smo si odredili. Potrebno je, i u ovoj je točki recept čija je učinkovitost provjerena, u molitvi najprije uspostaviti vezu sa svojim Stvoriteljem. Priznati svoje osjećaje ljutnje, bijesa, srama i nemoći da volimo dijete koje laže ili je jednostavno nesuradljivo, pozvati se na sakrament braka i obećanje da je prisutan s nama i tek onda krenuti u razgovor….

Martina Šimunić/laudato.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari