Connect with us

Iz Svijeta

Jesu li klimatske promjene odgovorne za poplave?

Objavljeno

on

Obilne kiše koje su prouzročile smrtonosne poplave širom zapadne Njemačke i Belgije izazvale su uzbunu, a mnogi se pitaju jesu li za to odgovorne klimatske promjene.

Znanstvenici su dugo govorili da će klimatske promjene dovesti do obilnih kiša i posljedičnim poplava.

Međutim, za određivanje uloge klimatskih promjena u poplavama, trebat će pričekati najmanje nekoliko tjedana, istaknuli su znanstvenici ovaj tjedan.

“Poplave se uvijek događaju. One su slučajni događaji, poput bacanja kocke. Međutim, promijenili smo uvjete”, kaže Ralf Toumi, stručnjak za klimu Imperial Collegea.

U poplavama koje su pogodile Njemačku i Belgiju, ali i neke druge zemlje, poginule su najmanje 183 osobe, a za stotinama se još traga.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja će u nedjelju posjetiti poplavljena područja, rekla je da je riječ o katastrofi te je obećala podržati pogođene u ovim “teškim i strašnim vremenima”.

Zbog rasta prosječne temperature poplave vjerojatnije

Generalno, globalni rast prosječne temperature za oko 1,2 stupnjeva Celzijevih, u odnosu na predindustrijske prosjeke, čini obilne kiše vjerojatnijima, tvrde znanstvenici.

Topliji zrak zadržava više vlage, što znači da će se na kraju osloboditi više vode.

“Kada imamo ove obilne kiše, atmosfera je gotovo poput spužve – stisnete ju i voda istječe”, rekao je Johannes Quaas, profesor teorijske meteorologije sa Sveučilišta Leipzig.

Porast prosječne globalne temperature za 1 stupanj povećava sposobnost atmosfere da zadržava vodu za 7 posto, rekli su klimatski znanstvenici.

Ekstremne vrućine

Drugi faktori, poput geografije i atmosferskog tlaka, također utječu na količinu kiše u određenom području.

Geert Jan van Oldenborgh iz World Weather Attributiona, međunarodne znanstvene mreže koja analizira kako su klimatske promjene mogle utjecati na vrijeme, rekao je kako očekuje da će biti potrebno nekoliko tjedana da bi se utvrdila veza između ovih kiša i klimatskih promjena. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari