Connect with us

Politički rentgen

Jesu li Plenković, Filipović i Vanđelić, kao tri mušketira, pobjednički tandem u novoj utrci za Zagreb?

Objavljeno

-

…Ako se Zagrebu doista želi dobro, nužno je da Davor Filipović i Damir Vanđelić već sutra postanu istinski partneri uzajamno surađujući na planu obnove Zagreba već tijekom ove nove kampanje koja je počela iznenadnom smrću Milana Bandića…..

Kazimir Mikašek-Kazo

Još se nije ni ohladila vijest o iznenadnoj smrti gradonačelnika Milana Bandića, a već su se nad njegovim odrom pod covid maskama licemjerja i žalopojnog glumatanja počele stvarati neviđene teorije zavjere i nova preslagivanja nakon što je on napustio ovu igru „zagrebačkog prijestolja“. Igra više nije ista, igra više nije uperena protiv Bandića, jer ga više nema, igra više nije uperena protiv lopova i korupcionaša, jer Bandić je na žalost i zaprepaštenje mnogih umro relativno čistih ruku.

Svatko tko s empatijom ili bez nje, želi biti pošten u kontekstu presumpcije Bandićeve nedužnosti, u ovom će si trenutku nanijeti veliku štetu ustrajavanjem na Bandićevim možebitnim suspekcijama i pravosudnom mrcvarenju bilo ono politički obojano, bilo ono farsa ili percepcijska istina. Bandićevom smrću prestat će i cipelarenje Milana Bandića kao protukandidata bilo kome, pa će biti nužno potrebno mijenjati kurs političkih kampanja za 180%, osobito onih s kojima se mislilo politički kapitalizirati na negativnim pričama o „lošem dečku“ Milanu Bandiću.

HDZ-ovom kandidatu Davoru Filipoviću bit će se najlakše prilagoditi novo nastaloj situaciji, jer on je svoju kampanju temeljio isključivo na afirmativnim porukama o obnovi Zagreba i fiskalnoj konsolidaciji zagrebačkih financija.
Naravno, anarhisti poput Tomaševića i Troskota, pod hitno će se morati presvući u odijela afirmativizma, no taj vid agiornamenta će biti toliko neuvjerljiv da će se vrlo brzo vidjeti sva nemogućnost takve transformacije preko noći, uz spoznaju da odijelo ne čini čovjeka. Mogu li uopće anarhisti i notorni aktivisti bilo kada širiti pozitivne i proaktivne ideja da bi ih se uopće ozbiljno shvatilo i prepoznalo kao neke nove, preporođene face? To jednostavno, kako bi kazao Milan Bandić, ne bu prošlo!

„Ugledni“ analitičari i komentatori u mainstreamu kao što su Krešimir Macan ili Žarko Puhovski i ini, svi unisono sugeriraju da je nakon odlaska Bandića došlo vrijeme za gradonačelničku kandidaturu Miroslava Škore koji ima velike šanse, jer je, kako oni tumače javnosti, Škoro je populist sličnog tipa kao što je bio i Bandić. Time „ugledni“ komentatori neizravno priznaju da na čelu Zagreba više žele novog populistu nego recimo afirmativnog i kompetentnog kandidata Davora Filipovića, koji apsolutno ima čišće ruke i od samog Milana Bandića. Oni žele Škoru kao zamjenskog Bandića i time zapravo žele status quo u Zagrebu. Žele nastavak PR-ovske prijevare na svjetlima pozornice velegrada!

Dakle, tko ne poznaje te „ugledne“ analitičare i komentatore skupo bi ih platio? Ta silna čežnja za Miroslavom Škorom je pročitana knjiga! Škoro im je odlično odradio rolu razbijanja HDZ-ovog biračkog tijela na predsjedničkim izborima čime je na Pantovčak doveden Zorana Milanović. Ta ista špranca trebala bi se dogoditi i na ovim izborima za gradonačelnika Zagreba, jer ukoliko nitko ne razbije biračko tijelo HDZ-a kojemu će se dobrim dijelom prikloniti i biračko tijelo Milana Bandića po čistom svjetonazorskom difoltu, postoji opasnost da će moćni Plenković postati još moćniji eventualnom pobjedom HDZ-ovog kandidata u utrci za Zagreb. Andreju Plenkoviće se ipak ne smije dozvoliti još jedna velika izborna pobjeda koja bi garantirala i pobjedu na slijedećim parlamentarnim izborima!? Bez upitnika, bez ikakve sumnje! Istovremeno bi to značilo totalno rasulo na lijevom političkom spektru, a za oporavak istog bile bi potrebne duge i mukotrpne godine u traženju novog identiteta. Rasulo ljevice, za „ugledne“ analitičare zapravo znači i rasulo njihovog utjecaja u mainstreamu?

Ako do sada nije pronađen financijer Škorine nove moguće kampanje po uhodanoj špranci, gotovo da ne treba sumnjati da će se takav ponovo naći, kao što se našao i na predsjedničkim izborima. Pa šta košta da košta!? Na to treba biti spreman i na to unaprijed treba upozoravati razotkrivanjem te rušiteljske agende!

Druga teza i sugestija opasnih analitičara ide još korak dalje, pa se oni prikazuju kao HDZ-ovi dušobrižnici i dobronamjernici. Naime, savjetuju Plenkoviću da u igru „zagrebačkog prijestolja“ vrati Damira Vanđelića koji odjednom ima ogromne šanse, nasuprot mladom Davoru Filipoviću koji nema nikakve šanse. Jer je mlad, jer ne zna ćirilicu, jer je rođen u Sarajevu i jer ne zna ništa o Balaševiću i njegovim glazbeno-pjesničkim dometima. Jednom riječju Filipović ne zna ništa, a Vanđelić odjednom, preko noći zna sve! Ovakva vrsta trolanja zapravo je najperfidniji napad na HDZ s ciljem da se HDZ-u učini najveća moguća šteta. Šalje se i obeshrabrujuća poruka Davoru Filipoviću koji se igrom tragičnog slučaja, preko noći, od Bandićevog čovjeka pretvorio u autentičnog kandidata ambicioznog Andreja Plenkovića i prvog favorita na predstojećim izborima. Smrću Milana Bandića sva trolanja o tome da je Filipović Bandićev zec pala su u vodu. Za one koji su te spinove podvalili javnosti Filipović je odlaskom Bandića svoju ulogu odigrao, on postaje nepotreban i treba ga zamijeniti Vanđelićem koji je zapravo bio i ostao jedini pravi kandidat. Dakle, unaprijed se stvara razdor između mogućeg novog gradonačelnika grada Zagreba Davora Filipovića i ravnatelja Fonda za obnovu Zagreba Damira Vanđelića. Umjetno se stvara rivalitet, nepovjerenje i neprijateljstvo na štetu Zagreba.

U slučaju Damira Vanđelića kao nesuđenog gradonačelničkog kandidata HDZ-a, Andrej Plenković je pokazao do sada neviđenu osobinu širine i spremnosti na pragmatičan kompromis. Nakon prvotnih nesporazuma oko same kandidature, pa nakon Plenkovićeve vidljive ljutnje i komunikacije s javnošću da se u Vanđelićevom slučaju radi o „privremenom upravitelju“ Fonda za obnovu Zagreba, nakon čega su naslovnice najavile Plenkovićev obračun s Vanđelićem, dogodio se neviđeni obrat. Damir Vanđelić je ipak imenovan za ravnatelja Fonda za obnovu Zagreba što je bila apsolutna politička pobjeda Andreja Plenkovića nad svim teoretičarima urota. Ni jednu logičniju i pametniju odluku Andrej Plenković nije mogao donijeti, kao što nikada ne bi donio gluplju i štetniju odluku da sada ponovo Vanđelića ističe kao svog kandidata za gradonačelnika eliminacijom Davora Filipovića koji je službeno predstavljen javnosti kao takav. Takva ili slična vratolomija bila bi ravna političkom samoubojstvu, a upravo to mu savjetuju veleumni i dobronamjerni analitičari, PR-ovci i mainstream komentatori. Ma tko njih plaća?

Za uspješnu obnovu Zagreba, za otvaranje nove prazne stranice nakon preminuća Milana Bandića, Zagrebu je potreban novi, pošten i kompetentan gradonačelnik koji će biti sušta suprotnost simpatičnom populisti Bandiću. Jer kada će, ako ne sada, Zagreb imati normalnog čovjeka koji ne jede snijeg, koji ne radi kao konj nego kao čovjek i koji PR-ovski ne puže po ledu i snijegu da bi položio vijenac na grobu bilo koga? Kada će Zagreb imati normalnog čovjeka za gradonačelnika koji će samozatajno i predano raditi za građane Zagreba i koji neće svaki drugi dan obijati vrata sudova, bez obzira bio kriv ili ne? Kada će poštenje i kompetencija postati uzor, nasuprot percepcijskoj korupciji i lopovluku?

Novom gradonačelniku Zagreba potreban je premijer Republike Hrvatske kao osnovna poluga za budući razvoj grada, a premijeru Plenkoviću potrebna je kompetentna desna ruka na čelu Fonda za obnovu Zagreba. Te tri poluge u skladnoj sinergiji i jedino na taj način mogu odraditi dobar posao za sve građane Zagreba i Republike Hrvatske. Taj trio, kao tri mušketira, model je svake ambiciozne i proaktivne misli, jer u sebi sadrži sve ključne poluge za obnovu i razvoj Zagreba.
Grad Zagreb ne će moći bez države na čija će pleća pasti svi dugovi i skriveni zagrebački kosturi iz ormara, na čija će pleća pasti ogromna politička odgovornost. Država ne može bez upravitelja Fonda za obnovu Zagreba koji će transparentno trošiti i kontrolirati trošenje državnog novca. A ravnatelj Fonda za obnovu Zagreba ne može bez države i grada! Dakle, ako se Zagrebu doista želi dobro, bit će potrebna nužna suradnja države, grada i ravnatelja Fonda za obnovu Zagreba. Upravo to građanima Zagreba nude Plenković, Filipović i Vanđelić!

Zaključno! Ako se Zagrebu doista želi dobro, nužno je da Davor Filipović i Damir Vanđelić već sutra javno otpočnu savjetodavnu partnersku suradnju pomažući si međusobno već tijekom ove nove kampanje koja je počela smrću Milana Bandića i koja će se temeljiti na obnovi Zagreba! Davor Filipović je preko noći postao glavni favorit ovih izbora i potencijalni partner Vanđeliću na važnim i odgovornim poslovima. Javnosti treba slati pozitivne vibracije zajedništva umjesto razdora kojega netko ciljano inicira.

Jedino pravo preslagivanje ove kampanje, barem za HDZ, trebala bi biti prirodna timska suradnja Vanđelića i Filipovića čije su dionice nakon odlaska Milana Bandića postigle visoku cijenu! To je po mom dubokom uvjerenju pobjednička formula koja bi mogla prvi puta u povijesti Zagrebu donijeti dobrog HDZ-ovog gradonačelnika. Mogući Tandem Davor Filipović- Damir Vanđelić uz jaku potporu Plenkovića i HDZ-a, pobjednički je tandem kojega neće moći uzdrmati nikakvi presvučeni anarhisti niti estradni populisti. U tom tandemu, građani Zagreba bi konačno mogli vidjeti neko novo svjetlo na kraju zagrebačkog tunela!? Jer ako se u obnovu Zagreba uđe s proizvedenim animozitetima od te obnove neće ostati kamen na kamenu! Uspješna strategija i obnova Zagreba važna je i za Damira Vanđelića, jer bi bila ogromni politički kapital, kojega u budućnosti, ako bi imao inspiraciju i viziju, može pretočiti u još veće i ambicioznije političke ciljeve.

Kazimir Mikašek-Kazo

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas