Connect with us

Kolumne

Jesu li Plenkoviću i sadašnjem vodstvu stranke obični članovi stranke ukrali show!?

Published

on

Još za vrijeme Rimskog carstva kao najveća podrška Rimskom vojskovođama i vladarima uveden je običaj da se pobjednika nagradi ovacijama, pogotovo ulaskom u arenu. Današnje vrijeme taj pozdrav postao je uvriježen kao Standing ovation. Jučer na saboru HDZ-e u Ciboni, nije se dogodio Standin ovation, pogotovo ne prilikom ulaska u dvorani kada je ona bila puna, a ta popunjenost dvorane postat će ono po čemu će se ovaj sabor HDZ-a pamtiti. Sve ono što se događalo nakon toga postalo je slanje poruka, uspješnih ili neuspješnih. Čini mi se da su najveće poruke poslane ispred dvorane gdje je bio pravi pokazatelj snage i zajedništva baze i stranačkog establišmenta.

Ako se analizira tko je od ovog sabora profitirao, a tko krahirao i kakve su prave, one istinske poruke poslane svima koji politiku promatraju i shvaćaju malo ozbiljnije i dublje jasno je da su Plenkoviću i sadašnjem vodstvu stranke obični članovi stranke ukrali show.

Cilj koji su organizatori sabora željeli  postići selidbom sabora iz Lisinskog u Cibonu doživio je fijasko. Kako pravo glasa na saboru prilikom odlučivanja, glasanja o nečemu imaju isključivo izaslanici s vjerodajnicama, a oni su bili oni koji su izabrani na zadnjim izborima, amortizaciju tih izaslanika, koji većina ne pripadaju struji i ne podržava stavove sadašnjeg vodstva stranke umjesto većine, pretvorilo se u nezadovoljnu manjinu. To nezadovoljstvo pretvorilo se u bunt koji je rezultirao da se već nakon Jandrokovićevog „inspirativnog” i poticajnog govora, koji je prije ličio na pozivanje u rat za spas države nego poticajni politički govor, izaslanici su počeli puniti okolne ugostiteljske objekte i potpisivati referendumske inicijative ispred Cibone. Kako su se smjenjivali govornici puni samohvale i hvale vlade bez kritičkog osvrta na svoj rad i rad vlade, afere koje razaraju stranku, vladu i državu, tako se Cibona praznila. Praznila se tako brzo da je većina nazočnih članova stranke koji nisu na jaslama države i stranke već oko 14 sati bila za obiteljskim stolom na ručku ili na putu kući.

Zamislite da na stranačkoj konvenciji Republikanaca ili Demokrata ima slovima i brojkom 5 stranačkih zastava bez i jedne državne osim po protokolu na za to predviđenom mjestu. Ne zamislivo je da najveća, državotvorna stranka na svojoj konvenciji nema izraženog nacionalnog naboja jer upravo tim nabojem najbolje se simbolizira zajedništvo, ali bez obzira koliko se vodstvo HDZ-a trudilo to prikazati jučer je sabor stranke više ličio na karmine nego na stranačku konvenciju vladajuće stranke.

Nemam namjeru komentirati govore sudionika, niti poruke koje su „pokušavali” poslati jer sve su loše, neke bez političke težine, a neke izrečene između redova pokušavajući reći „makni se” ali tako da se ne zamjere nikome. Jučer je Cibonom ali i oko nje vladalo razočarenje, apatija, defetizam i beznađe.

Jučer smo svjedočili kraju jednog početka i  početku kraja uz nagovještaj nekih skorih odlazaka, pokušaju političkog čišćenja uvodu u political cleansing.
Jučer je postalo jasno zašto je Tolušić imenovan potpredsjednikom vlade I zašto je Horvat postao ministar gospodarstva.

Dok je Horvat instaliran da bude potrošna roba dotle je Tolušić postavljen kao osoba predodređena da naslijedi vođu koji odlazi da se očisti od afera, pritiska medija , a da njegov nasljednik bude prihvatljiv koalicijskim partnerima i da HDZ ostane na vlasti jer ako na to mjesto dođe bilo tko drugi pala bi vlada, HDZ ne bi bio na vlasti i vođina politička budućnost negdje daleko od Hrvatske, bila bi ugrožena. Zanimljivo, nisu bili među govornicima, a o čemu bi to oni mogli i govoriti.

Samo izglasavanje novog statuta, dok je većina onih koji su za to bili legitimni  već bili na putu svojim domovima, bila je loše režirana farsa, isto kao i oproštaj uz pjesmu Đanija Maršana koju pjevaju članovi predsjedništva, ministri i saborski zastupnici pred praznim tribinama. Nekako mi se čini da je u tom trenutku najprikladnije bilo da netko trubom odsvira tišinu. Zar tako nije na pogrebu.

Ante Rašić

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari