Pratite nas

Pregled

Jimmy Stanić: Zagreb je bio grad lijepih manira dok nisu došli ‘oslobodioci’

Objavljeno

na

U Podcastu Velebit je gostovao legenda hrvatske glazbene scene Stjepan Jimmy Stanić koji je ispričao zanimljive detalje svoje bogate profesionalne karijere.

♦ Kako je izgledala glazbena scena 50-ih godina u Jugoslaviji?
♦ Kako su nastali prvi hitovi Jimmya Stanića?
♦ Koliki su bili honorari u to vrijeme?

♦ Kakve su se i čije pjesme tada izvodile?
♦ Kako je pojava televizije utjecala na domaću glazbu?
♦ Koje su tipske, zanatske razlike današnje glazbe i one prije pedesetak godina?

♦ Kakav učinak, kakve emocije današnja glazba potiče kod ljudi?
♦ Temeljem glazbe koja prevladava u Hrvatskoj, kakvo je ‘stanje nacije’?
♦ Što se sve promijenilo u javnom bontonu od razdoblja četrdesetih do danas?

♦ Kako je izgledao život u Zagrebu 40-ih godina?
♦ Kako je izgledao noćni život u Zagrebu u vrijeme NDH-a?
♦ Zašto se dogodio drastični preokret u zagrebačkoj glazbenoj sceni nakon 1945. godine?

♦ Kako su SKOJ-evci (Savez komunističke omladine Jugoslavije) 1945. godine rastjerali Big Band iz Glazbenog zavoda?
♦ Koliko je bilo noćnih klubova sa živom glazbom u Zagrebu do 1945. godine?
♦ Što je to barska glazba koja se svirala u tim noćnim klubovima?

♦ Kako su izgledali ti noćni klubovi?
♦ Do koliko sati su bili otvoreni, kakva su se pića pila u tim klubovima, kakvi su maniri bili, je li bilo razglasa, rasvjeta, plesni podij, itd?
♦ Kako je izgledao kulturološki šok u Zagrebu nakon 1945. godine?

♦ Što su obični ljudi u Zagrebu znali o Titu za vrijeme NDH-a?
♦ Kakvi su filmovi prikazivani u Zagrebu za vrijeme NDH-a, a kakvi nakon dolaska partizana?
♦ Dokle je Zagreb u to vrijeme imao asfaltirane ulice?

♦ Koja su jela bila popularna u tadašnjim restoranima?
♦ Kako su se djeca odgajala u to vrijeme?
♦ Kako su se mijenjali obiteljski odnosi nakon 1945. godine?

♦ Kako su u Zagrebu slavili Božić nakon što je bio zabranjen 1945. godine?
♦ Kako je Božić izgledao prije dolaska partizana?
♦ Iskustva sa Louis Armstrongom, Count Basiem, Dizzy Gillespie?

Odgovore poslušajte u Podcastu Velebit.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Otvoreno – Sukob Klisovića i ministra Pavića oko podjele novca EU

Objavljeno

na

Objavio

isječak/HRT

Hoće li pomoć EU-a biti dostatna za gospodarski oporavak Hrvatske, tema je o kojoj su večeras u Otvorenom raspravljali vanjskopolitički analitičar Kristijan Kotarski, SDP-ov saborski zastupnik Joško Klisović i HDZ-ov ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić. No rasprava se ubrzo pretvorila u žestoki verbalni sukob između ministra Pavića i saborskog zastupnika Klisovića.

Na početku je već u prvom izlaganju SDP-ov Joško Klisović krenuo napadati HDZ.

– Ovaj novac iz EU ne bismo smjeli dati u ruke HDZ-u, to je stranka kojoj se sudi za korupciju. To je stranka iz koje je 15 ministara otišlo zbog optužbi za korupciju. Hrvatska ne smije pretočiti ove novce u džepove političara, nego usmjeriti onima kojima treba – gospodarstvenicima i društvu u širem smislu. Ne mislim da je ovo velika pobjeda HDZ-a, nego je to prijedlog Europske komisije. A treba vidjeti i hoće li ovo proći, treba se izboriti da to prođe. Nije to uspjeh hrvatskog predsjedanja, to su pokrenuli Merkel i Macron – kazao je Klisović.

– Ovo je veliki uspjeh hrvatskog predsjedanja. Vaša vlada je izgubila milijardu eura u prethodnim pregovorima. Mogli ste dobiti milijardu ekstra. Europski novci nisu korupcija. Gospodine Klisoviću pet revizija je jasno reklo, vaša vlada 2013. gubi milijardu, a vlada Andreja Plenkovića u 2020. dobiva 20 milijardi – odgovorio mu je ministar Pavić.

Drugi žestoki sukob izbio je zbog Klisovićeve primjedbe da je Vlada pokazala svoju nesposobnost time što nije uspjela organizirati donatorsku večer za obnovu Zagreba.

– Albanija je u dva mjeseca dobila donatorsku večeru koju je organizirala Europska unija. Albanija koja nije uopće članica uspjela je to napraviti, a Hrvatska koja predsjeda Vijećem EU nije. Nemojte nam oči mazati, nemojte nas obmanjivati – vikao je Klisović.

– Gospodine Klisoviću, konsolidarnost 600 milijuna eura, plus donatorska večer. Ne brinite organizirat će premijer Plenković donatorsku večer – prekidao ga je Klisović.

Prepucavanja je okončala voditeljica riječima da je režija odlučila da je emisija gotova.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Usporedite govor Kolinde Grabar Kitarović iz 2019. i današnji Milanovićev govor

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uputila je u utorak čestitku pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske u povodu Dana oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 28. obljetnice povijesnog postrojavanja Zbora narodne garde u Kranjčevićevoj ulici.

Prije 28 godina postrojbe Hrvatske vojske po prvi puta su predale prijavak prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, koji je u njihove ruke položio ratne zastave. Od toga dana do danas hrvatska je država pred Oružane snage stavila bezbrojne, često puta i prezahtjevne zadaće. Niti jednom Hrvatska vojska nije iznevjerila ukazano povjerenje i svaku je zadaću izvršila, bez obzira na napore i žrtve koje je trebalo podnijeti, stoji u čestitki.

“Iako u samim počecima slabo opremljena i često puta naoružana tek domoljubljem i neslomivim hrvatskim pobjedničkim duhom, Hrvatska je vojska obranila i oslobodila Hrvatsku u Domovinskome ratu. Na današnji dan se s posebnim ponosom prisjećamo svih koji su položili svoje živote za našu slobodu. Naše su misli danas s njima i njihovim obiteljima, obiteljima nestalih i svim hrvatskim braniteljima”.

I po završetku Domovinskog rata Hrvatska je vojska nastavila svoju samoprijegornu službu domovini, ubrzanim razvojem i modernizacijom te je izrasla u suvremenu oružanu silu, koja i danas ponosno brani Hrvatsku i njezine nacionalne interese. Čini to u domovini i na brojnim globalnim kriznim žarištima, u misijama i operacijama potpore miru pod okriljem Europske unije, NATO-a i Ujedinjenih naroda, gdje besprijekornim obavljanjem zadaća pripadnici Hrvatske vojske služe na čast i ponos Hrvatskoj.

“Drage pripadnice i pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske, brojni su još izazovi pred vama. Vaš poziv i vječna dužnost zaštite Republike Hrvatske ne poznaju predah ili odmor. Uvijek novi izazovi našoj sigurnosti zahtijevaju od vas trajno usavršavanje, usvajanje novih vještina i razvoj novih sposobnosti. Znam da ćete ponovno biti dorasli postavljenoj zadaći, kao što su bili vaši prethodnici i suborci u Domovinskome ratu. Uspomena na njih vas na to obvezuje”, navodi se u čestitki Grabar-Kitarović pripadnicima OS RH-a. (Hina)

Govor Kolinde Grabar Kitarović iz 2019.-te poslušajte u nastavku:

A ovo je govor aktualnog Predsjednika RH, Zorana Milanovića:

Milanović održao govor: Gospođe i gospođo čestitam… To je to (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari