Connect with us

JIRIJ RUSNOK – Novi Češki premijer

Objavljeno

-

Češki predsjednik Milos Zeman u utorak je na dužnost predsjednika češke vlade imenovao ekonomista Jirija Rusnoka, potaknuvši na taj način sukob s dosadašnjim koalicijskim strankama koje su se zalagale za vlastitog kandidata.

Rusnok je u razdoblju od 2001. do 2003. obnašao dužnost ministra industrije, a na mjestu predjsednika vlade zamijenit će Petra Nečasa koji je prošli tjedan podnio ostavku nakon što je zbog korupcije, primanja mita i zloupotrebe moći uhićena jedna od njegovih najbližih suradnica Jana Nagyova i još nekoliko osoba. [pullquote_right]Češka dobila novog premijera nakon posrnulog Nečasa[/pullquote_right]

Imenovanje 52-godišnje Rusnoka, smatraju promatrači, produljit će političku nestabilnost u ovoj državi središnje Europe, budući da ga koalicija desnog centra koja je dosad bila na vlasti ne podupire, što znači da bi mogao ostati bez potrebnog broja glasova u parlamentu. Zeman je rekao kako će Rusnokova glavna zadaća biti priprema proračuna za 2014. Prvi ljevičarski premijer koji je pobijedio na predsjedničkim izborima održanim u siječnju odbacio je prijedlog koalicije da se na premijersku dužnost postavi predsjednica parlamenta Miroslava Nemcova.

U skladu s češkim ustavom predsjednici imaju pravo imenovati predsjednike vlade, no tradicionalno su to dosad obavljali u suradnji s političkim strankama u parlamentu.

Zamjenik čelnika stranke TOP09 iz vladajuće koalicije koja je dosad bila na vlasti, Miroslav Kalousek, smatra kako Rusnokov kabinet nema izgleda te da ne može proći na parlamentarnom glasovanju o povjerenju.

Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari

Oglas