Pratite nas

Pregled

Joca je bio ‘lažnjak’, marginalac koji je poslužio da bi se stvarni naredbodavci zauvijek sakrili!

Objavljeno

na

Nakon zagrebačkog i beogradskog suđenja jedino je jasno kako stvarni naredbodavci očito nikada neće biti otkriveni, iako su i hrvatski i srpski organi gonjenja od samog početka dobro znali kome je zapravo smetao Ivo Pukanić, o kome je pisao i tko mu je prijetio. Dakle, ako naredbodavci ubojstva (očito) nisu u Beogradu, jesu li onda ipak u Zagrebu?

Oslobađajuća presuda za Sretena Jocića, poznatijeg kao Joca Amsterdam, još je jednom grubo pokazala lice i naličje pravde.

Trebalo je četiri godine i 64 rasprave, 30 tisuća stranica spisa i 36 svjedoka da bi sudsko vijeća Specijalnog suda u Beogradu konačno zaključilo kako nije bilo dokaza i oslobodilo Jocića optužbe da je upravo on bio nalogodavac ubojstva Ive Pukanića.

– Indicije nisu dokazi, ponovio je nekoliko puta sudac Vladimir Vučinić, poznat po tome što vodi i sudski proces protiv najpoznatijeg srbijanskog tajkuna Miroslava Miškovića, vlasnika Delta grupe.

Zato je u nedostatku dokaza Jocić oslobođen, a kada je on oslobođen onda je pala i konstrukcija o zločinačkom udruživanju, pa i dalje ostaje nepoznanica tko su stvarni naručitelji Pukanićevog ubojstva, jer je teško vjerovati da je nekoliko sitnih pripadnika krim miljea iz Zagreba i Beograda organiziralo bez povoda jedno od najbrutalnijih ubojstava zadnjih 20 godina u Hrvatskoj.

Dakle, za ubojstvo vlasnika “Nacionala” i njegovog suradnika Nike Franjića kaznu od 40 godina će u Beogradu služiti Željko Milovanović, neposredni izvršitelj atentata, zatim Slobodan Đurović u Hrvatskoj koji služi 23 godine zatvora zbog posredništva u organizaciji ubojstva, Robert Matanić, Bojan Gudurić, Luka Matanić i Amir Mafalani koji su u Hrvatskoj također osuđeni na višegodišnje kazne zbog okupljanja u skupinu za likvidaciju i pomaganje u atentatu.

Završetkom suđenja u Beogradu jedino je jasno kako ni zagrebački a ni beogradski proces nisu iznjedrili naredbodavce. Proces pred Županijskim sudom u Zagrebu započeo je u veljači 2010. a završen je u studenom iste godine. Ovaj koji je upravo završio u Beogradu je započeo dva mjeseca poslije zagrebačkog i trajao je četiri puta dulje, ali na kraju je samo Pukanićevo ubojstvo prekrio – mahovinom i zaboravom!

Hodak: Ovo je očekivano!

– Presuda je potpuno očekivana, jer niti na početku suđenja nije bilo čvrstih dokaza kako Sreten Jocić stoji iza Pukanićevog ubojstva. Sada se najbolje vidi kako je on potpuno beznačajna osoba u cijeloj ovoj priči. Zapravo on je poslužio kao dimna zavjesa iza koje su se sakrili pravi naredbodavci, odnosno oni koji su vukli konce i kojima je trebala jedna “poznatija” osoba iz krim miljea kako bi zameli tragove, tvrdi poznati hrvatski odvjetnik Zvonimir Hodak.

U svojoj četrdesetogodišnjoj praksi, kaže, imao je dosta primjera kada se iza velikih slučajeva pokušavaju podmetnuti lažnjaci.

– Zna se o kome je pisao Ivo Pukanić i kome je smetao. Nažalost, oni koji su zaista stajali iza njegovog ubojstva odigrali su izvrsnu igru. Podmetnuli su osobu koja je savršeno odgovarala zbog svoje biografije i nakon šest godina sudu nije ostalo ništa nego potvrditi ono što je bilo vidljivo od prvog dana. Na taj način je ova priča pravosudno završila i vjerojatno se nikada više neće doći do onih koji su stajali iza ovog ubojstva, zaključuje Hodak.

Njegov kolega, odvjetnik Željko Dumančić koji je također imao dosta iskustva u ovakvim predmetima, kaže kako nije upoznat sa spisom, ali mu je čudno da je beogradsko tužiteljstvo uopće išlo u slučaj protiv Jocića bez čvrstih dokaza, samim tim što protiv Joce Amsterdama niti u Hrvatskoj nije bila podignuta optužnica da je naručitelj ubojstva Pukanića i Franjića.

– Sigurno je da on kao član tog kriminalnog miljea sve zna, no da se ova presuda dogodila prije desetak godina mogli bi govoriti o političkim aspektima, ali danas vjerojatno ne, smatra Dumančić koji je mišljenja da je nakon ovakve presude upitna i Đurovićeva presuda u Hrvatskoj, kojeg se teretilo za posredništvo u ubojstvu. Dakle u atentatu koji očito nema naredbodavce.

Bezbroj pitanja

– Nema niti jednog dokaza da je Sreten Jocić ustrojio kriminalnu organizaciju. Da bi se utvrdilo kako postoji kriminalna organizacija morali bi znati tko ju je organizirao, kada, tko su bili njezini pripadnici, hijerarhija, s kojim ciljem je organizirana? O tome nema dokaza. Tužiteljstvo nas nije uvjerilo da je Jocić kriv. Ostala je samo sumnja, a eventualno osuđujuća presuda može se temeljiti samo na dokazima. Zbog toga se sud vodio načelom in dubio proreo i donio oslobađajuću presudu, rekao je na izricanju presude sudac Vučinić. Dodao je kako je jedino krunski svjedok Tomislav Marijanović tvrdio da je bio nazočan kada je Slobodan Đurović u stanu Roberta Matanića u Zagrebu razgovarao sa Sretenom Jocićem.

– I hrvatski sud govori o nepoznatom naručitelju Pukanićeva ubojstva, ustvrdio je sudac napomenuvši kako Sreten Jocić u Hrvatskoj nije bio niti osumnjičen.

Nakon što je pravosuđe dviju zemalja stavilo točku na Pukanićevo ubojstvo, budući nakon svega nisu poznati “samo naručitelji”, ostaje bezbroj pitanja. I/li indicija.

Kao prvo zašto hrvatski MUP nije nikada raspisao nikakvu nagradu za informacije koje bi dovele do otkrivanja i uhićenja naručitelja ubojstva Ive Pukanića, a 2009. je nudio 100 tisuća kuna “za obavijest koja će omogućiti otkrivanje i uhićenje Bojana Gudurića” (jednog od sudionika), kao i dodatnih 100 tisuća kuna “za obavijest koja će omogućiti otkrivanje Željka Milovanovića”, zbog sumnje na sudjelovanje u ubojstvu?

Isto tako nejasno je zašto nitko iz drugih kriminalnih klanova koje se spominjalo nikada nije čak ni ispitan kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji. Kako to drugačije shvatiti nego kao prikrivanje stvarnih naručitelja i izvršitelja ubojstva.
Jedna od najvećih tajni ostat’ će i sadržaj Pukanićeva sefa. Naime, što je bilo u sefu koji je policija odnijela iz Pukanićeva stana, nikada se nije doznalo, jer točan sadržaj sefa nije javno objavljen.

Bilo je riječi da je u sefu nađen veći broj satova, te dokument pod nazivom “Analiza suradnika odbjeglog generala Gotovine”. Krije li sadržaj Pukanićeva privatnog sefa mogući trag naručiteljima i organizatorima Pukanićeva ubojstva i njihovim motivima, očito nikada nećemo doznati. To je samo jedan u nizu primjera koji dobro oslikava manipulacije u tom slučaju, te do koje su mjere službene institucije bile spremne ići, a sve kako bi se u nečije ime i za nečiji račun skrivali i uništavali tragovi prema stvarnim naručiteljima i organizatorima ubojstva Ive Pukanića.

Zauvijek će također ostati misterij zašto hrvatske službe nisu ozbiljno shvatile tajno izvješće SOA-e iz 2005.godine u kojem se opisuje plan ubojstva Ive Pukanića, a kao naručitelj ubojstva spominju se Stanko Subotić Cane, ali i vodeći pripadnici albanskog kriminalnog miljea.

Na kraju zanimljiv je još jedan detalj. Beogradski sud je za razliku od zagrebačkog, povjerovao krunskom svjedoku Tomislavu Marjanoviću da je Milenko Kuzmanović bio pomagač u ubojstvu. Osudio ga je na pet godina zatvora, dok ga je hrvatski sud oslobodio. No krunskom svjedoku nitko mu nije vjerovao da je Joca stvarni naručitelj, a išlo mu se (toliko dugo) suditi u Beogradu. 

D.Boroš/foto:dnevno.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Nenad Koljaja u Bujici raskrinkao Krešimira Macana, RBA zadruge, Pernara i Sinčića!

Objavljeno

na

Objavio

VIDEO! Pogledajte kako je Nenad Koljaja u Bujici raskrinkao Krešimira Macana te razgolitio Pernara, Sinčića i Palfi, s kojima je osnivao Živi zid!

KOLJAJA: “Macan je kod Josipovića četiri puta vodio predstavnike RBA zadruga; ne mogu vjerovati da bi zastupnik perača novca i utajivača poreza mogao postati savjetnik za PR u Plenkovićevoj Vladi!”

Predstavnik oštećenika RBA zadruga i utemeljitelj Živog zida Nenad Koljaja u Bujici na Z1 i još 9 televizija doslovce je razgolitio aktualne čelnike Živog zida: “Oni su lažnjaci! Pernar je medicinski slučaj, a Palfi je ‘operirala’ po trgovačkim centrima! Sinčić sada pokušava ukrasti čak i stranku – skupštinu su imali u Pernarovoj kupaonici…”

Koljaja tvrdi: “Milanoviću su se prodali za dva ručka i par sto kuna, a ja sam im dao jaguar za kampanju – brzo su vozili, a kazne nisu platili…”

Nenad Koljaja u Bujici je pokazao dokument – službenu zabilješku austrijskog Saveznog ministarstva unutarnjih poslova o RBA zadrugama, u kojem se spominju Krešimir Macan i njegova tvrtka MANJGURA… Macan, koji je vodio kampanju Ivi Josipoviću i plasirao plan ‘Barbika’ te se javno hvalio da je on ‘Bijes prvi’ pokušava preuzeti mjesto PR savjetnika u HDZ-ovoj Vladi…

“Vidio sam ga kako na zadnja vrata ulazi u Sabor s predstavnicima RBA zadruga, nevjerojatno je da njiho lobist sada bude savjetnik u Vladi,” izjavio je Koljaja, inače dragovoljac Domovinskog rata i pripadnik Tigrova…

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Predsjednica: Hrvatska treba štititi identitet i interese pripadnika hrvatskoga naroda izvan državnih granica

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u petak da Hrvatska treba štititi identitet i interese pripadnika hrvatskoga naroda izvan državnih granica, jer je to njezina obaveza, ali i zalog napretka i opstojnosti hrvatskoga naroda.

“Hrvatska vas nije zaboravila, ali zasigurno možemo i moramo učiniti još i više. Danas, kada smo suverena i samostalna država, tako se moramo i ponašati prema zaštiti identiteta i interesa pripadnika hrvatskoga naroda izvan hrvatskih državnih granica. To je naša obveza, ne samo kao dug prema prošlosti, nego još više kao zalog napretka i opstojnosti hrvatskoga naroda”, poručila je Grabar-Kitarović otvarajući 23. Forum hrvatskih manjina na temu “Tradicijska kultura u hrvatskim manjinskim zajednicama – prošlost, sadašnjost i budućnost”.

Forum je organizirala Hrvatska matica iseljenika (HMI), a nazočili su mu i izaslanik premijera i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas, predstavnici institucija i udruga hrvatskih manjina iz Italije, Srbije, Slovenije, Mađarske, Austrije i Slovačke te predstavnici diplomatskog zbora zemalja u kojima naše manjine žive.

Istaknuvši kako je odnos između domovinske i iseljene Hrvatske u žarištu njezine politike od početka mandata, Grabar-Kitarović rekla je i da je to jedno od područja državne politike za koje moramo imati izoštren senzibilitet i u kojemu trebamo pokazati maksimalno jedinstvo.

“Stoga želim dati potporu i poticaj svima koji izravno rade na tom području, u čemu Hrvatska matica iseljenika ima važnu i neizostavnu ulogu”, kazala je.

Naglasila je i da među hrvatskim iseljeništvom, čiji se broj procjenjuje na najmanje tri milijuna, hrvatske manjine u europskim državama pripadaju najstarijem valu iseljavanja. Pritom, ponegdje je prisutnost Hrvata, primjerice u Gradišću ili Moliseu, duga najmanje petsto godina, dok je, primjerice u Boki kotorskoj, gdje su Hrvati posve autohtoni, dulja od tisućljeća.

Grabar-Kitarović istaknula je i važnost očuvanja tradicijske kulture Hrvata u pojedinim zemlja, napominjući da je ta baština izvanredno vrijedna, ne samo zbog svoje raznolikosti i identitetske važnosti, nego i stoga što tradicijski običaji kućnoga i društvenoga života, kako vjerski, tako i svjetovni, često čuvaju vrlo stare jezične i materijalne sadržaje, pa i neke koje više ne nalazimo u Hrvatskoj ni u BiH.

Naglasila je i značaj hrvatskog iseljeništva u jačanju gospodarske, kulturne i političke suradnje između domicilnih država i Hrvatske. Pozvala je i hrvatsku diplomaciju da pojača napore kako bi u državama u kojima hrvatska nacionalna manjina još nema status priznate nacionalne manjine dobila takav status na visini dobrih europskih standarda, a ako je moguće i više tj. na razini koju nacionalne manjine uživaju u Hrvatskoj.

Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske pokušava riješiti najveće izazove, rekao je Milas navevši da je u Austriji prioritet učinkovita implementacija članka 7 Državnog ugovora Austrije iz 1955. godine koji se odnosi na uporabu jezika, u Bugarskoj bolja organiziranost zajednice, u Crnoj Gori briga o Bokeljskoj mornarici i drugoj vrijednoj kulturnoj baštini, dok se u Češkoj zalažu za završetak Hrvatskog doma Moravskih Hrvata u Jevišovki, a u Italiji vode brigu o manjinskom statusu kao i u Makedoniji.

Kako je istaknuo, na Kosovu se zalažu za opstojnost Hrvata nakon više od šest stoljeća života na tim prostorima, u Mađarskoj za obnovu i proširenje Hrvatskog kazališta.

Navodeći kako su prava Hrvata u Rumunjskoj na dobroj razini ali se suočavaju s iseljavanjem stanovništva, Milas je rekao i da se u Slovačkoj treba pronaći trajno rješenje za smještaj hrvatskih kulturnih institucija, a u Sloveniji, nažalost, Hrvatima nije priznat manjinski status. U Srbiji bi, naglasio je, trebalo osnovati katedru hrvatskog jezika te osigurati predstavničko zastupanje Hrvata na svim razinama.

Napominjući kako Hrvatska pridaje veliki značaj manjinama, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika (HMI) Mijo Marić istaknuo je da HMI već 66 godina nastoji poboljšati položaj manjina i unaprijediti odnose s većinama, kako bi se manjine osjećale sigurno. (Hina)

Hrvatska predsjednica poziva na Pantovčak Hrvate iz BiH

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari