Connect with us

Iz Svijeta

Joe Biden danas postaje 46. američki predsjednik – na inauguraciji zastave umjesto ljudi

Objavljeno

on

Joe Biden prisegnut će u srijedu na svečanosti u Washingtonu kao 46. američki predsjednik.

Svečana inauguracija počet će u 10,30 sati po lokalnom vremenu, a Biden i izabrana potpredsjednica Kamala Harris položit će prisegu u podne. Svečanost obično uživo prate stotine tisuća ljudi, ali ovoga puta očekuje se daleko manji broj promatrača navodno zbog epidemioloških mjera uslijed pandemije koronavirusa.

Donald Trump neće nazočiti svečanosti. Kad Joe Biden u podne po mjesnom vremenu položi ruku na Bibliju, on će već biti u Mar-a-Lagu na Floridi, kamo će otputovati u srijedu ujutro.

„Svima koji su pitali, neću nazočiti svečanosti inauguracije 20. siječnja”, obznanio je ukratko u jednom od svojih posljednjih tvitova prije nego je blokiran na Twitteru. Trump je prvi predsjednik od Andrewa Johnsona 1869. koji odbija nazočiti prisezi svojeg nasljednika.

Tradicija nalaže da predsjednik u odlasku i njegova prva dama dočekaju novi predsjednički par ujutro na dan prisege i da zajedno dođu na Kapitol. Potpredsjednik Mike Pence bit će nazočan ceremoniji.

Washington je trenutno pretvoren u utvrdu. Više od 25 tisuća pripadnika Nacionalne garde, vojnih rezervista, naoružani kruže gradom. Postavljene su žičane ograde i betonski blokovi kako bi se zaštitilo spomenike kao što su Bijela kuća i Kapitol ili kako bi se zatvorile glavne prometnice.

Veterane rata u Iraku središte grada podsjeća na zelenu zonu u Bagdadu.

National Mall, golema poljana koja vodi od Lincolnova spomenika do Kapitola, bit će zatvoren za javnost. Ondje se stotine tisuća Amerikanaca tradicionalno okupljaju kako bi pozdravili novog predsjednika.

Umjesto toga, postavljeno je gotovo 200.000 zastava koje će predstavljati građane koji ove godine neće moći doći.

Biden će nakon prisege održati tradicionalni govor u kojem će staviti naglasak na pomirbu Amerikanaca.

Nastupit će pop pjevačica Lady Gaga koja će otpjevati američku himnu i latino diva Jennifer Lopez.

Tijekom poslijepodneva položit će vijenac na grob neznanog junaka na groblju Arlington s trojicom svojih prethodnika i njihovim suprugama: Georgeom W. i Laurom Bush, Billom i Hillary Clinton te Barackom i Michelle Obamom.

Na povratku, povorka 46. američkog predsjednika zaustavit će se nekoliko stotina metara od Bijele kuće i Joe Biden uputit će se do svoje nove rezidencije pješice.

Tada će moći najaviti svoje prve predsjedničke odluke.

Umjesto tradicionalnih balova i koncerata, večer će se provesti uz televiziju na kojoj će se prenositi posebna emisija koju će voditi glumac Tom Hanks, dok će se Joe Biden i Kamala Harris javnosti obratiti preko malog ekrana. (agencije)

Foto: AFP

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari