Connect with us

Iz Svijeta

Joe Biden: Kraj američkih napora da vojnom silom preoblikuju druge zemlje

Objavljeno

on

Suočen s oštrim kritikama zbog načina povlačenja američkih snaga iz Afganistana, predsjednik Joe Biden rekao je da je povlačenje bilo najbolja opcija za okončanje najduljeg američkog rata, ali i desetljeća besplodnih napora Sjedinjenih Država da vojnom silom preoblikuju druge zemlje.

Biden je u obraćanju u utorak predstavio kaotično povlačenje kao logistički uspjeh, a tvrdi da bi isti rezultat bio i da se povlačenje počelo nekoliko tjedana prije, dok bi za ostanak u zemlji bili potrebni dodatni američki vojnici.

“Nisam namjeravao produžiti ovaj vječni rat”, rekao je Biden u govoru iz Bijele kuće.

Istaknuo je da će militanti koji su prijetnja SAD-u i dalje biti meta, ali SAD više neće koristiti svoju vojsku u pokušaju da izgradi demokratska društva u područjima koja nikada nisu imala demokraciju.

“Ova odluka o Afganistanu nije samo o Afganistanu, već o okončanju velikih vojnih operacija kako bi se preoblikovale druge zemlje”, rekao je.

Ranije u ponedjeljak su talibani, koji su preuzeli kontrolu nad zemljom nakon munjevitog napredovanja ovoga mjeseca, slavili pobjedu pucanjem u zrak i nošenjem lijesova sa zastavama SAD-a i NATO-a.

U prvom obraćanju nakon konačnog povlačenja američkih snaga u ponedjeljak, Biden je kazao da je evakuirano 5.500 Amerikanaca i da je SAD utjecao na islamističku skupinu da osigura odlazak 100-200 drugih iz Afganistana, ako to oni žele.

Talibani sada kontroliraju veći teritorij nego kada su posljednji put vladali Afganistanom. SAD i saveznici izrvili su 2001. invaziju na Afganistan kojom su talibani svrgnuti s vlasti i počeo je najduži rat SAD-a u kojemu je život izgubilo gotovo 2.500 vojnika te, prema procjenama, 240.000 Afganistanaca.

Preko 123.000 ljudi evakuirano je iz Kabula u ogromnoj, ali kaotičnoj, operaciji izvlačenja zrakoplovima SAD-a i saveznika tijekom protekla dva tjedna.

Međutim, mnogi Afganistanci koji su pomagali zapadnim zemljama u ratu su ostali u zemlji.

Biden je rekao da bi jedina druga mogućnost bila pojačati borbu i nastaviti rat koji je “trebao davno završiti”.

Pokretanje povlačenja u lipnju ili srpnju, što su neki zagovarali, samo bi ubrzalo pobjedu talibana, rekao je.

No, Bidenova je odluka daleko od popularne, a kritizirali su ga republikanci i demokrati, kao i saveznici SAD-a.

Vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell rekao je da su povlačenjem Amerikanci ostavljeni iza neprijateljskih linija.

“Manje smo sigurni zbog ove samonanesene rane”, rekao je McConnell u Kentuckyju.

Evakuacija je povijesni uspjeh

U govoru u utorak Joe Biden je odlučno branio svoju odluku o okončanju američkog rata u Afganistanu.

“Iskreno vam kažem da sam uvjeren da je to dobra, mudra odluka, najbolja odluka za Ameriku”, izjavio je u obraćanju iz Bijele kuće.

“Predugo smo bili u ratu”. “Pravi izbor je bio između odlaska i eskalacije”, rekao je o izboru nakon sporazuma koji je postigao njegov prethodnik Donald Trump s talibanima 2020.

“Ili nastaviti obvezu koju je preuzela prethodna administracija i napustiti Afganistan ili reći da ne odlazimo i poslati desetke tisuća vojnika u rat”.Također je kritizirao nesposobnost afganistanske vlade da se odupre talibanima.

Evakuaciju iz zračne luke u Kabulu Biden je pohvalio kao “izvanredan uspjeh”.

“Niti jedna zemlja nikada nije izvela nešto slično u povijesti”, naglasio je Biden. “Izvanredan uspjeh te misije je ostvaren zahvaljujući nevjerojatne hrabrosti i altruizmu američke vojske, naših diplomata i naših obavještajnih profesionalaca”.

Evakuaciju je u četvrtak obilježio atentat skupine Islamske države u kojem je na kabulskom aerodromu ubijeno više od 100 ljudi, među kojima 13 američkih vojnika na što je SAD odgovorio napadom bespilotnom letjelicom usmrtivši dva člana skupine Islamske države, te upozorio da to nije posljednji napad.

SAD odlučno želi evakuirati Amerikance koji su ostali u Afganistanu, njih između 100 i 200, rekao je još Biden. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR